Pe 23 decembrie, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
Forțele Aeriene ale SUA au trimis anterior avioane de cercetare în Marea Neagră de la bazele aliate din Europa pentru a monitoriza mișcările militare din Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. Ieșirile cu echipaj au fost înlocuite cu zboruri cu drone după izbucnirea războiului Rusia-Ucraina în februarie 2022, o decizie care părea să reflecte îngrijorarea cu privire la siguranța personalului militar american.
The U.S. has resumed reconnaissance near Crimea after Trump’s arrival. On Feb 5, an RC-135V aircraft flew within 100 miles of Sevastopol. Newsweek suggests Trump gave the Air Force more aggressive directives.https://t.co/LZCFf3tECo
— NOELREPORTS ???????? ???????? (@NOELreports) February 7, 2025
Semnalele aeronavelor capturate de site-ul Flightradar24 au arătat un avion american RC-135V Rivet Joint - folosind indicativul JAKE17 - zburând adânc în Marea Neagră miercuri, înconjurând spațiul aerian internațional la aproximativ 100 de mile sud-vest de bastionul naval al Rusiei, Sevastopol, timp de aproximativ patru ore.
Harta Newsweek, afișând Ora Universal Coordonată sau UTC, reface zborul din 5 februarie, care a fost o abatere de la practica mai precaută de utilizare a spațiului aerian de coastă al membrilor NATO România și Bulgaria.
Rivet Joints oferă capabilități de colectare, analiză și diseminare de informații aproape în timp real la fața locului cu un echipaj de peste 30 de persoane, inclusiv ofițeri de război electronic și operatori de informații, potrivit Forțelor Aeriene. Acestea aparțin familiei de avioane de cercetare RC-135, dintre care unele sunt desfășurate la o bază aeriană aliată din Pacific pentru a supraveghea adversarii, inclusiv China și Coreea de Nord.
Într-o postare pe site-ul de socializare X, MeNMyRC a speculat că Forțele Aeriene ar fi putut primi “noi ordine de marș” de la Pentagon, o directivă care, dacă este corectă, ar putea reprezenta o nouă provocare pentru factorii de decizie de la Kremlin, mai ales dacă și ieșirile intensive ale dronelor continuă.
“Odată ce a început războiul, SUA au încetat operațiunile cu echipaj uman în largul Sevastopolului”, a scris MeNMyRC. “Aceasta este o schimbare majoră de postură”.
În martie 2023, Forțele Aeriene și-au reajustat misiunile de cercetare fără pilot în Marea Neagră după ce două avioane de luptă rusești au interceptat și au provocat prăbușirea unei drone MQ-9. Zborurile dronelor americane au fost reluate ulterior, dar la o distanță mult mai mare de Crimeea. Moscova a acuzat Washingtonul că folosește informațiile colectate pentru a furniza date precise pentru atacurile cu rachete ucrainene.
Statele Unite sunt departe de a fi singurul membru NATO care urmărește forțele ruse din Crimeea. Royal Air Force din Marea Britanie, care are trei avioane RC-135W proprii, efectuează în mod obișnuit zboruri de cercetare în Marea Neagră - de la distanță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe 23 decembrie, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
Într-o perioadă în care F-35 „cucerește” Europa, guvernul spaniol a oficializat la finalul anului 2024 un acord cu Agenția de Management pentru Eurofighter și Tornado din cadrul NATO (NETMA) pentru achiziționarea a 25 de avioane Eurofighter. Pe Eurofighter mizează și Italia care a comandat 24 de avioane în același timp cu Spania.
Forțele Aeriene ale SUA redeschid competiția pentru Next-Generation Ejection Seat (NGES), care vizează achiziția unui nou scaun catapultabil destinat aeronavelor F-16.
O informație care ridică multe sprâncene a apărut recent în presa internațională iar veștile nu par să fie foarte bune pentru Rusia și Su-35, cel mai promovat produs al industriei ruse de apărare în materie de aviație militară.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
Avionul chinez de antrenament L-15 Flacon (în denumirea chineză JL-10) a reușit să se impună în fața competitorilor europeni într-un stat din Africa de Nord. E vorba de Maroc.
