Calendarul privind livrarea în România a escadrilelor 2 și 3 e unul extrem de încărcat.
Calendarul privind livrarea în România a escadrilelor 2 și 3 e unul extrem de încărcat.
Într-o mișcare surpriză, Pakistanul a anunțat că va achiziționa avioane de vânătoare chinezești FC-31 Gyrfalcon de generația V-a, potrivit comandantului Forțelor Aeriene Pakistaneze. Mareșalul șef al aerului Zaheer Ahmed Baber Sidhu a precizat, pe 2 ianuarie, că FC-31 va intra în serviciu în viitorul apropiat. Anunțul a fost făcut la o ceremonie de introducere a echipamentelor noi, care a inclus avioane de vânătoare (chinezești) J-10C Firebird.
Ziarul danez Berlingske, citând Ministerul danez al Apărării, relatează că livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina de către Danemarca a fost amânată cu șase luni. Copenhaga ar fi trebuit să livreze primele șase avioane până în noul an 2024, dar, în schimb, livrarea lor este așteptată în al doilea trimestru, a informat Ministerul danez al Apărării.
Publicația franceză Meta-defense a anunțat, pe 05.01.2024, că, în domeniul armamentului, totul indică faptul că poziția Moscovei s-a dovedit a fi mai stabilă decât cea a regimului de la Kiev și a aliaților săi, în pofida avantajului tehnologic pe care îl oferă echipamentele occidentale.
Un bombardier B-1 Lancer de la baza Ellsworth din Dakota de Sud a U.S. Air Force, a anunțat Comandamentul Forţelor Aeriene ale SUA. B-1 s-a prăbușit "astăzi, în jurul orei 17:50, în timp ce încerca să aterizeze. În momentul accidentului, acesta se afla într-o misiune de antrenament. La bord se aflau patru membri ai echipajului. Toți cei patru s-au ejectat în siguranță", s-a precizat într-un comunicat al Escadrilei 28 de Bombardiere de la Baza Ellsworth.
Armata americană a ucis joi, la Bagdad, patru persoane, dintre care un lider al Forțelor de Mobilizare Populară (Al-Nujaba), pe care îl consideră responsabil pentru recentele atacuri asupra forțelor americane, a declarat un oficial american.
După ce în România a fost operaționalizat, în timp record, primul centru de instrucție F-16 din Europa, în baza daneză de la Skrydstrup se va desfășura instrucția piloților ucraineni care vor zbura aeronavele occidentale, donate de așa-numita ”Coaliție F-16”.
Potrivit site-ului ItaMilRadar, o dronă de cercetare strategică la mare altitudine de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a zburat pentru prima dată de la începutul anului în apropierea frontierelor ruse de la Marea Neagră.
Rușii au pus ochii pe rachetele iraniene, iar oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că Moscova negociază în mod activ achiziționarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, care ar putea fi livrate încă din această primăvară.
Rachetele iraniene s-ar adăuga lansatoarelor și celor câteva zeci de rachete balistice din Coreea de Nord, au declarat oficialii americani.
Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a anunțat oficial că un avion rusesc de luptă Su-34, care valorează peste 50 de milioane de dolari, a fost incendiat pe aerodromul Shagol din orașul rus Cheliabinsk, în noaptea de 4 ianuarie 2024. Agenția de informații ucraineană a precizat că avionul de luptă aparținea Escadrilei 21 de Aviație Mixtă din cadrul Forțelor Aerospațiale Ruse.
Reuniunea de urgență a Consiliului NATO-Ucraina ar trebui să găsească o soluție rapidă împotriva atacurilor Rusiei cu rachete și drone.
Mai multe state europene din NATO, printre care și România, au convenit să achiziționeze 1.000 de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot.
Potrivit Ministerului indian al Apărării, există în prezent un plan oficial de îmbunătățire a capacității de luptă a aeronavei Su-30MKI produse în India în colaborare cu Rusia. Ca o dezvoltare ulterioară a avionului de luptă rusesc Su-27, aeronava Su-30MKI va suferi o modernizare semnificativă, inclusiv integrarea tehnologiilor moderne avansate specifice avioanelor de luptă din generația 4.5+.
Ucrainenii se întreabă cât de posibil este să intercepteze și să distrugă un bombardier strategic Tu-22M3, acesta fiind una dintre aeronavele utilizate de Rusia pentru a lansa rachete cu care loveşte teritoriul ucrainean.
Procesul de dezvoltare a Gekata, complexul ucrainean de culegere de informații radiotehnice, avansează în mod accelerat la centrul ucrainean de cercetare și producție Infozakhist, după cum a anunțat directorul firmei, Iaroslav Kalinin.
