Un avion F-35 Lightning II a aterizat în România pe aeroportul Băneasa.
Un avion F-35 Lightning II a aterizat în România pe aeroportul Băneasa.
Sistemul produs de Raytheon și Kongsberg își demonstrează performanța atât în teste, cât și pe câmpul de operațiuni.
Brigada 110 mecanizată a Forțelor Armate ucrainene a doborât un alt avion rusesc de atac Su-25.
Forțele Aeriene americane vor putea asigura mentenanța a aeronavelor rapid dislocabile, practic, oriunde pe Glob.
Forțele Aeriene Poloneze vor avea primul avion F-35 ”HUSARZ” încă din august, anunță ministrul Apărării Naționale, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Portalul The Drive, specializat pe evoluții militare, a atras, recent, atenția asupra frecvenței destul de mari a rapoartelor rusești despre utilizarea rachetei Kh-38 pentru lovituri în zona de front.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass, proiectantul-șef al Institutului pentru Inginerie Termică din Moscova (MIT), Yuri Solomonov, a declarat, pe 14.05.2024, că racheta balistică intercontinentală cu lansare de pe submarin Bulava a fost introdusă oficial în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Tactica americană veche de zeci de ani a fost folosită de Forțele Aeriene Ucrainene în încercarea de a elimina radarele și sistemele antiaeriene rusești. Potrivit Business Insider, este vorba de tactica numită ”nevăstuică sălbatică”, care a fost inventată de piloții americani în timpul războiului din Vietnam.
Industria aeronautică din Turcia a anunțat că prototipul avionului Kaan - primul avion de generația a 5-a construit de turci - a efectuat un nou zbor cu succes. E a doua oară când Kaan decolează.
Directorul de achiziții al United States Air Force (USAF), Andrew Hunter, a precizat recent că etapa de testare la care este spus bombardierul B-21 Raider decurge bine. După cum relatează publicaţia The Avioationist, noul bombardier stealth B-21 Raider este în prezent supus testelor de zbor la Baza Aeriană Edwards, California, deși Forțele Aeriene ale SUA au fost foarte discrete cu privire la statutul aeronavei secrete încă de la primul zbor. USAF nu a publicat nici măcar o singură imagine oficială cu momentul în care B-21 Raider este testat, iar imaginile disponibile până acum provin de la fotografii care l-au observat în timpul primului zbor.
U.S. Air Force a decis să renunțe la repararea unuia dintre bombardierele sale stealth care anterior suferise un accident, potrivit raportului anual al Pentagonului privind organizarea forțelor aeriene. "În anul fiscal 2025 [începând cu 1 octombrie 2024], B-2 va fi vândut din cauza unui accident/avarie la sol a cărui reparație este probabil nerentabilă", a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.
Într-un interviu acordat publicației occidentale The Economist, comandantul Forțelor Terestre din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, general locotenent Oleksandr Pavliuk, a declarat, pe 10.05.2024, că, în următoarele două luni va exista o fază critică a ostilităților de pe teritoriul ucrainean.
Primul F-16 pe cerul Ucrainei ar putea fi văzut în câteva săptămâni.
Cehia a livrat primul simulator de avion de luptă F-16 uneia dintre brigăzile de aviație tactică din Ucraina, iar modulul principal al acestuia este testat și pregătit pentru funcționare de către inginerii ucraineni, a precizat Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul Mikola Oleshchuk, într-un comunicat de presă publicat pe Telegram.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene a anunțat că o parte dintre piloții țării sale termină pregătirea pentru a pilota avioane F-16 Fighting Falcon.
În ultima săptămână China a făcut mai multe demonstrații de forță în Pacific, transmițând în principal nemulțumirea Beijingului față de învestirea noului președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, programată pentru 20 mai.
O informație interesantă a fost publicată de către publicaţia Janes, în legătură cu o schimbare bruscă a locului de producție a avioanelor de luptă F-35 comandate de Luftwaffe. Germania a luat o decizie neașteptată, aceea ca întreaga flotă de F-35 să fie asamblată exclusiv la uzina Fort Worth din SUA, în locul unei locații aflate mai aproape de casă - Europa, mai exact Italia.
