Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A devenit Marea Baltică un nou front pentru războiul electronic al Rusiei? Misiunea unei drone americane RQ-4B Global Hawk a fost perturbată
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
O dronă RQ-4B Global Hawk a Forțelor Aeriene ale SUA care efectua un zbor de recunoaștere în apropiere de Estonia în cursul nopții de vineri spre sâmbătă a început brusc să se comporte ciudat după ce se pare că a fost tinta atacului unui sistem rusesc de război electronic (EW). Drona decolase de la baza britanică Fairford a Royal Air Force (RAF).

Timp de mai multe luni, au fost publicate rapoarte privind încercări repetate ale forțelor ruse de a bruia semnalele de navigație prin satelit ale aeronavelor militare și comerciale care operează deasupra Europei de Est, Poloniei și statelor baltice. În primele patru luni ale anului 2024, au fost raportate aproape 500 de cazuri de interferență GPS.

Rapoartele constante privind interferențele GPS au afectat Finlanda, Polonia, statele baltice și Marea Baltică. Aceasta reprezintă o amenințare semnificativă la adresa aviației civile și a securității militare regionale. Există suspiciuni cu privire la faptul că exclava rusă Kaliningrad ar fi sursa acestor interferențe.

Pe rețeaua rusă de socializare Telegram au apărut informaţii că drona RQ-4B cu indicativul FORTE12 a monitorizat frontierele de vest ale Rusiei, coasta baltică și regiunea Kaliningrad, când datele de pe site-ul de monitorizare a zborurilor aeronavelor FlightRadar 24 au înregistrat drona urmând o traiectorie nu foarte preciză pentru o perioadă lungă de timp înainte ca operatorii de la sol să poate restabilii controlul asupra aeronavei și aceasta să revină în siguranță la bază.

Publicația britanică Defence Journal a relatat că UAV-ul Global Hawk a fost desfăşurat temporar la Fairford de la baza aeriană navală Sigonella din Sicilia la 22 august.

Se spune că misiunea face parte din eforturile continue ale U.S. Air Force de a îmbunătăţii mai multe locații de operare pentru mijloacele sale de supraveghere, atât din motive de securitate, cât și pentru a dezvolta în continuare integrarea sa cu celelalte state membre NATO.

Într-un comunicat de presă, U.S. Air Force a precizat : „Un RQ-4B Global Hawk american a sosit joi [22 august] la Royal Air Force Fairford, Anglia, pentru o desfășurare temporară, ca parte a eforturilor USAFE-AFAFRICA (Forțele aeriene americane Europa-Africa) de a diversifica locațiile de operare și de a spori integrarea cu aliații NATO''.

Baza Fairford este casa escadrilei 501th CSW (Combat Support Wing), care, în plus față de sprijinirea misiunilor cu UAV-uri Global Hawk, coordonează în mod obișnuit operațiunile Bomber Task Force (BTF) desfășurate de bombardierele B-52H Stratofortress ale escadronului 20 Expeditionary Bomb Squadron (EBS) din SUA și desfășurarea misiunilor de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) cu echipaj U-2 Dragon Lady.

UAV-ul Global Hawk a fost însărcinat să efectueze o misiune maraton de recunoaștere, decolând din Fairford, îndreptându-se spre est, deasupra Mării Baltice, înainte de a zbura de-a lungul frontierelor Finlandei, statelor baltice, Poloniei și de a ocoli frontierele de vest ale Ucrainei, Belarusului și Rusiei.

 

Este Marea Baltică un nou front pentru războiul electronic al Rusiei?

 

Un blogger militar pro-Kremlin a declarat că operatorii sistemelor de război electronic din cadrul forțelor armate ruse au folosit mijloace tehnice pentru a încerca să îndepărteze aeronava de recunoaștere de la granițele de nord-vest ale Rusiei. Purtătorii de cuvânt ai U.S. Air Force și NATO nu au comentat evenimentul până în prezent.

