SUA ar putea furniza Ucrainei încă opt baterii de apărare aeriană Patriot, care se află în prezent în Israel.
SUA ar putea furniza Ucrainei încă opt baterii de apărare aeriană Patriot, care se află în prezent în Israel.
Un pilot ucrainean de MiG-29 a doborât două drone de atac Shahed, care zburau în spaţiul aerian al Ucrainei, în timpul unei misiuni de luptă. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Comandamentului Aerian de Vest al Forţelor Aeriene Ucrainene, publicând un interviu cu pilotul.
Surse ale propagandei ruse au lansate pe rețelele de socializare, pe 25.06.2024, informaţii că o dronă americană de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk ar fi fost implicată într-un incident deasupra Mării Negre. “Vinovat” de producerea acestuia ar fi un avion de vânătoare rusesc, al cărui echipaj a fost propus deja pentru acordarea unor premii de stat. După cum apreciază aşa-zişi specialiștii militari ruși, necesitatea combaterii dronelor americane, care îndeplinesc misiuni de cercetare în zona Mării Negre, în proximitatea coastelor rusești, a devenit și mai evidentă după un recent atac al Forțelor Armate Ucrainene asupra Sevastopolului.
U.S. Air Force face față unei provocări majore prin dezvoltarea B-21 Raider, un bombardier stealth de ultimă generație menit să opereze în spații aeriene foarte bine apărate. Brandon J. Weichert, analist de securitate la prestigioasa revista americana National Interest, subliniază că, deși bombardierul B-21 are caracteristici impresionante, Forțele Aeriene ale au nevoie de aproximativ 300 de astfel de bombardiere pentru o desfășurare optimă. Cu toate acestea, este probabil să obțină doar aproximativ 100 în următorul deceniu.
Ucraina se pregătește să primească primele avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, dar ele vor ajunge etapizat, programul de pregătire pentru piloții ucraineni e de durată și nimeni nu se așteaptă ca F-16 să fie un „game changer” pe front. Însă există o condiție pentru ca ucrainenii să poată obține supremația aeriană.,
Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său norvegian, Bjorn Arild Gram, că ucrainenii nu vor mai putea continua să se antreneze pe avioane de luptă F-16 în Danemarca după 2024, potrivit agenției de presă Ritzau.
Pe Internet continuă să fie publicate o serie de materiale video privind întrebuințarea de către Forțele Armate ale Federației Ruse a bombelor de aviație de trei tone de tip FAB-3000, dotate cu module universale de planare și corecție.
Tehnica de luptă e esențială pentru orice armată, dar de departe resursa umană e crucială. Iar când vine vorba de aviația militară resursa umană e cu adevărat o „comoară” mai ales din perspectiva costului și timpului de pregătire.
Baza Aeriană Mihai Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere care onorează un politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, depășind Ramstein din Germania, se precizează într-un articol publicat de BBC unde este descrisă importanţa prezenţei militare occidentale pe teritoriul României.
Ucraina are nevoie de avioane de luptă F-16 pentru a contracara noile arme utilizate pe Rusia pe front. Rușii au găsit o modalitate de a lansa bombe cu o greutate de câteva tone, dispunând de un modul de ghidate și control, pentru a ataca teritoriul ucrainean, de la o distanță dincolo de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană. Astfel de bombe, conform rapoartelor mass-media, au un timp de zbor scurt și o serie de alte caracteristici, cum ar fi amprentă radar scăzută şi posibilitate de schimbare a traiectorie, ceea ce le face să fie dificil de interceptat.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 22.06.2024, că un elicopter de luptă antisubmarin de tip Ka-29 a fost doborât în Marea Neagră, în urma unui incident de tip “friendly fire” (foc prietenos). Patru militari aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața.
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu trece printr-un amplu proces de modernizare, care se va întinde în etape pe o perioadă de 20 de ani, urmând ca la finele acestui proces la Kogălniceanu să fie una din cele mai moderne și mari baze aliate din Europa.
Un balon care a intrat în spațiul aerian polonez dinspre Rusia a părăsit teritoriul Poloniei aproape cinci ore mai târziu. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze. Potrivit părții poloneze, balonul a traversat granița țării la nord de orașul Ketrzyn pe 20 iunie, în jurul orei locale 15:30. Potrivit datelor preliminare, rușii au pierdut controlul asupra unuia dintre baloane în regiunea Kaliningrad, au precizat Forțele Armate Poloneze.
