Preocupările Serbiei pentru înarmare sunt tot mai mari, țara vecină și prietenă trecând deja la acțiuni concrete și diversificate.
Potrivit Opex360, la 9 martie 2024, Statul Major al forțelor armate franceze a anunțat că o fregată franceză și avioanele de luptă implicate în operațiunea ASPIDES au interceptat patru drone kamikaze. Acestea au fost lansate de pe teritoriul Yemenului de către rebelii houthi și se îndreptau spre fregata Alsace.
Avioanele de vânătoare menționate nu puteau fi decât Mirage 2000-5F ale escadrilei de vânătoare 3/11 Corsica, cu baza la Djibouti, având în vedere că aceste avioane erau chemate în mod regulat să efectueze așa-numitele misiuni SUCAP.
La aproape un an de la evenimente, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Franceze, generalul Jérôme Bellanger, a clarificat rolul jucat de 3/11 Corsica, într-un mesaj în care salută primirea primelor Mirage 2000-5F de către Forțele Aeriene Ucrainene.
Materialul video publicat prezintă imagini din cabina de pilotaj a unei drone Shahed în timp ce este doborâtă de o rachetă aer-aer MICA.
❗️????????French Mirage 2000-5F fighters shot down about 10 Houthi Shahed drones while patrolling in the Yemeni area
— ????MilitaryNewsUA???????? (@front_ukrainian) February 11, 2025
pic.twitter.com/QZtqPsZ8mh
„Atât Mirage 2000-5, cât și Rafale și-au demonstrat recent eficiența împotriva dronelor sinucigașe de tip Shahed, împotriva cărora piloții ucraineni vor trebui să lupte”, a spus Bellanger.
„Felicit echipajele noastre de luptă care sunt implicate în operațiuni și care au distrus recent aproape zece drone, inclusiv în Marea Roșie. Calitatea sistemelor noastre de arme și experiența echipajelor noastre și-au demonstrat încă o dată eficiența operațională”, a declarat generalul Bellanger.
Primele avioane de vânătoare multirol franceze Mirage 2000-5F au ajuns în Ucraina la 6 februarie 2025.
„Cu piloți ucraineni la bord, care au urmat mai multe luni de pregătire în Franța, aceștia vor participa acum la apărarea cerului ucrainean”, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.
În același timp, primul grup de piloți și tehnicieni în aviație a finalizat formarea pentru acest tip de avion multirol la sfârșitul lunii decembrie 2024.
Potrivit RTL, Ucraina a solicitat un total de 12 Mirage 2000-5F pentru a satisface nevoile imediate ale Forțelor Aeriene Ucrainene. Cu toate acestea, această informație nu a fost confirmată oficial. Astfel, potrivit Avionslegendaires.net. Franța va furniza Ucrainei între douăsprezece și douăzeci de astfel de avioane de luptă în cadrul asistenței militare.
Înainte de a ajunge în Ucraina, avioanele de vânătoare Mirage 2000-5F au fost modificate pentru a permite utilizarea armelor împotriva unor ținte aflate la sol.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preocupările Serbiei pentru înarmare sunt tot mai mari, țara vecină și prietenă trecând deja la acțiuni concrete și diversificate.
Forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) au efectuat, pe 30 și 31 decembrie, mai multe lovituri de precizie, împotriva țintelor Houthi susținute de Iran, în Sanaa și în locații de coastă din teritoriul controlat de Houthi în Yemen.
Cu trei săptămâni înainte de învestirea noului ales președinte al Statelor Unite, Donald Trump, administrația lui Joe Biden se grăbește să furnizeze Ucrainei cât mai multe arme, deoarece există riscul ca Trump fie să reducă, fie să anuleze ajutorul pentru Ucraina. În acest context, dezvoltarea de arme autohtone, în special a rachetelor precum ”Трембіта”(Trîmbița), devine vitală pentru a asigura Ucrainei capacități de lovire la distanță.
Pe 23 decembrie, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
Într-o perioadă în care F-35 „cucerește” Europa, guvernul spaniol a oficializat la finalul anului 2024 un acord cu Agenția de Management pentru Eurofighter și Tornado din cadrul NATO (NETMA) pentru achiziționarea a 25 de avioane Eurofighter. Pe Eurofighter mizează și Italia care a comandat 24 de avioane în același timp cu Spania.
Forțele Aeriene ale SUA redeschid competiția pentru Next-Generation Ejection Seat (NGES), care vizează achiziția unui nou scaun catapultabil destinat aeronavelor F-16.
