Militari americani și norvegieni vor zbura din Alaska peste Polul Nord pentru a efectua un salt cu parașuta în Norvegia.
Militari americani și norvegieni vor zbura din Alaska peste Polul Nord pentru a efectua un salt cu parașuta în Norvegia.
Bombardiere și avioane de luptă cu rază lungă de acțiune au fost trimise peste Marea Baltică de comandamentul aviației ruse cu rază lungă de acțiune.
SUA vor trimite asistență militară în valoare de 300 de milioane de dolari în Ucraina, în baza unui plan improvizat.
Pe data de 21 februarie 2024 în Turcia a avut loc zborul inaugural al Kaan, primul avion de generația a 5-a dezvoltat de industria turcă. O performanță uriașă în contextul în care puține state se pot lăuda cu construcția unor asemenea avioane de luptă. Însă e un scenariu realist producția în masă a Kaan?
Un avion american de recunoaștere strategică U-2 Dragon Lady a fost reperat în spațiul aerian polonez. Imaginea cu avionul a fost publicată de către plan-spotterul Karol Prokopiuk. Fotografii din domeniul aviației au înregistrat un zbor al avionului american de recunoaștere la mare altitudine U-2 pe 10 martie 2024. Avionul a fost localizat in spațiul aerian al Poloniei și se pare că zbura într-o direcție necunoscută.
Volodimir Zelenski a ținut o ședință a Statului Major al Comandantului-Șef Suprem (Stavka), în care a discutat problemele cele mai urgente: situația de pe front, armamentul și construcția de fortificații, scrie UPravda.
Ucraina ar putea primi, în această vară, doar câteva avioane de luptă F-16 din cele 45 promise de aliați.
Au apărut imagini din satelit cu uzina aeronautică Beriev din orașul Taganrog, care a fost atacată de drone în dimineața zilei de 9 martie. Imaginile au fost publicate de către grupurile de analişti OSINT pe rețeaua X (Twitter). Imaginile din satelit publicate, care au fost realizate în după-amiaza zilei de 9 martie 2024, indică faptul că uzina aeronautică din Taganrog a fost atacată de drone. De asemenea, pe acoperișul unui hangar există urme ale unui foc, ceea ce indică faptul că a avut loc un incendiu. Trebuie menționat faptul că hangarele atacate erau locul final de asamblare pentru aeronave.
Potrivit site-ului de aviație Itamilradar, pentru prima dată de la aderarea Suediei la NATO, pe 08.03.2024, o aeronavă militară aparținând Forțelor Aeriene Suedeze a efectuat un zbor de cercetare în apropierea frontierelor terestre ale Federației Ruse.
Avionul de luptă multi-rol F-35A a fost certificat pentru a transporta o bombă nucleară B61-12. Publicaţia Breaking Defence relatează acest lucru cu referire la purtătorul de cuvânt al Joint Program Office (JPO) al F-35, Russ Homer. Oficial, unele F-35A vor putea transporta acum B61-12, ceea ce face din avionul de luptă un avion cu dublă utilizare, care poate transporta atât arme convenționale, cât și nucleare. Certificarea a fost obținută la 12 octombrie, cu câteva luni înainte de promisiunea făcută de SUA celorlalte state membre NATO de a finaliza procesul până în ianuarie 2024.
Luna trecută a fost cu siguranță cea mai neagră perioadă din istoria aviației militare ruse, fiind pierdute avioane Su-34 și chiar Su-35, pe bandă rulantă în Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 06.03.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30 ar fi împiedicat încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse de către o aeronavă de cercetare radioelectronică RC-135 și două avioane de vânătoare multirol de tip Typhoon aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, aflate deasupra apelor Mării Negre.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 06.03.2024, mai multe mijloace de cercetare aeriană ale NATO au fost implicate în executarea de misiuni specifice în zona Mării Negre. Avioane și drone aparținând SUA, Marii Britanii și Italiei au zburat în apropierea litoralului românesc și deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Au apărut rapoarte de la Ministerul ucrainean al Apărării care afirmă că, la 2 martie, sistemele lor de apărare aeriană au fost operaționale, vizând două avioane rusești. Aceste activități au implicat utilizarea de rachete antiaeriene. Ucrainenii afirmă că au reușit să neutralizeze cu succes unul dintre cele două avioane, mai exact un Su-34. Cu toate acestea, nu au reușit să îl intercepteze pe celălalt, un Su-35, deoarece sistemul lor Patriot nu a reușit să îl angajeze.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.03.2024, un avion de vânătoare Su-27 din dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a escortat deasupra Mării Negre un avion E-3F și două aeronave Rafale aparținând armatei franceze.
