Serviciul de securitate ucrainean SBU a arestat un colonel al forțelor aeriene care ar fi fost în contact direct cu un ofițer al serviciului secret rus FSB. Acesta ar fi fost recrutat de soția sa pentru a coopera cu Rusia.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a arestat un colonel al forțelor aeriene care ar fi fost în contact direct cu un ofițer al serviciului secret rus FSB. Acesta ar fi fost recrutat de soția sa pentru a coopera cu Rusia.
Scandalul de spionaj dintre Ucraina și Ungaria își consumă zilele astea un nou episod, după ce autoritățile ungare anunțau, luna trecută, că expulzează doi diplomați ucraineni, ca răspuns la anunțul Kievului privind destructurarea unei rețele care spiona pentru informațiile militare ungare.
Pe 20 iunie 2025, într-un hotel din Bucureşti a avut loc un eveniment ce exemplifică manualul Kremlinului de „măsuri active”. A fost inaugurată filială locală a Mișcării Rusofile Internaționale (MRI), o organizație-umbrelă orchestrată de Moscova pentru a proiecta influență. Ceremonia, susținută vizibil de Ambasada Rusiei, nu a fost doar un eveniment cultural, ci o mișcare strategică într-un război hibrid purtat de Kremlin în inima Europei.
Pe 12 iunie, de Ziua Națională a Rusiei, Ambasada de la București nu a găzduit doar o recepție diplomatică de rutină. A fost scena unei operațiuni de influență executate la vedere, având ca protagoniști doi dintre cei mai controversați actori de pe scena publică românească: senatoarea pro-Moscova Diana Șoșoacă și generalul (r) Radu Theodoru, un veteran de 101 ani, vizat de procurorii DIICOT într-un dosar de trădare.
O descoperire șocantă a stârnit un val de îngrijorare în sud-estul Poloniei: sisteme antiaeriene și muniție, lăsate nesupravegheate într-un hangar din satul Laszki, în regiunea Podkarpacie, aproape de granița cu Ucraina. Incidentul, investigat acum de autoritățile poloneze, a scos la iveală o poveste complexă implicând o companie privată și un transport misterios de armament destinat Ucrainei.
Un tribunal rus l-a condamnat pe Alexander Terekhov, în vârstă de 32 de ani, la închisoare pe viață, în lipsă. El a fost găsit vinovat de trădare. Potrivit Procuraturii Generale a Federației Ruse, fostul marinar rus a fost recrutat de serviciile de informații militare ale Ucrainei pentru a comite sabotaje asupra navei purtătoare de rachete Serpukhov, dotată cu rachete de croazieră Kalibr.
O operațiune militară fără precedent, pregătită în secret timp de 18 luni de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a zguduit Rusia, lovind cinci baze aeriene strategice și provocând daune semnificative flotei de bombardiere cu rază lungă de acțiune a Moscovei. Ceea ce a șocat cel mai mult analişti militari şi experţi în intelligence a fost distanța la care au fost efectuate atacurile, unele ținte aflându-se la peste 4.500 de kilometri de granița Rusiei cu Ucraina, mult dincolo de raza de acțiune cunoscută a oricărei arme ucrainene.
Rusia întreprinde o modernizare majoră a infrastructurii sale de rachete nucleare din regiunea Orenburg, aproape de granița cu Kazahstanul. Această modernizare extinsă, centrată în jurul orașului Iasny, implică Regimentele 621 și 368 de Rachete ale Armatei ruse, ambele înzestrate cu sistemul strategic de rachete nucleare Avangard, o armă hipersonică capabilă să transporte focoase nucleare.
Relațiile dintre Ungaria și Ucraina ating un nou minim istoric, pe măsură ce Budapesta își intensifică retorica și acțiunile ostile împotriva Kievului, sub pretextul unor "operațiuni de intelligence" desfăşurate de ucraineni pe teritoriul ungar. Această escaladare survine în contextul în care Ungaria blochează negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, cruciale pentru premierul Viktor Orban.
Un atac cu dronă efectuat de o unitate de forţe pentru operaţii speciale a Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) a distrus pe 24 mai un tren încărcat cu combustibil care se îndrepta spre trupele rusești, provocând o lovitură semnificativă asupra lanţului logistic al armatei ruse. Incidentul a avut loc de-a lungul liniei de cale ferată Verkhniy Tokmak–Molochansk–Fedorivka, aflată în teritoriul temporar ocupat al regiunii Zaporijia.
Serviciile americane de informații prezintă un tablou sumbru: Vladimir Putin, un lider care pare să nu fie copleșit de costul uman uluitor al războiului pe care îl poartă în Ucraina, este hotărât să lupte până la capăt pe tot parcursul anului 2025, considerând conflictul drept nimic mai puțin decât o „luptă existențială împotriva Occidentului”. Această evaluare dură din raportul ,,Annual Threat Assessment 2025'' al Agenției americane de informații pentru apărare (DIA) dezvăluie, începând cu pagina 17, o Moscovă „confortabilă cu costul actual al progreselor sale lente”, mizând pe un război de uzură care, fără o schimbare radicală în ceea ce privește ajutorul occidental, este pe cale să favorizeze Rusia.
Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria s-au accentuat puternic în urma anunțului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din 9 mai privind descoperirea a doi presupuși agenți de informații militare unguri în regiunea Zakarpattia. Arestările au declanșat o serie de expulzări diplomatice reciproce și suspendarea imediată a consultărilor interguvernamentale esentiale menite să abordeze preocupările Ungariei cu privire la minoritatea sa etnică din Ucraina.
