Ariane 6, la prima misiune complet operațională. Racheta europeană pune pe orbită un satelit francez de spionaj
Racheta, fabricată de o companie deținută de Airbus și Safran, a decolat de la Centrul Spațial European din Guyana Franceză.
Noua rachetă europeană Ariane 6 Ariane 6 a pus pe orbită satelitul CSO-3.
Racheta a fost lansată de la centrul spațial al Europei din Guyana Franceză și a livrat cu succes un satelit spion francez, joi, în prima sa misiune complet operațională, marcând întoarcerea Europei în spațiu într-un moment în care continentul se confruntă cu întrebări cu privire la rolul său pe fondul tensiunilor de securitate cu Statele Unite, scrie Reuters.
O rachetă fără pilot a decolat de la Centrul Spațial European din Guyana Franceză. Ariane 6 a fost produs de ArianeGroup, cgrup o-deținut de Airbus și Safran.
Lansarea sa a adus un impuls simbolic eforturilor europene pentru o mai mare autonomie strategică. Cu toate acestea, capacitatea de lansare a acestor rachete este încă cu mult în urma concurentului american SpaceX.
„Ne consolidăm independența în ceea ce privește accesul la spațiu și contribuim la asigurarea suveranității în numele cetățenilor noștri”, a declarat David Cavailloles, CEO al operatorului de lansare Arianespace.
În 2014, țările europene au convenit să dezvolte racheta Ariane 6 pentru misiuni comerciale și instituționale, ca răspuns la concurența în creștere. Cu toate acestea, lansarea planificată în 2020 a fost amânată de mai multe ori.
Europa a fost nevoită să se bazeze pe SpaceX al lui Elon Musk pentru unele misiuni, care au inclus o parte a sistemului european de navigație prin satelit Galileo.
Șeful Agenției Spațiale Europene (ESA), Josef Aschbacher, a avertizat în repetate rânduri despre pericolul ca sectorul spațial european să devină irelevant, pe fondul progreselor obținute de SpaceX.
Ariane 6 este vectorul de lansare de categorie grea al Europei și un element cheie al eforturilor ESA de a asigura Europei un loc în cursa spațială.
Designul său modular și versatil îi permite să lanseze toate misiunile de pe orbita joasă a Pământului. Pentru această lansare, racheta a fost folosită în configurația cu două propulsoare.
Eforturi spațiale europene

Airbus a construit și satelitul, în timp ce instrumentul său optic de înaltă rezoluție a fost dezvoltat de compania franco-italiană Thales Alenia Space (TAS), care este administrată de Thales și Leonardo.
Airbus și TAS sunt în prezent în discuții pentru a înființa o nouă societate în comun care să adapteze operațiunile prin satelit la schimbările pieței, în special influența crescândă a Starlink de la Musk pe orbită joasă.
CEO-ul Thales, Patrice Caine, a declarat săptămâna aceasta că discuțiile sunt încă „în faza de explorare”.
Zbor de testate al SpaceX: Starship explodează pe orbită
Starship / SpaceX
Un zbor de testare SpaceX a mers prost, joi seara, atunci când nava spațială a explodat dramatic în timpul celui de-al optulea zbor de testare.
Musk, care postează de aproape 100 de ori pe zi pe rețeaua sa de socializare X, a rămas tăcut despre lansarea eșuată.
Rămășițele de la lansarea în spațiu a determinat Administrația Federală a Aviației (FAA) să suspende temporar zborurile la patru dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Florida - Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach și Orlando.
FAA a emis o declarație joi seară în care anunță că solicită SpaceX să efectueze o investigație asupra incidentului. Administrația Federală a Aviației, care este adesea vizată de proprietarul SpaceX, Elon Musk, va suspenda toate zborurile de testare ulterioare ale Starship-ului până la finalizarea investigației.
"În timpul fazei de ascensiune, aeronava a experimentat o separare rapidă neplanificată și contactul a fost pierdut. Echipa noastră a început imediat să se coordoneze cu serviciile de siguranță pentru a implementa măsuri preplanificate pentru astfel de situații", a scris compania SpaceX. „Vom analiza datele din zborul de testare de astăzi pentru a înțelege mai bine cauza problemei. Ca întotdeauna, succesul vine din ceea ce învățăm, iar zborul de astăzi va oferi informații suplimentare pentru a îmbunătăți fiabilitatea Starship”.
Acesta a fost al doilea eșec la rând pentru companie, după ce Starship a explodat în ianuarie în timpul celui de-al șaptelea zbor de testare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News