O informație care ridică multe sprâncene a apărut recent în presa internațională iar veștile nu par să fie foarte bune pentru Rusia și Su-35, cel mai promovat produs al industriei ruse de apărare în materie de aviație militară.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
Avionul chinez de antrenament L-15 Flacon (în denumirea chineză JL-10) a reușit să se impună în fața competitorilor europeni într-un stat din Africa de Nord. E vorba de Maroc.
Ucraina a primit deja avioane de luptă F-16 Fighting Falcon de producție americană pe care le utilizează intens, în special în operațiuni de apărare, în care F-urile americane sunt folosite pentru a intercepta rachetele lansate intens de ocupantul rus. Însă pe lângă F-16 ucrainenii vor primi un nou tip de avion occidental.
Forțele Aeriene Turce vor primi primul avion de luptă fără pilot (UCAV) stealth Anka-3 operațional de la Turkish Aerospace Industries (TAI), ceea ce reprezintă o etapă importantă în eforturile Turciei de a dezvolta sisteme aeriene fără pilot autohtone. Livrarea, anunțată pe contul de X al Turkish Century la 26 decembrie 2024, reprezintă un pas esențial în modernizarea capacităților militare ale armatei turce, după succesul modelelor anterioare din seria Anka. Anka-3 este proiectat să fie o platformă aeriană performantă, capabilă să îndeplinească diverse misiuni, de la recunoaștere și supraveghere la atacuri de precizie.
Presa rusă a informat că, pe 26.12.2024, Forțele Aeriene ale Ucrainei au executat lansări de rachete cu bazare aeriană în direcția teritoriului rus. Potrivit serviciilor rusești de monitorizare a situației aeriene, misiunea ar fi fost efectuată de cel puțin 12 avioane de luptă ucrainene.
O aeronavă de luptă fără pilot necunoscută, însoțită de un avion de luptă J-20, a fost observată zburând deasupra orașului chinez Chengdu. Imaginile cu aeronava au fost publicate de martori oculari. Prototipul neidentificat a efectuat probabil primul său zbor cu trenul de aterizare deschis, ceea ce este tipic pentru primele etape de testare. Zborul a fost efectuat de pe aerodromul fabricii cu același nume a companiei de stat Chengdu Aircraft Industry Group, care este dezvoltatorul și producătorul întregii linii de avioane chineze de luptă și drone de recunoaștere și de atac.
Prăbușirea unui avion azer Embraer ERJ-190 lângă Aktau, Kazahstan, în ziua de Crăciun, a stârnit numeroase speculații, unii susținând că ar putea fi implicată armata. Aeronava, operată de Azerbaidjan Airlines și înregistrată cu numărul 4K-AZ65, era pe ruta Baku-Grozny și transporta 62 de pasageri și cinci membri ai echipajului.
Primele avioane de vânătoare F-35A ale Forțelor Aeriene Poloneze au sosit la Baza Ebbing din Fort Smith, Arkansas, a Gărzii Naționale Aeriene a SUA, a anunțat Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării, pe pagina sa de pe rețeaua X.
Un avion de atac rusesc de tip Su-25 s-a ciocnit, la propriu, în zbor, cu o dronă de recunoaştere în timp ce efectua misiuni deasupra regiunii Donețk, Ucraina, unde ocupantul forțează avansul pe Frontul de Est.
Corporația de stat Rostec din Federația Rusă a informat, pe 23.12.2024, că Ministerul rus al Apărării a primit de la întreprinderile de profil noi loturi de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 și de bombardiere de front Su-34. (Video)
Avioanele de vânătoare JAS 39 Gripen ale Forțelor Aeriene Regale Tailandeze au reușit o performanță excelentă în exercițiile comune cu avioanele Su-27 ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului din China (PLAAF). Astfel, în cadrul unor simulări de dogfight (n.r. - lupte aeriene), tailandezii care pilotau avioane Gripen au reușit să „doboare” 41 de Su-27 și au fost „doborâți” de 9 ori.
Forumurile platformei de gaming War Thunder sunt în centrul unei alte controverse în urma scurgerii de documente clasificate legate de sistemele radar ale aeronavei Eurofighter Typhoon.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Frank Kendall, Secretarul Forțelor Aeriene, gata să-și părăsească funcția luna viitoare, consideră că eforturile sale de a promova dronele autonome care vor însoți avioanele cu pilot — programul Collaborative Combat Aircraft (CCA)— va fi cel mai revoluționar dintre numeroasele programe pe care le-a lansat.