Ucraina a primit deja avioane de luptă F-16 Fighting Falcon de producție americană pe care le utilizează intens, în special în operațiuni de apărare, în care F-urile americane sunt folosite pentru a intercepta rachetele lansate intens de ocupantul rus. Însă pe lângă F-16 ucrainenii vor primi un nou tip de avion occidental.
Forțele Aeriene Turce vor primi primul avion de luptă fără pilot (UCAV) stealth Anka-3 operațional de la Turkish Aerospace Industries (TAI), ceea ce reprezintă o etapă importantă în eforturile Turciei de a dezvolta sisteme aeriene fără pilot autohtone. Livrarea, anunțată pe contul de X al Turkish Century la 26 decembrie 2024, reprezintă un pas esențial în modernizarea capacităților militare ale armatei turce, după succesul modelelor anterioare din seria Anka. Anka-3 este proiectat să fie o platformă aeriană performantă, capabilă să îndeplinească diverse misiuni, de la recunoaștere și supraveghere la atacuri de precizie.
Presa rusă a informat că, pe 26.12.2024, Forțele Aeriene ale Ucrainei au executat lansări de rachete cu bazare aeriană în direcția teritoriului rus. Potrivit serviciilor rusești de monitorizare a situației aeriene, misiunea ar fi fost efectuată de cel puțin 12 avioane de luptă ucrainene.
O aeronavă de luptă fără pilot necunoscută, însoțită de un avion de luptă J-20, a fost observată zburând deasupra orașului chinez Chengdu. Imaginile cu aeronava au fost publicate de martori oculari. Prototipul neidentificat a efectuat probabil primul său zbor cu trenul de aterizare deschis, ceea ce este tipic pentru primele etape de testare. Zborul a fost efectuat de pe aerodromul fabricii cu același nume a companiei de stat Chengdu Aircraft Industry Group, care este dezvoltatorul și producătorul întregii linii de avioane chineze de luptă și drone de recunoaștere și de atac.
Prăbușirea unui avion azer Embraer ERJ-190 lângă Aktau, Kazahstan, în ziua de Crăciun, a stârnit numeroase speculații, unii susținând că ar putea fi implicată armata. Aeronava, operată de Azerbaidjan Airlines și înregistrată cu numărul 4K-AZ65, era pe ruta Baku-Grozny și transporta 62 de pasageri și cinci membri ai echipajului.
Primele avioane de vânătoare F-35A ale Forțelor Aeriene Poloneze au sosit la Baza Ebbing din Fort Smith, Arkansas, a Gărzii Naționale Aeriene a SUA, a anunțat Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării, pe pagina sa de pe rețeaua X.
Un avion de atac rusesc de tip Su-25 s-a ciocnit, la propriu, în zbor, cu o dronă de recunoaştere în timp ce efectua misiuni deasupra regiunii Donețk, Ucraina, unde ocupantul forțează avansul pe Frontul de Est.
Corporația de stat Rostec din Federația Rusă a informat, pe 23.12.2024, că Ministerul rus al Apărării a primit de la întreprinderile de profil noi loturi de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 și de bombardiere de front Su-34. (Video)
Avioanele de vânătoare JAS 39 Gripen ale Forțelor Aeriene Regale Tailandeze au reușit o performanță excelentă în exercițiile comune cu avioanele Su-27 ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului din China (PLAAF). Astfel, în cadrul unor simulări de dogfight (n.r. - lupte aeriene), tailandezii care pilotau avioane Gripen au reușit să „doboare” 41 de Su-27 și au fost „doborâți” de 9 ori.
