România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
Israelul deține un sistem formidabil de apărare aeriană, a cărui eficiență s-a văzut încă o dată pe 1 octombrie, atunci când Iranul a tras în jur de 180 de rachete, conform Israelului (200, conform Teheranului), dintre care un număr mare de rachete a fost interceptat, potrivit armatei israeliene.
Rusia a efectuat noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre aflate la frontiera României. Autoritățile române au emis RO-Alert.
Danemarca a comandat de la Rheinmetall turele pentru apărarea aeriană mobilă și muniție, iar comenzile ar trebui finalizate în 2027 și 2028.
Un avion de vânătoare rusesc Su-35 aproape a intrat în coliziune cu un avion militar american în timpul unei misiuni de interceptare, potrivit imaginilor difuzate de Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD). Incidentul, care a avut loc pe 23 septembrie, a implicat ceea ce oficialii americani numesc comportament „nesigur și neprofesionist” din partea pilotului rus.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologii săi din Burkina Faso și Mali au fost primii care au semnat o declarație prin care se angajează să nu desfășoare arme în spațiu în această săptămână.
Israelul a spus că lovitura de vineri seara a vizat o reuniune dintr-un complex subteran al Hezbollah. Exploziile au nivelat mai multe turnuri de apartamente înalte în suburbia dens populată, predominant șiită, din sudul Beirutului, cunoscută sub numele de Dahiyeh.
Avioanele de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale României se întorc în Lituania. În următorii ani sunt programate misiuni de Poliție Aeriană Întărită atât în tensionata regiune baltică, în imediata apropiere a Federației Ruse, dar și la sud de Dunăre unde F-urile noastre vor apăra spațiul aerian al Bulgariei.
Azerbaidjanul a devenit a treia țară, după Nigeria și Myanmar, care a cumpărat avioane de luptă multirol JF-17 Block III din Pakistan în urma unui contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
În cadrul expoziției internaționale ADEX-2024 desfășurate în perioada 22-24 septembrie la Baku, compania Turkish Aerospace Industries (TAI) a prezentat aeronava de atac Su-25 „Frogfoot” modernizată pentru Forțele Aeriene din Azerbaidjan, cunoscută și sub denumirea turcă “Laçin”.
Forțele de apărare ale Israelului (IDF) sunt pregătite pentru orice scenariu în cazul în care Iranul va lua decizia nesăbuită de a lansa un atac asupra Israelului ca urmare a eliminării de către IDF, în Liban, a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, gruparea teroristă șiită subordonată în totalitate Teheranului. Aprilie 2024 nu se va mai repeta.
Cea de-a treia serie de piloți care a început antrenamentul pe F-16 Fighting Falcon în România e formată strict din piloți ucraineni. Seria aduce o premieră: Piloții ucrianeni se antrenează în țara noastră la Baza 86 Aeriană Borcea.
În cursul nopții de 27.09.2024, trupele ruse au atacat ținte din porturile Odesa, Izmail și Reni, folosind în acest scop drone aeriene de tip Geran-2 (Shahed). Atacul asupra portului Izmail a fost confirmat și de șeful administrației regionale Odesa, Oleg Kiper, care a precizat că au fost avariate mai multe clădiri și mașini.
Producția avioanelor de luptă rusești de ultimă generație Su-57 depinde de furnizarea de micro-electronice și echipamente de producție occidentale. Frontelligence Insight a relatat despre acest lucru, pe baza corespondenței expuse a producătorului rus de electronice militare Mikropribor.
Vineri, 27 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.
Aeronavele F-16 care sunt folosite de Forțele Aeriene Române pentru Serviciul de Poliție aeriană vor începe să fie scoase din uz în jurul anului 2034, cu finalizare în jurul anului 2040, potrivit unor informații dezvăluite de Ministerul Apărării Naționale, în cadrul unui breafing cu presa care a avut loc azi și la care a participat și DefenseRomania.
Rusia construiește drone militare în China, potrivit unei analize exclusive publicate de Reuters miercuri.
Rușii au început să pună însemne ucrainene pe dronele lor de recunoaștere Zala. Un cunoscut voluntar militar ucrainean, Serhi Sternenko, a publicat pe retele de socializare imagini care arată cum o astfel de dronă a fost doborâtă pe campul de lupta. „Au vopsit Zala în negru și au aplicat însemnele galben și albastru ucrainene, crezând că vor ajuta”, a adăugat Sternenko.
Portalul ucrainean de informații online Defense Express a informat că în timpul atacului din noaptea de 25.09.2024, când au fost doborâte 28 din cele 32 de drone folosite de trupele ruse, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus un aparat de zbor fără pilot de tip Shahed-136, care era echipat cu comunicații prin satelit Starlink de la SpaceX.
O bombă aeriană care planează ar putea deveni arma cheie a armatei ucrainene pentru loviturile împotriva țintelor rusești.
În timpul conflictului ce durează de peste doi ani și jumătate, Ucraina a reușit să dezvolte „din mers”, o serie de sisteme de arme, printre care și un kit complex pentru bombele aeriene, care include un motor de rachetă și aripi retractabile.
Racheta a fost lansată miercuri și a aterizat în zonele maritime așteptate, a declarat Ministerul chinez al Apărării.
Forțele aeriene ale Statelor Unite au prezentat recent B-21 Raider, noul lor bombardier nuclear stealth, dezvăluind imagini exclusive ale aeronavei în timpul testelor de zbor. Acest bombardier, conceput pentru a deveni coloana vertebrală a capacităților de atac strategic ale SUA, se află într-o fază avansată de testare pentru validarea performanțelor sale structurale și operaționale.
F-35 Lightning II și Sukhoi Su-57 rus sunt ambele avioane de vânătoare stealth de generație a cincea, dar se deosebesc semnificativ în ceea ce privește capabilitățile și mai ales nivelul de producție.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina are un acord pentru a primi avioane Dassault Mirage 2000. Acesta nu a precizat termenul de livrare. Potrivit ministrului, Ucraina se află în discuții pentru a achiziționa avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen de fabricație suedeză și Eurofighter Typhoon.
Încă de la începutul acestui an, SUA au adus în Danemarca și Filipine sistemul Typhon care poate lansa rachetele cu rază medie și mai scurtă – SM-6 și Tomahawk - înarmate convențional.
România va fi etapa finală de pregătire pentru piloții ucraineni care au absolvit cursurile pregătitoare din Franța.
Primul grup de piloți ucraineni a încheiat pregătirea pentru avioanele Alpha Jet în Franța, au anunțat forțele armate franceze la 20 septembrie. Forțele Aeriene Franceze instruiesc piloții ucraineni din martie 2024, în cadrul coaliției internaționale pentru dotarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16, care a fost fondată la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.
În perioada 10 - 20 septembrie 2024, nu mai puțin de 450 de participanți din 19 țări membre ale NATO și trei partenere, inclusiv Ucraina, care participă pentru prima dată, s-au întâlnit în Țările de Jos pentru a-și perfecționa capacitatea de contracarare a dronelor.
Avioane de luptă israeliene au efectuat joi seara cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război.