Armata SUA lucrează la o nouă rachetă pentru lansatoare autonome capabile să lovească ținte la o distanță de peste 1.000 de kilometri.
Serbia rămâne fără doar și poate un aliat al Federației Ruse, achiziționând, chiar și în ultimii ani, numeroasă tehnică de luptă rusă.
Belgradul s-a ferit să condamne invazia Rusiei asupra Ucrainei, deși a declarat sec doar că susține integritatea teritorială a Ucrainei. Sârbii nu au impus de asemenea nicio sancțiune Rusiei iar legăturile Belgradului cu Moscova rămân strânse.
Dar când vine vorba de aviație militară sârbii le-au spus „pas” rușilor.
Desigur, în contextul istoric tumultos cu SUA era din start exclusă orice achiziție de avioane americane, astfel încât Serbia a negociat opțiunea Rafale sau Su-30SM rusesc pentru modernizarea flotei sale aeriene.
Radio Europa Liberă, în varianta sârbă, a anunțat că în prima zi a vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în Serbia, s-a semnat oficial achiziția de către Serbia a 12 avioane de luptă Rafale.
Macron a catalogat acordul ca fiind unul istoric. Și așa este.
Avion de luptă Rafale pe care Franța a integrat o rachetă Meteor (MBDA) Sursă foto: Forțele aero-spațiale franceze
Președintele Franței a adăugat că Uniunea Europeană are nevoie de o Serbie puternică și democrată iar decizia Belgradului de a achiziționa avioane franceze Rafale este o alegere strategică pe termen lung în această direcție.
Întrebat de un jurnalist dacă achiziționarea avioanelor de luptă Rafale înseamnă întoarcerea Serbiei către Occident și îndepărtarea de Rusia, președintele francez s-a rezumat să afirme că este o schimbare strategică și un indicator al spiritului european care contribuie la pacea în Europa.
"Văd atât de mulți oameni care critică Serbia pentru că are un parteneriat cu Rusia sau cu China, iar acum are un parteneriat cu Franța. Aceasta este o schimbare, cu adevărat mare", a spus el.
„Respect suveranitatea Serbiei și respect parteneriatul cu alte țări, dar aceasta este o deschidere majoră (n.r. - achiziția de Rafale), o schimbare strategică care trebuie subliniată pentru că este într-adevăr un act de mare curaj și este o șansă pentru Europa. Este într-adevăr un indicator al spiritul european”, a adăugat Macron.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a adăugat și el că e conștient de faptul că Parisul și-ar dori ca Serbia să impună inclusiv sancțiuni Federației Ruse, dar Belgradul rămâne consecvent în decizia sa de a păstra o bună relație cu Rusia.
În ceea ce privește achiziția, Vucic a confirmat că valoarea contractului pentru cele 12 avioane franceze Rafale este de 2.7 miliarde de euro. Tranzacția include și suport logistic.
De subliniat că și Croația, rivala istorică a Serbiei, a ales tot opțiunea Rafale pentru modernizarea aviației sale militare.
Su-30SM rusesc
Rusia a prezentat Serbiei avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM în vederea unei achiziții. Rușii au insistat pentru Su-30 și înainte, dar și imediat după invadarea Ucrainei, în contextul în care discuțiile Belgradului cu Parisul pentru avioane Rafale avansau.
Armata sârbă se bazează în principal pe tehnologia sovietică. Operează avioane de vânătoare MiG-29 și elicoptere Mi-35M, iar apărarea antiaeriană constă în principal din sisteme de rachete și radare rusești.
Forțele terestre ale Serbiei folosesc, de asemenea, tancuri T-72 și vehicule de transport de personal de fabricație sovietică.
Serbia aspiră să adere la UE, dar a refuzat să se alăture NATO, care a bombardat-o în 1999 pentru a scoate forțele sârbe din Kosovo ca urmare a unor acțiuni de genocid comise de fostul lider sârb Slobodan Milosevic.
Pe lângă tehincă rusă, Serbia a cumpărat masiv și din China, inclusiv drone militare.
Decizia Serbiei de a achiziționa avioane de luptă Rafale e într-adevăr un punct de cotitură major pentru Belgrad, cel puțin în privința înzestrării cu tehnică occidentală.
