Surse ruse și ucrainene raportează că a avut loc un atac cu rachete și drone asupra Uzinei chimice Bryansk din Rusia. Potrivit diferitelor surse, atacul a implicat utilizarea sistemul de rachete tactice ATACMS livrat de SUA.
După cum relatează presa ucraineană, cu referire la Serviciul de presă al Forțelor Aeriene, în ultima perioadă, apărarea antiaeriană a doborât din ce în ce mai multe drone rusești de tip Gerbera în loc de Geran.
Armata ucraineană se plânge că Forțele Armate ruse au început să folosească un număr mare de drone-momeală în raidurile nocturne asupra Ucrainei, care nu au nicio legătură cu dronele kamikaze. Acest lucru obligă apărarea antiaeriană să risipească muniția și așa limitată pentru a intercepta dronele Gerbera, care practic nu diferă cu nimic de Geran.
Pe lângă acestea, rușii folosesc și alte UAV-uri momeală, a căror sarcină constă în deschiderea apărării antiaeriene ucrainene.
Dronă momeală / Serviciul de Frontieră al Ucrainei
Potrivit surselor ucrainene, Rusia a intensificat producția de drone, inclusiv a celor de tip Geran (Shahed), care au acum capacitatea de a lovi la o distanță considerabilă. Conform unor date neoficiale, armata rusă are posibilitatea de a lansa aproximativ 60 de drone Geran în fiecare zi, ceea ce și face în ultimul timp. După cum au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei, luna septembrie a acestui an a fost prima lună de la începutul conflictului în care dronele rusești au atacat în fiecare noapte, la un nivel de câteva zeci de UAV-uri.
Forțele Aeriene ucrainene raportează zilnic faptul că au interceptat până la 90-95% din dronele rusești, dar aceste cifre nu corespund realității. Acest lucru a fost recunoscut chiar de presa ucraineană, relatează presa rusă de propagandă.
Tot presa rusă citează autoritățile de la Moscova care susțin că cel puțin jumătate dintre dronele lansate lovesc țintele, afirmând că există dovezi în acest sens. Totuși, dovezile nu au fost prezentate public.
Reprezentanții militari ruși apreciază că majoritatea dronelor doborâte reprezintă momeli, care se rotesc în mod deliberat peste locațiile apărării antiaeriene a Ucrainei.
Comentariul autorului: Rușii au început să întrebuințeze în atacurile nocturne asupra Ucrainei dronele-momeală, care au fost denumite Gerbera, în această vară, primele epave fiind descoperite de armata ucraineană la jumătatea lunii iulie.
Drona Gerbera, este considerată “sora mai mică” a dronei kamikaze Geran, care a fost dezvoltată de partea rusă pe baza dronelor iraniene Shahed-131/136.
Aparatul de zbor fără pilot are dimensiuni mai mici decât Geran, dispunând de un motor cu combustie internă și de o elice pentru propulsie. În interiorul acestuia au fost descoperite două antene și un modem cu cartelă SIM ucraineană.
Dronele care sunt utilizate în calitate de momeli nu sunt echipate cu unități de luptă, însă, Gerbera poate fi configurată și pentru îndeplinirea de misiuni de cercetare și chiar de atac.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Surse ruse și ucrainene raportează că a avut loc un atac cu rachete și drone asupra Uzinei chimice Bryansk din Rusia. Potrivit diferitelor surse, atacul a implicat utilizarea sistemul de rachete tactice ATACMS livrat de SUA.
Armata rusă a desfășurat sisteme suplimentare de apărare aeriană în Crimeea pentru a proteja obiective militare cheie, expunând astfel alte părți ale frontului, potrivit agenților mișcării de partizani ucraineni „Atesh”. Luni, într-o postare pe rețelele de socializare, partizanii au declarat că au efectuat o recunoaștere a aerodromului militar „Hvardeyskoye” de lângă Simferopol, pe care rușii îl folosesc acum intens pentru operațiuni ale aviației de luptă, dar și pentru logistică în Crimeea.