Rusia a acuzat adesea NATO și SUA că utilizează dronele sale de recunoaștere la mare altitudine pentru a furniza date precise în timp real avioanelor de luptă, rachetelor și unităților de artilerie ucrainene.

Potrivit informaţiilor rezultate în urma unor analize de tip open-source, atacurile împotriva navelor de război și instalațiilor rusești din Peninsula Crimeea cu ajutorul rachetelor de croazieră anglo-franceze StormShadow/SCALP EG și al navelor maritime fără pilot (USV), a coincis cu prezența UAV-urilor Global Hawk și a avioanelor de supraveghere care operau deasupra Mării Negre, în apropierea frontierelor rusești.

Anul acesta, la 20 de ani de la lansarea Misiunii baltice de poliție aeriană, NATO este pe cale să își consolideze în mod semnificativ angajamentul față de protecția spațiului aerian baltic prin ''modelul de apărare aeriană prin rotație''.

Anul trecut, la summitul NATO de la Vilnius, liderii statelor membre au subliniat necesitatea de a consolida capacitățile de apărare aeriană pe flancul estic ca o prioritate și au convenit să consolideze sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă (IAMD) al Alianței - un cadru global de apărare aeriană care include NATO Air Policing și NATO Ballistic Missile Defense (BMD).

Având în vedere deteriorarea situației de securitate din Europa cauzată de războiul de agresiune la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, acesta reprezintă un pas crucial către punerea în aplicare a angajamentului alianței de a-și consolida măsurile de descurajare și apărare, astfel cum s-a convenit la summitul NATO din 2022 de la Madrid.

Aceste recente incidente indică încercări deliberate de perturbare a operațiunilor prin satelit, cunoscute sub denumirea de bruiaj de semnal. Această tactică este frecvent utilizată în timpul luptei pentru a suprima sistemele de comunicații ale inamicului și este adesea o componentă a sistemelor de război electronic (EW).

Un sistem de război electronic (EW) este utilizat pentru a bloca comunicațiile inamicului, pentru a interfera cu navigația forțelor terestre, navale și aeriene și, din ce în ce mai mult, pentru a contracara operațiunile dronelor. Se pare că sisteme similare concepute special pentru blocarea semnalelor de satelit sunt acum active deasupra regiunii baltice.

Cu toate acestea, există o mică problemă: nu există niciun război în Polonia, Finlanda, Estonia, Germania sau Marea Baltică.