Dar trebuie subliniat că relația bună cu Franța s-a consolidat în timp. Forțele armate sârbe dispun, de asemenea, de elicoptere Airbus H125M, rachete sol-aer Mistral dezvoltate de gigantul european MBDA și de radare de ultimă generație dezvoltate de Thales.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Armata SUA lucrează la o nouă rachetă pentru lansatoare autonome capabile să lovească ținte la o distanță de peste 1.000 de kilometri.
F-14 Tomcat este unul dintre cele mai emblematice avioane de luptă din istoria aviației militare americane, cunoscut pentru designul său distinctiv și mai ales pentru rolul jucat în celebra serie de filmele Top Gun. Cu toate acestea, recordul său în lupte aeriene pentru U.S. Air Force este în cel mai elegant mod de a o spune „limitat”.
Vineri, 6 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Forțele de Apărare ale Ucrainei au primit primul lot de rachete cu drone Peklo (trad. ”Iadul”).
Forțele Aeriene ale SUA (US Air Force) au decis să lase viitoarea administrație Trump să ia propria decizie cu privire la calea de urmat pentru avionul său de luptă Next Generation Air Dominance (NGAD). În această vară, US Air Force și-au întrerupt efortul de a dezvolta și construi un avion de luptă din a șasea generație pe fondul îngrijorărilor legate de costurile potențiale ale acestuia și a început să regândească ceea ce va avea nevoie pentru un război viitor.
Utilizarea bombelor franceze ghidate cu precizie AASM Hammer a presupus realizarea unor modificări asupra avioanelor Su-25 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene. O fotografie care prezintă un avion ucrainean Su-25 echipat cu bombe AASM Hammer a fost publicată pe reţele de socializare. Aceasta este, de asemenea, prima confirmare a faptului că bombele franceze de aviaţie AASM Hammer au fost integrate pe avioanele de atac Su-25. Până în prezent, acest aspect era cunoscut doar dintr-o declarație publică a șefului aviației de la Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Serhii Holubtsov, într-un interviu acordat în iunie 2024.
Avioanele de luptă A-10 Warthog ale US Air Force (USAF) ar fi fost desfășurate în Siria pentru a efectua atacuri aeriene asupra milițiilor afiliate Iranului care au intrat în Siria pentru a lupta împotriva rebelilor care au lansat o nouă ofensivă împotriva regimului Bashar al-Assad. La sfârșitul lunii trecute, războiul civil sirian, despre care se spunea că se află într-o stare de stagnare, a izbucnit din nou cu o nouă ofensivă lansată de grupurile rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS). În doar aproximativ 72 de ore, gruparea a luat cu asalt orașul sirian Alep și a avansat spre orașul central Hama.
Luni, 2 decembrie, un avion rusesc de pasageri Il-62 (RA-8656), care ar aparține companiei ruse Aeroflot, ar fi fost văzut în spațiul aerian ucrainean, în apropiere de Nipru. Această informație a fost prezentată de jurnaliștii de la Telegraf, care au urmărit avionul folosind aplicația Flightradar24. Dacă se confirmă, aceasta ar fi a treia astfel de apariție în ultimele zile, ridicând semne de întrebare cu privire la scopul și traiectoria aeronavei.
Primul avion F-35A al Forțelor Aeriene Poloneze, denumit AZ-02 și purtând seria de construcție 3502, a marcat o etapă importantă prin efectuarea cu succes a primului său zbor de testare la 2 decembrie 2024. Zborul a avut loc la uzina Lockheed Martin din Texas.
Cel mai bun avion de luptă din istoria SUA e un subiect foarte subiectiv. Azi F-35 e un avion de neegalat, dar majoritatea experților consideră că F-22 Raptor, din perspectiva luptelor aeriene, ar fi cel mai bun din lume. Nu însă toți experții.
A doua escadrilă de F-16 a României prinde contur. În cadrul paradei militare care a avut loc pe data de 1 Decembrie în Capitala României, pentru prima dată avioane F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, au survolat Bucureștiul.
