Iranul va primi avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130.
Iranul va primi avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130.
Franța continuă să se extindă pe piețele din țările post-sovietice, ceea ce duce la oportunitati foarte interesante pentru industria sa militara. În timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în Kazahstan, în perioada 29-30 octombrie 2023, au fost semnate sase contracte importante, inclusiv pentru furnizarea de radare Ground Master 400. Se pare că, în timpul acestei vizite, s-a discutat, de asemenea, despre intersul Kazahstanului de a cumpăra avioane franceze Rafale.
Departamentul Apărării al Statelor Unite a raportat încă de luna trecută că Phenianul a trimis în Rusia peste 1.000 de containere cu arme și muniție, inclusiv rachete balistice tactice KN-23.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 25.11.2023, că, în ultimele 24 de ore, mijloacele rusești de apărare antiaeriană au distrus două avioane de vânătoare de tip MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în Regiunea Dnepropetrovsk, precum și 18 UAV-uri.
Cel mai recent submarin (non-nuclear) al Chinei, Type-039C clasa Yuan are o velă înclinată și unghiuri ale carenei distincte, ceea ce trădează utilizarea noilor tehnologii pentru a face nava nedetectabilă pentru sonarele adversarilor. Alte țări urmează și ele această tehnică generală, dar China este prima care o pune în practică.
Compania americană Lockheed Martin continuă să lucreze la programul militar pentru un avion de generația a VI-a, iar în cinstea celei de-a 80-a aniversări a diviziei sale ''Skunk Works'', care se ocupă de proiecte avansate, a fost publicată o nouă imagine grafică care sugerează cum ar arăta viitoarea aeronavă de luptă, relatează publicaţia The War Zone.
Ambasadorul Germaniei în Ucraina, Martin Jaeger, a subliniat progresele recent înregistrate în ceea ce privește livrarea de sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T către Forțele Armate Ucrainene. Aceste sisteme sunt fabricate pentru Ucraina de la zero, astfel încât creșterea numărului lor indică în mod direct creșterea extrem de importantă a ritmului de producție a acestora în Germania.
Primele imagini obținute de la testele de taxi și de la primul zbor al bombardierului stealth american B-21 Raider au fost făcute publice de către fotografi privați care au monitorizat cu atenție activitatea de la Uzina 42 a Forțelor Aeriene americane, din Palmade (California), unde compania Northrop Grumman construiește mult așteptata aeronavă.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat că, pe 22.11.2023, Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk, parte a Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK), a predat Ministerului Apărării încă un lot de bombardiere Su-34 și a început să îndeplinească noile comenzi de stat pentru apărare din anul următor, al căror volum va crește în mod semnificativ.
Patru avioane de luptă germane de tip Eurofighter Typhoon au aterizat azi în România, la baza Mihail Kogălniceanu.
Phenianul a primit din partea Rusiei consiliere tehnică în domeniul spațial, în schimbul trimiterii a cel puțin 10 transporturi de arme pentru războiul rusesc din Ucraina, iar asta se poate vedea din rezultatele ultimei lansări a unui satelit nord-coreean.
Forțele Aeriene Române vor primi săptămâna aceasta primele trei avioane de lupta F-16 cumpărate din Norvegia. Aeronavele sunt pregătite de zbor și, în funcție de condiţiile meteorologice, urmează să ajungă în Baza Aeriană 86 Fetești, a relatat jurnalistul Adelin Petrișor.
Germania va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de euro (1,42 miliarde de dolari), care va include alte patru unități de apărare aeriană IRIS-T, a declarat marți la Kiev ministrul Apărării, Boris Pistorius.
Ucraina a înființat o structură dedicată pentru a facilita integrarea completă a avioanelor de luptă multirol F-16 în forțele sale de apărare. Ministerul Apărării a prezentat un concept care prezintă etapele integrării, subliniind sprijinul continuu pentru acest proces. Scopul este de a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei. Formarea acestei structuri specializate marchează un pas important spre integrarea eficientă a F-16 în Forțele Armate ale Ucrainei.
Pe 20.11.2023, presa din mai multe state semnalat faptul că, recent, a fost publicată o carte a jurnalistului polonez, Zbigniew Parafianowicz, cu titlul “Polonia în război”. Între altele, cartea include o serie de detalii interesante despre livrările de echipamente militare din Polonia către Ucraina.
