Revenirea are loc și la doar două zile după atacul iranian eșuat asupra Israelului.
Revenirea are loc și la doar două zile după atacul iranian eșuat asupra Israelului.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că țara sa nu va transfera avioane de luptă F-16 în Ucraina din cauza preocupărilor legate de propria sa securitate.
Avem confirmarea că sistemul Aegis Ashore, instalat în România și Polonia, e capabil să neutralizeze rachete balistice iraniene, acesta fiind și scopul inițial pentru care Scutul de la Deveselul a fost operaționalizat.
Președintele ucrainean încearcă să impulsioneze efortul de război și a mers în vizită la una din fabricile care produce drone.
Avioanele de luptă F-15E Strike Eagle ale Forțele Aeriene americane (USAF) au doborât peste 70 de drone iraniene în timp ce se îndreptau către ținte din Israel, pe 13 aprilie, au declarat oficialii americani.
Norvegia, împreună cu partenerii săi danezi și olandezi, se pregătește să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 " care dispun de capacități de atac cu rază lungă de acțiune". Ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a declarat acest lucru în cadrul unui briefing susţinut alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba la Kiev.
Noaptea trecută, apărarea aeriană israeliană a fost pusă la încercare când Iranul a lansat un atac masiv cu drone și rachete împotriva Israelului, la aproape două săptămâni după ce un atac israelian asupra consulatului iranian din Siria a ucis șapte membri ai IRGC. Atât apărarea aeriană sol-aer cât și avioanele de luptă au fost folosite, cu sprijinul mijloacelor americane, britanice și iordaniene, pentru a intercepta rachetele si dronele înainte ca acestea să își atingă țintele.
Potrivit cotidianului britanic The Sun, care citează declarațiile unui expert, pentru a putea distruge Podul Crimeea până la mijlocul acestei veri, Ucraina va avea nevoie de “armele potrivite”.
Sunt atât de multe drone care patrulează pe cerul pe frontul din Ucraina, vânând orice mișcare, încât este aproape imposibil ca trupele ucrainene sau ruse să treacă pe câmpul de luptă fără a fi observate și ucise.
După ce în urmă cu aproximativ o lună Bahrainul a primit din SUA primele avioane de luptă Block 70 F-16C/D Viper, au apărut și primele imagini cu aceste avioane atunci când sunt pe deplin înarmate pentru o misiune de luptă.
Șeful Ministerului de Externe ucrainean a discutat cu ministrul Afacerilor Externe al Italiei Antonio Tajani despre sistemele de apărare aeriană pentru Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.04.2024, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) au lansat o rachetă balistică intercontinentală din poligonul Kapustin Yar (Regiunea Astrakhan).
Norvegia se pregătește să livreze 22 de avioane de luptă F-16 Ucrainei, ca parte a unei ''coaliții aeriene'', a precizat publicația norvegiană Nettavisen. Cu toate acestea, se remarcă faptul că nu toate aceste avioane de vânătoare erau pe deplin operaționale. Unele dintre ele pot fi folosite ca ''donatori de piese de schimb'' pentru repararea și întreținerea altor F-16 norvegiene care vor fi transferate Forțelor Aeriene Ucrainene.
SUA au reușit să dezvolte cu succes B-21 Raider, noul bombardier american de generația a 6-a. B-21 e dezvoltat în baza unui program extrem de ambițios, dar și clasificat, de către compania Northrop Grumman.
Ucraina intenționează să obțină cât mai curând șapte baterii de apărare antiaeriană Patriot, chiar și sub formă de împrumut, după cum a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, într-un interviu publicat pe 10 aprilie.
În după-amiaza zilei de joi, 11.04.2024, trupele ruse au executat noi atacuri cu rachete asupra unor ținte din Harkiv. Acest lucru a fost raportat de o serie de surse ucrainene și ruse, care au citat informații provenite din oraș.
Un F-16 pilotat autonom va zbura anul acesta cu secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, la bord, oferind o privire de aproape asupra unui efort critic pentru programul de avioane de luptă colaborative.
Lockheed Martin și CoAspire au prezentat, săptămâna aceasta, la Sea Air Space 2024, noua rachetă hipersonică multi-misiune Mako.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.04.2024, un elicopter Mi-24 s-a prăbușit deasupra Mării Negre, în apropierea coastei de vest a Peninsulei Crimeea. Datele preliminare arată faptul că a fost vorba despre o defecțiune tehnică.
Surse militare suedeze au informat că, pe 09.04.2024, Forțele Aeriene ale Suediei, împreună cu avioane de vânătoare germane, au interceptat o aeronavă rusească de cercetare Il-20, în apropierea coastelor suedeze de la Marea Baltică.
Considerată o capabilitate în măsură să schimbe cursul unui conflict armat, aeronava F-35 face obiectul unor mutări în Europa care țin deocamdată de domeniul strategiei de descurajare.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat pe 9 aprilie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită în comun cu Forțele Aeriene Române.
Pe fondul achiziționării de către Grecia a 20 de avioane F-35, a modernizării F-16 Block 52+ la versiunea Viper și a unor potențiale achiziții suplimentare de aeronave Rafale, Ministerul elen al Apărării a precizat ca are planurile sa renunțe la unele dintre cele mai vechi avioane de lupta din flota sa. Aceasta include aeronave F-16 Block 30, Mirage 2000-5 și F-4 Phantom.
Atacul cu drone asupra facilităților ruse din Tatarstan ar putea fi doar începutul problemelor pentru sistemul antiaerian rusesc.
AESA Aircraft Nose Radar e noul radar dezvoltat 100% autohton de industria turcă, potrivit presei din Turcia. Radarul a fost dezvoltat pentru F-16 și, se pare, a fost integrat cu succes iar primul zbor a avut loc. Dar radarul nu se va limita doar la F-16.
Avioanele germane Eurofighter au interceptat un avion rusesc care zbura deasupra Mării Baltice si care nu avea transponderul activat. Avioanele de vânătoare au decolat din orașul leton Lielvārde, potrivit Newsweek, care citează forțele aeriene germane.
Se pare că B-21 Raider, un program pe care americnaii încearcă să îl țină cât mai secret posibil, a efectuat un nou zbor de testare. B-21 e primul bombardier de generația a 6-a construit vreodată și vine să confirme dominația tehnologică a SUA în aviația militară.
În ultimele zile România a reapărut în atenția propagandei ruse în contextul modernizării bazei aeriene de la Mare Neagră, e vorba de Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat țara sa urmărește să intensifice cooperarea cu Franța în domeniul industriei de apărare și intenționează să continue achiziționarea avioanelor de vânătoare franceze Rafale.
Su-35 e cu siguranță cel mai promovat avion al industrie aeronautice din Rusia, folosit intens și în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. Însă chiar și așa, avionul care ar fi trebuit să concureze pe piața externă cu F-16, înregistrează eșec după eșec.