Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul Turciei în SUA: Avioanele F-35 să fie staționate în afara zonei de acoperire a sistemelor S-400
Avioanele de luptă americane F-35, pe care Ankara vrea să le cumpere de la Washington, vor fi amplasate în Turcia în afara zonei de acoperite a sistemelor de apărare ruseşti S-400, a declarat ambasadorul turc în SUA, Serdar Kiliç, potrivit Uawire.org.

,,S-400 și F-35 vor fi staționate în două regiuni specifice din Turcia, iar avioanele F-35 nu vor fi în zona de acoperirea a sistemelor S-400", a declarat ambasadorul Turciei.

Diplomatul turc a atras atenția asupra faptului că F-35-urile israeliene zboară peste Siria, unde există și sisteme de apărare ruseşti S-400, dar acest lucru nu deranjează SUA.

,,Dar când vine vorba de Turcia, care încearcă să înființeze un sistem de apărare antiaerian și nu un sistem de atac, apar probleme", a remarcat Kiliç. Diplomatul turc a dat asigurări că sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi operate numai de armata turcă.

Potrivit unor informaţii apărute luna trecută în presă, Turcia ar putea să depoziteze în Azerbaidjan sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400.

Miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat încă o dată că președintele american Donald Trump va stabili un grup de lucru referitor la sistemele de apărare ruseşti S-400, deoarece Washingtonul încearcă să convingă Ankara să nu cumpere aceste sisteme care reprezintă o ameninţare pentru NATO şi pentru interoperabilitatea militară între statele membre ale alianţei.

Turcia a precizat deja că nu va renunța la planurile sale de a cumpăra S-400. Primul sistem este programat să sosească pe teritoriul țarii în iulie.

Statele Unite afirmă că sistemele S-400 sunt incompatibile cu standardele NATO. Washingtonul a amenințat că va impune sancțiuni Turciei pentru cumpărarea sistemelor și a amenințat în mai multe rânduri că va retrage Ankara din programul de fabricare a avionului invizibil F-35 (Turcia participă la programul internațional F-35 al SUA). Ankara a susținut în repetate rânduri că sistemele S-400 nu reprezintă o amenințare pentru avioanele americane F-35.

Kathryn Wheelbarger, asistent interimar al secretarului american al apărării pe probleme legate de securitatea internaţională, a declarat joi că achiziţionarea sistemului de rachete rusesc S-400 va avea un efect "dezastruos" asupra participării Turciei la programul avionului de vânătoare F-35 şi a relaţiilor Ankarei cu membrii NATO. Turcia este de asemenea membru al alianţei militare vestice.

,,Finalizarea acestei tranzacţii va fi dezastruoasă, nu doar pentru programul F-35, pe baza căruia Occidentul şi-a plasat capabilitatea aeriană modernizată, dar ar putea afecta interoperabilitatea turcă cu NATO, un aspect cheie al apărării alianţei", a susţinut Wheelbarger în discursul ţinut la întâlnirea Consiliului Atlantic în Washington.

Ştiri Recomandate

Coreea de Sud strică relaţiile cu Japonia. Seululu renunţă la a mai face schimb de informaţii militare clasificate
Ucraina și Turcia intenționează să producă o dronă de atac de nouă generație
Portugalia a aprobat vânzarea a încă 5 avioane F16 către România
Israelul a bombardat un depozit de armament în Irak
Rusia trimite să navigheze prin Oceanul Arctic controversata navă numită ”Cernobîl plutitor”
Securitate energetică. Turcia sfidează UE şi promite să continue forajele în apele Ciprului
F-16, România. Sursă: MApN
EXCLUSIV
F-16 second hand, lecție pentru România. De ce Polonia regretă avioanele F-16 Block 50/52 noi
Esper: Testul cu rachetă balistică, un avertisment SUA adresat Chinei