Rusia ia probabil în considerare posibilitatea de a repune în funcțiune avionul M-55 Mystic B din epoca sovietică pentru a ajuta la efectuarea unor lovituri precise asupra unor ținte din Ucraina, a declarat duminică Departamentul britanic al Apărării
Derco, o companie din grupul Lockheed Martin, a semnat un acord cu Aerostar S.A. pentru repararea trenurilor de aterizare, a roților și a frânelor în vederea asigurării mentenanței flotei de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române, reducând timpii de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunii.
Forțele Aeriene Regale Norvegiene (RNoAF) au intrat în acțiune pentru a împiedica avioanele rusești să se apropie de granițele NATO, potrivit unei declarații publicate pe contul de Twitter al Comandamentului European al NATO.
Conform anunțului făcut de Bill LaPlante, adjunctul secretarului american al apărării, Ucraina este pregătită să primească avioane de luptă F-16 de la diferite țări europene, iar reparațiile și întreținerea completă a acestor avioane urmează să se facă în Polonia. Olanda, Danemarca și Norvegia au declarat că vor trimite Ucrainei avioane F-16, unele dintre acestea putând ajunge în primăvara anului 2024.
În total, Statele Unite au în dotarea armatei 60 de sisteme de apărare aeriană Patriot, iar jumătate dintre ele au fost deja angajate, deși America nu a intrat încă în niciun război.
Forțele Aeriene ale Turciei se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește modernizarea, Ankara având nevoie urgentă de avioane noi de luptă, flota sa fiind învechită. Însă de mai mulți ani SUA au blocat procesul de modernizare a aviației militare turcești, ca urmare a politicilor anti-americane și pro-ruse ale regimului iliberal condus de Recep Tayyip Erdogan.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 16.11.2023, că bombardiere strategice de tip Tu-160 și bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat zboruri deasupra apelor neutre ale Mării Barents, Mării Norvegiei și Mării Negre.
Dezvoltarea Next Generation Fighter (NGF), viitorul avion de generația a VI-a, face parte din programul mai amplu Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului (FCAS/SCAF) care urmărește implementarea mai multor sisteme aeriene de ultimă generație. Din program fac parte mai multe puteri europene, precum Franţa, Germania şi Spania.
Rusia a desfășurat peninsula Crimeea ocupată un centru puternic de resurse militare.
A existat un program secret denumit ”X-plane”, cu mai multe agenții implicate pentru a explora viitoarele avioane de vânătoare. Acesta a deschis calea pentru programul de dominanță aeriană de generație următoare (NGAD), a dezvăluit Frank Kendall, U.S. Secretary of Air Space, la summit-ul de apărare POLITICO din 14 noiembrie.
Centrul Militar polonez de Recrutare din Sandomierz a anunțat recent pe rețelele de socializare că ''Forțele Tehnice de Radiocomunicații'' ale armatei poloneze intenţionează să formeze o flotă de dirijabile echipate cu sisteme de recunoaştere. Formarea acestei flote de dirijabile este parte din programul militar cu numele de cod Barbara. Programul presupune achiziționarea a patru sisteme aerostat fără pilot, care ar permite supravegherea continuă spațiului aerian polonez. Aerostatele ar urma să fie o soluție complementară la avioanele de avertizare timpurie de tip AWACS.
Sistemul PATRIOT a fost testat marți cu muniție reală de luptă, exercițiile fiind efectuate în poligonul Capu Midia.
NATO intenționează să își înlocuiască flota îmbătrânită de avioane de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System), care se află în serviciu din anii 1980, cu o versiune militarizată a avionului Boeing 737. Decizia de a moderniza capacitatea de avertizare timpurie aeropurtată a alianței a fost aprobată de aliații NATO.
O rachetă a sistemului antiaerian Patriot a ratat o lansare la exercițiul militar cu trageri reale care s-a desfășurat miercuri în poligonul de la Capu Midia, relatează B1 TV.
Rusia a promovat în mod intens avionul de luptă Su-35 în Orientul Mijlociu, dar, din 2021, nu a avut niciun contact cu Emiratele Arabe Unite cu privire la furnizarea de astfel de aeronave. Acest lucru este afirmat de agenția rusă de știri TASS, citând o declarație a șefului companiei de stat Rosoboronexport, Alexander Mikheev, în timpul expoziției internaționale Dubai Airshow 2023.