Forțele Aeriene ale SUA (USAF) sunt primul beneficiar american al rachetei de croazieră JSM (Joint Strike Missile) de ultimă generație, dezvoltată de companiile Kongsberg și RTX.
Forțele Aeriene ale SUA (USAF) sunt primul beneficiar american al rachetei de croazieră JSM (Joint Strike Missile) de ultimă generație, dezvoltată de companiile Kongsberg și RTX.
Începând cu 1 iunie 2024, F-35 va prelua în totalitate responsabilitățile nucleare ale Olandei în cadrul NATO, înlocuind F-16, în ceea ce reprezintă încă un pas spre tranziția completă de la „Viper” (așa cum este poreclit F-16 printre piloții de vânătoare) la avionul de generația a V-a Lightning II.
La doar o zi, după demonstrația de descurajare cu bombardierele strategice B-52H care au înconjurat (28 mai) enclava rusă Kaliningrad, NATO trimite un alt puternic mesaj Moscovei cu același înțeles: nici măcar activele militare rusești cele mai ascunse din zona baltică și care se expun pentru puțin timp nu sunt în siguranță într-un eventual conflict.
În urmă cu câteva zile, oficialii suedezi au anunțat că povestea cu transferul de avioane JAS 39 Gripen către Forțele Aeriene ale Ucrainei a fost pusă deocamdată pe pauză, deoarece avioanele F-16 reprezintă o prioritate pentru Ucraina în cadrul așa-numitei coaliții aviatice. Avioanele de luptă Gripen sunt importante pentru aviația ucraineană, deoarece sunt necesare până la 200 de avioane moderne de diferite tipuri pentru a proteja pe deplin spațiul aerian. Dar livrarea lor a fost amânată până când F-16 vor ajunge în Ucraina, precizează mass-media ucraineană.
Olanda nu se opune utilizării de către Ucraina a avioanelor de luptă F-16 transferate pentru efectuarea de atacuri pe teritoriul rusesc. Radio Svoboda a relatat acest lucru cu referire la Hanke Bruins Slot, ministrul olandez al afacerilor externe.
Forțele Aeriene ale SUA americane au început să instaleze echipamente speciale anti-drone pentru a proteja aviația de luptă. Acest lucru a fost confirmat de publicaţia The WarZone. Adăposturile antidronă adecvate au fost reperate la Baza Aeriană Seymour Johnson din Carolina de Nord. Potrivit informațiilor oficiale oferite de U.S. Air Force, astfel de adăposturi ar trebui să asigure o desfășurare operațională adecvată pentru protejarea aeronavelor.
Anunț important al al Danemarcei: Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 transferate din Danemarca pentru a lovi ținte militare în Rusia. Acest lucru a fost anunțat joi de ministrul danez de externe Lars Lücke Rasmussen. „Face parte din predare”, a notat oficialul.
Companiile americane Bell și Aurora vor concura pentru a proiecta o nouă aeronavă de mare viteză, care nu are nevoie de pistă, a anunțat Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA).
Un avion de luptă de tip F-35 Lightning II s-a prăbușit în SUA, în New Mexico.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 28.05.2024, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit o misiune specifică în jurul Regiunii Kaliningrad a Federației Ruse din zona Mării Baltice.
Suedia suspendă planurile de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina pentru a permite punerea în funcțiune a avioanelor de luptă F-16, potrivit ministrului suedez al apărării, Pal Jonson. "Am fost îndemnați de celelalte țări din coaliție să mai așteptăm cu Gripen", a spus el, referindu-se la țările care intenționează să furnizeze Ucrainei avioane F-16 de fabricație americană.
Lockheed Martin lucrează intens pentru a integra standardul TR-3 pe avioanele de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II, un proces complex care are ca obiectiv nu doar consacrarea F-35 ca cel mai performant avion din lume, dar și asigurarea dominației F-35 în următoarele decenii.
Occidentul anesteziat parcă că așteaptă ca Rusia să pătrundă zeci de km în teritoriul Ucrainei, pentru ca Armata Kievului să poată utiliza armele occidentale împotriva țintelor militare rusești.
La fel ca în cazul deciziei privind furnizarea Patriot, apoi a tancurilor Leopard și Abrams, apoi a aeronavelor F-16, Vestul mai amână o decizie iminentă.
Polonia a anunțat achiziția unor rachete de croazieră din Statele Unite, în valoare de 677 de milioane de euro, conform AFP, citată de Agerpres. E vorba de rachete AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - Extended Range).
Potrivit site-ului Itamilradar.com, în ultimele 24 de ore, de la Baza Aeriană Sigonella, care este o bază militară strategică a NATO din Sicilia (Italia), au fost lansate două misiuni distincte efectuate de Forțele Aeriene și Forțele Navale ale SUA. Operațiunile recente evidențiază rolurile diferențiate și zonele de interes pentru aceste sisteme aeriene avansate fără pilot.