În mod oficial, nimeni nu a acuzat Rusia de bruiajul semnalelor, însă, neoficial, oficiali din diferite țări sunt de acord: bruiajul provine de pe teritoriul Rusiei, și anume din regiunea Kaliningrad, situată între Germania și Polonia. Acest lucru a fost confirmat de cercetătorii care monitorizează perturbările sistemelor informatice destinate navigației.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Turcia își ia revanșa în fața F-35? Țara care ar achiziționa un număr uriaș de avioane tucești Kaan, echivalentul unei victorii pe piață în fața F-35
Ungaria nucleară? Un scenariu greu de crezut, dar SUA modernizează infrastructura în Kecskemet unde avioane cu capacități nucleare ar putea ajunge
Taiwanul nu se lasă intimidat de manevrele militare ale Chinei: Un avion F-16 a fixat ţinta pe un J-15 chinezesc (Foto/Video)
Legendarul Black Hawk, așa cum nu l-ați mai văzut. Americanii implementează sistemul Matrix iar elicopterele vor zbura singure
NATO arată Rusiei ce ar însemna un război nuclear cu Alianța. Zeci de avioane, inclusiv F-35 și bombardiere B-52, fac o demonstrație nucleară de forță
România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”
Ipoteza doborârii avionului rusesc Su-34 de către un F-16, demontată chiar de ucraineni: ”Avem F-16 cu capacități reduse”
SAMP/T a testat o nouă rachetă contra Kinjalului hipersonic. Avionul ”invizibil” Su-57 ar putea fi una dintre țintele rachetei Aster 30 B1NT?
Cu ce avion rus e comparat Mirage 2000 și trei motive pentru care rușii nu sunt îngrijorați că Ucraina va primi avioane franceze
Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți
Rusia a dislocat din nou în Belarus avioane MiG-31K purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, după o pauză de un an și jumătate
Armata rusă se laudă că a mai primit un lot de bombardiere Su-34. Câte bombardiere de acest tip mai dețin Forțele Aeriene ruse
Franța vine tare din urmă: Noul tandem de luptă între o dronă stealth ce va zbura cu avioanele Rafale în versiunea F5 țintește superioritatea tehnologică franceză
Extinderea războiului, șansa Turciei pentru trei de „da” și Eurofighter? Țara care a trântit ușa în nas Turciei e pe cale să se răzgândească
Flotă mixtă de F-16 și Mirage 2000. Franța va livra Ucrainei primele avioane Mirage 2000, anunțând și când vor fi livrate primele avioane
Rușii folosesc masiv Shahed-uri fake: Drone-momeală Gerbera, aruncate pentru “a obosi” apărarea antiaeriană a Ucrainei
Rușii vânează F-16 cu rachete hipersonice Kinjal? Ucraina a interceptat 2 din 3 rachete lansate către aerodromul Starokonstantinov
Olanda promite 400 de milioane de euro pentru proiectul ucrainean privind dezvoltarea de drone, dar și mai multe F-16 în următoarele luni
Friendly fire sau lovitură intenționată: Un avion rusesc Su-57 a doborât o dronă S-70 Okhotnik în spațiul aerian al regiunii Donețk (Foto/Video)
Franța utilizează pentru prima dată un submarin nuclear în exercițiile navale cu Marocul
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Care e eficiența sistemului israelian de apărare aeriană. Iron Dome este cel mai cunoscut, dar sarcina complicată au avut-o celelalte două dispozitive antiaeriene
Dronele ruse au lovit partea ucraineană de la PTF Orlivka dintre România și Ucraina
Până la apariția primelor sisteme laser antidrone, încă o țară europeană decide să cumpere tunuri antiaeriene Skyranger 30
Un Su-35 rusesc aproape s-a ciocnit cu un avion de vânătoare american (Foto/Video): A fost un comportament „nesigur și neprofesionist” din partea pilotului rus
Șantajul cosmic din partea Rusiei continuă: Lavrov și miniștrii din Burkina Faso și Mali se angajează că nu vor desfășura arme în spațiu
Buncărul Hezbollah a fost distrus de zeci de bombe speciale care pot pătrunde prin beton cu o grosime de aproape 2 metri
F-16 ale României vor fi din nou în coasta Rusiei. F-urile vor veghea spațiul aerian al țărilor baltice, dar și pe cel de la sud de Dunăre al Bulgariei
A treia țară din lume care primește avioane chinezo-pakistaneze JF-17 Block II devine și cea mai puternică armată din Caucazul de Sud
Din Turcia cu dragoste pentru principalul său aliat: Noul avion Su-25 „Laçin” - versiunea modernizată de turci a Su-25 „Frogfoot” rus

