Aterizarea și decolarea de pe o autostradă sunt, poate, cele mai critice momente pentru o aeronavă militară în misiuni non-combat.
Aterizarea și decolarea de pe o autostradă sunt, poate, cele mai critice momente pentru o aeronavă militară în misiuni non-combat.
Forțele Aeriene Ucrainene testează un echivalent intern al kitului rusesc UMPK, ataşat bombelor FAB-500, permițând aeronavelor ucrainene să efectueze bombardamente cu rază lungă de acțiune asupra facilitaţilor militare ruse. În special, acest tip neidentificat de bombă aeriană ghidată are o componentă în secțiunea cozii care seamănă fie cu un propulsor cu combustibil solid, fie cu un motor turboreactor, ceea ce, teoretic, ar putea extinde semnificativ raza de acțiune a utilizării sale, în special sub amenințarea constantă a sistemelor rusești de apărare aeriană.
Pentru prima dată ucrainenii au reușit să doboare o drona rusă de tip Orlan-10, la mare altitudine. Din imaginile video prezentate se poate observa cum cele două drone se duelează la mare înălțime. Orlan-10 e vânat de drona kamikaze ucraineană, care reușește să o lovească de deasupra cu mare putere.
Avioanele de luptă au cunoscut un progres fantastic de la introducerea lor în războaie în urmă cu peste 100 de ani. De la biplanele simple din Primul Război Mondial la avioanele supersonice, ultra-manevrabile și stealth de generația a cincea, avionul de luptă este un concept în continuă evoluție.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David Allvin, a sugerat renunțarea la programele de luptă costisitoare și de lungă durată, cum ar fi avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), în favoarea unor aeronave modulare mai adaptabile, mai mici și mai ieftine.
China își intensificî prezența pe piețele internaționale de apărare prin promovarea activă a produselor sale militare, inclusiv a sistemului avansat de arme cu laser OW5-A50, în Orientul Mijlociu.
Forțele armate egiptene au anunțat la Salonul Aeronautic Internațional din Egipt vor primi două avioane tactice C-130J-30 Super Hercules. Aeronavele au fost achiziționate prin mecanismul FMS cu U.S. Air Force.
Dubla lovitură primită de Ucraina în accidentul F-16 este, treptat, compensată de aliați. Țările de Jos au anunțat că transferă Ucrainei echipamente de întreținere și rachete aer-aer pentru avioanele multifuncționale F-16, în timp ce primul grup de piloți ucraineni a ajuns în Canada pentru antrenament.
Forțele Aeriene Belaruse au doborât două drone de atac rusești pe 5 septembrie în apropierea orașului belarus Homel, a afirmat grupul de monitorizare Belarusian Hajun. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima dovadă reală a unei interceptări reușite a unor drone rusești de către forțele belaruse deasupra spațiului aerian al țării.
În timp ce Iranul amenință că va ataca Israelul ca răspuns la asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în interiorul Teheranului, programul său de rachete mult lăudat rămâne una dintre puținele sale modalități de a răspunde direct, dar sunt serioase întrebări despre cât de periculos este cu adevărat acesta.
Programul s-a aflat în spatele atacului fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului în aprilie, când Iranul a devenit prima țară care a lansat un astfel de atac de când fostul regim irakian al lui Saddam Hussein a tras cu rachete Scud asupra Israelului în mijlocul războiului din Golf din 1991.
Dar puține rachete iraniene și-au atins țintele. Multe dintre ele au fost doborâte de forțele coaliției conduse de SUA, în timp ce alte rachete aparent nu au reușit să se lanseze sau s-au prăbușit în zbor. Chiar și cele care au ajuns în Israel păreau să-și fi ratat ținta.
Guvernul german a confirmat derularea procesului de livrare a nu mai puțin de 12 sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM către Ucraina. Sistemele avansate fac parte din angajamentul mai larg al Germaniei de a consolida capacitatea de apărare a Ucrainei în faţa invaziei în curs a trupelor ruse, după cum a informat Reuters.
La sfârșitul lunii august, avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, care desfășoară în prezent misiuni NATO de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, au sprijinit operatia ''Aigle'' condusă de Franța, în timpul unor exerciții de coordonare aer-sol.