Numărul soldaților nord-coreeni uciși și răniți desfășurați în lupta împotriva Ucrainei este probabil să depășească 3.000, din care peste 300 morți și 2.700 răniți. Potrivit Reuters, acest lucru a fost declarat astăzi de un parlamentar sud-coreean, referindu-se la informațiile furnizate de serviciul secret sud-coreean NIS.
Canalele mass-media ruse au publicat recent un videoclip despre care se credea inițial că arată o lovitură aeriană rusă reușită asupra unui „sistem radar de fabricație occidentală” operat de forțele ucrainene.
Forțele speciale ucrainene au distrus un tanc M1A1 Abrams pentru a preveni capturarea acestuia de către ruși, în contextul unui atac rusesc asupra liniilor ucrainene de aparare. Această ofensivă rusă, care a implicat aproximativ 50 de vehicule blindate, a fost probabil o încercare de a perturba o contraofensivă ucraineană desfășurată în aceeași perioadă. Atacul trupelor ruse s-a soldat cu pierderi semnificative, ucrainenii raportând 45 de soldați ruși uciși și 53 răniți. În timpul acțiunilor de distrugere a coloanei ruse de blindate, o echipă de drone ucrainene a lovit accidental unul dintre tancurile M1A1 Abrams ale Brigăzii 47 Mecanizate, incidentul fiind surprins și distribuit pe rețelele sociale.
Într-o recentă și elaborată analiză publicată de Small Wars Journal sunt prezentate principalele direcții considerate cele mai probabile pentru evoluția războiul din Ucraina, având la bază modelul recunoscut elaborat de Art Lykke, intitulat "Tripodul Strategiei", care utilizează un echilibru între obiectivele, mijloacele (resursele) și metodele (căile) care susțin strategia militară a unei națiuni.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele sale au luat prizonieri doi soldați nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferați la Kiev unde sunt interogați, transmit Agerpres și France Presse.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 09.01.2025, preluând o informație de la Reuters, că, de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu aproape trei ani, trupele ruse au folosit peste 51.000 de bombe de aviație dirijate.
România a donat Ucrainei anul trecut un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot, o mișcare care a fost la început primită cu scepticism. Dar ea s-a dovedit cartea câștigătoare. De ce? O explică chiar ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat vineri cu omologul său american Joe Biden căruia i-a mulţumit pentru "sprijinul său neclintit", cu mai puţin de două săptămâni înainte de a preda puterea republicanului Donald Trump, relatează Agerpres și AFP.
Înalți oficiali din Israel și-au exprimat indignarea față de modul în care Occidentul l-a întâmpinat pe liderul sirian de facto Ahmed al-Sharaa, cunoscut anterior ca Abu Muhammad al-Julani, liderul Hay'at Tahrir al-Sham (fosta grupare Frontul Nusra), având în vedere legăturile acestuia din trecut cu activitățile teroriste, după cum a relatat site-ul ebraic Ynet, afiliat cotidianului Yedioth Ahronoth.
Elham Ahmed, co-președinte al Departamentului de Externe al administrației kurde, a declarat că sunt în desfășurare discuții pentru a securiza granițele din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze, subliniind că solicită Franței să o ajute la stabilirea unor relații bune cu Ankara, ca parte a eforturilor care vizează dezamorsarea unui conflict între Turcia și forțele kurde siriene susținute de Occident.
O coaliţie internaţională ce vizează livrarea de drone pentru Ucraina, coordonată de Regatul Unit şi Letonia, va furniza 30.000 de noi drone Kievului, a anunţat joi Ministerul Apărării britanic, informează Agerpres și France Presse.
Reprezentantul special ales de Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a declarat că și-a stabilit obiectivul de a încerca să găsească o soluție la actualul război la scară largă, în 100 de zile de la învestirea noului președinte. Keith Kellogg a spus acest lucru într-un interviu, din 8 ianuarie, pentru Fox News, .