Autorităţile poloneze au dezvăluit recent că avioanele de luptă F-16 au fost desfășurate în urma pătrunderii unei rachete rusești în spațiul aerian al Poloniei, pe fondul unui asalt pe scară largă asupra Ucrainei. Statul Major General al forțelor armate poloneze a identificat un "obiect neidentificat", care ulterior s-a stabilit că era o rachetă de croazieră rusă, care a intrat în spațiul aerian polonez în zorii zilei de 29 decembrie 2023.
Surse locale ucrainene citate de portale ruse au anunțat că, pe 31.12.2023, în localitățile Kropyvnytskyi și Krivoy Rog au fost înregistrate mai multe explozii, iar sirenele de raid aerian au fost declanșate pe întreg teritoriul Ucrainei.
Atât pe rețelele de socializare, cât și în presa din Rusia și Ucraina sunt analizate atacurile masive cu rachete și drone executate de trupele ruse asupra teritoriului ucrainean în ultimele două zile, care au fost, probabil, cele mai intense de la începutul conflictului.
Săptămâna trecut Ucraina a reușit să lovească în portul Feodosia din Crimeea ocupată de Federația Rusă, scufundând nava de desant Novocherkassk, într-un incident care a creat mai probleme la Moscova.
NATO a apelat la avioane de luptă de peste 300 de ori în acest an pentru a intercepta avioane militare rusești care zburau în apropierea spațiului aerian al țărilor membre, potrivit unui raport al Alianței publicat vineri. La prima vedere poate părea mult efectuarea a 300 de misiuni de interceptare, dar acest număr este mult mai mic față de cel înregistrat în anul precedent.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 28.12.2023, citând două surse de rang înalt apropiate de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, că toate avioanele de vânătoare de tip Su-57 care vot fi transferate Ministerului Apărării în 2024 vor fi echipate cu noile motoare pentru etapa a doua de dezvoltare. “Motorul pentru etapa a doua a finalizat testele și este gata pentru exploatare”, a declarat una dintre surse.
În prezent, unele dintre avioanele F-16 promise Ucrainei sunt pilotate de piloți ai Forțelor Aeriene Ucrainene. Acest lucru a devenit posibil după ce Ministerul britanic al Apărării a validat faptul că alți șase piloți, deja trecuți de antrenamentul de bază, urmează acum sesiuni de pregătire în aer cu avioanele F-16. Declarațiile oficiale subliniază faptul că antrenamentul aerian se desfășoară în Danemarca. În două grupuri separate, un total de 14 piloți au sosit în Danemarca - inițial opt, urmați de alți șase, care au ajuns în urmă cu doar câteva zile. Fiecare pilot și-a încheiat cu succes pregătirea în cadrul "Programului de pregătire de bază din Marea Britanie".
Avioanele de luptă americane F-16 ar putea fi deja în Ucraina, scrie publicația americană Newsweek.
Vicepremierul rus, Denis Manturov, care ocupă și postul de ministru al industriei și comerțului, a anunțat, pe 27.12.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur (parte a Corporației întrunite constructoare de avioane din cadrul companiei de stat Rostec) a predat Ministerului Apărării lotul final de avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57, produs în conformitate cu programul pe anul 2023.
În cursul săptămânii trecute Avioane Craiova a anunțat cu mare fast finalizarea modernizării primului avion de antrenament IAR-99 Șoim.
2024 se anunță un an decisiv pentru Forțele Aeriene ale SUA în ceea ce privește programul NGAD (Next Generation Air Dominance) care va selecta viitorul avion de generația a 6-a ce va înlocui treptat celebrele F-22 Raptor.
Forțele ucrainene pot opera mai liber și în siguranță de-a lungul malurilor Niprului.
Nava amfibie Novocherkassk a fost lovită de atacuri aeriene ucrainene, au recunoscut oficialii ruși, puși în fața imaginilor care arătau cum explozia din port a produs o flacără de sute de metri înălțime.
Deși drona ucraineană nu a reușit să atingă vreo țintă militară rusă, lovind acoperișul unei clădiri, evenimentul arată că ucrainenii sunt tot mai aproape de operaționalizarea unui UAV cu reacție care ar putea avea și unele caracteristici ”stealth”.
Moment istoric pentru industria de apărare din Turcia: A început numărătoarea inversă a primului zbor a avionului Kaan, cunoscut și sub numele de TF-X, primul avion de generația a 5-a dezvoltat de industria turcă.