De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană.
Canalul rusesc de televiziune Zvezda a informat, pe 13.05.2022, că Forțele Armate ale Federației Ruse au început să întrebuințeze complexul Orlan-10 pentru executarea de atacuri cu bombe explozive cu fragmentație împotriva tehnicii blindate ucrainene.
Sistemele antiaeriene portabile sunt testate intens în Ucraina, una din „victimele” preferate fiind elicopterele K-52, dintre cele mai moderne folosite de invadatorii ruși în așa-zisa operațiune militară specială, adică invazia neprovocată asupra Ucrainei.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în urma unui proces de reparații și modernizare, complexul terestru de testare și antrenament de aviație (NITKA) din localitatea Saki din Peninsula Crimeea va primi un sistem pentru pregătirea piloților Aviației ambarcate din cadrul Forțelor Navale, bazat pe camere de luat vederi.
Turcia a anunțat deschiderea primei sale fabrici într-o țară străină pentru producerea dronelor "Anka". Compania turcă de industrii aeriene și aerospațiale "Tusaș" a informat că a încheiat un acord cu compania "Kazakhstan Engineering" pentru a produce drone "Anka" în Kazahstan. Noua facilitate va asigura inclusiv lucrări de întreținere, reparații și transfer de tehnologie.
Republica Moldova a refuzat cererea oficială a Ucrainei în ceea ce privește donarea celor 6 avioane de tip MiG-29 pe care moldovenii le au stocate. Kievul a solicitat aparatele în contextul agresiunii militare declanșată de Federația Rusă pe 24 februarie 2022.
Recent, în cadrul pregătirilor pentru parada aeriană din 09 mai de la Moscova, a fost semnalată prezența unui punct de comandă aerian de tip Il-80, care este destinat pentru evacuarea conducerii militare a statului într-o perioadă de amenințare și controlul simultan al Forțelor Armate într-un conflict, inclusiv un război nuclear la scară largă.
Ministrul Apărării Naționale a vorbit despre suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR, decizie luată de MApN în cursul lunii trecute, după tragedia de proporții din luna martie când un MiG-21 LanceR s-a prăbușit, iar la puțin timp s-a prăbușit și elicopterul IAR-330 Puma plecat în misiunea de salvare.
Președintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a explicat de ce R. Moldova nu poate oferi Ucrainei cele 6 avioane MiG-29. Potrivi oficialului, statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu permite oferirea unui răspuns pozitiv cererii autorităților de la Kiev de a oferi Ucrainei cele 6 avioane MiG-29.
Pe 9 mai, ziua în care, Rusia a aniversat încheierea războiului în Europa, forțele Moscovei au bombardat regiunea Odessa de trei ori.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 06.05.2022, în spațiul aerian situat în vestul Mării Negre și deasupra zonei de litoral a României au zburat mai multe mijloace de cercetare aeriană și cu destinație specială aparținând SUA și altor state membre NATO.
În ultima jumătate a lunii aprilie, Baza Militară Elmendorf-Richardson din Alaska a fost gazda unui exercițiu aerian de interoperabilitate între aeronave F-22 ”Raptor” și F-15 ”Eagle”, de generația a cincea, respectiv a patra.
Ucraina a cerut în mod oficial ca R. Moldova să-i ofere cele șase avioane MiG-29 pentru a fi reparate și folosite de armata ucraineană în războiul cu invadatorii ruși. O solicitare în acest sens a fost făcută ieri de președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, în cadrul întrevederii la Kiev cu președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu.
Deși este planificată retragerea lor din serviciu până la sfârșitul acestui an, cele două aeronave franceze de cercetare electronică (ROEM - renseignement d’origine électromagnétique) Transall C-160G „Gabriel”, sunt, în prezent, foarte active în regiunea Mării Negre, a informat recent publicația franceză Zone Militaire.
Cu ajutorul unei drone de luptă Bayraktar TB2, Forțelor Armate ale Ucrainei au dat o nouă lovitură forţelor ruse de ocupaţie. După cum a relatat ieri mass-media ucraineană, publicând şi un scurt material video, militarii ucraineni au distrus postul de comandă pe care forţele ruse de ocupaţie îl aveau pe Insula Şerpilor.
Piloții ucraineni au făcut un apel către SUA pentru ca americanii să livreze aeronave de luptă de tip F-16, F-15 și chiar F/A-18, considerând că o astfel de măsură ar contribui decisiv la înfrângerea invadatorului rus. Ucrainenii mai spun că pot rezolva problema pilotării acestor aeronave și problema tehnicienilor pentru ele.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat, pe 02.05.2022, că trei drone ucrainene de tip Bayraktar TB2 au fost distruse de mijloacele de apărare antiaeriană ale Federației Ruse, în raionul Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Un detașament de opt avioane de luptă F-35A Lightning II din Aripa 158 Vânătoare a Gărzii Naționale Aeriene Vermont au sosit, pe 2 mai, la Baza Aeriană Spangdahlem (Germania), pentru a continua misiunea de poliție aeriană îmbunătățită a NATO de-a lungul flancului estic, au informat Forțele Aeriene americane din Europa (USAFE).
Pe 23 aprilie, în timpul unui turneu în America Latină, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu anunța că țara sa își va închide spațiul aerian pentru zborurile militare și civile ruse către Siria, precizând însă că această decizie nu înseamnă că Turcia se alătură sancțiunilor antiruse, ci pur și simplu că a expirat acordul privind un coridor aerian între Moscova și Ankara, care era valabil doar 3 luni.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 02.05.2022, în zona litoralului românesc de la Marea Neagră au evoluat mai multe avioane de cercetare și cu destinație specială aparținând SUA și NATO.
Publicația Azeri Times a anunțat că autoritățile de la Baku au închis spațiul aerian pentru avioanele militare rusești.
Viitorul program secret de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene americane (USAF) ar putea fi cel mai scump program de avioane din istorie.
Trupele ucrainene continuă să provoace noi pierderi Flotei ruse din Marea Neagră. După nava de desant Saratov și ulterior crucișătorul Moscova, militarii ucraineni au distrus și două vedete rapide de patrulare din clasa Raptor, în apropiere de Insula Șerpilor.
Șase aeronave de luptă F-16 ”Falcon” din Escadrila 510 Expediționară de Luptă / Baza Aeriană Aviano (Italia) au sosit la Baza Aeriană Fetești (România), pe 29 aprilie, pentru a înlocui forțele Escadrilei 480 Expediționare de Luptă / Baza Aeriană Spangdahlem (Germania), se precizează într-un comunicat de presă, din 30 aprilie, al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE).
Cătălin Podaru, fondator și director al Leviatan Desing, companie românească care derulează proiecte de infrastructură militară, a vorbit la DefenseRomania despre un aspect mai puțin cunoscut al programului de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon: Manualul de utilizare al unui F-16.
Serbia a prezentat sâmbătă în premieră sistemul modern de apărare antiaeriană FK-3, recent achiziţionat din China, relatează agenția Agerpres, care citează DPA.
Sursele de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au informat că, pe 29.04.2022, mai multe mijloace de cercetare aeriană din state membre NATO au îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Generalul Ștefan Dănilă, șef al Statului Major General al Armatei Române (1 ianuarie 2011 - 1 ianuarie 2015), a discutat despre decizia de a suspenda zborurile avioanelor MiG-21 LanceR.
În urma unei întâlniri cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat, pe 29.04.2022, că Polonia este pregătită să apere spațiul aerian al Slovaciei, în cazul reținerii la sol a avioanelor de vânătoare MiG-29.