Statele Unite vor desfășura forțe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv distrugătoare cu rachete balistice și bombardiere strategice B-52, care vor servi la apărarea Israelului și vor fi un avertisment pentru Iran.
Informația a fost dată publicului în contextul în care MApN a anunțat că programul privind achiziția de avioane F-35 Lightning II este în linie dreaptă.
Astfel, Congresul SUA a transmis, pe 13 septembrie, notificarea cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).
Ministerul Apărării Naționale a postat în data de 28 august, pe site-ul propriu, la secțiunea Proiecte de acte normative aflate în procedură de transparenţa decizională, Legea pentru realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în Concepția de realizare a capacității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, Faza I, și unele măsuri privind derularea contractelor Guvern-la-Guvern specifice Programului Foreign Military Sales.
Avioanele de luptă multirol de generația a V-a F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defense System) și vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania
Costul estimat al programului este de 6,5 mld. USD pentru primele 32 de aeronave, inclusiv elemente de suport logistic inițial, acces permanent la lanțul global de suport al F-35 (Global Support Solution), servicii de instruire în SUA a piloților și tehnicienilor, costuri de dezvoltare și upgrade la ultima configurație în producție la momentul livrării.
Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne și poate depăși valoarea efectivă a achiziției, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).
În cazul programului de achiziție a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României de 6,5 miliarde dolari.
Aeronavele F-16 care sunt folosite de Forțele Aeriene Române pentru Serviciul de Poliție aeriană vor începe să fie scoase din uz în jurul anului 2034, cu finalizare în jurul anului 2040, ne anunță MApN.
Tot în prima parte a decadei 2030 vor ajunge în țară și primele avioane de generația a 5-a F-35.
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
În prezent România are o escadrilă completă formată din 17 avioane de luptă achiziționate din Portugalia.
Forțele Aeriene Române au recepționat, până în prezent, nouă din cele 32 care au fost achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent. Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.
România a achiziționat recent la un preț foarte bun 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Costul a fost de 388 de milioane de euro iar avioanele vor asigura tranziția către F-35.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
Cele 32 de avioane vor forma două noi escadrile.
Cele trei escadrile de F-16 pe care le va deține România vor asigura tranziția către avioanele de luptă F-35 Lightning II de generația a V-a, contract care urmează să se semneze în viitorul apropiat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Statele Unite vor desfășura forțe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv distrugătoare cu rachete balistice și bombardiere strategice B-52, care vor servi la apărarea Israelului și vor fi un avertisment pentru Iran.
Mai mulți utilizatori ruși de pe rețeaua de socializare Telegram au informat că, în noaptea de 01.11.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au pierdut încă un bombardier de front Su-34 în Ucraina.
Varșovia a răspuns declarațiilor lui Zelenski cu privire la MiG-29 și i-a reamintit președintelui ucrainean nivelul asistenței militare poloneze.
În ultima perioadă, trupele ruse au crescut în mod semnificativ numărul de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean.
Agenția sud-coreeană pentru achiziții de armament a anunțat vineri că a semnat un contract pentru achiziționarea de rachete Meteor aer-aer destinate noilor avioane de luptă KF-21, aflate în prezent în producție.
Reprezentanții Ministerului Apărării din Africa de Sud au anunțat că, pe 31.10.2024, o aeronavă rusească de transport de tip An-124-100 Ruslan a aterizat la baza aeriană Waterkloof. Potrivit acestora, în viitorul apropiat ar urma să se desfășoare o vizită în Africa de Sud a unor bombardiere strategice rusești de tip Tu-160.
Forțele Aeriene Israeliene au anunțat încă o eliminare reușită a unui înalt oficial Hezbollah, Mustafa Ahmad Shahdi, comandant adjunct al unității speciale a Forțelor al-Hajj Radwan. Anunțul a fost însoțit de o fotografie a unui F-16 cu patru rachete Rampage furnizate de Elbit Systems, deși nu a fost menționată direct utilizarea acestora.
Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.
Recent, SUA și-au exprimat interesul de a amplasa lansatoare de rachete în Japonia. Deși această mișcare este o măsură defensivă, menită să prevină acțiunile agresive ale Chinei, Beijingul și Moscova percep această desfășurare ca o amenințare și o escaladare a tensiunilor în regiune. Evident, presa de propagandă rusă încearcă să prezinte situația ca fiind o încercare din partea Washingtonului de a amplifica tensiunile din regiunea Asia-Pacific.
Ucraina a primit avioane de luptă americane F-16 șise așteaptă să primească avioane franceze Mirage. Totuși, pentru apărarea pe termen lung, alegerea ideală pentru Kiev ar putea fi Gripenul suedez, creat pentru a contracara amenințarea rusă.