Forțele Aeriene Ucrainene continuă să joace un rol esențial în lovirea concentrațiilor de trupe și echipamente militare ale forţelor ruse de ocupaţie. Recent, pe canalul de Telegram StratCom al Forțelor Armate Ucrainene au fost publicate mai multe imagini care arată piloți de avioane Su-25 executând misiuni complexe și cu un grad mare de risc direct deasupra liniei frontului.
Producătorul francez Airbus a livrat Ungariei încă două elicoptere H225M. Anunțul oficial a fost făcut de Guvernul de la Budapesta.
Anticipând faptul că viitorul avion de luptă de ultimă generație [NGF – New Generation Fighter] dezvoltat în cadrul programului „Sistem de luptă aerian al viitorului” [SCAF], în colaborare cu Germania și Spania, ar necesita o motorizare mult mai puternică decât cea a modelului Rafale, Direcția Generală a Armamentului [DGA] a încredințat încă din 2015 companiei Safran misiunea de a elabora un „concept inovator de turbină” la presiuni înalte, utilizând materiale mai performante. Dar nu e deloc exclus ca de noile motoare să beneficieze și Rafale în cea mai modernă versiune F5.
Avioanele F-16 ucrainene și-au dovedit capacitățile de interceptare aeriană prin faptul că au distrus cu succes șapte rachete rusești de croazieră îndreptate către ținte civile în noaptea de 29 noiembrie 2024. Președintele Volodimir Zelenski a lăudat operațiunea, subliniind eficiența avioanelor cu reacție nou achiziționate și impactul lor transformator asupra strategiei de apărare a Ucrainei.
Potrivit publicației germane Flug Revue, Iranul a primit primele avioane de vânătoare rusești de tip Su-35SE. Transferul aeronavelor a fost efectuat pe 18 noiembrie. După cum a informat revista germană, Rusia a predat Iranului primele două avioane Su-35SE produse la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur.
La 29 noiembrie, 11 avioane de război rusești și chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Coreei de Sud, forțând armata de la Seul să lanseze avioane de luptă. Armata sud-coreeană a identificat avioanele rusești și chinezești înainte ca acestea să intre în zona de apărare aeriană a țării și „a desfășurat avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a lua măsuri tactice de pregătire pentru orice circumstanțe neprevăzute”.
Ați crezut că telenovela turcă s-a terminat? Ei bine, nu. Turcia tocmai a anunțat în aceste zile că renunță la modernizarea celor 79 de avioane F-16 Fighting Falcon, la versiunea Block 70 Viper, cea mai modernă versiune, modernizare pentru care turcii s-au bătut, aproape la propriu, pentru ca americanii să le dea undă verde.
Transferul avioanelor de luptă Gripen din Suedia către Ucraina a fost mult timp un subiect de discuție, cu explicații privind motivul pentru care acestea nu au fost încă livrate. De data aceasta, explicația a fost oferită de șeful Apărării din Țările de Jos, generalul Onno Eichelsheim, o persoană cu o vasta expertiză in domeniul militar, deoarece olandezii nu sunt doar unul dintre principalii donatori de avioane de luptă F-16 către Ucraina, ci o forță motrice foarte importantă în spatele „coaliției de avioane occidentale”.
Două avioane de luptă rusești de tip Su-27 au interceptat două bombardiere americane B-52H Stratofortress în Mărea Baltică, în apropiere de Kaliningradul rusesc. Acest lucru a fost confirmat un oficial din domeniul apărării din SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 27.11.2024, un avion de avertizare timpurie și control de tip Boeing E-3CF aparținând Forțelor Aeriene ale Franței a îndeplinit o misiune specifică deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Israel Aerospace Industries (IAI) a oferit Slovaciei șase baterii complet echipate ale sistemului antirachetă și de apărare aeriană Barak. Fiecare set al sistemului Barak este format dintr-un centru de control al focului și trei lansatoare capabile să transporte câte opt rachete.
Grecia va renunța la sistemele antiaeriene rusești S-300, dar nu le va trimite în Ucraina, ci în Caucazul de Sud.
Avioanele de bombardament Su-34 sunt, de departe, cele care înregistrează cele mai multe pierderi în războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei care a a ajuns să depășească 1.000 de zile de la cucerirea Kievului în 3 zile.