România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, e vorba de Escadrila 53 Vânătoare de la Baza 86 Borcea. Alte două escadrile vor lua naștere din 32 de F-uri achiziționate din Norvegia și sunt în prezent în curs de formare. Avioanele deși sunt în uz sunt modernizate, dar acest lucru nu le-a ferit de criticile „experților” care arată cu degetul că România nu a cumpărat avioane noi.
Belgia și-a amânat planurile de a transfera avioane de luptă F-16 către Ucraina, invocând o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale. Primele două aeronave, programate inițial pentru livrare până la sfârșitul anului 2024, nu vor fi transferate în acest an, a confirmat ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, la 19 decembrie 2024.
La 18 decembrie 2024, două avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au aterizat la baza aeriană Murted de lângă Ankara, Turcia, pentru a fi evaluate de autoritățile turce. Acest lucru survine ca urmare a interesului exprimat de Turcia de a achiziționa 40 de avioane Eurofighter Typhoon pentru a-și moderniza forțele aeriene, ca soluție provizorie în așteptarea pregătirii operaționale a TAI KAAN, avionul de vânătoare de generația a V-a pe care îl construiește industria aeronautică turcă.
Un sistem Rheinmetall pentru combaterea dronelor la distanță foarte apropiată a fost testat într-un exercițiu comun cu reprezentanții Comandamentului Central al Armatei SUA și ai Forțelor Armate din Arabia Saudită.
Putin a promovat ceea ce a spus el că este invincibilitatea noii rachete hipersonice a Rusiei.
Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) a raportat la 18 decembrie că a detectat și urmărit patru aeronave militare rusești care operează în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska (ADIZ).
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Bratislava, ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, a declarat, pe 17.12.2024, că al treilea avion de vânătoare de tip F-16 produs în SUA a aterizat săptămâna trecută pe aerodromul Kuchyna de lângă Malacky. Potrivit precizărilor ministrului, alte două aeronave de acest tip vor fi primite în luna februarie și încă patru ar trebui să sosească în luna august a anului viitor.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 17.12.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice.
Polonia face pași importanți în direcția modernizării capacităților sale de apărare prin achiziționarea a trei sisteme americane MQ-9B SkyGuardian Remotely Piloted Aircraft (RPA) de la General Atomics Aeronautical Systems. Anunțată la 16 decembrie 2024, această achiziție este menită să consolideze capacitățile de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) ale Poloniei, care sunt esențiale pentru a răspunde provocărilor de securitate actuale. Împreună cu dronele, contractul include două stații de control la sol (CGCS) și un pachet de asistență SkyGuardian, pe o durată de trei ani, care asigură funcționarea și întreținerea acestor sisteme fără întreruperi.
Racheta balistică intercontinentală rusă Sarmat, care trebuia să fie viitorul programului nuclear rus, pare a fi un eșec total. Potrivit canalului de Telegram VChK-OGPU, testele nereușite ale rachetei Sarmat (care este se află doar teoretic în serviciul Forțelor de Rachete ale Armatei Ruse) l-au costat funcția pe șeful agenției spațiale ruse Roskosmos, Iuri Borisov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat comisiei conduse de președintele Comitetului militar al NATO, Giuseppe Cavo Dragone, o instalație subterană secretă de producție de rachete, dezvăluind dezvoltarea și producția sistemelor „Peklo”, racheta ghidată denumită și „rachetă dronă”.
Departamentul american al Apărării și-a reafirmat angajamentul față de programul bombardierului stealth B-21 Raider în cadrul proiectului său de buget pentru anul fiscal 2025, asigurând continuarea fazei de proiectare și dezvoltare și trecerea la producția de serie la scară redusă (Low-Rate Initial Production - LRIP). Bugetul include, de asemenea, fonduri pentru achiziționarea de piese cu termen lung de aprovizionare, un pas esențial în accelerarea producției. Ca bombardier de atac de ultimă generație cu rază lungă de acțiune, B-21 Raider este proiectat să înlocuiască treptat B-1 Lancer și B-2 Spirit, devenind în cele din urmă coloana vertebrală a flotei de bombardiere a Forțelor Aeriene ale SUA.
Curtea Constituţională a constatat, marţi, vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi a stabilit ca Ilie Bolojan, preşedinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni. Mandatul lui Ilie Bolojan începe de la ora 00:00, 12 februarie 2025.