În timp ce Rusia anunță desfășurarea în Europa a unui exercițiu cu forțele nucleare nestrategice, trupele NATO își păstrează ritmul de pregătire la un nivel ridicat. Se exersează interceptarea vectorilor de atac din aer ai Rusiei, inclusiv ai celor purtători de muniție nucleară.
Centrul multimedia al NATO a publicat un nou material cu un pilot ucrainean, cu indicativul Moonfish, prezent în Danemarca unde se antrenează pentru trecerea pe F-16 Fighting Falcon. Moonfish a fost înainte pilot de MiG-29 sovietic.
Industria aeronautică din Turcia se laudă cu o performanță atinsă de noua dronă Bayraktar TB3 în timpul testelor: Pentru prima dată o dronă cu motor produs în Turcia a atins o altitudine de peste 10.000 metri.
În ultimul raport zilnic al Serviciului de Informații militare din Marea Britanie, publicat pe pagina Ministerului Apărării pe 03.05.2024, se arată că atacul ucrainean de săptămâna trecută asupra unui aerodrom rusesc din Ținutul Krasnodar, a provocat o serie de consecințe.
În ciuda sancțiunilor, Rusia continuă să cumpere aproape două mii de componente diferite de fabricație străină pentru aeronavele miliatre ale sale. Acest lucru reiese dintr-un raport al serviciilor secrete ucrainene. Aceste componente sunt produse de peste 200 de companii din 22 de țări diferite. Rusia le cumpără apoi prin intermediari.
Secretarul Forțelor Aeriene americane, Frank Kendall, a zburat pe un avion F-16 pilotat de inteligența artificială. Evenimentul a avut loc pe 2 mai la baza aeriană Edwards.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 03.05.2024, că două bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Bering, în apropiere de Alaska.
Bătrânele avioane Panavia Tornado, din dotarea Forțelor Aeriene Germane (Luftwaffe) urmează să fie retrase din serviciu până în 2030. Vorbim de 90 de avioane, dar se pare că, în mod total contrar pragmatismului german, Berlinul nu are niciun plan pentru Luftwaffe după retragerea avioanelor.
DefenseRomania a participat la un media trip în Statele Unite ale Americii unde a purtat discuții cu mai mulți reprezentanți ai Lockheed Martin, inclusiv despre perspectiva privind înzestrarea Armatei României cu avioane de luptă de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II.
Întrebarea legată de momentul transferului anumitor arme de la țările occidentale către Ucraina este uneori un subiect destul de sensibil, având în vedere schimbarea termenelor. În acest an, Ucraina urmează să primească mult așteptatele avioane de luptă F-16, iar în fiecare lună apare în mass-media și pe rețelele de socializare întrebarea când aceste avioane vor consolida în sfârșit capacitatea de lupta a forțelor aeriene ale Ucrainei. Recent, ambasadorul Danemarcei la Kiev, Ole Egberg Mikkelsen, l-a citat pe prim-ministrul Danemarcei spunând că aeronavele F-16 daneze ar trebui să ajungă în Ucraina în această vară.
Noi detalii privind integrarea armelor occidentale pe avioanele din epoca sovietică ale Ucrainei, prezentate de analiştii militari, demonstrează cum unele dintre task-urile a căror rezolvare durează de obicei ani de zile pot fi realizate în doar câteva săptămâni cu o abordare inedită - modernizarea unei aeronave prin utilizarea de tehnologii disponibile pe piaţa liberă.
Polonia a anunțat ce nume vor purta avioanele F-35 Lightning II de generația a V-a pe care le-a achiziționat din SUA.
Sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au semnalat faptul că, pe 29.04.2024, o dronă de cercetare de tip MQ-4C Triton aparținând Forțelor Navale ale SUA a zburat, pentru prima dată, deasupra apelor Mării Negre.