Surse din cadrul Pentagonului au informat că bombardiere strategice de tip B-52H Stratofortress desfășurate în Europa aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au luat parte la exerciții executate în statele baltice, lovind pentru prima dată ținte de la sol din această regiune.
Presa de specialitate din Ucraina amintește că adaptarea unei rachete balistice pentru integrare pe un avion de luptă este o soluție pragmatică, care crește semnificativ raza de acțiune pentru lovirea țintelor și dă exemplul rachetelor Lora integrate pe F-16 israeliene.
O dronă neidentificată a urmărit portavionul HMS Queen Elizabeth al Marinei Regale britanice. Potrivit ziarului german Bild, în dimineața zilei de vineri, 22 noiembrie, a fost observat și semnalat un obiect suspect care se presupune că supraveghea portavionul staționat în apropierea portului Hamburg.
Grecia plănuiește modernizarea armatei sale, în primul rând prin achiziția de noi avioane F-35 americane și Rafale, de producție franceză, dar și prin dezvoltarea unui sistem antiaerian.
O analiză cuprinzătoare a Pentagonului privind testele efectuate pe avionului de luptă F-35 produs de Lockheed Martin arată că în cei șase ani de teste au fost înregistrate probleme de fiabilitate și întârzieri în întreținere, nereguli la sistemele de armament și situații încă nerezolvate, privind capacitatea de apărare cibernetică.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
Profesorul Radu Carp afirmă că noul pol de stabilitate european se află pe axa Scandinavia – Țările Baltice – Polonia, țări care au demonstrat o politică bazată pe principii clare și rezultate remarcabile.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol, în timp ce Republica Moldova şi Rusia se acuză reciproc de escaladarea crizei energetice în urma încetării transportului de gaz rusesc prin Ucraina, transmit Agerpres și Reuters.
Portalul belgian Army Recognition a informat, pe 06.01.2025, că primul regiment rus de sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-500 Prometheus va avea misiunea de a apăra Podul Crimeea. Această evoluție urmează rapoartelor anterioare ale serviciilor secrete ucrainene de la mijlocul anului 2024, care sugerau că elemente ale S-500 fuseseră deja desfășurate în Crimeea în capacitate experimentală.
În prezent, Rusia dispune de aproximativ 1.200 de avioane de luptă de toate tipurile, inclusiv dacă le luăm în calcul pe cele ale aviației strategice. Un interesant raport prezentat recent arată că o mare parte din acestea se află la finalul ciclului de viață.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să negocieze încheierea războiului cu ruşii ca pas final după o întâlnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu reprezentanţii Uniunii Europene (UE) şi abia după ce obţine de la aceştia din urmă un nivel satisfăcător de garanţii de securitate pentru Ucraina, informează Agerpres și EFE.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, că este în interesul Canadei să devină 'al 51-lea stat' al Statelor Unite, transmit Agerpres și AFP.
Elbit Systems Ltd. a obținut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o țară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems - C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani, potrivit celor de la Elbit.
Rusia continuă să acumuleze pierderi de vehicule care sunt probabil nesustenabile pe termen mediu, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Capacitatea de producție a Rusiei ar putea să nu țină pasul.
Un startup estonian a dezvoltat o rachetă în miniatură concepută pentru a contracara dronele care zboară la mică altitudine, pe care intenționează să o testeze în Ucraina luna aceasta, în timp ce atacurile cu drone rusești continuă să provoace haos în întreaga țară sfâșiată de război.
Trupele ucrainene au reluat acțiunile ofensive în regiunea Kursk a Federației Ruse în cel puțin trei zone de pe frontul ucrainean și au realizat progrese tactice pe 5 ianuarie, au confirmat analiştii Institutului pentru Studierea Războiului.
După ce în toamna anului trecut rușii s-au lăudat că Su-57, avionul de generația a 5-a dezvoltat de industria rusă, e combat proven cu performanțe „uluitoare” împotriva Ucrainei, acum un pilot de Su-57 a fost „scos” în presă pentru a povesti despre ceea ce el a descris a fiind un „armăsar de rasă pură” în aviația militară mondială.