Donald Trump a evocat luni posibilitatea ca Ucraina să devină "rusă într-o zi", declarând că doreşte acces pentru SUA la pământurile rare ucrainene în schimbul ajutorului american pentru Kiev.
Kremlinul a reacționat imediat și spune că "o parte semnificativă" a Ucrainei vrea să fie rusă, iar asta o demonstrează referendumurile din regiunile ucrainene anexate.
Avioanele de luptă franceze Mirage 2000-5F s-au descurcat bine în contracararea dronelor Shahed utilizate de forțele houthi în timpul unei misiuni de patrulare în Yemen, doborând aproximativ 10 drone, potrivit șefului Statului Major al Forțelor Aeriene Franceze, generalul Jerome Bellanger.
Compania L3Harris a introdus noul său software AMORPHOUS, care are o singură interfață pentru utilizator în vederea gestionării simultane a mii de module autonome. Noul software se bazează pe principiul ,,open architecture'' și va permite forțelor armate ale SUA și aliaților lor să controleze simultan diferite tipuri de drone, chiar dacă acestea provin de la producători diferiți. Se precizează că noul software poate controla simultan atât UAV-uri, cât și drone terestre și de suprafață.
Fiica reprezentantului special al președintelui SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, Megan Mobbs, conduce o fundație care oferă asistență nemilitară Kievului încă de la începutul invaziei ruse pe scară largă. Potrivit unui articol (10 februarie) din Washington Post, al jurnalistului Jim Geraghty , acesta este un „semn încurajator” că Trump nu va lăsa Ucraina fără sprijin. Totodată, el a adăugat că în prezent „nu există garanții că un tată este întotdeauna de acord cu fiica lui și invers”.
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a început ieri, 10 februarie, un turneu diplomatic în Europa, unde va discuta despre războiul ruso-ucrainean. Prima oprire este în Germania, urmată de Belgia și, în final, de Polonia. De asemenea, aceasta este prima participare a noii administrații americane la o reuniune a ,,Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei''.
Italia urmează să desfășoare în Lituania sisteme de rachete de apărare antiaeriană terestre cu rază lungă de acțiune SAMP/T, ca parte a modelului rotativ de apărare antiaeriană al NATO, conform unei declarații publicate de Ministerul lituanian al Apărării (MoD) pe 10 februarie 2025. Această desfășurare, care include exerciții comune cu aliații NATO, urmărește să consolideze capacitățile de descurajare și apărare în regiune, în special în lumina preocupărilor actuale de securitate care decurg din războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Europa încearcă să limiteze utilizarea ,,flotei fantomă'' de petroliere a Rusiei în urma unei serii de incidente în Marea Baltică, a relatat Politico la 10 februarie. În decembrie 2024, autoritățile finlandeze au sechestrat nava Eagle S, suspectând-o de sabotaj, amintesc jurnaliștii. „Confiscarea navei, care transporta 100.000 de barili de petrol din Sankt Petersburg, a fost un moment senzațional și pare să marcheze un nou front în războiul ascuns dintre Rusia și Occident”, a scris Politico.
Ucraina spune că, în ultimele săptămâni, a reușit să lovească două facilități unde erau depozitate dronele Shahed și muniția aferentă.
Administrația președintelui american Donald Trump și-a suspendat planul de pace pentru Ucraina pentru a le oferi aliaților NATO un loc la masa negocierilor, scrie The Telegraph.
Su-75 „Checkmate” se află, conform producătorului rus United Aircraft Corporation (UAC), în fazele finale de dezvoltare.
Pe 10 și 11 februarie 2025, Parisul va centrul inteligenței artificiale (IA) în cadrul Summit-ului de acțiune privind IA.
Scopul lui Musk și al Departamentului său de Eficiență Guvernamentală (DOGE), care a concediat mii de lucrători federali în primele săptămâni de existență, este controlul mai facil al instituțiilor prin intermediul inteligenței artificiale.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia, în contextul în care în Parlament a fost demarată procedura de suspendare a sa din funcția de șef al statului, gestul său fiind calificat drept surprinzător de agențiile internaționale de presă, potrivit unei recenzii a celor de la Agerpres.
Olaf Scholz anunţă că elaborează o propunere de creştere a prezenţei NATO pe insula arctică. În același timp, contracandidatul său în alegeri și favoritul pentru postul de cancelar, creștin-democratul Friedrich Merz, propune reducerea serviciilor publice pentru a crește cheltuielile pentru apărare.