Pe 7 ianuarie, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a numit Armenia „stat fascist”, susținând că Baku ar putea să nu aibă altă opțiune decât să „distrugă” așa-numita „ideologie fascistă” a vecinului său. Aliyev a făcut declarația într-un interviu de 30 de minute acordat canalelor media locale, potrivit agenției de presă de stat Azertac.
Președintele ales Donald Trump a avertizat că, dacă ostaticii ținuți în Gaza de Hamas nu vor fi eliberați până la învestirea sa pe 20 ianuarie, „iadul se va dezlănțui în Orientul Mijlociu.”
Atacul ucrainean asupra punctului de comandă avut loc marți, iar brigada rusească era dislocată în regiunea Kursk.
Ucraina a impresionat în multe rânduri pe parcursul conflictului de aproape trei ani cu Rusia, însă domeniul în care armata ucraineană s-a evidențiat clar este cel al utilizării dronelor aeriene de luptă, de la micile FPV-uri, la aparatele mai mari, precum Bayraktar TB-2.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Portalul belgian Army Recognition a informat, pe 06.01.2025, că primul regiment rus de sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-500 Prometheus va avea misiunea de a apăra Podul Crimeea. Această evoluție urmează rapoartelor anterioare ale serviciilor secrete ucrainene de la mijlocul anului 2024, care sugerau că elemente ale S-500 fuseseră deja desfășurate în Crimeea în capacitate experimentală.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să negocieze încheierea războiului cu ruşii ca pas final după o întâlnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu reprezentanţii Uniunii Europene (UE) şi abia după ce obţine de la aceştia din urmă un nivel satisfăcător de garanţii de securitate pentru Ucraina, informează Agerpres și EFE.
Cetăţenii sirieni care au comis ilegalități în Germania sau sunt recunoscuţi drept islamiști extremiști vor fi deportaţi în ţara lor de origine „de îndată ce situaţia o va permite”, după cum a afirmat ministrului german de Interne Nancy Faeser într-un interviu acordat duminică, 5 ianuarie.
Trupele ucrainene au reluat acțiunile ofensive în regiunea Kursk a Federației Ruse în cel puțin trei zone de pe frontul ucrainean și au realizat progrese tactice pe 5 ianuarie, au confirmat analiştii Institutului pentru Studierea Războiului.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, în dimineața zilei de 06.01.2025, că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Kurakhove din partea de sud-vest a Donbasului. Moscova susține că Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut peste 12.000 de militari în luptele pentru apărarea localității.
Garanțiile de securitate pentru Kiev vor fi efective numai dacă sunt oferite de Statele Unite. Într-un interviu acordat podcast-ului american al lui Lex Friedman, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că se va întâlni cu noul președinte american Donald Trump imediat după învestirea sa, pe 20 ianuarie.
Peste 100 de luptători au fost ucişi în ultimele două zile în ciocnirile din nordul Siriei între facţiunile armate susţinute de Turcia şi forţele kurde siriene, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează Agerpres care citează AFP şi dpa.
Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, pe 05.01.2025, că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk din Rusia. Armata ucraineană controlează o parte din regiunea sudică a Rusiei încă din vară, când a lansat o ofensivă surpriză și a capturat o serie de localități, inclusiv orașul Sudja. Atacul ucrainean de astăzi a fost deja confirmat de Ministerul rus al Apărării.
Rusia continuă să acumuleze pierderi de vehicule care sunt probabil nesustenabile pe termen mediu, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Capacitatea de producție a Rusiei ar putea să nu țină pasul.
Mai multe drone au lovit sudul Rusiei în dimineața de duminică, au raportat martorii pe aplicația de socializare X. S-au auzit explozii în regiunile Rostov și Belgorod.
Planurile Ucrainei pentru anul 2025 includ producția a 30.000 de UAV-uri cu rază lungă de acțiune și aproximativ 3.000 de rachete de croazieră și rachete-drone.