Forumurile platformei de gaming War Thunder sunt în centrul unei alte controverse în urma scurgerii de documente clasificate legate de sistemele radar ale aeronavei Eurofighter Typhoon.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Frank Kendall, Secretarul Forțelor Aeriene, gata să-și părăsească funcția luna viitoare, consideră că eforturile sale de a promova dronele autonome care vor însoți avioanele cu pilot — programul Collaborative Combat Aircraft (CCA)— va fi cel mai revoluționar dintre numeroasele programe pe care le-a lansat.
România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, e vorba de Escadrila 53 Vânătoare de la Baza 86 Borcea. Alte două escadrile vor lua naștere din 32 de F-uri achiziționate din Norvegia și sunt în prezent în curs de formare. Avioanele deși sunt în uz sunt modernizate, dar acest lucru nu le-a ferit de criticile „experților” care arată cu degetul că România nu a cumpărat avioane noi.
Belgia și-a amânat planurile de a transfera avioane de luptă F-16 către Ucraina, invocând o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale. Primele două aeronave, programate inițial pentru livrare până la sfârșitul anului 2024, nu vor fi transferate în acest an, a confirmat ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, la 19 decembrie 2024.
La 18 decembrie 2024, două avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au aterizat la baza aeriană Murted de lângă Ankara, Turcia, pentru a fi evaluate de autoritățile turce. Acest lucru survine ca urmare a interesului exprimat de Turcia de a achiziționa 40 de avioane Eurofighter Typhoon pentru a-și moderniza forțele aeriene, ca soluție provizorie în așteptarea pregătirii operaționale a TAI KAAN, avionul de vânătoare de generația a V-a pe care îl construiește industria aeronautică turcă.
Un sistem Rheinmetall pentru combaterea dronelor la distanță foarte apropiată a fost testat într-un exercițiu comun cu reprezentanții Comandamentului Central al Armatei SUA și ai Forțelor Armate din Arabia Saudită.
Putin a promovat ceea ce a spus el că este invincibilitatea noii rachete hipersonice a Rusiei.
Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) a raportat la 18 decembrie că a detectat și urmărit patru aeronave militare rusești care operează în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska (ADIZ).
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Bratislava, ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, a declarat, pe 17.12.2024, că al treilea avion de vânătoare de tip F-16 produs în SUA a aterizat săptămâna trecută pe aerodromul Kuchyna de lângă Malacky. Potrivit precizărilor ministrului, alte două aeronave de acest tip vor fi primite în luna februarie și încă patru ar trebui să sosească în luna august a anului viitor.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 17.12.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice.
Polonia face pași importanți în direcția modernizării capacităților sale de apărare prin achiziționarea a trei sisteme americane MQ-9B SkyGuardian Remotely Piloted Aircraft (RPA) de la General Atomics Aeronautical Systems. Anunțată la 16 decembrie 2024, această achiziție este menită să consolideze capacitățile de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) ale Poloniei, care sunt esențiale pentru a răspunde provocărilor de securitate actuale. Împreună cu dronele, contractul include două stații de control la sol (CGCS) și un pachet de asistență SkyGuardian, pe o durată de trei ani, care asigură funcționarea și întreținerea acestor sisteme fără întreruperi.
India ar putea face o alegere surpriză în privința viitoarelor aeronave de luptă pe care Forțele Aeriene doresc să le achiziționeze. Cele mai mari șanse pare să le aibă varianta propusă de Suedia, cu aeronava JAS-39 Gripen.
În primele ore ale zilei de 14 decembrie, o operațiune de sabotaj ucraineană îndrăzneață ar fi lovit un element-cheie al forțelor aerospațiale ruse la baza aeriană Krimsk. Potrivit Direcției principale de informații a Ucrainei (GUR), misiunea a urmărit să provoace daune semnificative aviației militare ruse.
Avioanele Su-27 ucrainene vizează obiecte importante din punct de vedere strategic ale Federației Ruse, utilizând muniție americană, mai exact mortalele bombe cu planare GBU-39 SDB.