Toate condiţiile preşedintelui Vladimir Putin pentru oprirea conflictului în Ucraina trebuie îndeplinite integral înaintea oricărui aranjament posibil pentru încheierea războiului, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care supervizează în Ministerul de Externe relaţiile cu SUA şi controlul asupra armamentelor, sugerând că Moscova joacă tare cu preşedintele american Donald Trump, comentează Reuters.
De ce ne era teamă, se pare că nu vom scăpa, în condițiile în care Rusia ”implementează” în războiul hibrid purtat împotriva statelor NATO câteva dintre soluțiile testate pe frontul din Ucraina, iar Berlinul resimte deja pe pielea sa modul de operare al rușilor.
Regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova a refuzat ajutorul în valoare de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depăşirea crizei energetice.
Gazele vor veni din Rusia, prin intermediul unei companii ungare, a anunţat luni premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Președintele Klaus Iohannis a susținut luni, 10 februarie, la 14:10, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Declarația vine în contextul cererii de suspendare a președintelui înaintată de opoziție și care urma să fie depusă marți de plenul Parlamentului. Astfel, Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia din funcţie cu data de 12 februarie.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO în viitorul apropiat, deoarece Statele Unite au respins propunerea. Acest aspect a fost discutat în timpul unei dezbateri televizate între el și candidatul la funcția de cancelar și liderul CDU/CSU Friedrich Merz, relatează DW.
Rusia și-a îmbunătățit în mod activ UAV-urile și mijloacele de război electronic (EW) pe baza experienței dobândite în războiul împotriva Ucrainei și a utilizat cele mai recente evoluții tehnologice în operațiuni hibride împotriva statelor membre NATO, potrivit ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).
Propagandiștii ruși au lansat, recent, un videoclip în care arată un drum acoperit efectiv cu plase de protecție care ar rezista atacurilor ucrainene cu UAV-uri. Comandantul unui grup dintr-un batalion de geniu rusesc a vorbit despre plasă antidronă instalată pe câțiva kilometri.
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat că președintele Donald Trump va pune capăt războiului din Ucraina, dar Europa trebuie să ofere Ucrainei garanții de securitate. Mike Waltz a făcut această declarație în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC News.
Potrivit site-ului itamilradar.com, așa cum era de așteptat, în dimineața zilei de 09.02.2025, o grupare navală rusească a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit în Oceanul Atlantic. Este interesant de remarcat faptul că doar navele civile și navele de transport militar au ieșit din Marea Mediterană, în timp ce unitățile de escortă militară nu au fost văzute traversând strâmtoarea.
Arabia Saudită a condamnat recentele declarații ale premierului israelian Benjamin Netanyahu care a sugerat ca teritoriul regatului să fie folosit pentru a înființa un stat palestinian. Joi, 6 februarie, răspunzând unui reporter de la postul israelian Canal 14, Netanyahu a declarat că „saudiții pot crea un stat palestinian în Arabia Saudită; au o mulțime de pământ acolo”, în timp ce moderatorul emisiunii a remarcat că “este o idee care merită explorată”.
Noi rapoarte indică faptul că Rusia a utilizat drone pentru a supraveghea bazele militare germane în care soldații ucraineni sunt instruiți. Aceste drone au fost observate zburând deasupra zonelor de antrenament, putând culege informații cu privire la deplasările de trupe, exercițiile de pregătire și desfășurarea echipamentelor militare.
Rusia continuă să își dezvolte capacitățile militare, indicând că Kremlinul nu este interesat de negocieri sau de o pace durabilă cu Ucraina, scrie într-un nou raport Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA. Analiștii au reamintit declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care, citând serviciile de informații ucrainene, a afirmat la 8 februarie că Rusia creează noi divizii ale armatei, dezvoltă producția militară și plănuiește să crească numărul de trupe cu peste 100 000 de militari, precum și să aprofundeze cooperarea militară cu Coreea de Nord.
Deși China a rămas oficial neutră în conflictul Rusia-Ucraina, există rapoarte și acuzații care sugerează că unele entități chineze ar putea oferi sprijin Rusiei, inclusiv furnizarea de componente pentru arme. Totuși, aceasta este o problemă complexă și controversată, iar amploarea și natura unui astfel de sprijin fac obiectul dezbaterilor și investigațiilor.