Sistemul de control IBCS va fi creierul apărării antiaeriene poloneze. Un acord pentru achiziția de către Polonia a acestui sistem este așteptat să fie semnat ”în curând”.
Sistemul de control IBCS va fi creierul apărării antiaeriene poloneze. Un acord pentru achiziția de către Polonia a acestui sistem este așteptat să fie semnat ”în curând”.
Aviația rusă va fi vânată prin metode atipice de forțele Kievului, anunță comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene. Generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi a spus, cu ocazia comemorării a doi ani de la declanșarea invaziei rusești, că armata ucraineană va răspunde ”asimetric” și în aer.
La un an după ce un balon spion chinez a traversat SUA înainte de a fi doborât, Pentagonul a anunțat că urmărește un nou balon neidentificat peste vestul Statelor Unite.
Ce lovitură pentru Rusia. Ucrainenii tocmai ce au confirmat că au doborât un al doilea avion A-50 AWACS, fapt confirmat inițial și de canalele de propagandă ruse.
Gigantul Elbit Systems a prezentat cel mai nou membru al familiei Hermes. Acest sistem aerian de operare fără pilot (UAS) de ultimă generație se mândrește cu o anduranță remarcabilă, versatilitate și performanțe operaționale terestre, aeriene și maritime.
Contractul semnat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.
Parlamentul german a votat în favoarea unei moțiuni înaintate de coaliția de guvernământ a țării, care a cerut furnizarea de „sisteme de arme și muniție suplimentare, necesare cu rază lungă” Ucrainei.
Rusia susține că a doborât o rachetă trasă de sistemul S-200, care se poate deplasa cu până la 9.800 km/h.
Președintele rus, Vladimir Putin, a efectuat, pe 21.02.2024, o vizită de lucru în Republica Tatarstan. În primul rând, șeful statului rus s-a deplasat la Întreprinderea de aviație S.P. Gorbunov din Kazan, unde a urcat la bordul unui bombardier strategic Tu-160M.
Ucraina, atunci când va primi avioane de luptă F-16 de la aliații săi, poate lovi ținte militare din Rusia în conformitate cu dreptul internațional, dar această chestiune va fi decisă de țările care furnizează avioanele. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat acest lucru într-un interviu acordat la Bruxelles jurnalistei Zoryana Stepanenko de la Radio Liberty.
Moment istoric pentru industria aeronautică din Turcia: Kaan, primul avion de generația a 5-a dezvoltat de turci, a efectuat primul zbor.
Primul grup de patru piloți ucraineni va finaliza antrenamentul pe avioanele de luptă F-16 până în vară.
Armata ucraineană a doborât un alt avion de luptă rusesc Su-34, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene Mîkola Oleșciuk.
Forțele Aeriene Ucrainene au declarat că, după ce Ucraina a doborât o serie de avioane militare rusești, Rusia a desfășurat mai rar avioane.
Amenințarea cu drone este o nouă provocare pentru oficialii de la Bruxelles.
România, asemenea multor națiuni europene, a ales avioane de generația a V-a americane: F-35 Lightning II. Că F-35 nu e un avion ieftin, nu e niciun secret. Însă costurile de operare, infrastructura și mentenanța pe întreaga perioadă a vieții sunt cu adevărat relevante.
Potrivit ultimelor informații apărute în media din Ucraina și pe rețelele de socializare, trupele ucrainene de apărare antiaeriană au reușit să doboare încă două avioane de luptă ruse în estul țării.
Aeronave F-35 ale SUA și Țărilor de Jos împreună cu un E-3A AWACS al NATO au desfășurat un exercițiu F2T2 deasupra Poloniei. Avioane americane F-35A Lightning II ale Aripii 48 Vânătoare de la Baza Aeriană britanică Lakenheath și un KC-135 Stratotanker al Aripii 100 Realimentare de la baza Mildenhall au colaborat cu Aliații NATO pentru a efectua un exercițiu F2T2 (find, fix, track, and target – detecție, localizare, monitorizare, și țintire) deasupra Poloniei, pe 15 februarie 2024.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, în timpul nopții de 18.02.2024, trupele ruse au executat noi atacuri cu drone și rachete asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Aflat la Conferința de securitate de la Munchen, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, sâmbătă, 17 februarie, o întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram. Oficialul român a evidențiat perspectivele consolidării relațiilor bilaterale în domeniul apărării, în special în contextul de securitate actual deosebit de complex, exprimând aprecierea pentru interesul Norvegiei vizavi de evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre.
Ziua de 17 februarie aduce vești sumbre pentru Forțele Spațiale Aeropurtate ale Federației Ruse. Acestea au pierdut nu doar unul sau două, ci trei avioane - cuprinzând două bombardiere Su-34 și un avion de vânătoare Su-35, aflate în prima linie. Această informație a fost scoasă la iveală de Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, indicând direcția estică a liniei de front unde au fost doborâte aceste avioane inamice.
Statele Unite intenționează să antreneze 12 piloți ucraineni de F-16 în acest an fiscal, a precizat publicaţia Air & Space Forces cu referire la un oficial al Gărzii Naționale Aeriene a SUA. Opt dintre acești piloți sunt în prezent în curs de pregătire. De asemenea, alți patru urmează să fie instruiți înainte de sfârșitul anului fiscal 2024.
În contextul participării la cea de-a 60-a ediție a Conferinței de Securitate de la München, ministrul Angel Tîlvăr a avut sâmbătă, 17 februarie, o întâlnire bilaterală cu Kajsa Ollongren, ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos. Această întrevedere a oferit o platformă excelentă pentru discuții aprofundate pe teme esențiale de securitate și apărare, subliniind cooperarea strânsă între cele două națiuni.
Ministrul suedez al Apărării reafirmă disponibilitatea țării sale de a trimite avioane de luptă în Ucraina după finalizarea aderării la NATO. Pal Jonson, ministrul apărării din țara scandinavă a făcut declarații pe acest subiect, în cadrul unui interviu acordat, pe 16 februarie, publicației Kyiv Independent cu ocazia Conferinței de securitate de la München.
The Wall Street Journal scrie că, din cauza războiului din Ucraina și a conflictelor din Orientul Mijlociu, industria de arme din Iran a înflorit. Iranul furnizează arme inamicilor SUA, iar furnizarea de arme a Statului Islamic reprezintă o problemă tot mai serioasă pentru Occident.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 14.02.2024, ministrul Serghei Șoigu a verificat modul de îndeplinire a comenzilor de stat pentru apărare în ceea ce privește producerea de complexe de rachete operativ-tactice și portabile la corporația de proiectare și producție “Biroul de Proiectare Mecanică” din Regiunea Moscova.
Coaliția de Apărare Aeriană își propune să ofere sprijin eficient Ucrainei în acest domeniu, pe termen lung.
Informaţiile recent apărute în presa franceză sugerează că guvernul francez intenționează să transfere Ucrainei avioane de atac Dassault Mirage 2000D. Aceste avioane au un potențial semnificativ de a utiliza atât bombe, cât și rachete. Cu toate acestea, se pune întrebarea: sunt ele cu adevărat necesare pentru forțele aeriene ucrainene și ce avantaje oferă în comparație cu alte aeronave din țările occidentale?
Tehnica de luptă de ultimă generație a rușilor mai primește o lovitură.
În această dimineață a avut loc ceremonia de sosire a primului avion de luptă de ultimă generație de tip F-35A Lightning II, produs de gigantul american Lockheed Martin, care a intrat în dotarea Gărzii Naționale din Alabama, SUA, unul din cei mai importanți parteneri ai Armatei României.