Suedezii de la Saab nu au vândut pe piața externă de mai bine de 10 ani Gripen E/F, dar ridică ștacheta și țintesc cea mai mare licitație de avioane militare din istorie.
Suedezii de la Saab nu au vândut pe piața externă de mai bine de 10 ani Gripen E/F, dar ridică ștacheta și țintesc cea mai mare licitație de avioane militare din istorie.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a a anunțat, pe 10.08.2024, că noi avioane de vânătoare multifuncționale Su-30SM2 au fost produse și transferate Ministerului Apărării.
În iulie, Forțele Aeriene ale SUA au testat o nouă bombă ghidată pentru distrugerea navelor, demonstrând capacitatea tot mai mare a serviciului de a scufunda navele inamice.
Brigada 38 de pușcași marini a Forţelor Armate Ucrainene a doborât 9 drone de recunoaștere rusești cu ajutorul dronelor FPV. Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' a declarat că aceste drone FPV modernizate pentru misiuni de apărare aeriană au fost donate de fundația lor.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 09.08.2024, în zona litoralului românesc au patrulat mai multe avioane de cercetare ale SUA și Marii Britanii, care au cules informații despre trupele ruse din regiunea Mării Negre. Astfel, în aer s-au aflat două avioane de cercetare radiolectronică RC-135, unul american și altul britanic, precum și un avion american de patrulare antisubmarin de tip P8A.
Cel puțin 700 de bombe aeriene ghidate ar fi fost distruse de atacul dronelor ucrainene.
Oficiali militari americani și români au anunțat săptămâna aceasta o modernizare a aerodromului de la Baza 57 Aeriană Aeriană Mihail Kogălniceanu, care va contribui la dezvoltarea a ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari facilități militare ale NATO din Europa.
O dronă ucraineană de tip first-person-view (FPV) a lovit un elicopter de atac rusesc Mi-28 deasupra regiunii ruse Kursk la 6 august, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent la 7 august. Drona operată de unitate de forţe pentru operații Speciale "A" a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reușit să lovească rotorul din coadă al elicopterului, a declarat sursa, numind-o "o misiune specială unică în istoria militară".
Pare ireal, dar rușii amenință că vor vâna avioanele F-16 la granițele României și acuză faptul ucrainenii vor folosi în tacticile de luptă spațiul aerian al României. Propaganda rusă „going wild” zilele acestea în media din Federație, iar România pare să fie „ținta” preferată a acesteia.
Coordonatorul rezistenței ruse din Nikolaev, Serghei Lebedev, a anunțat că, pe 05.08.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un atac cu rachete asupra localității Voznesensk din regiunea Nikolaev, lovind aerodromul Martynovka, pe care erau depozitate arme pentru avioanele de vânătoare F-16 de producție americană.
Pe rețelele de socializare, a apărut un videoclip care arată momentul în care rachetele Storm Shadow/SCALP-EG au fost lansate de pe un avion ucrainean Su-24. Aceasta este una dintre cele mai puternice arme care ajung pe linia frontului ca parte a sprijinului occidental.
După un an de așteptare, Ucraina a primit în sfârșit primele sale avioane de luptă F-16, promise de Danemarca, Țările de Jos, Norvegia și Belgia, iar acestea sosesc cu noi sisteme avansate de autoprotecție. Aceste modele F-16AM/BM, care anterior făceau parte din flota daneză, sunt dotate cu echipamente suplimentare care ar putea spori semnificativ capacitățile forțelor aeriene ucrainene, pe măsură ce conflictul cu Rusia continuă.
Analizând primirea de către Ucraina a primelor zece (din 79 posibile) avioane de luptă F-16, The Economist constată că "mai bine mai târziu decât niciodată". Potrivit ziarului, piloții ucraineni ar trebui să piloteze 20 de avioane de vânătoare de fabricație americană până la sfârșitul anului. Restul promise de coaliția de țări condusă de Danemarca și Olanda vor fi livrate în loturi pe parcursul anului viitor.
Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul pentru încheierea unui contract cu Slovacia privind elicoptere de atac AH-1Z Viper și echipamente aferente, în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari. Mai precis, Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării din SUA a eliberat certificarea necesară Congresului.
