Puternicele bombardiere americane, în coasta Rusiei: Patru B-1B Lancer au fost dislocate, în premieră, în apropierea Orientului Îndepărtat al Rusiei
Bombardierele americane au aterizat în Japonia pentru cele mai lungi misiuni din ultimele decenii.
B-1B Lancer atribuit bazei aeriene Dyess, Texas, aterizează la baza aeriană Misawa, Japonia, 18 aprilie 2025 / Foto: Emma Anderson, US Air Force
Statele Unite au dislocat patru bombardiere supersonice B-1B în nordul Japoniei, într-o regiune din apropierea Orientului Îndepărtat al Rusiei, cu scopul, spun ei, de a „descuraja agresiunea”.
Miercuri, Comandamentul Pacific al SUA a lansat un videoclip care arată aterizarea mai multor B-1B.
Avioanele B-1B au aterizat la Baza Aeriană Misawa, pentru prima rotație a Forțelor Aeriene ale Forțelor Aeriene ale SUA cu sediul în Japonia, au declarat Forțele Aeriene din Pacific.
Este vorba despre o nouă etapă a programului Bomber Task Force 25-2, concept introdus în 2018, care presupune exerciții menite să mențină pregătirea pentru luptă, să îmbunătățească abilitățile operaționale și să consolideze cooperarea cu alte forțe americane sau aliate.
Prima pereche de bombardiere supersonice americane B-1B a aterizat pe 15 aprilie la Baza Aeriană Misawa din Japonia, situată în nordul insulei Honshu.
Trei zile mai târziu, o a doua pereche de bombardiere B-1B de la aceeași bază din Texas au fost observate deasupra peninsulei Kamchatka din Rusia, zburând spre Misawa.
De asemenea, unul dintre bombardierele B-1B desfășurate a participat la un exercițiu militar major în apropiere de insula japoneză Okinawa, cu avioane militare americane și japoneze. Scopul exercițiului, potrivit forțelor americane, a fost de a întări capacitățile de descurajare și de reacție rapidă ale celor doi aliați.
De ce misiunea este importantă: Semnal pentru parteneri
Harta Asiei - Departamentul Apărării al SUA
Bombardierele americane au mai aterizat în Japonia și în trecut (un B-52 a aterizat de urgență la Baza Aeriană Yokota în aprilie 2024, iar avioanele B-1 au aterizat la Misawa în februarie pentru realimentare), dar acum vorbim despre o premieră, întrucât bombardierele B-1 vor avea sediul din Misawa pentru o rotație, notează publicația AirAndSpaceForces.
Această primă desfășurare a fost calculată pentru a demonstra foarte clar angajamentul SUA față de securitatea regiunii Indo-Pacific, fiind una dintre puținele ocazii, în ultimele decenii, când SUA staționează bombardiere în Japonia pentru mai mult de câteva zile.
Japonia, un aliat cheie al SUA în Asia de Est, face parte din așa-numitul First Island Chain, care este important din punct de vedere strategic în planul de control maritim al SUA, care are ca scop limitarea accesului militar rusesc la Oceanul Pacific. Armata SUA are deja numeroase forțe aeriene, terestre și navale desfășurate în toată Japonia.
U.S. Air Force, inclusiv puternicele bombardiere B-1B Lancer, B-2 Spirit și legendarul B-52H Stratofortress, au desfășurat misiuni be bază rotațională în cadrul Bomber Task Force desfășurate împreună cu aliații din regiunea Pacificului.
Iar misiunile sunt extrem de importante, mai ales că Rusia și China sunt tot mai prezente în regiune, unde operează în mod regulat lângă Japoni.
Spre exemplu, doar în perioada aprilie 2024 - martie 2025, avioanele de luptă japoneze au fost nevoite să intercepteze de 237 de ori avioanele militare rusești care se apropiau de spațiul aerian japonez. De asemenea, China a efectuat, anul trecut, primul survol neautorizat confirmat în spațiul aerian japonez, o aeronavă militară chineză Y-9 fiind văzută zburând, pentru câteva minute, deasupra apelor teritoriale japoneze.
"Putem implementa și opera rapid din locații tradiționale și netradiționale, cu capacități și suport diferite. Fiecare bază din care operează bombardierele noastre ne permite să testăm noi concepte și să dezvoltăm tactici, tehnici și proceduri pentru a opera mai rapid, mai inteligent și mai eficient", a spus Forțele Aeriene ale SUA.
Bombardierele B-1B Lancer pot transporta până la 34.000 de kilograme de bombe și rachete, ceea ce reprezintă cea mai mare capacitate de arme convenționale din arsenalul forțelor aeriene americane. Aceste bombardiere ating o viteză maximă de Mach 1,2, ceea ce înseamnă că zboară mai repede decât sunetul și au o rază intercontinentală.
Bombardierele pot lansa mai multe rachete AGM-158C anti-navă cu rază lungă de acțiune.
B-1-urile se adaugă și la prezența bombardierelor americane în Indo-Pacific. Amintim că șase bombardiere ”invizibile” B-2 Spirit sunt staționate în prezent pe Diego Garcia în Oceanul Indian.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News