Avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II ale Israelului iau parte la misiuni ale IDF (forțele de apărare israeliene) în Fâșia Gaza, ca urmare a războiului generat de masacrul fără precedent al comandourilor Hamas în teritoriile israeliene.
Avioanele de generația a V-a F-35 Lightning II ale Israelului iau parte la misiuni ale IDF (forțele de apărare israeliene) în Fâșia Gaza, ca urmare a războiului generat de masacrul fără precedent al comandourilor Hamas în teritoriile israeliene.
Viper Shield este un sistem avansat de război electronic proiectat de compania L3Harris pentru avioanele F-16 în configuraţia Block 70/72, îmbunătățind capacitatea de supravieţuire pentru aceste avioane în timpul unei misiuni de luptă. Introdus în 2021, Viper Shield oferă capacități de război electronic atât defensive, cât și ofensive, trecând testele de integrare pentru F-16 Block 70/72. Suita de senzori cu care vine acest sistem este adaptată pentru a răspunde amenințărilor moderne de război electronic, îmbunătățind capacitățile de detectare a radarelor inamice pentru utilizatorii de avioane F-16.
Șeful delegației ruse la forumul OSCE privind cooperarea în domeniul securității militare, care se desfășoară la Viena, Konstantin Gavrilov, a declarat, pe 13.12.2023, că Rusia va considera posibila utilizare a bazelor aeriene din statele vecine ale Ucrainei pentru întrebuințarea avioanelor de vânătoare F-16 drept o participare a acestora la conflictul armat.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 06.12.2023, citând surse din cadrul corporației de stat Rostec, că în Federația Rusă au fost finalizate lucrările științifice pentru crearea unor bancuri de probe destinate testării bombardierului strategic de nouă generație PAK DA (Advanced Long-Range Aviation Complex). În cadrul acestora, este planificată testarea tuturor pieselor și componentelor noii aeronave.
În noaptea de miercuri, 13 decembrie, la Kiev au tunat explozii puternice. Rusia a atacat cu rachete balistice pentru a doua oară în trei zile. Toate cele zece ținte au fost doborâte, dar atacul a generat distrugeri și victime civile, probabil în urma căderii resturilor de rachete doborâte.Rușii au atacat aerian Kievul. Fragmente de rachete au căzut peste un spital și un bloc de locuințe
Ministerul Apărării din Norvegia se confruntă cu critici din partea Oficiului Național de Audit, care spune că au fost subevaluate costurile totale pentru ciclul de viață ale avioanelor F-35 Lightning II de generația a cincea.
Portalul rusesc topcor.ru a anunțat, citând surse publice locale din capitala Ucrainei, că, în dimineața zilei de 11.12.2023, trupele ruse au lansat cel puțin șapte lovituri asupra unor ținte din Kiev. Alerta de raid aerian a fost anunțată abia după primele sosiri ale rachetelor rusești.
Ucraina intenționează să-și înlocuiască întreaga flotă de avioane de luptă de producție sovietică cu aeronave occidentale Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a declarat că Ucraina ar dori să primească suficiente avioane de luptă de la aliații săi occidentali pentru a înlocui complet întreaga flotă de aeronave sovietice.
În cursul acestei săptămâni Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că au doborât un avion rusesc de tip Su-24M Fencer, în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Astfel de misiuni sunt extrem de riscante pentru ruși.
România a fost numită direct la Moscova, ca potențial țintă pentru rachetele rusești, în cazul în care avioanele F-16 Fighting Falcon donate Ucrainei vor efectua misiuni împotriva ocupantului rus de pe aeroporturile din țara noastră.
Avioane de luptă belgiene aflate în misiune NATO au interceptat miercuri, 6 decembrie 2023, avioane de luptă rusești deasupra Mării Baltice. Radarele NATO au detectat aeronave necunoscute care plecau din Kaliningrad și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Belgiene au decolat de la baza din Siauliai, aflată în Lituania, pentru a efectua interceptarea. Acestea au urmărit și identificat două avioane de luptă rusești Su-30 care nu erau în contact cu controlul traficului aerian civil.
