Situaţia de securitate de la Marea Neagră, revine în atenţia SUA: După 11 luni de absență, dronele americane de cercetare RQ-48 Global Hawk au revenit
Sursele de monitorizare a aviației au semnalat faptul că, pe 17.05.2025, o dronă americană de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune specifică deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Aceasta marchează revenirea dronelor în această zonă, unde nu au mai zburat de aproape 11 luni, respectiv din 24 iunie 2024.
Drona Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE10, a decolat în această dimineață, în jurul orei 05:00 CEST de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, evoluând la o altitudine de 15.697 de metri, cu o viteză de 630 km/h.
Aparatul de zbor fără pilot a orbitat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, în partea de vest a acesteia, într-un raion maritim situat între Varna și Constanța.
În mod evident, zona scanată de drona americană a vizat în general Peninsula Crimeea și în special localitatea Sevastopol, unde este dislocată baza navală principală a Flotei ruse din Marea Neagră, dar și alte facilități militare aparținând armatei ruse.

Trebuie precizat faptul că zborurile dronelor americane deasupra Mării Negre au fost suspendate la începutul verii trecute după ce rușii au amenințat că vor doborî toate aparatele de zbor fără pilot din regiune, acuzând SUA că au furnizat Ucrainei informații de cercetare, care au permis atacarea Sevastopolului cu rachete ATACMS. Oficialii de la Moscova au susținut chiar că, pe 25 iunie, o dronă RQ-4B s-a prăbușit în Marea Neagră în urma “întâlnirii” cu un avion de vânătoare rusesc.
Deși aceste informații nu au fost confirmate în mod oficial, cert este că SUA nu și-au mai trimis dronele de acest tip în regiune, fiind redirecționate în zona Mării Baltice.
După cum este cunoscut, în ultima perioadă, deasupra Mării Negre au fost prezente și avioanele americane pilotate. Este vorba în primul rând de avioane de cercetare radioelectronică RC-135W Rivet Joint și aeronave de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon.
Se poate aprecia că reluarea zborurilor cu aeronave cu echipaj uman, dar și cu drone, marchează un angajament reînnoit al SUA de a patrula zona Mării Negre și de a monitoriza teritoriile rusești din regiune.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News