Trupele ruse de ocupație au lovit Baza Aeriană Ivano-Frankivsk din Ucraina, unde, spun rușii, ucrainenii ar fi dislocat cel puțin două avioane F-16 Fighting Falcon.
Trupele ruse de ocupație au lovit Baza Aeriană Ivano-Frankivsk din Ucraina, unde, spun rușii, ucrainenii ar fi dislocat cel puțin două avioane F-16 Fighting Falcon.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Comandamentul aerian “Sud” din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că, în timpul nopții de 24.08.2024, bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au lovit infrastructura de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.
În timp ce Rusia a anunțat cu fast că a reușit modernizarea fabricii din Komsomolsk-pe-Amur pentru a crește numărul celor aproximativ 30 de avioane Su-57 produse până acum, dintre care 10 la nivel de prototip, US Air Force este pe cale să obțină cea mai rapidă aeronavă din lume, “foarte invizibilă” și cu viteze de până la 6 Mach, botezată SR-72 „Darkstar”.
Sâmbătă, 24 august, în Ucraina va fi sărbătorită Ziua Independenței, pe fondul creșterii “temperaturii” conflictului cu Rusia, din cauza incursiunii armatei ucrainene în regiunea Kursk și a progreselor înregistrate de trupele ruse în Donbas, în principal pe direcția Pokrovsk.
Forțele Aeriene ucrainene au în dotare acum primele avioane F-16. Deși nimeni nu se așteaptă să fie game changer pe front, F-urile provoacă frisoane rușilor dar doar din perspectiva armamentului pe care l-ar putea integra. Nicidecum ca număr de avioane primite.
Polonia e un exemplu pentru înzestrarea României, desigur la un nivel mai mic, în funcție de capacități, dar se pare că nu la aviație militară.
Forțele Aeriene americane testează cu succes pe avionul F-22 o tehnologie care este destinată sistemului de generația a șasea NGAD (Next Generation Air Dominance). Este vorba despre o serie de sisteme secrete de senzori care vor crește utilitatea aeronavei și ar putea astfel duce la prelungire duratei sale de viață.
Un avion de vânătoare ucrainean a lovit un post de comandă rusesc aflat în regiunea Kursk, folosind o bombă de aviație ghidată AASM Hammer, a precizat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul Mykola Oleshchuk, care a publicat aceste informaţii pe Telegram şi Facebook, postând şi un material video cu momentul efectuării atacului.
Zelenski pledează să folosească Storm Shadow și ATACMS împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, dar oficialii americani spun că dronele sinucigașe „făcute acasă” sunt mai bune în a lovi ținte în interiorul Rusiei.
Un pilot rus de vânătoare s-a filmat și își și-a făcut un selfie la puțin timp după ce s-a catapultat, asta în timp ce avionul său era doborât.
Rusia susține că un avion american F/A-18 s-a apropiat periculos de un avion An-30 al forțelor aeriene ruse, care efectua un zbor planificat.
Slovacia a ales să cumpere cea mai nouă variantă de aeronave F-16.
Proiectul transformării rachetei sol-aer SM-6 într-o rachetă lansată aerian (AIM-174B) a fost implementată cu succes. Marina SUA recunoaște oficial că o folosește.
Pentru a treia oară în acest an, Comandamentul Aerian al NATO desfășoară în zona baltică un exercițiu F2T2, care presupune lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în cursul nopții de 16.08.2024, forțele de apărare antiaeriană au respins un atac cu rachete executat de armata ucraineană asupra Podului Crimeea situat peste Strâmtoarea Kerci.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.08.2024, un bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk. Echipajul aeronavei a reușit să se catapulteze.
Administrația de la Casa Albă ia în considerare posibilitatea de a transfera rachete de croazieră AGM-158 JASSM cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ceea ce va crește semnificativ puterea de luptă a aeronavelor F-16 ucrainene.
În ultimele 24 de ore, rușii au redus la aproape jumătate bombele ghidate (KAB) cu care atacau regiunea ucraineană Sumi.
În cazul în care Iranul decide să aprovizioneze Rusia cu rachete balistice, SUA și aliații săi sunt pregătiți pentru un răspuns dur și rapid.
Un material video cu un avion de vânătoare MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene care lansează bombe franceze AASM a fost publicat pe internet. Materialul video a fost postat de colonelul Iuri Ignat din Forțele Aeriene Ucrainene. Imaginile cu utilizarea bombelor franceze au fost filmate de pilotul ucrainean al Brigăzii 40 Aviație Tactică, căpitanul Oleksandr Mihulia, care a murit la 12 august 2024.
Drone ucrainene cu rază lungă de acțiune au lovit patru baze aeriene rusești în noaptea de 14 august, în cel mai mare atac asupra aerodromurilor din timpul războiului, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent. Mai devreme în aceeași zi, Rusia a susținut că a doborât peste 110 drone ucrainene într-un atac masiv, canalele locale de Telegram raportând explozii la bazele aeriene Savasleika, Borisoglebsk și Voronej's Baltimore.
Un accident aviatic în care au fost implicate două avioane Rafale ale armatei franceze a avut loc miercuri în estul Franței, iar autoritățile au demarat operațiuni de căutare a piloților.
Rușii au pierdut un avion de vânătoare-bombardament de tip Su-34 în Kursk. E primul avion rus doborât în spațiul aerian al Federație Ruse din teritoriile ruse ocupate de ucraineni.
Polonia a semnat marți un acord final cu compania americană Boeing pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă AH-64E Apache, a anunțat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, conform agențiilor Agerpres, AFP și Reuters.
Senatorul republican american Lindsey Graham a declarat că Ucraina ar putea să invite să lupte de partea sa piloții occidentali în retragere de F-16 care doresc să lupte pentru libertate. El a făcut această declarație în timpul unui briefing după discuțiile cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, la 12 august.
Adjunctul directorului companiei de stat Rostec din Rusia, Vladimir Artyakov, a declarat, pe 12.08.2024, în cadrul forumului tehnico-militar internațional Armata-2024, că drona grea de atac Okhotnik se află încă în stadiul de testare preliminară.
Suedezii de la Saab nu au vândut pe piața externă de mai bine de 10 ani Gripen E/F, dar ridică ștacheta și țintesc cea mai mare licitație de avioane militare din istorie.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a a anunțat, pe 10.08.2024, că noi avioane de vânătoare multifuncționale Su-30SM2 au fost produse și transferate Ministerului Apărării.
În iulie, Forțele Aeriene ale SUA au testat o nouă bombă ghidată pentru distrugerea navelor, demonstrând capacitatea tot mai mare a serviciului de a scufunda navele inamice.
Brigada 38 de pușcași marini a Forţelor Armate Ucrainene a doborât 9 drone de recunoaștere rusești cu ajutorul dronelor FPV. Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' a declarat că aceste drone FPV modernizate pentru misiuni de apărare aeriană au fost donate de fundația lor.