Primele avioane de luptă moderne F-16 fabricate în SUA vor fi livrate Ucrainei în această vară. Acest lucru a fost anunțat de comandantul Forțelor Aeriene Olandeze, Arnold Stallmann. Vorbind despre finalizarea pregătirii primului grup de tehnicieni care vor asigura service-ul aeronavelor, el a adăugat: "Cândva în această vară, totul se va încheia".
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.06.2024, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că o bombă de aviație explozivă de tip FAB-3000, cu o greutate de peste trei tone, dotată cu un modul universal de planare și corecție (UMPC), a fost întrebuințată pentru prima dată pe direcția Harkov.
Oleksandra Ustinova, deputat ucrainean și președinte al Comisiei pentru Monitorizarea Livrărilor de Armament, a explicat cum justifică SUA faptul că refuză să antreneze mai repede piloții ucraineni pe avioane F-16. "Cea mai mare problemă acum este antrenarea piloților noștri", a declarat Ustinova.
Alte trei avioane F-16 Fighting Falcon cu simplă comandă au aterizat la Baza Aeriană 86 din Borcea.
Primul lot de piloți ucraineni vor ajunge în România unde vor finaliza antrenamentul pe avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Piloții au zburat deja avioane de antrenament Alpha Jet. Există deja detalii cu privire la aceștia.
Lockheed Martin a livrat recent cel de-al 2.700-lea avion de transport aerian tactic multi-misiune Hercules, mărind dimensiunea, raza de acțiune și puterea flotei mondiale C-130.
Piloții de luptă ai statelor aliate și-au testat abilitățile în operațiuni de tip dogfight - lupte aeriane între avioane.
Statele Unite "întârzie în mod deliberat" instruirea piloților ucraineni pe F-16, susține Ucraina, motiv pentru care nu va avea suficienți piloți instruiți până la sfârșitul anului, a relatat The Times la 18 iunie. Oleksandra Ustinova, șefa comisiei parlamentare specializată în domeniul armamentului și al munițiilor din Ucraina, a acuzat Statele Unite că inventează "scuze" pentru că nu au reușit să instruiască un număr suficient de piloți ucraineni pentru avioanele de vânătoare F-16.
Avionul de luptă F-22 Raptor, simbolul dominației aeriene americane de peste două decenii, continuă să atingă repere impresionante.
Suedia și Finlanda, cei mai noi state membre ale NATO, au raportat încălcări succesive ale spațiului aerian de către avioane militare rusești în cursul săptămânii trecute, pe fondul unui exercițiu major al Alianței în regiunea baltică. Cu câteva zile înainte ca un Sukhoi Su-24 să încalce spațiul aerian al Suediei, patru avioane rusești, inclusiv două avioane de vânătoare, au încălcat spațiul aerian al Finlandei.
Generațiile de arme se succed cu o viteză mai mare decât în trecut. Accelararea schimbării este gata să facă prima victimă de marcă. Preconizatul avion american de luptă, de generația a șasea, este deja în pericol, fiind încă prea scump pentru o supremație estimată la cel mult 10 ani.
Înainte de 1979, când președintele Anwar Sadat a semnat acordul de pace cu Israelul, Forțele Aeriene Egiptene erau echipate în primul rând cu avioane sovietice, dintre care unele au fost furnizate de China după ce relațiile sale cu Rusia s-au deteriorat în 1976.
F-35 Lightning II e o poveste de succes inclusiv în Europa, unde foarte multe state au ales achiziția avionului american de generația a V-a. Printre aceste state se numără și România.
Sursele de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 14.06.2024, o dronă de cercetare de tip MQ-4C Triton aparținând Forțelor Navale americane a zburat pentru prima dată în adâncimea apelor neutre ale Mării Negre. Drona americană, cu numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio BLKCAT6, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, la sud de Burgas.
Forțele ucrainene ar putea încerca să degradeze în mod activ apărarea antiaeriană a Rusiei înainte ca Ucraina să primească un număr semnificativ de avioane F-16.
Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov, a declarat, pe 12.06.2024, că Rusia a desfășurat elemente ale celui mai modern sistem de apărare antiaeriană S-500 Prometheus în Crimeea ocupată.
Contextul de securitate obligă România să își îmbunătățească sistemele de apărare împotriva unor acțiuni ostile venite din partea Federației Ruse, iar sistemul de supraveghere aeriană este unul dintre elementele esențiale în acest sens.