Lovitura reușită de ucraineni ieri asupra aerodromului din Olenia, considerat de ruși imposibil de lovit, a stabilit un nou record.
Lovitura reușită de ucraineni ieri asupra aerodromului din Olenia, considerat de ruși imposibil de lovit, a stabilit un nou record.
Dassault Aviation, producătorul avioanelor de luptă franceze Rafale, anunță că intensificarea producției continuă să fie afectată.
Drone de atac ucrainene au lovit un bombardier strategic rus Tu-22M3 pe un aerodrom militar din nordul Rusiei, informează Ukrainska Pravda sâmbătă, citând o sursă din serviciile de informații militare, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Experții consideră că există în prezent șase generații de avioane. SUA au în prezent două programe de dezvoltare a avioanelor de generația a 6-a. E vorba de NGAD - un avion de luptă care va trebui să înlocuiască F-22 Raptor, și bombardierul B-21 Raider, avion deja construit care a efectuat și primele zboruri. Ambele sunt esențiale, în ciuda faptului că există voci controversate care vorbesc de amânarea sau chiar anularea NGAD, în contextul costurilor mari ale NGAD. Dar nici B-21 Raider nu e ocolit de controverse, după ce un oficial american, fost general, și-a manifestat scepticismul cu privire la generația B-21.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 26.07.2024, un avion de vânătoare de tip Su-27 ar fi împiedicat încălcarea graniței de stat a Federației Ruse de către trei aeronave aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, care au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, potrivit unui comunicat oficial al Ministerului rus al Apărării de la Moscova. Acesta e al doilea incident în doar două zile între Eurofighter britanice și Su-27 rusești deasupra Mării Negre.
Primii piloți F-16 pregătiți pentru misiuni care au absolvit cursurile Centrului European de Instruire F-16 (EFTC) din România au fost sărbătoriți astăzi. Această reușită, materializată prin colaborarea strânsă dintre Lockheed Martin și guvernele Țărilor de Jos și României, subliniază angajamentul nostru de a promova pregătirea pentru misiune și de a consolida eforturile de securitate ale NATO în Europa.
Pentagonul și Departamentul de Stat al SUA au comentat interceptarea a două bombardiere rusești TU-95 și a două bombardiere chinezești H-6 de către avioanele de luptă americane și canadiene în zona de recunoaștere a apărării aeriene din Alaska.
Moment istoric pentru România: Avem oficial primul lot de piloți de F-16 Fighting Falcon care au terminat programul de antrenament pe avioanele de generația a 4-a, în țara noastră. Ceea ce era de neconceput acum doi ani, iată că s-a realizat, cu sprijinul partenerilor din NATO, precum și a companiei americane Lockheed Martin.
Grecia a aprobat în mod oficial oferta de cumpărare a avioanelor de luptă de generația a 5-a F-35 Lightning II americane. Informația e confirmată și de oficialii producătorului Lockheed Martin.
Su-75 Checkmate, momentan la stadiul de machetă rusească, ar trebui să fie răspunsul Rusiei pe piața externă în fața F-35 sau Gripen. Și, se pare, Rusia încearcă agresiv să vândă Su-75, avion care nu a ajuns încă nici la stadiul de prototip.
Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) a anunțat că, pe 24.07.2024, avioane de vânătoare canadiene și americane au fost trimise să intercepteze patru bombardiere strategice din Rusia și China, care au fost detectate în spațiul aerian din apropiere de Alaska.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 24.07.2024, un avion de vânătoare de tip Su-27 a fost ridicat în aer din cauza apropierii de granița de stat a Federației Ruse din Marea Neagră a trei aeronave aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii.
SUA își cresc numărul de avioane de luptă în apropierea Zonei Demilitarizate din Peninsula Coreeană. Mișcarea face parte din programul Departamentului american de Apărare de reformatare a bazelor aeriene din zona Pacificului.
Global Combat Air Programme (GCAP), sau, pe scurt, cunoscut sub denumirea britanică Tempest, va fi următorul avion de generația a 6-a care va fi dezvoltat de industriile euro-asiatice.
Un general american în retragere, care a lucrat îndeaproape cu proiectul NGAD, argumentează de ce SUA au nevoie de acest avion.
Doi piloți ruși, luați de val, au zburat foarte aproape de pe linia frontului de pozițiile ucrainene, fiind luați la țintă de rachetele forțelor de apărare ucrainene. Iar unul din ei a fost luat în plin de o rachetă.
Luni seara, primele două avioane F-16 Block 70 au aterizat la baza aeriană Kuchyna din vestul Slovaciei. Bratislava a comandat 14 F-16 pentru 1,6 miliarde de dolari, livrarea tuturor aeronavelor fiind așteptată să se finalizeze până în 2025.
Slovacia a primit primele două avioane de luptă F-16 Block Viper fabricate în SUA. Sunt primele avioane în cea mai modernă versiune a celebrului F american care ajung pe bătrânul continent.
Încă o piesă pentru puzzle-ul antiaerian al Europei. Primele componente ale noului sistem de apărare aeriană Spyder, pe care armata îl cumpără de la compania israeliană Rafael, au ajuns în Cehia.
F-35 Joint Program Office (JPO) și Lockheed Martin, contractorul principal pentru F-35 Lightning II, au anunțat începerea livrărilor primelor aeronave F-35 în configuratia Technology Refresh-3 (TR-3).
Atacurile Ucrainei cu drone și chiar rachete asupra obiectivelor militare ruse de pe teritoriul Federației Ruse nu mai pot fi negate nici măcar de Moscova.
Aliații au simulat o operațiune majoră de tip dogfight - confurntare aeriană între avioane de vânătoare - chiar deasupra României.
„Flancul NATO estic este mai puternic în această zi istorică! Pentru prima dată, bombardierele B-52 Stratofortress de la Barksdale Air Force Base au aterizat în România în sprijinul Bomber Task Force Europe”, transmit Forțele Aeriene Române.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 21.07.2024, avioane de vânătoare de tip MiG-29 și MiG-31 din cadrul forțelor aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană au fost ridicate în aer din cauza a două bombardiere strategice americane de tip B-52H, care se apropiau de granița de stat a Federației Ruse dinspre Marea Barents.
Forțele Spațiale ale SUA sunt pe cale să desfășoare un nou bruiaj la sol.
Chiar dacă speră să primească cât mai rapid F-16, aeronavele occidentale nu vor acoperi necesarul de zbor al Forțelor Aeriene ucrainene, care vor fi nevoite să opereze în continuare avioane sovietice MiG-29.
Dronele ucrainene au lovit în dimineața de sâmbătă baza aeriană „Millerovo”. Videoclipurile filmate de localnici surprind incendii puternice care indică lovirea unor obiective critice.
Compania americană Raytheon a integrat în premieră racheta antiaeriană SM-6 - una dintre cele mai puternice ale Marinei, cu radarul de ultimă generație, LTAMDS, al Armatei.
După o întâlnire între președintele ucrainean Zelenski și guvernul britanic, ministrul Apărării John Healey a declarat că Ucraina nu are interdicție privind folosirea pe teritoriul Federației Ruse, a armelor și munițiilor furnizate de britanici.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 20.07.2024, că echipajele de zbor ale avioanelor de vânătoare multirol Su-35S au studiat punctele forte și punctele slabe ale aeronavelor americane de tip F-16 și sunt gata să le întâlnească pe cerul Ucrainei.