F-35 Lightning II și Sukhoi Su-57 rus sunt ambele avioane de vânătoare stealth de generație a cincea, dar se deosebesc semnificativ în ceea ce privește capabilitățile și mai ales nivelul de producție.
F-35 Lightning II și Sukhoi Su-57 rus sunt ambele avioane de vânătoare stealth de generație a cincea, dar se deosebesc semnificativ în ceea ce privește capabilitățile și mai ales nivelul de producție.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina are un acord pentru a primi avioane Dassault Mirage 2000. Acesta nu a precizat termenul de livrare. Potrivit ministrului, Ucraina se află în discuții pentru a achiziționa avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen de fabricație suedeză și Eurofighter Typhoon.
Încă de la începutul acestui an, SUA au adus în Danemarca și Filipine sistemul Typhon care poate lansa rachetele cu rază medie și mai scurtă – SM-6 și Tomahawk - înarmate convențional.
România va fi etapa finală de pregătire pentru piloții ucraineni care au absolvit cursurile pregătitoare din Franța.
Primul grup de piloți ucraineni a încheiat pregătirea pentru avioanele Alpha Jet în Franța, au anunțat forțele armate franceze la 20 septembrie. Forțele Aeriene Franceze instruiesc piloții ucraineni din martie 2024, în cadrul coaliției internaționale pentru dotarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16, care a fost fondată la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.
În perioada 10 - 20 septembrie 2024, nu mai puțin de 450 de participanți din 19 țări membre ale NATO și trei partenere, inclusiv Ucraina, care participă pentru prima dată, s-au întâlnit în Țările de Jos pentru a-și perfecționa capacitatea de contracarare a dronelor.
Avioane de luptă israeliene au efectuat joi seara cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război.
Armata chineză a difuzat un videoclip al evenimentului din 2022, ca parte a unui documentar militar de propagandă.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 18.09.2024, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre. La aceasta a participat un avion de cercetare radioelectronică RC-135W, care a fost sprijinit de un avion de vânătoare Typhoon și o aeronavă de realimentare în aer KC2.
Franța a anunțat o creștere a sprijinului militar acordat Ucrainei prin modernizarea unora dintre avioanele de luptă Mirage-2000-5 pe care s-a angajat să le livreze, după cum informează SudOuest. Aceste modificări vor conferi avioanelor capacități de atac la sol, marcând o schimbare față de rolul tradițional al Mirage-2000-5 de interceptor, care inițial nu includea utilizarea de muniții aer-sol.
Piloții Forțelor Aeriene ale SUA care termină programe de pregătire pe avioane T-38 Talon ar putea fi nevoiți să nu piloteze avioane de luptă, așa cum se așteptau, ci alte tipuri de aeronave inclusiv bombardiere.
La începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, Forțele Armate ucrainene și-au pus mari speranțe în dronele de atac de producție turcească Bayraktar TB2. În etapa inițială a conflictului, aparatele de zbor fără pilot de acest tip au fost întrebuințate pentru executarea de atacuri asupra trupelor ruse.
Amenințarea a fost analizată suficient și este timpul ca schimbarea să aibă loc, a declarat liderul Forțelor Aeriene americane, generalul David Allvin. După ce, în august 2020, generalul Brown iniția în cadrul Aviației SUA, prin celebrul motto ”Accelerează schimbarea sau pierzi”, un proces de creștere a ritmului de transformare către o forță mai capabilă, actualul șeful de Stat Major al Forțelor Aeriene americane, generalul David Allvin, inițiază construcția efectivă a acelei forțe care va câștiga eventualul război din acest deceniu sau din cel următor
De ceva timp circulă zvonuri potrivit cărora Rusia încearcă să vândă insistent Indiei noul său avion de luptă ușor, monomotor Sukhoi Su-75 Checkmate. Chiar dacă în prezent Su-75, răspunsul rus pentru F-35, nu a trecut de stadiu de machetă.
Secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, a desemnat oficial a doua și a treia bază pentru noul bombardier american B-21 Raider. Locațiile selectate sunt, în această ordine, Baza Forțelor Aeriene Whiteman din Missouri și Baza Forțelor Aeriene Dyess din Texas. Baza aeriană Ellsworth din Dakota de Sud fusese deja aleasă ca prima bază care va găzdui B-21.
vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I. Achiziția se face prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).