Structura pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova - Comisia pentru Situații Excepționale - a aprobat achiziționarea de gaze naturale pentru regiunea transnistreană și de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
Suedia a lansat cu succes primul său satelit de comunicații militare în spațiu în august anul trecut. Abia vineri, guvernul suedez a anunțat că acesta este primul dintre câțiva sateliți de recunoaștere militară pe care țara scandinavă vrea să-i trimită pe orbită.
Comisia Europeană va aloca aproape 1,25 miliarde euro sub formă de granturi din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) pentru 41 de proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, care au obținut statutul de proiecte de interes comun și proiecte de interes reciproc în 2024, în temeiul cadrului de politică privind rețelele transeuropene de energie (TEN-E).
După ce anterior președintele american Donald Trump a anunțat că războiul provocat de Rusia poate fi oprit în 24 de ore, iar apoi a vehiculat perioada “mai rezonabilă” de 100 de zile, ieri reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a ieșit cu declarații potrivit cărora încheierea războiului din Ucraina este „o chestiune de luni, nu de ani”.
Forțele de apărare ale Ucrainei folosesc de mult timp drone, inclusiv cele care pot transporta bombe aeriene FAB-250 pentru lovituri pe teritoriul Rusiei.
Rușii nu au mai putut să-și mențină prezența în largul coastelor Siriei și au evacuat navele militare.
Imediat după învestirea președintelui Trump, Elon Musk a acționat rapid pentru a-și instala aliați la agenția de Resurse Umane cunoscută sub numele de Biroul de Management al Personalului.
Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări vineri că va impune taxe vamale la produsele europene, în timp ce urmează să impună taxe de 25% pentru produsele canadiene şi mexicane şi 10% pentru produsele chinezeşti, relatează Agerpres și AFP.
Trupele ruse au preluat controlul unei localități aflate la 11 kilometri sud-vest de oraș și se pregătesc de asaltul localității.
Compania ucraineană Ukrspetssystems a prezentat o nouă versiune a dronei SHARK, e vorba de SHARK-M, într-o versiune îmbunătățită care va mări inclusiv raza de acțiune.
Președintele american Donald Trump a promis că va impune tarife de 100% asupra statelor sale membre dacă gruparea economică BRICS decide să creeze o nouă monedă care să înlocuiască dolarul.
Armele de precizie nu se pot lipsi de cipuri. Producția lor necesită galiu, germaniu și antimoniu, al căror export în Rusia este sub embargo (nu că Europa și Statele Unite ar avea din belșug rezerve din aceste materiale critice).
Coreea de Nord și-a trimis cele mai bune trupe pentru a-i ajuta pe ocupanții ruși în războiul împotriva Ucrainei. Dar, după câteva luni de pierderi grele, aceștia au fost retrași din primele linii.
Autoritatea italiană pentru protecția datelor a anunțat joi că a blocat modelul chinez de inteligență artificială DeepSeek din cauza lipsei de informații cu privire la utilizarea datelor personale.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Ucraina va deveni un element-cheie al descurajării Rusiei în Europa, dar trebuie să primească asistența necesară pentru a juca acest rol în mod eficient, potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Indiferent de rezultatul războiului actual al Rusiei împotriva Ucrainei, politica agresivă a Rusiei, care este hotărâtă să își sporească influența în lume, nu va permite Occidentului să revină la ideea de a coopera cu Rusia în așteptarea democratizării acesteia, susțin analiștii.
Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan a detectat șapte aeronave chineze și cinci nave militare în jurul insulei vineri la ora 6 dimineața. Cinci dintre aeronave au trecut linia mediană și au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din nordul și sud-vestul Taiwanului.
China ar construi un complex militar de 10 ori mai mare decât Pentagonul în vestul Beijingului, care să servească drept centru de comandă pe timp de război, au declarat surse din serviciile secrete americane, relatează vineri ziarul britanic Financial Times (FT), preluat de Agerpres și EFE.
Compania Lockheed Martin a livrat cel de-al 900-lea interceptor Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) Agenției de Apărare Antirachetă a SUA (MDA). Sistemul THAAD este conceput pentru a contracara amenințările cu rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară prin interceptarea acestora atât în interiorul, cât și în afara atmosferei terestre.
