Avionul de luptă F-22 Raptor, simbolul dominației aeriene americane de peste două decenii, continuă să atingă repere impresionante.
Avionul de luptă F-22 Raptor, simbolul dominației aeriene americane de peste două decenii, continuă să atingă repere impresionante.
Suedia și Finlanda, cei mai noi state membre ale NATO, au raportat încălcări succesive ale spațiului aerian de către avioane militare rusești în cursul săptămânii trecute, pe fondul unui exercițiu major al Alianței în regiunea baltică. Cu câteva zile înainte ca un Sukhoi Su-24 să încalce spațiul aerian al Suediei, patru avioane rusești, inclusiv două avioane de vânătoare, au încălcat spațiul aerian al Finlandei.
Generațiile de arme se succed cu o viteză mai mare decât în trecut. Accelararea schimbării este gata să facă prima victimă de marcă. Preconizatul avion american de luptă, de generația a șasea, este deja în pericol, fiind încă prea scump pentru o supremație estimată la cel mult 10 ani.
Înainte de 1979, când președintele Anwar Sadat a semnat acordul de pace cu Israelul, Forțele Aeriene Egiptene erau echipate în primul rând cu avioane sovietice, dintre care unele au fost furnizate de China după ce relațiile sale cu Rusia s-au deteriorat în 1976.
F-35 Lightning II e o poveste de succes inclusiv în Europa, unde foarte multe state au ales achiziția avionului american de generația a V-a. Printre aceste state se numără și România.
Sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 14.06.2024, o dronă de cercetare de tip MQ-4C Triton aparținând Forțelor Navale americane a zburat pentru prima dată în adâncimea apelor neutre ale Mării Negre. Drona americană, cu numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio BLKCAT6, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, la sud de Burgas.
Forțele ucrainene ar putea încerca să degradeze în mod activ apărarea antiaeriană a Rusiei înainte ca Ucraina să primească un număr semnificativ de avioane F-16.
Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov, a declarat, pe 12.06.2024, că Rusia a desfășurat elemente ale celui mai modern sistem de apărare antiaeriană S-500 Prometheus în Crimeea ocupată.
Contextul de securitate obligă România să își îmbunătățească sistemele de apărare împotriva unor acțiuni ostile venite din partea Federației Ruse, iar sistemul de supraveghere aeriană este unul dintre elementele esențiale în acest sens.
Într-un interviu acordat Radio Europa Liberă (RFE/RL), șeful Forțelor Aeriene Ucrainene, Serhii Holubtsov, a declarat că nu toate avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le va prelua de la aliații săi vor opera pe teritoriul ucrainean.
Proiectul franco-germano-spaniol pentru sistemul de aviație tactică de generația a șasea are un nou susținător, deși există avertismente că Europa nu are deocamdată capacitatea pentru două aeronave diferite pe același segment.
Avioanele F-16 vor permite o utilizare mai eficientă a armelor occidentale și, alături de sistemele occidentale de apărare aeriană și de mijloacele AEW, vor contribui la îndepărtarea avioanelor rusești de pe linia frontului. Șeful aviației din cadrul Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul de brigadă Serhi Golubtsov, a făcut o nouă precizare cu privire la implicațiile tactice și strategice pe care avioanele F-16 le vor avea când ajung pe frontul din Ucraina.
Pe lângă sistemul Patriot, Germania va trimite în Ucraina încă o instalație IRIS-T, Gepard, rachete și muniție.
Un avion de vânătoare-bombardament Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit în munții din Osetia de Nord, provocând moartea echipajului. Presa de propagandă rusă a raportat acest incident în dimineața zilei de marți, 11 iunie.
Cele mai promițătoare și cele mai așteptate în Ucraina sunt avioanele de luptă F-16 de fabricație americană, deși avioanele franceze Mirage 2000-5 pot, de asemenea, completa avioanele de luptă ucrainene. Acest lucru a fost declarat de Ilia Ievlash, un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.
