Preambul pentru România? Olanda înlocuiește PATRIOT-ul donat Ucrainei cu un sistem nou: Raytheon a primit deja comanda de producție
Compania americană din industria de apărare Raytheon va începe producția unui sistem Patriot destinat Olandei. Bateria antiaeriană va înlocui Patriotul donat Ucrainei.
Raytheon, o divizie a concernului RTX, a anunţat joi că a primit un contract de 529 milioane de dolari pentru a furniza Olandei elementele unui sistem de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot, informează compania.
Contractul a fost acordat pentru înlocuirea unui sistem Patriot donat Ucrainei anterior de Olanda, a precizat Raytheon.
Contractul, structurat ca o vânzare comercială directă, include o unitate de tragere unică echipată cu un radar, lansatoare, post de comandă şi control, precum şi echipamente de sprijin suplimentare.
Lucrările la acest contract se vor desfășura în principal la facilitățile de producție din Andover, Massachusetts și Huntsville, Alabama.
”Raytheon se angajează să colaboreze cu olandezii, pe măsură ce aceștia continuă să-și dezvolte capacitățile integrate de apărare antiaeriană și antirachetă”, a declarat Pete Bata, vicepreședinte senior al Global Patriot la Raytheon.
Sistemele Patriot sunt considerate cea mai avansată și dovedită soluție de apărare aeriană din lume, capabilă să se apere împotriva unei game largi de amenințări aeriene, inclusiv rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune și rachete balistice tactice.
România urmează după Olanda. În schimbul sistemului donat Ucraina, vom primi „vârful tehnologic” al Patriot
Sistem Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Photo source: MApN (MoD)
România a donat Ucrainei anul trecut un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot, o mișcare îndrăzneață care s-a dovedit câștigătoare.
În ceea ce privește sistemul care va înlocui bateria PATRIOT donată Ucrainei de România, ministrul apărării Angel Tîlvăr a declarat că România va primi o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot.
”Ceea ce vreau să transmit e că sistemul Patriot pe care îl vom primi va fi vârful tehnologic al acestor sisteme la ora actuală. Așadar, un gest pe care noi l-am făcut pentru Ucraina ne-a profilat și în interiorul Alianței, un gest care nu a trecut neobservat și care va avea beneficii din punct de vedere politico-militar. Sistemul donat este acum compensat de aliații noștri, iar România va achiziționa un sistem de ultimă generație, mai performant decât cel donat”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat săptămâna trecută jurnalistului Radu Tudor la Antena 3 CNN.
Speculăm că noul sistem va integra atât interceptori de ultimă generație PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS.
PAC-3 MSE sunt interceptori foarte preciși, de tip ”hit-to-kill”, iar noul radar LTAMDS are capabilității de operare pe un sector complet (360 de grade), iar asta ar putea să se aplice și sistemelor Patriot pe care România le va primi în următorii ani.
De asemenea, amintim că, pe 23 decembrie, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
MApN a precizat că este vorba despre contractul pentru furnizarea următorului lot, de 3 sisteme PATRIOT, nu despre sistemul care va înlocui bateria donată Ucrainei.
Citește și: O afacere bună: România va primi cea mai modernă versiune a Patriot, „vârful tehnologic” al sistemelor, în schimbul sistemului donat Ucrainei. Vom achita doar o sumă infimă
România a achiziționat 7 sisteme Patriot, dintre care 4 au fost livrate
Achiziția celor 7 sisteme Patriot e etapizată. Au fost achitate cele 4 sisteme, care de altfel au fost și livrate, urmând ca următoarele 3 să fie achitate și contractate.
Sistemele Patriot costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția fiind mult timp cea mai scumpă din istoria României. Recordul a fost bătut în noiembrie anul trecut când s-a semnat contractul privind achiziția celor 32 de avioane de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II, contract estimat la 6.5 miliarde de dolari fără TVA.
Din cele 7 sisteme, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News