O ofensivă ucraineană este în curs de desfășurare în regiunea Kursk. Atacul i-a luat prin surprindere pe ruși și le-a provocat deja numeroase pierderi. Tot mai multe dovezi sugerează că ucrainenii au desfășurat forțe semnificative, inclusiv brigăzi de elită și bine echipate. Printre arsenalul acestor unități se află, printre altele, echipamente blindate occidentale. Publicaţia ucraineană UNITED24 a realizat recent un scurt reportaj cu militarii Brigăzii 82 de Asalt din Ucraina care a folosit tancul Challenger 2, subliniind rezistența și eficiența acestuia în respingerea atacurilor inamice și sprijinirea acțiunilor ofensive în timpul operației militare Kursk.
Statele Unite au un mesaj important pentru viitorul summit în format Ramstein de la Bruxelles: să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai repede posibil”, a declarat secretarul american al apărării, Pete Hegseth, la 7 februarie. ,,Grupul de contact pentru apărare în Ucraina'' (UDCG) se va reuni la 12 februarie, Marea Britanie înlocuind pentru prima dată SUA în calitate de gazdă. Aceasta este, de asemenea, prima reuniune a grupului de la preluarea mandatului de către președintele american Donald Trump la 20 ianuarie.
Rusia și-a prezentat avionul de luptă Su-57 la Aero India 2025, în ciuda retragerii Indiei dintr-un proiect comun desfășurat în 2018, invocând faptul că avionul nu avea capacități de generația a cincea. Aceasta marchează a doua apariție internațională a avionului Su-57 după Airshow China 2024, unde a fost criticat pentru calitatea slabă a construcției. Statele Unite au anulat demonstrațiile F-35 și F-16 planificate pentru acest eveniment ca urmare a deciziei Indiei de a include Rusia. India continuă să achiziționeze arme rusești, dar interesul său pentru Su-57 rămâne minim, concentrându-se în schimb pe propriul său program de avioane de vânătoare de generația a V-a.
Alianța Nord-Atlantică a anunțat lansarea competiției Counter Glide Bombs pentru dezvoltarea de tehnologii de detectare, interceptare și neutralizare a bombelor de aviaţie ghidate FAB rusești. Termenii competiției stipulează imediat că ar trebui să fie o soluție simplă și directă, care să nu necesite instruire și integrare îndelungată.
La târgul internațional de tehnică militară IDEX 2025, industria rusă de armament va prezenta vizitatorilor o versiune de export a tancului T-90M. Confruntată cu probleme legate de capacitatea de producție și afectată de războiul din Ucraina, va exista o țară dispusă să o achiziționeze de la Rusia armament?
Capacitatea armatei britanice de a opera în cele mai extreme medii este o dovadă a angajamentului său față de securitatea globală, cooperarea aliată și pregătirea strategică. Unul dintre cele mai dificile medii pentru operațiunile militare este Arctica - o regiune cu o importanță geopolitică în creștere. Recunoscând acest lucru, UK Commando Force își reafirmă angajamentul față de importanta unor misiuni in zone cu un climat rege prin desfășurarea la Cercul Arctic a manevrelor militare ,,Winter Deployment 25''. Acest exercițiu implică desfasurarea a peste 2000 de militari, inclusiv din Royal Marines si unitatile 24 Commando Royal Engineers si 29 Commando Royal Artillery.
Task Force X (Forța Operativă X) oferă o soluție rentabilă și rapidă pentru a contracara agresiunea rusă pe mare, a precizat Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT), inițiatorul înființării formațiunii de sisteme autonome. Noua unitate este formată, în principal, dintr-o mică flotă de sisteme autonome care oferă supraveghere permanentă, în scopul detectării și urmăririi potențialelor amenințări precum și pentru a îmbunătăți cunoașterea situației în domeniul maritim.
Revista americană Newsweek a semnalat faptul că un avion militar american a cules informații despre pozițiile rusești din spațiul aerian contestat al Mării Negre în prima astfel de misiune de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în urmă cu aproape trei ani. Mișcarea - observată pentru prima dată miercuri (05.02.2025) de analistul de informații MeNMyRC - semnalează probabil o abordare nouă și mai îndrăzneață a Pentagonului sub președintele Donald Trump.
