România pregătește cadrul legislativ pentru programul de F-35 și explică de ce nu a existat o altă opțiune în afară de F-35 americane
După ce ministrul apărării Angel Tîlvăr confirma luna trecută că se așteaptă răspunsul din SUA pentru semnarea documentelor în Programul F-35, MApN mai face un pas și pregătește terenul pentru achiziția de F-35.
MApN a publicat miercuri proiectul de Lege care va reglementa Programul F-35 al României - ”Lege pentru realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în Concepția de realizare a capacității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, Faza I, și unele măsuri privind derularea contractelor Guvern la Guvern specifice Programului Foreign Military Sales”.
Amintim că ministrul apărării Angel Tîlvăr a confirmat că se așteaptă răspunsul părții americane în privința achiziției de F-35 - o procedură esențială și premergătoare semnării propriu-zise a contractului pentru F-35.
Ce înseamnă răspunsul SUA? MApN a înaintat către Pentagon, pe 6 noiembrie 2023, documentele Letter of Request (LOR) for Letter of Acceptance (LOA) pentru achiziția pachetului de bază F-35. Urmează ca SUA să își dea acordul prin înaintarea LOA către partea română. Potrivit ministrului apărării, decizia SUA ar putea veni undeva în toamna acestui an.
De asemenea, LOR și LOA prevăd și realizarea unui acord de cooperare industrială.
Guvernul amintește că nu există în producție niciun alt avion de generația a 5-a, iar achiziția avioanelor F-35 este o soluția ce mai viabilă. Și iată de ce.
Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica stealth, integrarea senzorilor de ultimă generație, capacitate de schimb de informații criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât și cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaționale a câmpului de luptă, precum și muniții inteligente de înaltă precizie, și permite realizarea și menținerea superiorității aeriene, condiție obligatorie pentru asigurarea suveranității în spațiul aerian național și, la nevoie, pentru apărarea acestuia.
De asemenea, avionul F-35 este singura platformă aeriană de generația a 5-a, care la acest moment se află în producție, disponibilă pentru achiziție, preconizându-se să devină avionul de generația a 5-a standard în NATO.
Personalul, o componentă cheie a Programului F-35
Retenția personalului este una vitală, o recunosc și autorii proiectului de Lege: ”Se impun măsuri de motivare a personalului activ și a creșterii gradului de retenție în sistemul militar”.
Astfel, actul normativ introduce o serie de facilități pentru personalul pregătit în cadrul programului de înzestrare F-35.
Având în vedere complexitatea ridicată, dar și importanța strategică a Programului, personalul care va lucra în cadrul Programului F-35 va beneficia și de stimultente financiare speciale, mai exact acordarea unui spor de până la 50% din soldă/salariul de bază.
Stimulentele financiare se acordă ”personalului desemnat cu responsabilități privind derularea implementarea acordurilor și contractelor necesar (Programul F-35)”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News