Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Presa de specialitate din Ucraina amintește că adaptarea unei rachete balistice pentru integrare pe un avion de luptă este o soluție pragmatică, care crește semnificativ raza de acțiune pentru lovirea țintelor și dă exemplul rachetelor Lora integrate pe F-16 israeliene.
Rachetă de tip Lora integrată pe un avion de luptă israelian. Foto: IAI
Recent, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina sa lucrează la dezvoltarea a patru tipuri de rachete autohtone, fiind în desfășurare teste cu armament cu rază lungă de acțiune. Detalii specifice despre aceste programe nu au fost oferite, dar, pe lângă celebra deja rachetă ucraineană Neptun și anunțata viitoare rachetă balistică, Ucraina ar putea dezvolta alte două tipuri de rachete..
Publicația The Wall Street Journal, citată de portalul ucrainean de specialitate Defense Express, a relatat despre eforturile Ucrainei de a produce rachete balistice. De fapt declarația îi aparține unui oficial din Ministerul Industriei Strategice, care a confirmat că se lucrează la mai mult de un tip de rachetă balistică autohtonă. Deși informațiile despre aceste programe sunt în mare parte clasificate, în acest an au fost raportate teste cu o rachetă balistică având o rază de 600-700 km.
Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes: Israelul
Rachetă de tip Lora. Foto: IAI
Forțele de Apărare ale Ucrainei au nevoie și de rachete aerobalistice, iar după cum a demonstrat succesul loviturilor Israelului cu astfel de rachete împotriva Iranului, ucrainenii se întreabă dacă ar putea fi o lecție și pentru ei. Un exemplu este racheta israeliană Lora, care a fost adaptată pentru lansare aeriană de pe avioane multirol F-16, amintește sursa citată ucraineană.
În versiunea aerobalistică, „Air Lora” poate atinge distanțe semnificativ mai mari decât cele 400 km ale versiunii terestre, păstrând o precizie ridicată chiar în condiții de contramăsuri electronice.
Succesul demonstrat de israelieni cu Air Lora sugerează că rachete precum ATACMS pot fi modificate în rachete aerobalistice, ceea ce ar extinde raza lor de acțiune. De asemenea, sursa citată amintește că deja s-a discutat posibilitatea utilizării în acest mod a succesoarei ATACMS, racheta americană PrSM.
Un exemplu similar vine și din India, care a modificat racheta terestră Rampage pentru lansare aeriană de pe avioane MiG-29, crescând raza acesteia de la 80 km la 250 km.
Rachetele aerobalistice sunt un tip de armament care combină caracteristici ale rachetelor balistice și rachetelor de croazieră. Acestea sunt lansate de pe platforme aeriene, de obicei avioane, și urmează o traiectorie similară cu cea a rachetelor balistice pe o parte a zborului, dar pot include și manevre pentru a-și ajusta cursul.
ATACMS vor fi înlocuite de noile rachete PrSM despre care s-a discutat deja o versiune pentru integrare pe avioane de luptă
PrSM - Precision Strike Missile. Foto: Lockheed Martin
La finalul anului trecut U.S. Army a preluat primele rachete PrSM (Precision Strike Missile) care vor începe să înlocuiască vechiul sistem de rachete tactice cu lansare de la sol.
PrSM este generația următoarea a armei pentru lovituri de precizie la distanță mare (Long Range Precision Fires weapon). Lansată de pe sistemele M142 HIMARS și MLRS M270A2, este capabilă să neutralizeze ținte la distanțe mai mari de 400 de kilometri. PrSM are un design de arhitectură deschisă pentru a se adapta dezvoltării viitoare, potrivit U.S. Army.
În octombrie 2021, U.S. Army a efectuat un test de zbor cu rază lungă de acțiune a PrSM despre care se crede că a depășit cerința actuală de autonomie de 499 de kilometri.
Retragerea SUA, în 2019, din tratatul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF Treaty), a permis U.S. Army să dezvolte o rachetă cu rază mai mare de acțiune. Tratatul împiedicase dezvoltarea rachetelor cu raza de acțiune cuprinsă între 499 de kilometri și 5.000 de kilometri.
CITEȘTE ȘI: Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News