Polonia e un exemplu pentru înzestrarea României, desigur la un nivel mai mic, în funcție de capacități, dar se pare că nu la aviație militară.
Filmarea publicată arată o lansare a bombei franceze de 227 kg cu un kit AASM de înaltă precizie. Înregistrarea video arată că lansarea are loc la altitudini relativ scăzute, după care aeronava începe să coboare pentru a evita să fie detectată de radarul inamic și pentru a reduce riscul de a fi doborâtă.
MiG-29 par să fie, cel puțin până în prezent, principala platformă de lansare a AASM Hammer. Forțelor Aeriene Ucrainene au declarat în trecut că au integrat bombele de precizie de fabricație franceză pe avioanele lor de atac la sol Su-25 Frogfoot, dar până în prezent nu au apărut imagini sau înregistrări video care să arate acest lucru. În trecut au apărut imagini care ar putea indica, de asemenea, că Su-27 Flanker ale Ucrainei le folosesc.
A video of the moment of release of two French-supplied AASM-250 Hammer guided bombs from a Ukrainian MiG-29 fighter jet.
— Status-6 (Military & Conflict News) (@Archer83Able) August 14, 2024
The pilot of this particular airframe, 27-year-old Captain Oleksandr Myhulia, perished while performing a combat mission on August 12, 2024.… pic.twitter.com/yNEbbaFUPt
În timpul lansării, se poate observa că bombele utilizate sunt ghidate cu precizie, echipate cu un sistem GPS și inerțial. Această combinație permite lansarea bombei la coordonate preînregistrate și asigură autonomia bombei pe întreaga durată a zborului.
În plus, bomba este unică prin faptul că utilizează un motor de rachetă, ceea ce mărește semnificativ raza de acțiune la care poate lovi ținte. În funcție de altitudinea de lansare, raza maximă este de la 15 km de la altitudini joase la 70 km de la altitudini mari.
Anterior, publicaţia ucraineană Militarnyi a relatat că avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene au lansat bombe franceze AASM-250 de la cea mai mare altitudine posibilă asupra unor facilităţi militare ruse din regiunea Belgorod.
AASM (Armement Air-Sol Modulaire „Highly Agile Modular Munition Extended Range”) este un kit format dintr-o secțiune de ghidare a poziției și un kit de extindere a razei de acțiune, care poate fi aplicat bombelor de 250 kg și 1000 kg (sunt avute în vedere variantele de 125 kg și 500 kg).
Franța se angajase să furnizeze Ucrainei 600 de kituri de bombe AASM în 2024, la o rată de 50 pe lună începând din ianuarie. De asemenea, producătorul Safran a crescut capacitatea de producție la 90 de kituri pe lună.
Muniția poate fi folosită atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, în orice condiții meteorologice, la distanțe care pot ajunge la peste 70 km atunci când este lansată de la mare altitudine.
????A #Ukrainian Air Force MiG-29 launches AASM-250 'Hammer' guided bombs onto targets within #Russia, near the #Ukraine border.
— WhereisRussiaToday (@WhereisRussia) June 27, 2024
????This has been #geolocated to 502030N 0361734E. pic.twitter.com/Uu7fZqqbCF
O material video publicat la începutul lunii aprilie, despre care se pretinde că a fost înregistrat de la sol de către un soldat rus, arată cum bomba plonjează spre o țintă terestră, lăsând în urmă o dâră orizontală și apoi verticală.
De fapt, motorul rachetei AASM Hammer se activează după ce aceasta fost lansată din avion, propulsând bomba în mod orizontal înainte de plonjarea finală spre țintă, la viteză mare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Polonia e un exemplu pentru înzestrarea României, desigur la un nivel mai mic, în funcție de capacități, dar se pare că nu la aviație militară.