Finalul campaniei electorale pentru președinția României a fost marcat de o controversă neașteptată între CEO-ul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, și Ministerul Afacerilor Externe al Franței, pe tema unor presupuse solicitări de restricționare a anumitor voci politice. Schimbul de acuzații survine la scurt timp după desfășurarea turului decisiv al alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai, în urma căruia primarul pro-european al Bucureștiului, Nicușor Dan, a obținut victoria împotriva candidatului de dreapta eurosceptic George Simion.
Serviciul ucrainean de informații militare (GUR) raportează că Rusia pregătește lansarea unei rachete balistice intercontinentale RS-24 Yars în primele ore ale zilei de luni. Lansarea este așteptată să aibă loc din orașul Svobodny din regiunea Sverdlovsk, unde se află Divizia 42 de rachete ,,Tagil'' a Forțelor de Rachete Strategice ale Rusiei, care operează trei regimente echipate cu Yars.
Ministerul de Externe al Poloniei a anunțat luni retragerea consimțământului pentru funcționarea consulatului Rusiei din Cracovia, după ce Varșovia a acuzat cu o zi înainte serviciile secrete ruse că se află în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, relatează Agerpres și AFP.
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt spioni sub acoperire, transmit Agerpres și Reuters.
Polonia se confruntă în prezent cu o încercare fără precedent a Rusiei de a interveni în alegerile sale prezidențiale, potrivit mai multor oficiali de la Varşovia. În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere semnificativă a activității serviciilor de informații militare ruse în Polonia, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la integritatea procesului electoral. Alegerile prezidențiale din Polonia sunt programate pentru 18 mai, cu un posibil al doilea tur de scrutin la 1 iunie.
CIA a publicat online o serie de materiale video care fac parte din eforturile de recrutare a funcționarilor chinezi nemulțumiți de corupția și represiunea politică de acasă. Materialele video în limba chineză, realizate cu multă ingeniozitate, prezintă un funcționar de nivel mediu în slujba unui șef corupt și bogat, iar un alt videoclip prezintă un funcționar de rang înalt îngrijorat că va fi prins într-una dintre acțiunile anticorupție ale liderului chinez Xi Jinping.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat primul interogatoriu a doi cetățeni chinezi capturați în timp ce luptau pentru Rusia în Ucraina, a declarat SBU la 9 aprilie. Kievul a anunțat capturarea celor doi luptători chinezi care luptau pe teritoriul ucrainean la 8 aprilie. Potrivit unui document al serviciilor de informații analizat de Kyiv Independent, cel puțin 163 de cetățeni chinezi lupta de partea Rusiei pe frontul din Ucraina.
În 2024, ca parte a unei campanii ample de atacuri asupra obiectivelor militare ruse din Crimeea, Ucraina a lovit podul Kerci din Crimeea cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune, potrivit The New York Times
Vestea uluitoare că un jurnalist a fost inclus din greșeală într-un chat al serviciului de mesageri Signal în care oficiali din domeniul apărării și al serviciilor de informații, desemnați de Trump, inclusiv vicepreședintele JD Vance și secretarul apărării Pete Hegseth, discutau despre loviturile militare americane din Yemen, a șocat comunitatea de securitate cibernetică, inclusiv staff-ul administrației lui Trump. Acest scandalul cu privire scurgerea aparent accidentală a unor informaţii sensibile într-un grup de mesageri online ar putea avea implicații juridice și ar putea face ca unele state să evite schimbul de informații cu Statele Unite.
Șeful serviciului de securitate internă (Shin Bet) al Israelului, Ronen Bar, a afirmat că decizia anunțată duminică de Benjamin Netanyahu de a-l demite 'nu are legătură' cu atacul Hamas din 7 octombrie 2023, el evocând 'așteptările prim-ministrului de loialitate personală', transmit Agerpres și AFP.
Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania, a declarat în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic că potrivit surselor sale colonelul rus Evgheni Ignatiev, atașatul militar adjunct al Rusiei în România, a fost observat participând la diverse conferințe pe teme de securitate, îmbrăcat în haine civile, ceea ce facilitează apropierile cu cetățenii români și nu numai.
Pentru a doua oară în trei luni, șeful Serviciului Federal de Informaţii al Germaniei (BND), Bruno Kahl, avertizează că Rusia ar putea ataca NATO.
Procurorii DIICOT au reţinut şase inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trădare, fiind acuzaţi că au format o organizaţie de tip militar şi ar fi negociat cu agenţi ai Rusiei ieşirea României din NATO.
Liderii Uniunii Europene se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzaţii împotriva candidatului la preşedinţia României Călin Georgescu, susţine Serviciul rus de Informaţii Externe (SVR) într-un comunicat publicat marţi şi preluat de TASS.
Fantoma interferenței serviciilor secrete rusești planează în continuare asupra statelor est-europene, România aflându-se acum în prima linie a acestei lupte. GRU, FSB și SVR, agențiile de informații ale Rusiei, sunt implicate activ în operațiuni menite să destabilizeze ţara noastră și să submineze alianțele pe care le avem cu aliaţii occidentali.
Potrivit postului de televiziune CNN, care citează actuali și foști oficiali americani, Moscova vede discuțiile cu Washingtonul ca pe o oportunitate de a-și reînnoi rețeaua de spionaj din Statele Unite. SUA și Rusia au convenit să negocieze revigorarea ambasadelor și consulatelor lor în ambele țări. Potrivit oficialilor americani, Moscova vrea să reinstaleze agenți de informații la reprezentanțele sale din Washington, New York sau Houston, sub acoperire diplomatică.
Federația Rusă a creat în 2023 o unitate specială care se concentrează pe atacurile împotriva țărilor occidentale: asasinate, sabotaj sau comploturi de a instala dispozitive explozive pe avioane.