În acest sfârșit de săptămână s-au împlinit exact 50 de ani de când un avion F-16 Fighting Falcon a decolat. La cinci decenii distanță, F-16 a devenit cel mai popular avion din istorie.
În acest sfârșit de săptămână s-au împlinit exact 50 de ani de când un avion F-16 Fighting Falcon a decolat. La cinci decenii distanță, F-16 a devenit cel mai popular avion din istorie.
În ciuda unei Federații Ruse tot mai agresive care a aruncat Europa în cea mai gravă criză de securitate după cel de-al Doilea Război Mondial, SUA privesc cu maximă atenție spre China, un colos militar și economic în comparație cu Rusia. Iar din această perspectivă descurajarea Chinei va reprezenta o provocare în următorii ani.
Turcii ridică ștacheta și anunță că industria aeronautică din Turcia a demarat deja lucrările la un proiect ambițios la capătul căruia Turcia ar trebui să dețină un avion de generația a 6-a.
Serviciile britanice de informații au explicat modul în care Rusia a recunoscut tacit succesul operațiunii ucrainene de distrugere a unui avion rusesc radar de recunoaștere cu rază lungă de acțiune (WACS) A-50. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, citând date ale serviciilor de informații aflate în subordinea sa, Forțele Aeriene Ruse au început să folosească un alt avion radar cu rază lungă de acțiune A-50, pe 17 ianuarie 2024, dar de data aceasta deasupra unei zone aflate la mare distanță de estul Ucrainei, în apropiere de regiunea Krasnodar. Între timp au apărut informaţii că ''sistemele hibride de apărare antiaeriană'' ale Ucrainei, rezultate din programul militar FrankenSAM, ar fi fost utilizate pentru doborârea primului A-50.
O aeronavă misterioasă de culoare neagră sau albastru închis a fost văzută pe cer deasupra Ucrainei. Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov a răspuns la întrebarea adresată de agenţia de presă UNIAN dacă aceasta aeronavă ar fi putut fi unul dintre avioanele de vânătoare american F-16 pe care ucrainenii le aşteaptă atât de mult.
Când a atacat cu rachete Irakul, Siria și Pakistanul în această săptămână, Teheranul nu a arătat doar cât de sofisticate sunt cele mai noi rachete ale sale, dar și cât de departe pot ajunge acestea. A fost o demonstrație de forță, dar și o confirmare că Iranul este un furnizor de arme de dorit de Rusia, scrie The New York Times.
Luni, 15 ianuarie, a avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC), cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, împreună cu un instructor aparținând companiei Lockheed Martin.
Este de așteptat ca SUA să găsească o soluție la blocajul sprijinului militar pentru Ucraina, dacă nu vrea să descopere că a aruncat pe geam 48 de miliarde de dolari.
În urma doborârii unui avion radar de recunoaștere cu rază lungă de acțiune A-50 la 14 ianuarie 2024, mai mulți militari ruşi şi-au pierdut viaţa. Printre aceștia fiind, în special, un colonel, un locotenent-colonel și doi maiori. Lista cu numele militarilor ruşi care şi-au pierdut viaţa a fost publicată pe canalul rusesc de Telegrame "Dosar de spionaj". De asemenea, se remarcă faptul că lista nu este complet actualizată.
Ucraina a comunicat miercuri că obiectivul său pentru acest an este obţinerea supremaţiei aeriene în războiul cu Rusia, dar a avertizat că pentru victorie mai este nevoie de timp şi de ajutor occidental, transmite Agerpres, care citează AFP.
Nu e niciun secret că întreținerea avioanelor de luptă e costisitoare, inclusiv în ceea ce privește costul orei de zbor. Fie că vorbim de avioane de producție americană de tip F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor sau F-35 Lightning II, ori de avioane de producție europeană de la Eurofighter la Rafale francez sau Gripen suedez.
Ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev, ambasadorul bulgar Georgi Panayotov și comandantul-șef al forțelor armate Emil Eftimov au vizitat uzina Lockheed Martin, unde au fost informați cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește producția de avioane F-16 Block 70 pe care le-a comandat Bulgaria, se precizează într-un comunicat de presă al companiei Lockheed Martin.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Mikola Oleshchuk, a pus punctul pe "i" cu privire la întrebarea dacă Ucraina are nevoie de alte tipuri de avioane de luptă occidentale în afară de F-16. Avionul de luptă multirol F-16 este o prioritate absolută, dar nu este exclus ca pe cerul ucrainean să apară și avionul american A-10 Thunderbolt II și cel francez Mirage-2000D, a declarat Mikola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene.
