Noua Escadrilă 48 Vânătoare dislocată la Câmpia Turzii, în centrul României, va avea ca responsabilitate apărarea Vestului țării și va fi operaționalizată în 2025.
Noua Escadrilă 48 Vânătoare dislocată la Câmpia Turzii, în centrul României, va avea ca responsabilitate apărarea Vestului țării și va fi operaționalizată în 2025.
Salturi demonstrative cu parașuta ale militarilor moldoveni în onoarea generalului român Grigore Baștan.
Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa a informat că, pe 23.05.2024, a fost finalizat transferul a patru bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress, capabile să poarte arme nucleare, la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie. După cum este cunoscut, baza aeriană din Marea Britanie este o bază înaintată pentru dislocarea bombardierelor americane pe continent.
Primul grup de piloți ucraineni a finalizat pregătirea pe avioane de luptă F-16 la o bază militară din Arizona, în SUA, a declarat pentru Politico purtătoarea de cuvânt a U.S. National Guard Air Force, Erin Hannigan.
România urmează să achiziționeze avioane de luptă F-35 Lightning II iar în ceea ce privește armamentul nu e exlcus ca acestea să integreze și rachete aer-aer produse de gigantul european MBDA.
Prima imagine cu B-21 Raider în timpul unui zbor de testare a fost publicată împreună cu alte două noi imagini cu bombardierul stealth de generația a VI-a. Forțele Aeriene ale SUA au publicat prima imagine care arată un bombardier B-21 Raider, construit de compania Northrop Grumman, în timpul unui zbor. Imaginea a fost realizată în timpul unuia dintre zborurile de testare la care a fost supus bombardierul de generația a VI-a, efectuate de la Baza Aeriană Edwards.
Forțele Aeriene Ucrainene vor primi în curând primele avioane F-16, în timp ce ritmul de înzestrare cu echipamente mai noi va depinde de partenerii internaționali, susţin oficialii de la Kiev.
Pentru prima dată după mai bine de un an, un avion MiG-29 ucrainean a fost fotografiat având sub aripi instalat muniţii momeala ADM-160 fabricate în SUA. Imaginea, apărută recent pe reţeaua de socializare X, arată un avion MiG-29, atribuit Brigăzii ucrainene 114 de Aviație Tactică, în timpul unui zbor la joasă altitudine, având muniţii momeala ADM-160 pe pilonii interiori ai aripilor.
Compania germană Diehl Defence a anunțat la 17 mai 2024 că avionul KF-21 al companiei Korea Aerospace Industries (KAI), o aeronavă de vânătoare de generația 4 ++, aflată încă în curs de dezvoltare, a finalizat cu succes primul test de tragere cu racheta ghidată aer-aer cu rază scurtă de acțiune IRIS-T (AIM-2000). Această etapă importantă a fost realizată în colaborare cu Diehl Defence, marcând un moment cheie în cadrul programului avionului de luptă KF-21, cea mai ambițioasă inițiativă de până acum a Coreei de Sud în materie de avioane de luptă.
Un avion F-35 Lightning II a aterizat în România pe aeroportul Băneasa.
Sistemul produs de Raytheon și Kongsberg își demonstrează performanța atât în teste, cât și pe câmpul de operațiuni.
Brigada 110 mecanizată a Forțelor Armate ucrainene a doborât un alt avion rusesc de atac Su-25.
Forțele Aeriene americane vor putea asigura mentenanța a aeronavelor rapid dislocabile, practic, oriunde pe Glob.
Forțele Aeriene Poloneze vor avea primul avion F-35 ”HUSARZ” încă din august, anunță ministrul Apărării Naționale, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Portalul The Drive, specializat pe evoluții militare, a atras, recent, atenția asupra frecvenței destul de mari a rapoartelor rusești despre utilizarea rachetei Kh-38 pentru lovituri în zona de front.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass, proiectantul-șef al Institutului pentru Inginerie Termică din Moscova (MIT), Yuri Solomonov, a declarat, pe 14.05.2024, că racheta balistică intercontinentală cu lansare de pe submarin Bulava a fost introdusă oficial în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Tactica americană veche de zeci de ani a fost folosită de Forțele Aeriene Ucrainene în încercarea de a elimina radarele și sistemele antiaeriene rusești. Potrivit Business Insider, este vorba de tactica numită ”nevăstuică sălbatică”, care a fost inventată de piloții americani în timpul războiului din Vietnam.