Guvernul ucrainean insistă asupra faptului că Ucraina este hotărâtă să devină membră atât a UE, cât și a NATO, pe fondul zvonurilor care sugerează că planul de pace propus de Donald Trump include renunțarea Ucrainei la statutul de membru NATO în schimbul aderării la UE până în 2030, reiese dintr-o declaraţie făcută la 7 februarie de Olha Stefanishina, viceprim-ministru pentru integrare europeană și euro-atlantică, în cadrul conferinței Ucraina's EU Accession: Shaping a Transformative Agenda în Kyiv
Forțele Armate Ucrainene continuă să opună rezistență trupelor ruse în orașul Torețk, regiunea Donețk, în timp ce în oraș au loc lupte urbane, potrivit publicaţiei ucrainene DeepState. „Rapoartele privind ocuparea orașului Toretsk de către inamic sunt false - luptele urbane sunt în curs de desfășurare, iar forțele de apărare continuă să respingă atacurile rusești”.
Ministerul britanic al Apărării are în vedere exporturi de armament către Kosovo, subliniind posibilele beneficii atât pentru securitatea kosovană, cât și pentru industria de apărare din Marea Britanie. Într-un mesaj scris din 3 februarie, laburistul David Taylor l-a întrebat pe secretarul de stat pentru Apărare care este „impactul potențial al exporturilor de arme ale Regatului Unit în Kosovo asupra (a) securității kosovare și (b) creșterii economiei de apărare a Regatului Unit”.
Ministerul rus al Apărării susține că precizia rachetelor sale și capacitățile de interceptare a apărării aeriene s-au îmbunătățit semnificativ, menționând progresele realizate de oamenii de știință și inginerii săi.
Țările Uniunii Europene caută o modalitate de a finanța creșterea cheltuielilor pentru apărare. O idee nouă pentru aceasta este crearea unei structuri financiare separate - o Bancă pentru Reînarmare, care să finanțeze investițiile statelor în apărare. Deși această idee nu este foarte populară printre statele membre, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski se numără printre susținătorii ei.
Rusia a făcut apel la americani să devină spioni pentru Kremlin, ca răspuns la încercările serviciilor americane de informații de a recruta ruși. Începând cu anul 2023, Agenția Centrală de Informații (CIA) a SUA a publicat pe rețelele de socializare o serie de materiale video în limba rusă, solicitând ruşilor care ocupa funcţii importante în aparatul de stat şi care erau dezamăgiți de conducerea rusă să furnizeze informaţii.
Generalul James B. Hecker, comandant al Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE), precum și comandant al Comandamentului Aerian Aliat (AAC) a vizitat Polonia și România, în perioada 4-5 februarie 2025.
Royal Air Force a lansat un program inedit destinat reciclării componentelor avioanelor Tornado scoase din uz și transformării acestora în piese pentru următoarea generație de avioane de luptă ale Marii Britanii, potrivit unui comunicat de presă. Cunoscută sub numele de „Tornado 2 Tempest”, inițiativa transformă piesele Tornado inutile într-o pulbere de metal utilizată în imprimarea 3D, creând noi componente pentru programul Tempest.
Joi, 6 februarie, Rusia ar fi încercat să lanseze o rachetă balistică Oreșnik spre Kiev, dar aceasta a căzut pe teritoriul rus, relatează Forbes.
China a condamnat joi cu fermitate conceptul „exagerat” de securitate națională, pe fondul interzicerii, în unele țări, a chatbot-ului chinezesc de inteligență artificială DeepSeek.
Olanda a livrat Ucrainei avioane F-16 suplimentare, a raportat joi de Ministerul Ucrainean al Apărării, care nu a precizat câte echipamente a primit, relatează Reuters.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 7 februarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
În Iran, o echipă secretă de oameni de știință explorează opțiuni pentru a ajunge la o armă nucleară mai rapid, chiar dacă ar trebui să fie mai puțin perfectă. În acest timp, președintele Iranului explică clar că vrea să negocieze un nou acord nuclear și face eforturi pentru o schimbare în relațiile cu administrația SUA.
Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a respins posibilitatea ca Ucraina să-și recapete statutul de putere nucleară într-un interviu acordat Fox News pe 6 februarie. „Șansa ca ei (n.r. ucrainenii) să-și recapete armele nucleare este undeva între mică și nulă”, a declarat Kellogg. „Să fim sinceri, amândoi știm că acest lucru nu se va întâmpla”.
Joi, 6 februarie, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că, pe lângă avioanele de luptă franceze Mirage 2000, Ucraina a primit și avioane F-16 din Țările de Jos. „Forțele Aeriene Ucrainei au fost întărite cu o armă mult așteptată - primele avioane de luptă franceze Mirage 2000 și F-16 din Regatul Țărilor de Jos”, a precizat Umerov. Ministrul ucrainean al Apărării a menționat că aceste aeronave de luptă moderne sunt deja în Ucraina și vor începe în curând să execute misiuni de luptă.
Forțele Aeriene Poloneze au realizat o etapă importantă în cadrul eforturilor lor de modernizare. Astfel, pe 31 ianuarie 2025 un pilot polonez a zburat pentru prima dată cu un avion de vânătoare stealth F-35A Lightning ÎI deasupra bazei Fort Smith din Arkansas. Acest zbor istoric marchează intrarea oficială a Poloniei în grupul select de state care operează avioane stealth de generația a V-a, F-35A jucând un rol esențial în strategia de apărare aeriană a țării și sporind interoperabilitatea cu forțele NATO.
Compania Lockheed Martin a anunțat, la 31 ianuarie 2025, că U.S. Navy a făcut o modificare importantă, în valoare de 383 de milioane de dolari, contractului deja atribuit care vizează continuarea dezvoltării rachetei balistice Trident II Strategic Weapons System (SWS). Contractul va spori capacitățile rachetei Trident II D5 și îi va prelungi durata de viață operațională, asigurându-se că aceasta rămâne o piatră de temelie a capacităților de descurajare strategică a Marinei Statelor Unite.
Primele avioane franceze Mirage 2000 au fost deja livrate în Ucraina, după cum a anunțat pe 6 februarie ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Zona arctică a devenit rapid un punct central pentru politicile de securitate globală, deoarece tensiunile geopolitice în creștere și bogățiile naturale nedezvoltate ale regiunii atrag atenția puterilor militare. Exercițiul Arctic Forge 25 al armatei SUA, care se desfășoară în perioada 17-28 februarie 2025, subliniază relevanța în creștere a operațiunilor din zona arctică, nu doar pentru SUA, ci și pentru aliații din cadrul NATO și țările arctice. Aproximativ 330 de soldați americani din ,,Divizia 11 Aeropurtată'' și ,,Divizia 10 Vânători de Munte'' vor fi trimiși să se antreneze împreună cu 40 de soldați canadieni și 500 de militari finlandezi.
Gărzile Revoluţionare din Iran au primit în dotare prima navă capabilă să lanseze drone şi elicoptere pe mare, a informat joi agenţia de presă semi-oficială Tasnim, citată de Reuters.
Rachetele nord-coreene lansate de Federația Rusă asupra Ucrainei au devenit mai precis, raportat la luna decembrie. Cea mai probabilă cauză pentru aceste progrese este că Phenianul folosește războiul din Ucraina ca teren de testare în condiții reale de luptă, pentru a-și îmbunătăți armele.
După o jumătate de an de la începerea operației Kursk, pierderile rusești în regiune au ajuns la aproximativ 40.000 de militari, dintre care peste 16.000 de morți.
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
Joi seară, armata ucraineană a lovit un aerodrom militar rus din regiunea Krasnodar, de pe care ocupanții ruși lansează drone Shahed, arată Statul Major ucrainean.