În ciuda faptului că în cel mai fericit scenariu avioanele de producție americană F-16 Fighting Falcon ar ajunge sub comanda Ucrainei abia în primăvara - vara anului viitor, Rusia își reiterează teoria cu privire la faptul că F-16 vor fi „victime sigure” și ținte ușoare pentru apărarea antiaeriană rusă.
Forța Spațiala a Statelor Unite își trimite din nou în Cosmos naveta spațială fără echipaj X-37B, deși se credea că aceasta va fi retrasă. O rachetă SpaceX Falcon Heavy este programată să decoleze pe 10 decembrie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, propulsând X-37B în spațiu pentru a șaptea oară. În schimb, este pentru prima dată când naveta este dusă în spațiu de puternicul Falcon Heavy al companiei SpaceX.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
Corespondentul militar rus, Boris Rozhin, a anunțat, pe 04.12.2023, într-o postare pe canalul său de Telegram, că dronele kamikaze rusești de tip Shahed/Gheran au fost dotate cu muniție termobarică, a cărei greutate este de aproximativ 40 de kilograme.
Pe 1 decembrie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul australian al apărării, Richard Marles, și cu secretarul de stat britanic pentru apărare, Grant Shapps.
Beijingul este dispus să continue „întărirea cooperării strategice” cu Minsk, a declarat luni președintele chinez Xi Jinping, după întâlnirea cu liderul belarus Alexandr Lukașenko. Liderul belarus a vizitat China pentru a doua oară în acest an și s-a arătat extrem de bucuros pentru că a fost primit din nou de liderul puterii asiatice.
Bombele aeriene ghidate sunt folosite tot mai des de Forțele Aeriene ruse.
În total, țara noastră a comandat și primit 4 sisteme Patriot (în cea mai nouă versiune), urmând ca în perioada următoare să fie contractate alte trei sisteme similare.
Primul sistem PATRIOT și elemente de sprijin și de comandă-control-comunicații au ajuns în România în a doua jumătate a anului 2020. Anul acesta, în data de 15 noiembrie 2023, a avut loc primul exercițiu tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat că, pe 02.12.2023, Întreprinderea de aviație din Irkutsk a transferat Ministerului rus al Apărării loturi noi de avioane de vânătoare Su-30SM2 și avioane de instrucție și luptă Yak-130.
În cadrul unui interviu acordat jurnalistului ucrainean Dmitro Gordon, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yurii Ihnat, a declarat, pe 01.12.2023, că, deși Rusia întrebuințează aviația încă din prima zi a invaziei din Ucraina, până în prezent a fost folosit numai 20% din potențialul Forțelor Aerocosmice.
România este una dintre țările vizitate de reprezentanții a două companii americane: High Point Aerotechnologies, care produce dispozitive anti-dronă și DZYNE Technologies, companie din domeniul dronelor militare.
Compania americană Anduril Industries vrea să devină un fel de Lockheed Martin din secolul 21, în domeniul dronelor aeriene. O modalitate prin care compania de apărare, co-fondată de miliardarul Palmer Luckey, încearcă să ajungă acolo este prin dezvoltarea echipamentelor pe cont propriu, mai degrabă decât să aștepte cerințele și competițiile de contracte ale Pentagonului.
Su-57, un avion despre care industria rusă spune că e de generația a V-a și e destinat nu doar forțelor armate ruse, dar și clienților externi. Însă Su-57 e departe de a fi în aceste obiective.
Ucraina urmărește să obțină superioritatea aeriană odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16, subliniind importanța acestora în susținerea operațiunilor terestre. Forțele Aeriene Ucrainene consideră că avioanele occidentale avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-16, sunt cruciale în acest scop, dar cu condiţia să fie cât mai multe.