Rusia aplică deja experiența din Ucraina împotriva statelor NATO. Centrul din Germania unde se antrenează ”Regimentul Patriot” al Ucrainei, survolat de drone suspecte
De ce ne era teamă, se pare că nu vom scăpa, în condițiile în care Rusia ”implementează” în războiul hibrid purtat împotriva statelor NATO câteva dintre soluțiile testate pe frontul din Ucraina, iar Berlinul resimte deja pe pielea sa modul de operare al rușilor.
Rusia pare să folosească inovațiile tehnologice pe care le dezvoltă în războiul său din Ucraina direct împotriva țărilor NATO, susțin experții într-un nou raport publicat de Institutul SUA pentru Studierea Războiului (ISW).
Mai exact, Rusia dezvoltă și îmbunătățește capacitățile dronelor sale, inclusiv rezistența acestora la războiul electronic (EW), capabilități exersate în războiul în curs cu Ucraina.
NATO și statele sale membre au avertizat din ce în ce mai mult cu privire la sabotajul rusesc și la operațiuni hibride împotriva membrilor NATO în 2024.
„Rapoartele conform cărora un stat membru NATO se luptă să contracareze posibilele drone de recunoaștere rusești subliniază necesitatea ca națiunile NATO să-și dezvolte în continuare capacitățile defensive, pe măsură ce Rusia continuă să-și folosească experiența pe câmpul de luptă din Ucraina pentru a inova noi tehnologii ”, se arată în raportul ISW.
Drone suspecte survolează spațiul aerian al Germaniei. De unde sunt lansate UAV-urile
Un purtător de cuvânt al Bundeswehr a declarat pentru Süddeutsche Zeitung că armata germană a observat o creștere a dronelor care zburau deasupra instalațiilor militare germane într-un interval de timp nespecificat.
Cel mai recent exemplu de interferență rusă folosind inovații tehnologice în NATO este supravegherea bazei militare germane din Schwesing, după cum a raportat site-ul Süddeutsche Zeitung pe 8 februarie.
Drone spion au fost observate, în perioada 9-29 ianuarie 2025, în zona în care se desfășoară antrenamentul unităților militare ucrainene și nu este vorba despre orice miitari, ci ”Regimentul Patriot” al Ucrainei, care se antrenau pentru a opera sistemele de apărare aeriană Patriot.
Autoritățile germane bănuiesc că operatorii au lansat dronele de pe nave din Marea Nordului sau Marea Baltică și că operatorii ar putea fi conectați la Rusia.
Forțele germane au încercat să blocheze sau să coboare dronele, inclusiv cu bruiaj HP-47, sisteme RADIS pentru detectare a dronelor, dar și cu sisteme de anti-drone, de tip Wingman.
Cu toate acestea, forțele germane nu au reușit să doboare dronele sau să localizeze operatorii în niciunul dintre cele șase cazuri.
Rusia are o structură specială pentru drone - Centrul „Rubikon”
În august 2024, Ministerul Apărării din Federația Rusiă a înființat o nouă entitate militară – Centrul „Rubikon” pentru Tehnologii Prospective Nepilotate.
Noua unitate ar putea să centralizeze structurile de sistemele fără pilot.
Centrul integrează - alături de operatorii de drone - și specialiști, tehnicieni de semnalizare, detașamente de semnalizare, elemente de logistică, medici și grupuri de recunoaștere și analitică.
”Rubikon” dezvoltă, testează și integrează sisteme robotice avansate în Forțele Armate Ruse, precum și antrenează operatorii de sisteme robotice.
În octombrie 2024, cu ocazia unei inspecții a noului centru, realizată în prezeța ministrului apărării, Rusia a anunțat că Centrul „Rubikon” a format un număr nespecificat de detașamente de sisteme fără pilot care operează deja în direcțiile Donețk, Belgorod și Kursk. Declarația lasă să înțelegem că Rusia a format aceste detașamente înainte de octombrie 2024.
Cu toate acestea, ISW remarcă problemele din parte
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News