NORAD a trimis două avioane F-16 din Alaska în Groenlanda pentru a întări postura militară în Arctica. Între timp, secretarul de stat Marco Rubio a declarat că interesul președintelui Donald Trump de a cumpăra Groenlanda „nu este o glumă”. În ultimele săptămâni, Donald Trump și-a exprimat interesul de a face din Groenlanda o parte a SUA, descriind teritoriul danez și cea mai mare insulă din lume, ca fiind o „necesitate absolută” pentru securitatea americană. De asemenea, acesta nu a exclus utilizarea forței pentru a convinge Danemarca să o cedeze.
Ministerul polonez al Apărării Naționale a convenit să achiziționeze peste 200 de rachete ghidate anti-radar AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER) din Statele Unite, devenind astfel primul aliat din regiune care obține o capacitate avansată de a distruge sisteme radar inamice asociate sistemelor de apărare aeriană. Armele de ultimă generație sunt fabricate de Northrop Grumman, unul dintre principalii jucători din industria americană de apărare.
Jurnalul american Military Watch Magazine a informat, în ediția din 30.01.2025, citând mai multe surse proprii, că Rusia este aproape de a începe producția în serie a unui nou derivat al sistemului de rachete balistice Iskander-M, a cărui denumire oficială nu a fost confirmată.
Ministrul Apărării al Suediei, Paul Jonson, a anunțat acordarea unui pachet record de ajutor militar către Ucraina. Cu această ocazie, scandinavii au anunțat și o donație de echipamente militare pentru Chișinău.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 31 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Joi, 30 ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.
Moscova consolidează apărarea la baza aeriană cheie Millerovo, lângă Ucraina. Armata a desfășurat acolo noi sisteme de apărare antiaeriană S-300/400 și modifică hangarele în care sunt ținute aeronavele. Schimbări similare au avut loc sau au loc, de exemplu, la baza aeriană rusă Belbek din Crimeea ocupată sau la baza Primorsko-Achtarsk din regiunea Krasnodar.
Ministrul Apărării al Suediei, Paul Jonson, a anunțat acordarea unui pachet record de ajutor militar către Ucraina.
Rușii vor să crească producția de avioane de vânătoare Su-57. Anunțul vine pe fondul faptului că după 15 ani de la primul zbor al unei aeronave de acest tip, considerată de ruși de generația a 5-a, nu au găsit încă piețe pentru exportul acestora.
Agenția Franceză pentru Achiziții în Domeniul Apărării (DGA) a acordat contracte în valoare de 600 de milioane de euro companiilor franceze Thales, MBDA France și KNDS France pentru noi sisteme de apărare sol-aer (DSA) și anti-dronă (LAD). Aceste acorduri, semnate în decembrie 2024, sprijină Legea privind Programarea Militară (LPM) 2024-2030, care vizează modernizarea și consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Forțelor Armate Franceze.
Pe 30 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul Slovaciei, Pavel Vizdal, căruia i-a exprimat „dezaprobarea puternică” față de declarația oficialului Bratislava despre presupusa imixtiune a Ucrainei în treburile sale interne.
Linia frontului a ajuns lângă Pokrovsk, regiunea Donețk. Aproape toată infrastructura critică din oraș a fost distrusă, dar ucrainenii nu vor să renunțe atât de ușor la pozițiile fortificate din zonă.
MAE ucrainean a avut o reacție virulentă la adresa candidatului pro-rus Călin Georgescu, care a negat integritatea și suveranitatea Ucrainei și a vorbit despre „dezmembrarea ireversibilă” a țării noastre vecine și preluarea de către România a unor teritorii ce aparțin azi, potrivit tuturor normelor de drept internațional, statului Ucraina. Pe de altă parte Kievul și-a reiterat prietenia pentru „poporul român” și a subliniat importanța relației de normalitatea dintre Ucraina și România.