Incident ciudat în Belarus: Un avion de luptă bielorus a doborât o dronă rusească Shahed care a pătruns în spațiul aerian al Belarusului
Belarus a desfășurat o aeronavă pentru a preveni o dronă rusă care a zburat în spațiul său aerian.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun project a informat că, în timpul nopții de 29.08.2024, Forțele Aeriene ale Republicii Belarus au fost întrebuințate pentru distrugerea unei drone rusești de tip Shahed (Geran), care a pătruns pe teritoriul național.
Potrivit datelor prezentate de reprezentanții grupului, incidentul s-a produs la ora locală 03:30, în timpul unui atac executat de dronele rusești asupra Ucrainei. Una dintre drone a intrat pe teritoriul Republicii Belarus, în districtul Yelsk din regiunea Homiel.
După cum susține grupul de monitorizare, după ce drona rusească a pătruns în spațiul aerian al Republicii Belarus, un avion de vânătoare a urmărit ținta aproximativ 20 de minute. În jurul orei 03:55, în districtul Yelsk, s-au auzit cel puțin două explozii, iar pe cer s-a văzut un fulger strălucitor.
Belarusian Hajun project a remarcat faptul că este vorba despre primul caz în care un avion de vânătoare aparținând Forțelor Aeriene ale Republicii Belarus distruge o țintă militară reală pe cer, respectiv o dronă rusească de atac de tip Shahed.
Comentariul autorului: În ultima perioadă, dronele rusești participante la atacurile nocturne împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean au început să pătrundă din ce în ce mai des în spațiile aeriene ale unor state vecine.
De exemplu, pe 26 august, o dronă de tip Shahed (Geran) a intrat aproximativ 25 de kilometri în adâncimea teritoriului polonez. Probabil că, aparatul de zbor fără pilot, care a dispărut de pe radarele poloneze, a reușit să revină în spațiul aerian al Ucrainei, deoarece, în urma căutărilor efectuate la sol de militari din cadrul Forțelor Armate ale Poloniei, nu au fost găsite resturi ale acestuia.
De asemenea, în luna iulie a acestui an, au fost înregistrate patru cazuri în care dronele rusești au pătruns în spațiul aerian al Republicii Belarus. În două dintre acestea, aparatele de zbor fără pilot au revenit în Ucraina, iar de două ori dronele au căzut pe teritoriul belarus.
Cel puțin două explicații pentru evoluțiile imprecise ale dronelor de atac rusești
Specialiștii militari apreciază că există cel puțin două explicații pentru evoluțiile imprecise ale dronelor de atac rusești. În primul rând, ar putea fi vorba despre utilizarea împotriva acestora de către armata ucraineană a unor mijloace eficiente de război electronic. În al doilea rând, este posibil ca partea rusă să testeze noi mijloace de navigație pentru dronele produse inițial în Iran.
Probabil că incidentul din această noapte nu trebuie interpretat ca un act ostil al Republicii Belarus împotriva Federației Ruse. Este posibil ca aparatul de zbor fără pilot să fi fost doborât de avionul de vânătoare belarus după ce acesta a fost scăpat de sub control și pentru a preveni producerea unor pagube în urma căderii necontrolate la sol. Nu este exclus faptul ca acțiunea chiar să fi fost coordonată cu partenerii ruși.
Dealtfel, cel mai probabil, drona a fost doborâtă de un avion de vânătoare de producție rusească de tip Su-30SM, care a decolat de pe aerodromul din Baranovichi.
În altă ordine de idei, trebuie precizat faptul că Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat noile atacuri rusești cu rachete și drone din noaptea de 29 august.
Potrivit unui bilanț prezentat de oficialii militari de la Kiev, trupele ruse au întrebuințat trei rachete de aviație dirijate de tip Kh-59/69, lansate din regiunile Kursk și Belgorod, două rachete al căror tip nu a putut fi stabilit, venite tot din zona de frontieră cu Rusia, precum și 74 de drone Shahed-131/136, lansate din zonele Primorsko-Akhtarsk, Yeisk și Kursk.
În urma luptelor aeriene au fost doborâte două rachete Kh-59/69 și 60 de drone de atac Shahed-131/136. De asemenea, alte 14 drone au fost pierdute în spațiul aerian ucrainean.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News