Forțele Aeriene americane testează cu succes pe avionul F-22 o tehnologie care este destinată sistemului de generația a șasea NGAD (Next Generation Air Dominance). Este vorba despre o serie de sisteme secrete de senzori care vor crește utilitatea aeronavei și ar putea astfel duce la prelungire duratei sale de viață.
Un avion de vânătoare ucrainean a lovit un post de comandă rusesc aflat în regiunea Kursk, folosind o bombă de aviație ghidată AASM Hammer, a precizat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul Mykola Oleshchuk, care a publicat aceste informaţii pe Telegram şi Facebook, postând şi un material video cu momentul efectuării atacului.
Zelenski pledează să folosească Storm Shadow și ATACMS împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, dar oficialii americani spun că dronele sinucigașe „făcute acasă” sunt mai bune în a lovi ținte în interiorul Rusiei.
Un pilot rus de vânătoare s-a filmat și își și-a făcut un selfie la puțin timp după ce s-a catapultat, asta în timp ce avionul său era doborât.
Rusia susține că un avion american F/A-18 s-a apropiat periculos de un avion An-30 al forțelor aeriene ruse, care efectua un zbor planificat.
Slovacia a ales să cumpere cea mai nouă variantă de aeronave F-16.
Proiectul transformării rachetei sol-aer SM-6 într-o rachetă lansată aerian (AIM-174B) a fost implementată cu succes. Marina SUA recunoaște oficial că o folosește.
Pentru a treia oară în acest an, Comandamentul Aerian al NATO desfășoară în zona baltică un exercițiu F2T2, care presupune lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în cursul nopții de 16.08.2024, forțele de apărare antiaeriană au respins un atac cu rachete executat de armata ucraineană asupra Podului Crimeea situat peste Strâmtoarea Kerci.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.08.2024, un bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk. Echipajul aeronavei a reușit să se catapulteze.
Administrația de la Casa Albă ia în considerare posibilitatea de a transfera rachete de croazieră AGM-158 JASSM cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ceea ce va crește semnificativ puterea de luptă a aeronavelor F-16 ucrainene.
În ultimele 24 de ore, rușii au redus la aproape jumătate bombele ghidate (KAB) cu care atacau regiunea ucraineană Sumi.
În cazul în care Iranul decide să aprovizioneze Rusia cu rachete balistice, SUA și aliații săi sunt pregătiți pentru un răspuns dur și rapid.
Un material video cu un avion de vânătoare MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene care lansează bombe franceze AASM a fost publicat pe internet. Materialul video a fost postat de colonelul Iuri Ignat din Forțele Aeriene Ucrainene. Imaginile cu utilizarea bombelor franceze au fost filmate de pilotul ucrainean al Brigăzii 40 Aviație Tactică, căpitanul Oleksandr Mihulia, care a murit la 12 august 2024.
Drone ucrainene cu rază lungă de acțiune au lovit patru baze aeriene rusești în noaptea de 14 august, în cel mai mare atac asupra aerodromurilor din timpul războiului, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent. Mai devreme în aceeași zi, Rusia a susținut că a doborât peste 110 drone ucrainene într-un atac masiv, canalele locale de Telegram raportând explozii la bazele aeriene Savasleika, Borisoglebsk și Voronej's Baltimore.
Un accident aviatic în care au fost implicate două avioane Rafale ale armatei franceze a avut loc miercuri în estul Franței, iar autoritățile au demarat operațiuni de căutare a piloților.
Rușii au pierdut un avion de vânătoare-bombardament de tip Su-34 în Kursk. E primul avion rus doborât în spațiul aerian al Federație Ruse din teritoriile ruse ocupate de ucraineni.
Polonia a semnat marți un acord final cu compania americană Boeing pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă AH-64E Apache, a anunțat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, conform agențiilor Agerpres, AFP și Reuters.
Senatorul republican american Lindsey Graham a declarat că Ucraina ar putea să invite să lupte de partea sa piloții occidentali în retragere de F-16 care doresc să lupte pentru libertate. El a făcut această declarație în timpul unui briefing după discuțiile cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, la 12 august.
