Polonia vrea mai mult Patriot: Acordul cu SUA de 2 miliarde de dolari marchează faza 2 a programului antiaerian Wisla
Polonia semnează un acord de apărare aeriană cu SUA în valoare de aproape 2 miliarde de dolari.
Lansatorul M903A2 pe șasiul mașinii poloneze Jelcz din componența primei baterii a sistemului american de rachete antiaeriene Patriot PAC-3+ primit de Polonia. Torun, 14.10.2022. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării Naționale.
Polonia și Statele Unite au semnat un acord în valoare de aproape 2 miliarde de dolari pentru furnizarea de sprijin logistic și tehnic pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, notează presa poloneză.
Acordul interguvernamental încheiat luni cu Statele Unite ale Americii, la Sochaczew, centrul Poloniei, la Brigăzii a 3-a de apărare aeriană. Înțelegerea vizează completarea programului Patriot, implementat în prezent în Forțele Armate poloneze. Acesta va include elemente de suport tehnic și formare.
Semnarea contractului a avut loc în prezența premierului polonez Donald Tusk și a ministrului Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Tusk a declarat în timpul ceremoniei că Polonia este un exemplu remarcabil în vremurile dificile și complicate de astăzi, un exemplu de bună cooperare pentru a apăra securitatea Poloniei, a NATO, a SUA și a întregii Europe.
”Arătăm de ani de zile – și mai ales intens în ultimele luni – că suntem un aliat loial și stabil. Indiferent de turbulențele politice, Polonia va fi aici, în acest loc din lume, o țară care respectă alianțele și onorează toate acordurile - a asigurat el. Fie ca loialitatea poloneză să fie un exemplu pentru toți, de ambele maluri ale Atlanticului”, a adăugat el.
„Siguranța cerului polonez nu are preț”. Începe a doua etapă a programului ”Wisła”

„Siguranța cerului polonez nu are preț”, a declarat șeful MApN polonez, Władysław Kosiniak-Kamysz, adăugând că apărarea antirachetă și cooperarea cu Statele Unite sunt o prioritate.
”Apărarea cerului nostru este o chestiune de securitate existențială a statului polonez” , a subliniat oficialul care spune că, odată cu încheierea acordului, Polonia intră în următoarea etapă de implementare a așa-numitei faze a doua a programului „Wisła”.
Programul "Wisła" este componenta principală a eforturilor Poloniei de modernizare a apărării antiaeriene și antirachetă și se bazează pe achiziționarea sistemelor americane Patriot.
În prima etapă, Polonia a achiziționat două sisteme americane Patriot PAC-3 care sunt deja operaționalizate.
Faza 2 va adăuga încă șase baterii (un total de 48 de lansatoare). Cele 48 de lansatoare M903 Patriot vor fi produse direct în Polonia. Contractul de 1,23 miliarde de dolari a fost semnat anul trecut între Raytheon Poland și Huta Stalowa Wola SA.
În final, totalul bateriilor poloneze va ajunge la opt sisteme Patriot „duble”, integrate în sistemul de comandă IBCS, echipate cu 64 de lansatoare.
Faza 2 presupune, probabil, integrarea suplimentară a tehnologiilor avansate, precum radare cu rază lungă de acțiune și sisteme de comandă și control îmbunătățite, pentru a spori eficiența, iar Polonia va primi și radarul LTAMDS, cel mai nou radar dezvoltat pentru Patriot.
Polonia a fost prima țară din lume, după SUA, care a anunțat capacitatea operațională inițială pentru sistemele Patriot. Această pregătire permite operarea a două baterii Patriot echipate cu rachete PAC-3 MSE.
Apărare complementară și stratificată

Pe lângă programul Wisla, principalele programe de apărare antiaeriană ale Poloniei sunt:
Programul Narew (Apărare antiaeriană cu rază medie) care folosește lansatoare iLauncher pe camioane Jelcz P882, împreună cu rachetele CAMM rază de până la 25 km și CAMM-ER (Extended Range) – rază de peste 40 km.
Programul Pilica (Apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă – VSHORAD), care folosește sisteme portabile Grom/Piorun din Polonia, precum și tunuri antiaeriene de 23 mm.
Pregătirea inițială a sistemului Wisla a presupus și integrarea acestuia cu IBCS (Integrated Battle Command System), un sistem de comandă și control.
IBCS devine nucleul apărării aeriene integrate a Poloniei, fiind destinat să conecteze și să integreze sisteme precum: Wisła, Narew, radare, avioanele de luptă F-35, F-16 și FA-50, precum și sistemul Aegis Ashore Poloniei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News