Coreea de Nord a lansat luni în direcţia Mării Japoniei ceea ce se crede a fi o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM), în ceea ce reprezintă primul său test de acest tip în două luni, consemnează Agerpres, care citează agenţiile internaţionale de presă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, în dimineața zilei de 06.01.2025, că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Kurakhove din partea de sud-vest a Donbasului. Moscova susține că Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut peste 12.000 de militari în luptele pentru apărarea localității.
Cetăţenii sirieni care au comis ilegalități în Germania sau sunt recunoscuţi drept islamiști extremiști vor fi deportaţi în ţara lor de origine „de îndată ce situaţia o va permite”, după cum a afirmat ministrului german de Interne Nancy Faeser într-un interviu acordat duminică, 5 ianuarie.
Garanțiile de securitate pentru Kiev vor fi efective numai dacă sunt oferite de Statele Unite. Într-un interviu acordat podcast-ului american al lui Lex Friedman, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că se va întâlni cu noul președinte american Donald Trump imediat după învestirea sa, pe 20 ianuarie.
Ministrul energiei Sebastian Burduja a trecut în revistă principalele proiecte care ar putea fi date în folosință în acest an.
Într-o demonstrație puternică a angajamentului său față de NATO, Regatul Unit trimite cel mai mare număr de militari la exercițiul ”Steadfast Dart 25”, un exercițiu la scară largă care va avea loc în România și Bulgaria în ianuarie și februarie 2025.
Peste 100 de luptători au fost ucişi în ultimele două zile în ciocnirile din nordul Siriei între facţiunile armate susţinute de Turcia şi forţele kurde siriene, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează Agerpres care citează AFP şi dpa.
Etiopia a anunțat vineri, a doua zi după ce a trimis o delegație oficială la Mogadiscio, că dorește să sprijine noua forță a Uniunii Africane, care va fi desfășurată luna aceasta în Somalia pentru a combate rebelii Al-Shabaab, ceea ce reflectă o îmbunătățire a relațiilor între cele două țări după tensiunile severe și o ruptură a relațiilor bilaterale de luni de zile.
Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, pe 05.01.2025, că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk din Rusia. Armata ucraineană controlează o parte din regiunea sudică a Rusiei încă din vară, când a lansat o ofensivă surpriză și a capturat o serie de localități, inclusiv orașul Sudja. Atacul ucrainean de astăzi a fost deja confirmat de Ministerul rus al Apărării.
Poliția daneză a declarat sâmbătă că investighează un raport privind aproximativ 20 de drone peste portul Koege, la sud-vest de Copenhaga.
Cu toate că noile autorități siriene au declarat că susțin menținerea bazelor militare rusești, Forțele Navale ale Federației Ruse continuă să-și retragă unitățile de luptă din Tartus.
Mai multe drone au lovit sudul Rusiei în dimineața de duminică, au raportat martorii pe aplicația de socializare X. S-au auzit explozii în regiunile Rostov și Belgorod.
Președintele Joe Biden urmează să interzică noi dezvoltări de petrol și gaze offshore pe 625 de milioane de acri (250 de milioane de hectare) din teritoriul de coastă al SUA.
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei vor primi primele trei avioane Dassault Aviation Mirage 2000−5F deja din ianuarie.
Cancelarul austriac în exerciţiu, conservatorul Karl Nehammer, a anunţat sâmbătă că va demisiona în zilele următoare atât din acest post cât şi din cel de preşedinte al Partidului Popular austriac (OeVP), după ce această formaţiune a abandonat negocierile cu Partidul Social-Democrat (SPOe) pentru formarea unei coaliţii în urma alegerilor legislative câştigate în septembrie de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Preocupările Serbiei pentru înarmare sunt tot mai mari, țara vecină și prietenă trecând deja la acțiuni concrete și diversificate.
De câteva zile, populația Transnistriei a rămas fără încălzire și apă caldă din cauza opririi furnizării gazelor rusești, dar autoritățile de la Tiraspol spun nu au nevoie de ajutorul Occidentului.
Japonia, un aliat important al SUA din regiunea Pacificului dorește să achiziționeze o cantitate semnificativă de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune.
Planurile Ucrainei pentru anul 2025 includ producția a 30.000 de UAV-uri cu rază lungă de acțiune și aproximativ 3.000 de rachete de croazieră și rachete-drone.