Slovacia va fi protejată de sisteme antiaeriene Barak MX. Israelul va livra și rachete Barak ER cu rază dublă față de varianta de bază, drept compensare pentru întârzieri
Israel Aerospace Industries (IAI) a oferit Slovaciei șase baterii complet echipate ale sistemului antirachetă și de apărare aeriană Barak. Fiecare set al sistemului Barak este format dintr-un centru de control al focului și trei lansatoare capabile să transporte câte opt rachete.
Potrivit ziarului Pravda.sk, israelienii au stabilit prețul la 554 de milioane de euro fără TVA. „Barak israelian va deveni astfel baza umbrelei protectoare a Slovaciei. Acesta va fi completat de avioane de vânătoare F-16 și radare moderne”, arată publicația.
Ministrul slovac al apărării, Robert Kaliniak, a subliniat că sistemul Barak MX va fi livrat cu rachete cu o rază extinsă de până la 150 de kilometri. „Oferă o protecție adecvată pe întregul teritoriu al Republicii Slovace”, a spus ministrul.
”Discuția s-a încheiat și finalizăm ultimele modificări la contractul radar, unde adăugăm mai multe radare pentru o acoperire 100% a teritoriului”, a declarat Kaliniak.
Kaliniak a confirmat că prima baterie ar trebui să ajungă în Slovacia la sfârșitul anului viitor sau la începutul lui 2026.
După ce a donat Ucrainei sistemul S-300, Slovacia are doar sistemul de rachete antiaeriene 2K12 KUB, care a fost introdus în arsenal între 1978 și 1983. Această tehnologie este deja la sfârșitul duratei de viață și este învechită din punct de vedere tehnic. „Nu se poate asigura aprovizionarea cu piese de schimb din Federația Rusă”, a avertizat Ministerul Apărării.
Pentru a proteja spațiul aerian slovac, Germania a donat două sisteme Mantis cu rază scurtă de acțiune. De asemenea, după donarea avioanelor MiG-29 ale Slovaciei, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene cehe, poloneze și ungare ajută și Slovacia să își protejeze spațiul aerian.
Barak MX. Israelul va livra rachete cu rază dublă față de varianta de bază, drept compensare pentru întârzierile în achiziția de radare
Sistemul de apărare a cerului constă din trei elemente de bază:
Slovacia a contractat, încă din 2021, o parte importantă a apărării aeriene – senzorii. Primele radare ar fi trebuit să vină încă din 2023, ministerul slovac al Apărării a anunțat că primele două radare 3D cu rază medie vor sosi abia la sfârșitul acestui an.
Potrivit contractului, Slovacia va achiziționa a 17 radare de la aceeași companie israeliană IAI, care produce și Barak. Este vorba despre șase radare cu rază medie, capabile să detecteze amenințări la o distanță de până la 400 de kilometri (3D RL ELM-2084M-MMR) și încă 11 radare care să exploreze spațiul aerian la o scară mai mică - până la 150 de kilometri. Achiziția de echipament militar a costat 148 de milioane de euro cu TVA inclus.
Ministerul slovac spune că a folosit întârzierea livrării radarelor pentru a negocia condiții mai favorabile pentru achiziționarea Barak MX, deoarece este același producător. ”În locul rachetelor planificate inițial cu o rază de acțiune de 75 km, am primit rachete cu o rază extinsă de 150 km”, spune Kaliniak.
Un alt avantaj al sistemelor israeliene este mobilitatea lor. Pot fi puse în funcțiune în câteva minute și funcționează chiar și pe teren dificil. Ministrul a spus că bateriile nu vor avea locații permanente: „Trebuie să schimbăm constant acele locații pentru că sunt supuse unui spionaj foarte puternic”.
Barak - Sistem integrat de apărare aeriană
BARAK MX System / IAI
Potrivit producătorului, BARAK MX permite integrarea apărării aeriene la sol (GBAD) și a apărării aeriene navale într-o rețea comună multistratificată. Spre deosebire de rachetele aer-aer transformate în utilizare sol-aer, interceptoarele BARAK MX au fost proiectate inițial ca rachete sol-aer cu o dimensiune și un diametru optime.
Unul dintre interceptoarele utilizate în sistemul BARAK MX este Barak ER (Extended Range) cu rază de 150 km.
Pe lângă Barak ER, sistemul BARAK MX încorporează și racheta Barak LR (rază lungă) de 70 km
Al treilea interceptor este racheta Barak MR (Rază medie) de 35 km, care oferă un strat suplimentar de apărare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News