Industria aeronautică din Turcia a anunțat că prototipul avionului Kaan - primul avion de generația a 5-a construit de turci - a efectuat un nou zbor cu succes. E a doua oară când Kaan decolează.
Directorul de achiziții al United States Air Force (USAF), Andrew Hunter, a precizat recent că etapa de testare la care este spus bombardierul B-21 Raider decurge bine. După cum relatează publicaţia The Avioationist, noul bombardier stealth B-21 Raider este în prezent supus testelor de zbor la Baza Aeriană Edwards, California, deși Forțele Aeriene ale SUA au fost foarte discrete cu privire la statutul aeronavei secrete încă de la primul zbor. USAF nu a publicat nici măcar o singură imagine oficială cu momentul în care B-21 Raider este testat, iar imaginile disponibile până acum provin de la fotografii care l-au observat în timpul primului zbor.
U.S. Air Force a decis să renunțe la repararea unuia dintre bombardierele sale stealth care anterior suferise un accident, potrivit raportului anual al Pentagonului privind organizarea forțelor aeriene. "În anul fiscal 2025 [începând cu 1 octombrie 2024], B-2 va fi vândut din cauza unui accident/avarie la sol a cărui reparație este probabil nerentabilă", a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.
Într-un interviu acordat publicației occidentale The Economist, comandantul Forțelor Terestre din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, general locotenent Oleksandr Pavliuk, a declarat, pe 10.05.2024, că, în următoarele două luni va exista o fază critică a ostilităților de pe teritoriul ucrainean.
Primul F-16 pe cerul Ucrainei ar putea fi văzut în câteva săptămâni.
Cehia a livrat primul simulator de avion de luptă F-16 uneia dintre brigăzile de aviație tactică din Ucraina, iar modulul principal al acestuia este testat și pregătit pentru funcționare de către inginerii ucraineni, a precizat Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul Mikola Oleshchuk, într-un comunicat de presă publicat pe Telegram.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene a anunțat că o parte dintre piloții țării sale termină pregătirea pentru a pilota avioane F-16 Fighting Falcon.
În ultima săptămână China a făcut mai multe demonstrații de forță în Pacific, transmițând în principal nemulțumirea Beijingului față de învestirea noului președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, programată pentru 20 mai.
O informație interesantă a fost publicată de către publicaţia Janes, în legătură cu o schimbare bruscă a locului de producție a avioanelor de luptă F-35 comandate de Luftwaffe. Germania a luat o decizie neașteptată, aceea ca întreaga flotă de F-35 să fie asamblată exclusiv la uzina Fort Worth din SUA, în locul unei locații aflate mai aproape de casă - Europa, mai exact Italia.
În timp ce Rusia anunță desfășurarea în Europa a unui exercițiu cu forțele nucleare nestrategice, trupele NATO își păstrează ritmul de pregătire la un nivel ridicat. Se exersează interceptarea vectorilor de atac din aer ai Rusiei, inclusiv ai celor purtători de muniție nucleară.
Centrul multimedia al NATO a publicat un nou material cu un pilot ucrainean, cu indicativul Moonfish, prezent în Danemarca unde se antrenează pentru trecerea pe F-16 Fighting Falcon. Moonfish a fost înainte pilot de MiG-29 sovietic.
Industria aeronautică din Turcia se laudă cu o performanță atinsă de noua dronă Bayraktar TB3 în timpul testelor: Pentru prima dată o dronă cu motor produs în Turcia a atins o altitudine de peste 10.000 metri.
În ultimul raport zilnic al Serviciului de Informații militare din Marea Britanie, publicat pe pagina Ministerului Apărării pe 03.05.2024, se arată că atacul ucrainean de săptămâna trecută asupra unui aerodrom rusesc din Ținutul Krasnodar, a provocat o serie de consecințe.