Ştiri Recomandate

Francezii de la Thales și MBDA trimit sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T în Grecia, în contextul unei concurențe acerbe cu sistemul israelian SPYDER
Serviciile britanice de informații explică de ce Rusia este îngrijorată de posibilele atacuri ucrainene asupra navelor rusești din Marea Caspică
Revenirea la dialog după o pauză de doi ani: Putin și Scholz au avut prima convorbire telefonică directă
După mai multe zile de bombardamente, trupele ruse au declanșat o ofensivă pe mai multe direcții în regiunea Zaporojie
Prezența SUA în Polonia este o „garanție de securitate”: Facilitatea militară antirachetă de la Redzikowo, parte a programului polonez „Scutul de Est”
Consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă: Suedia se alătură unei coaliții NATO, din care România face deja parte, pentru achiziționarea a 1.000 de rachete Patriot
Rușii vor să scoată pe mare al doilea crucișător cu propulsie nucleară. Amiral Nakhimov, purtător de rachete Zircon și Kalibr, va începe testele înainte de sfârșitul anului
Modul în care s-ar putea schimba politica SUA față de Ucraina. Congresmeni americani: Trebuie să fim mai agresivi împotriva Rusiei și să aplicăm sancțiuni dure
Avioanele israeliene au vizat infrastructura Hezbollah din Beirut. IDF a lovit și cartiere din Damasc frecventate de comandanți ai Hezbollah și ai Gărzilor Revoluționare
Formula pentru noua Comisie Europeană, în pericol. Popularii și Social-Democrații nu se înțeleg pe cel puțin trei nume de comisari
Ucrainenii scot artileria grea...la propriu: Obuzierul sovietic 2S7 Pion, cu proiectile americane, adus în Donbas pentru a sparge pozițiile ruse de lângă Torețk
China intră în curtea din spate a Americii. Peru ar putea fi baza pentru un coridor maritim-terrestru între China și America Latină
Războiul de la granița României: Noua direcție a SUA și pericolul rus | Gen. Cătălin Tomescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
RPDC începe producția în masă de drone kamikaze, a ordonat Kim
Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Nu armele de distrugere în masă sunt soluţia: Crearea unei bombe nucleare în Ucraina nu va schimba semnificativ situația de pe front
Soldații nord-coreeni n-au venit cu mâna goală pentru a lupta alături de Rusia. Un tun autopropulsat M1989 Koksan a fost fotografiat în Kursk
,,Sfârşitul războiului în 24 de ore'' s-ar putea să mai întârzie? Rusia semnalează noii administrații Trump că nu este dispusă să facă concesii cu privire la Ucraina
Polonia a dislocat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther în apropierea frontierei cu Rusia din regiunea Kaliningrad
România achiziționează sisteme antiaeriene franceze Mistral 3. Achiziție comună cu mai multe țări din Europa, și prin bani europeni
F-35 în versiunea F-35C care operează de pe portavioane a primit botezul focului. SUA confirmă prima misiune reală de luptă pentru F-35C
Ucraina spune că a produs deja prima sută de rachete balistice. E capabilă să producă și arme nucleare?
Estonia a redeschis o importanta bază militară pentru a consolida apărarea estică a NATO împotriva Rusiei: Este al doilea punct de sprijin pentru misiunea Baltic Air Policing
Recuzita de film devine echipament militar în prima linie a frontului din Ucraina: Casa de producție Mosfilm, un instrument al propagandei ruse, oferă militarilor ruşi tancuri T-55 și PT-76
Avertismentul unui diplomat britanic: „Căderea Ucrainei” ar fi o umilință mai mare pentru SUA decât retragerea din Afganistan
După ce chinezii au râs, la propriu, de Su-57, Rusia se laudă că avionul de generația a 5-a e combat proven cu performanțe „uluitoare” împotriva Ucrainei
Seulul mai dă un avertisment Moscovei pe tema soldaților nord-coreeni: „Trebuie să luăm măsuri”
Echipa Trump pregătește marea restructurare a generalilor incomozi de la Pentagon / FBI-ul ar putea fi vizat de Departamentul pentru Eficiență
Situație dificilă pe front: Apărarea ucraineană încă rezistă la Kupiansk, dar pierderea Kurahove este „o chestiune de timp”
„Who the f**k is this guy?” Reacții din toate părțile după unda de șoc trimisă de Trump: Pete Hegseth, noul șef politic al celei mai puternice armate din lume
Rușii flutură hipersonicele în Nordul Europei și susțin că Fregata ”Amiral Golovko” cu rachete Zirkon a efectuat exerciții în Canalul Mânecii
pixel