Publicarea ”Taurus-Leaks” dă o lovitură grea Berlinului și Occidentului. Modul în care a fost utilizată interceptarea conversației dintre ofițerii germani este o manevră strălucită a serviciilor de informații rusești.
Avioane Craiova întâmpină noi probleme în programul de modernizare a celor 10 avioane IAR-99, program aflat deja în mare întârziere.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, premierul slovac, Robert Fico, a avertizat, pe 02.03.2024, că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T dislocat temporar în Slovacia.
Avioanele strategice americane, dislocate recent în Suedia, au zburat ca adversar simulat, fiind interceptate de aviația Alianței nord-atlantice.
Pe 1 martie, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au publicat imagini cu o rachetă hipersonică AGM-183 acroșată sub aripa unui bombardier B-52H. Prezentarea publică a acestui tip de armă aeriană cu răspuns rapid, pentru care se folosește acronimul ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), a avut loc la Baza Aeriană Andersen din Guam, în pofida faptului că Forțele Aeriene americane au anunțat anul trecut intenția de a anula acest program.
Un pilot român care face parte din prima serie de piloți ce parcurg programul de trecere pe F-16 în cadrul Centrului de Instruire de la Baza 86 Borcea a povestit impactul și primul sentiment care te încearcă când zbori cu un avion performant de generația a 4-a.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat că, în noaptea de 02.03.2024, trupele ruse au continuat seria de atacuri combinate cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Senatul a votat joi cu 13-79 împotriva unei rezoluții care ar fi blocat o vânzare de F-16 în valoare de 23 de miliarde de dolari către Turcia, pe care administrația Biden a aprobat-o luna trecută.
Săptămâna aceasta Parlamentul de la Budapesta a votat într-un final ratificarea tratatului de aderare al Suediei la NATO - cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie.
Săptămâna viitoare Franța va disloca avioane de luptă de tip Rafale la Baza 86 Aeriană Borcea. Francezii vor efectua manevre comune și vor simula interceptări alături de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României și de F-16 ale Turciei.
Ucraina se pregătește ca în următoarele luni să primească avioanele F-16 Fighting Falcon, dar pentru a integra aceste aeronave de luptă supersonice în arsenalul său nu va fi nevoie doar de pregătirea piloților.
Guvernul ceh a decis să modernizeze avioanele de vânătoare de tip JAS-39 Gripen C/D aflate în serviciul al Forțelor Aeriene pentru a dispune de o flotă aeriană pregătită pentru luptă până la primirea noilor aeronave americane F-35.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, directorul general al corporației de stat Rostec din Federația Rusă, Serghei Chemezov, a declarat, pe 29.02.2024, că producerea avioanelor de avertizare timpurie și control de tip A-50 va fi reluată.
Germania va cumpăra până la 49 de noi sisteme de apărare aeriană Skyranger 30 de la compania militară Rheinmetall pentru un total de aproape 600 de milioane de euro, a anunțat compania într-un comunicat de presă din această săptămână.
Circulă informații conform cărora Forțele Aeriene Ruse ar fi utilizat un avion de vânătoare Su-57 de "generația a cincea" pentru a efectua misiuni de atac în regiunea controversată Luhansk din Ucraina. Informațiile sunt încă neclare, dar pare totuși foarte posibil ca acest avion să fi intrat în spațiul aerian ucrainean în timpul operațiunii.