Ucraina a primit oficial primul lot de avioane de luptă de producție americană de tip F-16 Fighting Falcon, pe care a început deja să le folosească în operațiuni militare împotriva ocupantului rus.
Dacă Chinei îi lipsește în prezent ceva pentru a fi percepută ca o superputere militară consolidată, acel lucru este cu siguranță cercetarea și dezvoltarea temeinică în domeniul aeronautic militar.
Flota rusă a Mării Negre devine tot mai mică. Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit submarinul Rostov-pe-Don și sistemul de apărare aeriană S-400 al rușilor, ambele aflate în Peninsula Crimeea.
Nu sunt multe echipamente militare care să fi produs atâtea pagube Armatei Ruse, cum sunt rachetele de croazieră și cele balistice. Prima categorie, Storm Shadow/SCLAP, au fost prima dată livrate Ucrainei la începutul lui 2023 și pot lovi toată Crimeea. De asemenea, odată cu venirea rachetelor balistice ATACMS, raza de acțiune a instalațiilor HIMARS a crescut de câteva ori, până la aproximativ 300 de km.
O zi istorică a avut loc în urmă cu mai bine de o săptămână, când legendarele bombardiere strategice americane B-52, au fost dislocate în premieră în România la MK - Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Constanța.
În ultima zi a lunii iulie, Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 promise de Occident, potrivit presei. Deși nu a existat o confirmare oficială a informației din partea Kievului, a SUA sau a UE, Bloomberg a citat surse proprii care au declarat că a fost vorba de un "număr mic" de avioane. The Times a relatat ulterior că Ucraina a primit șase F-16.
Lichidarea lui Ismail Haniyeh, liderul principal al grupării Hamas, reprezintă o nouă demonstrație a capacității serviciilor israeliene.
Primul lot de avioane de luptă F-16 primit de Ucraina a cuprins șase avioane furnizate de Țările de Jos, a raportat The Times la 31 iulie, citând propriile sale surse. La un an de la lansarea ''coaliției avioanelor de luptă pentru Ucraina'', Kievul a primit în cele din urmă "un număr mic" din primele avioane de generați a patra fabricate în SUA, a relatat ieri Bloomberg.
Procesul de înzestrare a Ucrainei cu avioane F-16 continuă să avanseze - Casa Albă a comentat sosirea avioanelor de luptă americane în Ucraina. Bloomberg a relatat, citând surse proprii, că avioanele au ajuns deja în Ucraina.
Primele aeronave F-16 ar fi sosit în Ucraina, anunță Bloomberg.
Situația aviației militare a Turciei nu e deloc roză. Turcii se confruntă cu o adevărată criză a aviației militare după ce Ankara a refuzat să renunțe la sistemele rusești S-400 și a fost exclusă din programul F-35, deși mai multe avioane destinate Turciei erau deja construite. De atunci a urmat o întreagă telenovelă în care turcii au încercat fără succes să cumpere F-16 sau Eurofighter, și chiar au amenințat de mai multe ori că se vor îndrepta spre avioane de luptă rusești.
Statele Unite vor furniza Ucrainei arme avansate pentru avioanele de luptă F-16 pe care țările europene le transferă Forțelor Aeriene Ucrainene în această vară. Potrivit Wall Street Journal, Pentagonul va trimite Kievului rachete aer-sol AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile); versiuni cu rază extinsă ale kiturilor JDAM (Joint Direct Attack Munition) care transformă bombele neghidate în muntii ghidate cu precizie și așa-numitele ''bombe de înaltă precizie'' cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb).
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 30.07.2024, două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au executat un zbor programat de patrulare deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei.
Ucraina urmează să primească în aceste săptămâni primele avioane F-16 Fighting Falcon, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un game changer, provocările fiind multiple. De la numărul avioanelor, la piloți și până la armamentul care va fi livrat cu aceste avioane.
Odată cu primele avioane F-16 Fighting Falcon ucrainenii se vor confrunta și cu primele provocări. Iar o serie de experți și piloți americani arată că mentalitatea și modul de luptă al comandanților va fi cea mai mare provocare.
Rușii trimit pe câmpul de luptă din Ucraina și drone ”low cost”, cum este Gerber.