La 22 octombrie, Lockheed Martin a publicat fotografii care surprind primul zbor de testare al noului avion de luptă bulgar de generația a IV-a F-16 Block 70 „Viper”. Cu toate acestea, spre deosebire cum se întâmplă în cazul livrărilor standard, acest prim avion va rămâne staționat în Statele Unite, în loc să fie imediat trimis forțelor aeriene bulgare. Conform acordului, primele două F-16 bulgărești produse vor rămâne la o bază a forțelor aeriene americane pentru a fi utilizate ca platforme de antrenament, permițând piloților bulgari să exerseze și să cunoască acest avion avansat.
Forțele Aerocosmice ale Federației Rusă execută în continuare lovituri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean din zona Mării Negre, inclusiv în regiunea Odesa și pe Insula Șerpilor. În acest scop sunt întrebuințate rachete de croazieră (Kh-22), rachete antiradar (Kh-31P) sau bombe de aviație cu module universale de planare și corecție din familia FAB.
Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.
Potrivit mai multor surse media rușii ar putea să deschidă o linie de producție externă pentru avioanele de luptă Su-35, dar și pentru Su-30.
SUA dezvoltă intens noul B-21 Raider, bombardierul de generația a 6-a, de altfel primul avion de ultimă generație. E de așteptat ca anul acesta Forțele Aeriene americane să acorde companiei Northrop Grumman un al doilea contract privind producția.
Forțele americane din Pacific vor conduce în vara anului 2025 un exercițiu la o scară nemaivăzută în istoria recentă a Aviației Militare a SUA: aproape 300 de avioane care vor acționa din 25 de locații. Este vorba despre exercițiul la scară largă din Pacific REFORPAC („Return of Forces to the Pacific”) planificat pentru vara anului următor.
Un avion de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint al Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii, care aparține Escadrilei 51 de la Baza Aeriană Waddington, centrul flotei de informații, supraveghere, achiziția țintelor și recunoaștere, a scris istorie devenind primul de acest gen care a traversat complet granițele de est ale NATO, de la punctul cel mai sudic al Mediteranei din Grecia și până în nordul îndepărtat al Norvegiei.
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat joi, 24 octombrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
Statele Unite au aprobat recent o modernizare semnificativă a flotei poloneze de avioane de luptă F-16 Viper, la un cost estimat de 7,3 miliarde de dolari. Acest efort de modernizare, care va viza 48 dintre avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Poloneze, subliniază o mișcare strategică a Poloniei de a-și spori capacitățile militare într-un peisaj geopolitic în schimbare.
Franța şi-a luat angajamentul să furnizeze Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5, dar în acelaşi timp este obligată să creeze un centru special de instruire la o bază aeriană. Primul lot de avioane de luptă franceze Mirage 2000-5 destinat Ucrainei, care ar urma să fie livrat în prima parte a anului 2025, ar consta în doar trei aeronave. Cu toate acestea, este important să subliniem că Parisul nu a precizat niciodată câte dintre aceste avioane vor fi furnizate Ucrainei și nici când, deoarece a preferat să facă din acest transfer de aeronave un subiect tabu.
Numărul anunțat de tineri piloți ucraineni instruiți depășește cu mult numărul oficial cunoscut de avioane de luptă promise Ucrainei. Forțele Aeriene ale Ucrainei sunt cu un pas mai aproape să depăşească unul dintre obstacolele cu care se confrunta în calea primirii mai multor avioane de luptă occidentale. Pentru că atunci când a venit vorba de transferul avioanelor F-16 către Ucraina, una dintre probleme a fost, într-adevăr, formarea piloților pentru aceste aeronave.
Conducerea Fabricii de Avioane Craiova susține că în acest moment la Craiova sunt gata trei avioane IAR-99SM Standard Modernizat din cele zece. Doar că nu pot fi livrate deoarece omologarea nu s-a încheiat.,
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 22.10.2024, două bombardiere strategice Tu-95MS au îndeplinit o misiune planificată de patrulare deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei.
Korea Aerospace Industries (KAI), producătorul avioanelor ușoare multirol FA-50, a prezentat în aceste zile aeronava în România. KAI și-a manifestat interesul privind o viitoare cooperare cu industria aeronautică din România, în viitorul apropiat, cooperare ce ar urma să aibă la bază aeronavele FA-50.
În calitate de membru NATO, Ungaria gândește strategic și își dorește o cooperare mai strânsă cu Saab pentru dezvoltarea avioanelor Gripen.
Un model al avionului de vânătoare aflat în prezent în curs de dezvoltare de Japonia, Regatul Unit și Italia a fost dezvăluit la Expoziția Internațională Aerospațială de la Tokyo desfășurată în perioada 16-19 octombrie.
Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a sosit la Kiev sâmbătă, 19 octombrie, pentru o vizită diplomatică în cadrul căreia s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei Andrii Sibiha. Vizita lui Barrot reafirmă angajamentul Franței de a sprijini Ucraina.
Pe rețelele de socializare circulă un videoclip cu un avion de vânătoare rusesc de generația a cincea de tip Su-57 cu două rachete Kh-59M2 Ovod-M2 amplasate în punctele de prindere de sub aripi. Acest lucru a nedumerit serios o serie de experți, care au denumit această decizie ilogică.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lăudat sâmbătă „eforturile de cooperare” ale „dragului prieten” Olaf Scholz, în ciuda divergențelor persistente între cei doi lideri privind războiul din Gaza. Erdogan folosește termenul „genocid” pentru a descrie situația din Gaza, o formulare pe care cancelarul german nu o acceptă, susținând în schimb că „Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie să respecte dreptul internațional”.
Avioanele ucrainene F-16 sunt acum oficial autorizate să țintească aerodromurile rusești. Acest anunț a fost făcut de ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, la sosirea sa în contextul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Țările de Jos au furnizat deja Ucrainei avioane F-16, care sunt în prezent utilizate în operațiuni active de luptă, a confirmat Brekelmans.
Baza Forțelor Navale ruse de la Tartus din Siria este crucială pentru sprijinul acordat regimului Assad și ambițiilor sale pe scena mondială. Schimbarea dramatică a liniilor frontului din Siria pune acum baza în pericol. Există indicii că Rusia și-ar fi evacuat navele militare.
Potrivit lui Yoon Suk Yeol, măsura este esenţială pentru apărarea ordinii constituţionale a ţării.
Evaluările occidentale spun că moneda rusă e grav afectată de efortul de război, dar la Kremlin auzim o perspectivă complet diferită.
Cel mai bun avion de luptă din istoria SUA e un subiect foarte subiectiv. Azi F-35 e un avion de neegalat, dar majoritatea experților consideră că F-22 Raptor, din perspectiva luptelor aeriene, ar fi cel mai bun din lume. Nu însă toți experții.
Estonienii sunt hotărâți să nu mai revină în lagărul URSS și pregătesc măsuri radicale de apărare, precum distrugerea propriilor orașe și obiectivelor de infrastructură critică, în cazul în care Armata rusă va înainta pe teritoriul său.
A doua escadrilă de F-16 a României prinde contur. În cadrul paradei militare care a avut loc pe data de 1 Decembrie în Capitala României, pentru prima dată avioane F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, au survolat Bucureștiul.
Demonstraţiile masive din Georgia sunt rezultatul unei fraude electorale masive, urmată de o încercare a celor de la guvernare de a folosi aceste alegeri falsificate pentru a deturna atenţia de la Uniunea Europeană, a scris marţi pe X preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, făcând o paralelă cu situaţia din România, unde au avut loc cele mai recente alegeri din regiune, precum şi cu cele din Republica Moldova.
Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la sediul NATO de la Bruxelles marți și miercuri (3-4 decembrie 2024). La reuniune va participa și ministrul român de externe, Luminița Odobescu.
Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a raportat că Rusia a lansat cel puțin 70 de rachete balistice nord-coreene KN-23 asupra Ucrainei de la începutul invaziei.
Înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este nevoie de mai mult sprijin pentru Ucraina. O reuniune separată a Consiliului NATO-Ucraina va avea loc, de asemenea, la Bruxelles, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Andri Sibiga.
Două distrugătoare ale U.S. Navy au contracarat cu succes trei rachete balistice anti-navă și drone în timpul unui atac efectuat de rebelii Houthi în Golful Aden, a precizat CENTCOM pe 1 decembrie, oferind mai multe detalii.
Forțele Aeriene Ucrainene continuă să joace un rol esențial în lovirea concentrațiilor de trupe și echipamente militare ale forţelor ruse de ocupaţie. Recent, pe canalul de Telegram StratCom al Forțelor Armate Ucrainene au fost publicate mai multe imagini care arată piloți de avioane Su-25 executând misiuni complexe și cu un grad mare de risc direct deasupra liniei frontului.
Statele Unite vor trimite Ucrainei trei tipuri diferite de sisteme de amplasare la distanță a minelor antipersonal, potrivit The New York Times. Acestea sunt obuze de artilerie de 155 mm numite Area Denial Artillery Munition (ADAM), sisteme portabile pentru plasarea câmpurilor de mine mixte MOPMS (MOdular Pack Mine System) și sistemul de minare Volcano.