Procesul de pregătire pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16 se desfășoară în mod continuu. După finalizarea unei etape, locurile piloților instruiți sunt ocupate de alții, potrivit Iliei Ievlash, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei. ''Coaliția aeriană'' care sprijină Ucraina in pregatirea pilotilor include următoarele ţări: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Danemarca, România, Franța. Toate aceste state menţionate contribuie la formarea nu doar a piloților, ci și a tehnicienilor care vor întreține avioanele de luptă pe viitor.
Pentru prima dată de la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, au apărut primele imagini cu cea mai nouă muniție ghidată pe care Rusia o utilizează în timpul bombardamentelor, UMPB D-30SN - instalată sub aripa bombardierului Su-34. Imaginile au fost publicat la sfârşitul săptămânii trecute pe reţele de socializare chiar de către propagandişti ai Mosovei.
Duminică, o dronă a Serviciului de Informațiilor Militare ucrainene (GUR) a lovit o altă stație radar de avertizare timpurie rusă Voronezh M – de data aceasta la o distanță de 1.800 de kilometri în interiorul Rusiei, lângă orașul Orsk din regiunea Orenburg.
Avioane de luptă JAS 39 Gripen au fost testate în contextul unei posibile crize. Avioanele au efectuat operațiuni de aterizare pe o șosea.
Bombardierele strategice americane B-1 Lancer se află într-o nouă misiune operativă Bomber Task Force (BTF) în Guam, pe fondul tensiunilor mari din regiune.
Canalul rusesc de Telegram “Astra” a informat că, în ultimele trei luni, avioanele de luptă rusești au scăpat deasupra teritoriului rusesc și a teritoriilor ocupate din estul Ucrainei cel puțin 38 de bombe de aviație.
Noua Escadrilă 48 Vânătoare dislocată la Câmpia Turzii, în centrul României, va avea ca responsabilitate apărarea Vestului țării și va fi operaționalizată în 2025.
Salturi demonstrative cu parașuta ale militarilor moldoveni în onoarea generalului român Grigore Baștan.
Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa a informat că, pe 23.05.2024, a fost finalizat transferul a patru bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress, capabile să poarte arme nucleare, la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. După cum este cunoscut, baza aeriană din Marea Britanie este o bază înaintată pentru dislocarea bombardierelor americane pe continent.
Primul grup de piloți ucraineni a finalizat pregătirea pe avioane de luptă F-16 la o bază militară din Arizona, în SUA, a declarat pentru Politico purtătoarea de cuvânt a U.S. National Guard Air Force, Erin Hannigan.
România urmează să achiziționeze avioane de luptă F-35 Lightning II iar în ceea ce privește armamentul nu e exlcus ca acestea să integreze și rachete aer-aer produse de gigantul european MBDA.
Prima imagine cu B-21 Raider în timpul unui zbor de testare a fost publicată împreună cu alte două noi imagini cu bombardierul stealth de generația a VI-a. Forțele Aeriene ale SUA au publicat prima imagine care arată un bombardier B-21 Raider, construit de compania Northrop Grumman, în timpul unui zbor. Imaginea a fost realizată în timpul unuia dintre zborurile de testare la care a fost supus bombardierul de generația a VI-a, efectuate de la Baza Aeriană Edwards.
Forțele Aeriene Ucrainene vor primi în curând primele avioane F-16, în timp ce ritmul de înzestrare cu echipamente mai noi va depinde de partenerii internaționali, susţin oficialii de la Kiev.
Pentru prima dată după mai bine de un an, un avion MiG-29 ucrainean a fost fotografiat având sub aripi instalat muniţii momeala ADM-160 fabricate în SUA. Imaginea, apărută recent pe reţeaua de socializare X, arată un avion MiG-29, atribuit Brigăzii ucrainene 114 de Aviație Tactică, în timpul unui zbor la joasă altitudine, având muniţii momeala ADM-160 pe pilonii interiori ai aripilor.
Compania germană Diehl Defence a anunțat la 17 mai 2024 că avionul KF-21 al companiei Korea Aerospace Industries (KAI), o aeronavă de vânătoare de generația 4 ++, aflată încă în curs de dezvoltare, a finalizat cu succes primul test de tragere cu racheta ghidată aer-aer cu rază scurtă de acțiune IRIS-T (AIM-2000). Această etapă importantă a fost realizată în colaborare cu Diehl Defence, marcând un moment cheie în cadrul programului avionului de luptă KF-21, cea mai ambițioasă inițiativă de până acum a Coreei de Sud în materie de avioane de luptă.