Acesta e viitorul inclusiv pentru România? Arme europene pe F-35: În premieră un F-35B a testat o rachetă aer-aer Meteor
Conform unui raport al Forțelor Aeriene Regale Britanice (Royal Air Force), din 28 februarie 2025, un avion F-35B al Corpului de Infanterie Marină al SUA a efectuat primele zboruri de testare cu racheta Meteor, un proiectil aer-aer cu rază lungă de acțiune (BVRAAM), de ultimă generație, dezvoltat de gigantul european MBDA.
Imagine concept, avion F-35 Lightning II lansând o rachetă Meteor. Photo source: MBDA
Acest test marchează un pas important în integrarea armamentului britanic pe platforma F-35. Zborurile de testare, desfășurate la Baza Aeronavală Patuxent River, au implicat o versiune inertă a rachetei, utilizată pentru colectarea de date, etapă esențială procesului de integrare propriu-zisă, anunță Royal Air Force.
Oficialii britanici mai spun că acest efort a fost realizat prin colaborarea între guvernele Marii Britanii și SUA, Ministerul Apărării al Regatului Unit, Defence Equipment & Support, precum și partenerii industriali MBDA și Lockheed Martin.
Capacitatea de a integra rachete Meteor în interiorul compartimentului de armament al F-35B permite menținerea caracteristicilor stealth ale aeronavei, fapt ce merită subliniat.
Sunt rachetele aer-aer europene Meteor pe F-35 viitorul? Un F-35B - cu decolare și aterizare pe verticală, a efectuat în premieră zboruri de testare cu o astfel de rachetă

F-35B, foto: Lockheed Martin
F-35 în alte versiuni a mai testat racheta europeană aer-aer Meteor. De data aceasta vorbim de o premieră în contexul în care ea a fost testată de varianta B a F-35, adică STOVL (short take-off and vertical landing) - decolare și aterizare pe verticală.
Integrarea rachetei Meteor pe F-35B ar putea aduce avantaje semnificative în lupta aeriană. Sistemul său de propulsie avansat îi permite să mențină viteze mari pe întreaga durată a zborului, extinzând raza sa operațională dincolo de cea a rachetelor aer-aer convenționale. Această capacitate permite F-35B să angajeze avioane inamice de la distanțe mai mari.
Un alt avantaj major al acestei integrări este compatibilitatea rachetei Meteor cu suitele avansate de senzori ale F-35B. Radarul AN/APG-81 AESA, dar și sistemul electro-optic de țintire (Electro-Optical Targeting System - EOTS) permit rachetei Meteor să primească actualizări în timp real prin legătura de date bidirecțională, remarcă publicația Army Recognition. Această caracteristică permite corectarea traiectoriei în timpul zborului și îmbunătățește precizia angajării, făcând racheta extrem de eficientă împotriva diverselor amenințări aeriene, inclusiv avioane de luptă inamice, rachete de croazieră și vehicule aeriene fără pilot (UAV-uri).
Integrarea completă și operaționalizarea e așteptată în următorii ani, după finalizarea testelor. Cert e că și în contextul internațional actual, Europa va fi obligată să integreze armament european pe tehnică americană. Probabil planul de reînarmare al Europei va avea o componentă importantă în acest scop.
Gigantul european MBDA propune integrarea rachetelor aer-aer Meteor inclusiv pe viitoarele F-35 ale României

Machetă a F-35 Lightning II cu o rachetă Meteor integrată, prezentată de MBDA la expoziția MSPO din Kielce, Polonia. Photo source: DefenseRomania
MBDA a integrat deja rachetele de ultimă generație Metero pe F-35 ale Italiei și Marii Britanii.
În marja expoziției internaționale BSDA 2024, DefenseRomania a discutat cu oficialii gigantului european MBDA și despre planurile de viitor.
Iar Arnaud Rousset, vicepreședinte MBDA Europa, ne-a vorbit de racheta de ultimă generație aer-aer Meteor, produsă de MBDA. O rachetă integrată pe diferite tipuri de avioane de luptă, inclusiv F-35.
„Interesul MBDA e să livrăm capabilitățile către statele care au nevoie de ele. În mod cert dacă un anume minister al Apărării ne cere să dezvoltăm un anume produs cu anumite specificații o vom face, dar beneficiul pentru aliați e să împărtășească un singur produs pentru a-l integra pe mai multe platforme”, ne-a precizat oficialul MBDA, care a dat exemplul rachetei aer-aer Meteor, integrată pe mai multe avioane, precum Gripen, Eurofighter, Rafale și F-35.
Meteor este o versiune modernă de rachetă tactică aer-aer cu bătaie dincolo de raza vizibilității directe, care poate funcționa în cele mai ostile medii. Racheta poate angaja cu succes o mare varietate de ținte, de la avioane de luptă la UAV-uri mici și rachete de croazieră, la distanțe de peste 150 km, capabilă să atingă viteze de peste Mach 4.
CITEȘTE ȘI: Mediterana fierbe pe un butoi de pulbere: Acuze de trădare după ce Turcia are mână liberă la avioane Eurofighter și rachete aer-aer Meteor
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News