Noile avioane vor înlocui 26 de avioane pe care Italia intenționează să le dezafecteze treptat, din 2028.
Noile avioane vor înlocui 26 de avioane pe care Italia intenționează să le dezafecteze treptat, din 2028.
Țările de Jos vor începe imediat să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, a anunțat ministrul de externe Caspar Veldkamp în timpul vizitei sale la Kiev. Ucraina speră că aceste avioane de producție americană îi vor spori apărarea împotriva bombardamentelor rusești zilnice, protejând atât soldații, cât și orașele.
La 8 iulie, Ucraina a semnat un acord de securitate cu Polonia. Acest eveniment a avut loc în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia. Acordul a fost semnat de prim-ministrul Donald Tusk în numele Poloniei.
Ministerul Apărării Germaniei și compania europeană MBDA, specializată în rachete, au semnat un contract pentru producția și livrarea de rachete ghidate aer-sol Brimstone-3 care vor echipa avioanele de luptă Eurofighter.
Centrul de relații publice al Serviciului federal de securitate (FSB) din Rusia a anunțat, pe 08.07.2024, prevenirea unei încercări a serviciilor speciale ucrainene de a recruta un pilot rus, în scopul deturnării unui bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3.
Ministerul rus al Apărării a lansat pentru prima dată imagini care arată desfășurarea și funcționarea sistemului avansat de apărare antiaeriană S-350 Vityaz într-o brigadă de rachete antiaeriene din regiunea ocupată Donețk din estul Ucrainei.
În următoarea perioadă vor ajunge în Europa primele avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cea mai modernă versiune a F-ului, cunoscută și sub denumirea de Viper.
În dimineața zilei de 6 iulie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea graniței cu România din județul Tulcea.
Ucraina se apropie de obiectivul din primăvară, acela de a primi șapte sisteme Patriot suplimentare. Astfel, după ce vor primi și bateria Patriot donată de România, Forțele Armate ucrainene vor dispune de șase sisteme antiaeriene americane, plus o baterie similară franco-italiană, sistemul SAMP-T (MAMBA). De asemenea, există discuții cu SUA și Israelul pentru opt sisteme Patriot mai vechi.
O armă cu potențial și repercusiuni tactice enorme, despre care se știe că există de ani de zile și pe care Marina SUA nu a recunoscut-o niciodată, nu mai este acum o enigmă.
Imaginile din satelit au dezvăluit un exercițiu îngrijorător al armatei chineze.
Un avion de realimentare în aer KC-46 a aterizat la baza aeriană McConnell, Kansas, pe 1 iulie, după un zbor record de 45 de ore fără escală, în jurul lumii. Misiunea, numită Proiectul Magellan, a reunit la bordul aeronavei două echipaje care, și-au testat limitele în timp ce alimentau avioanele Forțelor Aeriene americane în jurul planetei. „Realimentarea cu combustibil este un proces foarte specific: trebuie să fii la moment dat într-un anumit punct”, a declarat colonelul Brent Toth, comandantul aeronavei și șeful Grupului 22 Operații de la baza McConnell, pentru revista Air & Space Forces. „Și am făcut asta de patru ori în jurul lumii, fără să pierdem nicio bătaie.”
Germania a anunțat că cel mai recent sistem de apărare aeriană Patriot pe care l-a furnizat Kievului a sosit în Ucraina, după cum a raportat vineri ambasadorul german în Ucraina.
În viitorul apropiat, Forțele Armate ale Ucrainei vor primi (dacă nu au primit deja) primele avioane de vânătoare americane de tip F-16. Așa cum s-a întâmplat anterior cu HIMARS, Leopard sau Storm Shadow, armata ucraineană își pune mari speranțe în aceste aeronave.
Rusia a lansat noi atacuri asupra Ucrainei, lovind regiunea Cernihiv, unde câteva mii de oameni s-au găsit fără electricitate. Ministerul rus al Apărării s-a lăudat că a reușit să distrugă un alt avion de luptă ucrainean. În Nipro, numărul victimelor civile ale atacurilor anterioare a crescut.
Forțele Aeriene Ucrainene au prezentat sistemul de rachete sol-aer HAWK, furnizat de SUA, care a fost utilizat eficient pentru a contracara dronele kamikaze și rachetele de croazieră rusești. Acest sistem ar fi doborât peste douăzeci de drone Shahed de concepție iraniană și patru rachete care vizau infrastructura civilă ucraineană.
Autoritățile din Harkov sunt îngrijorate de noile bombe rusești FAB-500, care acum au o rază de acțiune de cel puțin 80 de kilometri.
Rușii acuză că avioane de luptă britanice de tip Eurofighter Typhoon au efectuat manevre deasupra Mării Negre care ar fi luat prin surprindere aviația militară rusă. Presa vorbește de o tactică de tip „ambuscadă”.
Elemente din care se puteau asambla două drone mari, cu o deschidere de 20 m și o greutate de trei tone, au fost ridicate de polițiști în portul italian Gioia Tauro. Au fost depozitate în șase containere care au fost transportate în portul italian de două nave din China.
Problema securității aerodromurilor ucrainene devine din ce în ce mai urgentă, întrucât este așteptată sosirea avioanelor de luptă F-16 occidentale, iar Rusia se pregătește și pentru acest lucru.
Noul avion de luptă ameircan Next Generation Air Dominance (NGAD) e un program care naște multiple controverse în contextul în care s-a vorbit, la nivel oficial, inclusiv de renunțarea la NGAD - viitorul avion de luptă american de generația a 6-a -, din considerente financiare.
Comandamentul rus întărește din nou trupele de pe front cu mici detașamente de parașutiști pentru a ridica moralul trupelor și a le crește capacitățile în atacuri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 02.07.2024, că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a aplicat o serie de lovituri grupate asupra unui aerodrom al Forțelor Aeriane ale Ucrainei, unde au fost distruse cinci și avariate alte două avioane de vânătoare de tip Su-27. De asemenea, rușii susțin că sistemele de apărare antiaeriană au doborât alte două avioane de vânătoare (Su-27 și MiG-29), precum și șase rachete de croazieră de tip Storm Shadow.
Țările de Jos au obținut licențele de export pentru flota de avioane de luptă F-16 care vor fi livrate Ucrainei, a anunțat la 1 iulie ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.
Cu doar câteva zile înainte de venirea F-16, s-a aflat că rușii modernizează sistemele electronice ale aeronavelor Su-30, concepute pentru a distruge ținte aeriene.
Amenințarea dronelor rusești este combătută cu ajutorul grupurilor aeriene mobile. Un rol în distrugerea acestor drone îl are și aviația sportivă ucraineană.
Un expert militar a efectuat un top interesant cu cele mai bune avioane americane pe care SUA le pot ridica azi în cazul unui ipotetic conflict.
Când vine vorba de aviația militară a Ucrainei se vorbește foarte rar de Su-27, avioane pe care ucrainenii le utilizează și despre care există totuși câteva detalii importante.
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 28 iunie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Amintim că DefenseRomania a anunțat încă de acum trei sătămâni, citând surse interne, că luna aceasta vor mai ajunge trei F-uri.
Next Generation Air Dominance (NGAD), care ar trebui să înlocuiască avioanele F-22 Raptor prin dezvoltarea unui nou tip de avion de luptă de generația a 6-a, divizează militar SUA.