Liderul CDU, aflat în opoziție, a evaluat situația din Ucraina „ca din ce în ce mai critică”, pledând pentru livrarea urgentă a rachetelor Taurus.
Duminică dimineață, Coreea de Nord a lansat ceea ce părea a fi o rachetă balistică în Marea Japoniei, care a aterizat într-o locație nespecificată din afara zonei economice exclusive a Japoniei, au informat Kyodo și Reuters. Este prima lansare a unei rachete nord-coreene din 18 decembrie, când armata a testat racheta cu rază lungă de acțiune Hwasong-18.
Zi proastă pentru Forțele Aeriene Ruse. Doborârea avionului-radar Beriev A-50 de tip AWACS este o lovitură la fel de importantă ca scufundarea crucișătorului Moskva.
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a confirmat că Forțele Aeriene Ucrainene au doborât două avioane rusești importante: un avion cu sistem de avertizare timpurie aeropurtat (AWACS) și un post de comandă aeropurtat.
Potrivit presei ucrainene și a unui deputat care se află în conducerea comisiei de apărare, un avion rusesc de avertizare timpurie și control aerian A-50 Mainstay (AEW&C) și un post de comandă aeropurtat Il-22M au fost angajate, cu succes, duminică de apărarea antiaeriană a Ucrainei deasupra Mării Azov,
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, Rusia pregătește mai multe brigăzi de desant-asalt pentru a fi dislocate în spatele dispozitivului armatei ucrainene, în timpul acțiunilor ofensive aflate în curs de planificare.
Pe măsură ce tensiunile continuă să crească în regiune, Iranu anunță ca a trimis la frontierele sale mai multe unități de rachete și drone.
Danemarca va amâna livrarea avioanelor de vânătoare F-16 către Ucraina cu până la șase luni. Copenhaga a vrut inițial să le trimită la Kiev la începutul anului acesta. Dar Ministerul Danez al Apărării a anunțat acum că Forțele Aeriene Ucrainene vor primi aeronavele promise abia în al doilea trimestru al anului 2024.
Într-un mesaj postat pe canalul de Telegram, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat atacul executat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse asupra teritoriului ucrainean în timpul nopții și al dimineții de 13.01.2024, anunțând că au fost folosite în total 40 de mijloace de distrugere, între care trei drone și 37 de rachete cu bazare aeriană.
Subiectul avioanelor de atac la sol A-10, care părea închis pentru Ucraina, a fost reluat recent de liderii militari de la Kiev.
Ministerul francez al apărării a comandat încă 42 de avioane de vânătoare multirol Rafale, a anunţat vineri ministrul Sebastien Lecornu printr-un mesaj preluat de AFP din reţeaua X, notează agenția Agerpres.
Două drone ar fi lovit baza rusă Engels-2, unde sunt staționate mai multe bombardiere strategice ale Forțelor Aeriene Ruse. Baza este situată în regiunea Saratov, la peste 600 km de Ucraina. Pagubele rezultate în urma acestui atac sunt încă necunoscute, dar baza rusă Engels-2 găzduiește bombardiere pe care Rusia le folosește pentru a efectua atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene.
În cadrul unui comunicat de presă postat pe site-ul companiei, Lockheed Martin a anunțat, pe 10.01.2024, că a livrat Slovaciei primele două avioane de vânătoare de tip F-16 Block 70.
Războiul din Ucraina este monitorizat îndeaproape de multe grupuri de experţi, în general de tineri analişti OSINT. Recent, grupul de investigații Rybar, cu sediul în Rusia, a publicat informaţii despre activitatea forţelor aeriene ruse, lăsând să se înţeleagă că ruşii nu au învăţat din greşeli şi lasă unele dintre cele mai importante aeronave staţionate în aer liber. Imprudenţa militarilor ruşi face ca aceste bombardiere să fie ţine sigure în cazul unor acte de sabotaj din partea ucrainenilor. După cum precizează analiştii grupului Rybar, un posibil obiectiv militar pe care ucrainenii l-ar putea sabota este baza aeriană rusă Olenia, situată în Murmansk.
Atacurile aeriene ale rușilor devin tot mai sofisticate.
Primul lot de avioane de luptă F-16 care ar putea fi furnizat Ucrainei ca parte a ajutorului militar occidental va îmbunătăți calitatea apărării aeriene a Ucrainei. În același timp, cele 60 de aeronave vor putea să constituie un "scut aerian general".
Relația strânsă dintre Pakistan și Qatar face ca, pentru prima dată, un avion de luptă de fabricație chineză J-10 să fie prezent pe cerul Golfului.