O dronă RQ-4B Global Hawk a Forțelor Aeriene ale SUA care efectua un zbor de recunoaștere în apropiere de Estonia în cursul nopții de vineri spre sâmbătă a început brusc să se comporte ciudat după ce se pare că a fost tinta atacului unui sistem rusesc de război electronic (EW). Drona decolase de la baza britanică Fairford a Royal Air Force (RAF).
O serie de experți americani și ucraineni investighează cauza doborârii avionului de vânătoare F-16. Deși ancheta nu a fost făcută publică, doi înalți oficiali ai Pentagonului au declarat sâmbătă pentru New York Times că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16. Alte cauze posibile ale prăbușirii includ o defecțiune tehnică sau o eroare de pilotaj.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 02.09.2024, că Întreprinderea de aviație din Novosibirsk a predat Ministerului rus al Apărării încă un lot de avioane de bombardament și vânătoare de tip Su-34.
La momentul zborului luptătorului, pe lângă Patriot, Stinger și Starstreak erau active împotriva țintelor inamice.
Turcia dorește mult să-și dezvolte puterea aeriană și, în pofida avântului fără precedent al industriei sale militare, analizează diferite opțiuni pentru a achiziționa deocamdată din afară capabilitățile necesare acoperirii deficiențelor sale aeriene actuale, propunând inclusiv o perspectivă mai conciliantă asupra posibilității de obținere a aeronavei americane F-35.
Cursa înarmărilor pe segmentul drone este poate cea mai activă în Războiul din Ucraina.
Imaginile publicate recent de canalul Telegram „Crimean Wind” relevă desfășurarea sistemului rusesc de apărarea antiaeriană la joasă înălțime Pantsir-S1M chiar pe Podul Crimeea, pod considerat o facilitate critică a cărei integritate are o semnificație majoră nu atât pentru aprovizionarea trupelor ruse care au invadat sudul Ucrainei, cât pentru moralul acestora și al armatei ruse în general.
Ucraina a lansat duminică dimineață o lovitură cu drone care a vizat Moscova și alte câteva regiuni rusești, au declarat oficiali ruși.
Armatele americană şi irakiană au efectuat joi un raid împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în vestul Irakului şi au ucis 15 dintre luptătorii acesteia, a anunţat vineri Comandamentul Militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM).
Serbia a ales în cele din urmă avioane de luptă franceze Rafale, în detrimentul avioanelor Su-30 rusești modernizate, pentru care Moscova a insistat.
Ucraina a înregistrat pierderea unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Din păcate pilotul a decedat în incident. Avionul a căzut în timpul unui atac masiv cu rachete al ocupantului rus asupra Ucrainei.
F-35 este pe cale să devină coloana vertebrală a Forțelor Aeriene din statele NATO, iar Polonia se adaugă pe lista statelor care dețin cel puțin un avion F-35. Primul avion F-35A „Husarz” al Forțelor Aeriene poloneze a fost prezentat oficial de către Lockheed Martin.
Ucraina a pierdut luni unul dintre avioanele de luptă americane F-16, anunță The Wall Street Journal.
Belarus a desfășurat o aeronavă pentru a preveni o dronă rusă care a zburat în spațiul său aerian.
Ucraina folosește deja F-16 pentru apărarea aeriană, iar acesta este genul de rol în care acest avion de vânătoare excelează mult mai mult decât avioanele de vânătoare sovietice și chiar decât sistemele clasice de rachete sol-aer.
După ce ministrul apărării Angel Tîlvăr confirma luna trecută că se așteaptă răspunsul din SUA pentru semnarea documentelor în Programul F-35, MApN mai face un pas și pregătește terenul pentru achiziția de F-35.
Slovacia, țară vecină cu Ucraina, caută să-și sporească capacitățile de apărare aeriană.
Ministrul polonez al apărării, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, a declarat la 27 august că Ucraina se poate aștepta să primească avioane de luptă poloneze MiG-29 suplimentare numai după ce Polonia va primi avioane de luptă moderne F-35 ca înlocuitori, ca răspuns la solicitarea președintelui Volodimir Zelenski ca Polonia să furnizeze avioane suplimentare din era sovietică.