Norvegia își sporește rolul în cadrul strategiei de apărare aeriană a NATO, trimițând în Polonia avioane de luptă F-35 și sisteme de apărare aeriană NASAMS. Misiunea? Protejarea spațiului aerian critic de deasupra aeroportului Rzeszow, un punct de sprijin logistic pentru operațiunile NATO și cele de sprijin destinate Ucrainei.
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă.
Dacă decizia se va concretiza, Berlinul va avea la dispoziție în total șase submarine.
Pe 02.12.2024, RBC-Ucraina a remarcat faptul că, la fel ca și în cazul regiunii Zaporojie, trupele ruse au devenit mai active în direcția Herson, după o lungă perioadă de timp.
Războiul din Ucraina pare să marcheze trecerea la luptele viitorului. Vedem pe frontul ucrainean dronele aeriene deja clasice, drone terestre și navale, dar și experimente precum drone cu inteligență artificială care se adaptează la particularitățile fiecărei misiuni fără să primească comenzi de la un operator uman.
Producătorul francez Airbus a livrat Ungariei încă două elicoptere H225M. Anunțul oficial a fost făcut de Guvernul de la Budapesta.
Curtea Constituțională respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin.
Anticipând faptul că viitorul avion de luptă de ultimă generație [NGF – New Generation Fighter] dezvoltat în cadrul programului „Sistem de luptă aerian al viitorului” [SCAF], în colaborare cu Germania și Spania, ar necesita o motorizare mult mai puternică decât cea a modelului Rafale, Direcția Generală a Armamentului [DGA] a încredințat încă din 2015 companiei Safran misiunea de a elabora un „concept inovator de turbină” la presiuni înalte, utilizând materiale mai performante. Dar nu e deloc exclus ca de noile motoare să beneficieze și Rafale în cea mai modernă versiune F5.
Armata israeliană îşi extinde prezenţa în centrul Fâşiei Gaza, construind baze militare şi distrugând sute de clădiri palestiniene, dezvăluie publicaţia americană The New York Times pe baza analizei imaginilor din satelit.
Olaf Scholz se află în ceea ce probabil va fi ultima sa vizită la Kiev în calitate de cancelar german.
SUA va impune noi restricții asupra exporturilor către 140 de companii chineze, inclusiv companii producătoare de echipamente folosite la realizarea cipurilor avansate. Măsura vizează limitarea avântului Chinei în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate militară.
O declarație surprinzătoare a fost făcută de fostul secretar general al NATO și viitor președinte al Conferinței de securitate de la München, Jens Stoltenberg, către portalul Table.Briefings.
Două miliții irakiene loiale Iranului iau în considerare desfășurarea de forțe în Siria, considerând că potențiala lor implicare este vitală pentru protejarea „axei rezistenței”. Un purtător de cuvânt al miliției a avertizat că instabilitatea din Siria s-ar putea extinde în Irak, justificând o acțiune urgentă
Primele rezultate exit-poll pentru alegerile parlamentare 2024.
Avioane siriene şi ruseşti au bombardat luni intens sectoarele rebele din nord-vestul Siriei, omorând 11 civili, printre care şi copii, după pierderea oraşului Alep de către regim, în urma unei ofensive neaşteptate desfăşurate de insurgenţi, a comunicat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citată de Agerpres și AFP. Tot azi Kremlinul a transmis „sprijinul necondiționat” pentru Bashar al-Assad. Iranul și-a manifestat și el „sprijinul necondiționat” pentru dictatorul sirian.
Uniunea Europeană a livrat Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie, îndeplinind angajamentul pe care a promis inițial că îl va finaliza până în primăvara lui 2024, după cum a declarat noul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate și Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Kaja Kallas, în cadrul vizitei efectuate pe 1 decembrie la Kiev.
Un grup de luptă (CSG - Carrier Strike Group) strategic francez bazat pe portavionul „Charles de Gaulle” a plecat, pe 28 noiembrie, spre teatrul militar indo-pacific. Desfășurarea aeronavală face parte din seria de misiuni CLEMENCEAU ale Forțelor Navale franceze în zona indo-pacifică.
Avioanele F-16 ucrainene și-au dovedit capacitățile de interceptare aeriană prin faptul că au distrus cu succes șapte rachete rusești de croazieră îndreptate către ținte civile în noaptea de 29 noiembrie 2024. Președintele Volodimir Zelenski a lăudat operațiunea, subliniind eficiența avioanelor cu reacție nou achiziționate și impactul lor transformator asupra strategiei de apărare a Ucrainei.
Statele Unite vor cheltui fiecare dolar alocat de Congres pentru a ajuta Ucraina înainte de încheierea mandatului președinției lui Joe Biden. Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat duminică într-un interviu acordat ABC News.