În Golful Finlandei, un avion militar rus a traversat teritoriul Finlandei; aeronava a rămas în spațiul aerian finlandez pe o rază de aproximativ 2,5 km de graniță timp de aproximativ 2 minute, a informat Ministerul Apărării Naționale finlandez. A fost primul incident de acest tip în aproape doi ani.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.06.2024, bombardiere strategice Tu-95MS și bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Barents, Mării Norvegiei și Mării Baltice.
Pare imposibilă o asemenea concluzie, dar numerele și realitatea de pe front spun un adevăr care nu poate fi contestat. Dacă până acum, fiecare dolar furnizat de Occident ca sprijin militar acordat Ucrainei era folosit extrem de eficient de trupele ucrainene, situația ar putea să se schimbe radical după sosirea avioanelor de luptă F-16. Cu o medie de două milioane de dolari, Rusia poate distruge un bun de 50 de milioane de dolari, atât cât valorează, în medie, un F-16. Nu e vorba de apărarea antiaeriană a Rusiei, ci despre rachetele balistice care au în rază toate aerodromurile din Ucraina.
Sistemul IRIS-T s-a dovedit că este eficient în Ucraina.
Agenția de presă britanică Sky News a anunțat, citând o sursă militară ucraineană, că, pe 09.06.2024, un avion de luptă aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei a tras, pentru prima dată, cu o armă care a lovit o țintă din interiorul Rusiei.
Direcția principală de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că cel mai avansat avion rusesc de luptă Su-57, aflat în dotarea aviaţiei ruse, a fost lovit în timp ce se afla la sol.
Avioanele Mirage 2000 pe care Franța le va furniza Ucrainei pot îndeplini diverse sarcini de luptă și sunt destul de moderne. Cu toate acestea, avioanele de luptă F-16 rămân o prioritate pentru Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlash, la 7 iunie. De asemenea, un veteran al armatei ucrainene susţine că avioanele franceze Mirage vor întări capacitatea de luptă a Forțelor Aeriene Ucrainene, dar nu vor schimba cursul războiului.
Compania rusească Fores din Ural a anunțat acordarea unei recompense în valoare de 15 milioane de ruble pentru doborârea primului avion de vânătoare de tip F-16 din cele pe care statele occidentale intenționează să le ofere Ucrainei.
Forțele ruse au publicat un videoclip provenit de la drona de recunoaștere ZALA, din care se poate observa cum un avion de antrenament vopsit în culorile de camuflaj ucrainene efectuează manevre de interceptare.
O priveliște spectaculoasă au avut miercuri, în Elveția, oamenii care locuiesc în zona de la sud de Lacul Neuchatel.
Lockheed Martin ia în considerare înființarea unui centru de pregătire pentru piloții F-35 în orașul ceh Pardubice, marcând o evoluție semnificativă pentru regiune, a relatat postul de presă ceh E15. În special, multe țări europene progresează în procesul de achiziție de F-35. Având o bază largă de utilizatori, F-35 Lightning II este destinat să rămână cel mai răspândit avion de luptă de generaţia a V-a la nivel global, urmând calea lui F-16. Avionul F-16, care servește drept standard NATO pentru cea de-a patra generație de aeronave de luptă, a fost construit până în prezent în peste 4.700 de unități, iar Lockheed Martin continuă producția. Se așteaptă ca numărul total de F-16 construite să depășească 5.000 în cele din urmă.
Berlinul încă evaluează costurile unei noi achiziții de opt avioane F-35, spune o sursă Reuters, aeronava stealth fiind văzută drept cel mai avansat avion de luptă.
Instalațiile au un sistem de control al incendiilor modernizat și un complex radar mai modern.
Compania Boeing a finalizat livrarea lotului 1 de aeronave de luptă F-15EX după predarea primului avion operațional.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi că Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5. Totodată, Parisul se va implica direct și în antrenarea piloților pentru Mirage 2000.