Varșovia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian, în timp ce analizează posibilitatea de a transfera alte avioane pentru a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei. Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a admis posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă suplimentare pentru a sprijini eforturile sale de apărare. Printre echipamentele luate în considerare pentru transfer se numără aeronavele MiG-29, care sunt cruciale pentru capacitățile de apărare aeriană ale Poloniei.
Statele Unite au mai făcut un pas în direcția vânzării de avioane F-35 către România.
Avionul tactic stealth, un mijloc formidabil de luptă, este cu siguranță un schimbător de joc. Americanii îl au din anii 80, poate chiar 70 ai secolului trecut. De fapt, chiar ei l-au inventat.
Alții l-au descoperit cu 30 de ani mai târziu, în secolul 21 și, posibil, cu un mic ajutor din spionaj. Avioanele lor putea fi la fel de bune ca originalul sau nu, ori poate chiar mai bune. Greu de spus, pentru că secretul este unul foarte mare. La fel de bine, avionul de luptă stealth ar putea fi pentru ei un fel de conjectură Riemann, adică îl folosesc, dar încă nu-și dau seama cum a fost inventat.
O investigație a comunității internaționale de informații InformNapalm a descoperit o schemă care permite Rusiei să continue să deservească aeronavele sale militare, inclusiv avioanele de vânătoare Su-30SM, în ciuda sancțiunilor occidentale, scrie defence-blog.com.
O dronă FPV ucraineană a surprins momentul în care un UAV rusesc de cercetare Supercam S350 a fost doborât de o altă dronă FPV ucraineană. Videoclipul cu momentul în care UAV-ul rusesc este efectiv lovit de drona ucraineană, care are o viteză mult mai mare, a fost publicat pe 12 septembrie de canalul Telegram Yokai.
Forțele Aeriene Ucrainene au afirmat că avioanele de luptă rusești Sukhoi Su-57 Felon au efectuat numeroase atacuri asupra unor ținte din Ucraina. Acestea raportează mai mult de 40 de atacuri aeriene, reluând declarațiile anterioare ale Ministerului rus al Apărării și ale Ministerului britanic al Apărării.
Potrivit unui bilanț prezentat în această dimineață de Forțele Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții de 12.09.2024, Trupele radiotehnice ucrainene au detectat și escortat deasupra teritoriului național 69 de ținte aeriene rusești.
Momentul în care piloți ucraineni vor fi pregătiți la Centrul de F-16 de la Baza 86 Borcea din România e o chestiune de timp. Subiectul a fost abordat de către ministrul Apărării român Angel Tîlvăr și omologul său.
Nu mai e niciun secret avionul de generația a 5-a F-35 Lightning II s-a transformat într-o poveste de succes în Europa. Multe state au semnat deja contracte pentru F-35, în timp ce altele se pregătesc să o facă. Inclusiv România.
Militarii unei unități de forţe pentru operaţii speciale din cadrul Serviciului de Informații pentru Apărare (GUR) al Ucrainei au distrus un avion de vânătoare multi-rol rusesc Su-30SM prin lovirea acestuia cu un sistem MANPADS. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a raportat serviciul de presă al Defense Intelligence of Ukraine (DIU/GUR).
Surse de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, în seara zilei de 10.09.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30SM s-a prăbușit în Marea Neagră, într-un raion maritim situat la jumătatea distanței dintre localitatea ucraineană Odesa și coastele Peninsului Crimeea (aproximativ 70 de kilometri vest de Cap Tarhankut).
Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul regiunii Murmansk din nordul Federației Ruse, Andrei Chibis, a anunțat, pe 11.09.2024, că regiunea a fost supusă unui atac al dronelor ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 11.09.2024, în cadrul exercițiului strategic de comandament și stat major Ocean-2024, două bombardiere strategice Tu-160 au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei.
Deși nu a prezentat date exacte, unul dintre oficialii Raytheon confirmă ceea ce se presupunea de ceva timp: ultima dezvoltare a cunoscutei rachete aer-aer AMRAAM ar fi zburat 200 de km.