Adjunctul directorului companiei de stat Rostec din Rusia, Vladimir Artyakov, a declarat, pe 12.08.2024, în cadrul forumului tehnico-militar internațional Armata-2024, că drona grea de atac Okhotnik se află încă în stadiul de testare preliminară.
Suedezii de la Saab nu au vândut pe piața externă de mai bine de 10 ani Gripen E/F, dar ridică ștacheta și țintesc cea mai mare licitație de avioane militare din istorie.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a a anunțat, pe 10.08.2024, că noi avioane de vânătoare multifuncționale Su-30SM2 au fost produse și transferate Ministerului Apărării.
În iulie, Forțele Aeriene ale SUA au testat o nouă bombă ghidată pentru distrugerea navelor, demonstrând capacitatea tot mai mare a serviciului de a scufunda navele inamice.
Brigada 38 de pușcași marini a Forţelor Armate Ucrainene a doborât 9 drone de recunoaștere rusești cu ajutorul dronelor FPV. Fundația ucraineană ''Come Back Alive'' a declarat că aceste drone FPV modernizate pentru misiuni de apărare aeriană au fost donate de fundația lor.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 09.08.2024, în zona litoralului românesc au patrulat mai multe avioane de cercetare ale SUA și Marii Britanii, care au cules informații despre trupele ruse din regiunea Mării Negre. Astfel, în aer s-au aflat două avioane de cercetare radiolectronică RC-135, unul american și altul britanic, precum și un avion american de patrulare antisubmarin de tip P8A.
Cel puțin 700 de bombe aeriene ghidate ar fi fost distruse de atacul dronelor ucrainene.
Oficiali militari americani și români au anunțat săptămâna aceasta o modernizare a aerodromului de la Baza 57 Aeriană Aeriană Mihail Kogălniceanu, care va contribui la dezvoltarea a ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari facilități militare ale NATO din Europa.
O dronă ucraineană de tip first-person-view (FPV) a lovit un elicopter de atac rusesc Mi-28 deasupra regiunii ruse Kursk la 6 august, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent la 7 august. Drona operată de unitate de forţe pentru operații Speciale "A" a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reușit să lovească rotorul din coadă al elicopterului, a declarat sursa, numind-o "o misiune specială unică în istoria militară".
Pare ireal, dar rușii amenință că vor vâna avioanele F-16 la granițele României și acuză faptul ucrainenii vor folosi în tacticile de luptă spațiul aerian al României. Propaganda rusă „going wild” zilele acestea în media din Federație, iar România pare să fie „ținta” preferată a acesteia.
Descoperirea de microelectronică de fabricație americană în armele rusești confiscate în Ucraina ridică semne de întrebare alarmante cu privire la eficacitatea sancțiunilor și a controalelor la export ale SUA. În ciuda eforturilor de a preveni acest lucru, tehnologia americană alimentează în mod involuntar mașina de război a Rusiei. Situația evidențiază nevoia urgentă de supraveghere mai strictă a lanțurilor de aprovizionare globale și dezvăluie provocările complexe în prevenirea deturnării tehnologiilor cu dublă utilizare către adversari.
Varșovia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian, în timp ce analizează posibilitatea de a transfera alte avioane pentru a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei. Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a admis posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă suplimentare pentru a sprijini eforturile sale de apărare. Printre echipamentele luate în considerare pentru transfer se numără aeronavele MiG-29, care sunt cruciale pentru capacitățile de apărare aeriană ale Poloniei.
Informațiile publicate miercuri de presa ebraică au susțínut că în timpul atacului aerian major lansat duminica trecută de forțe speciale israeliene asupra unei unități de producție de arme aparținând Gărzii Revoluționare Iraniene din regiunea Masyaf din centrul Siriei, acestea au confiscat echipamente și documente importante. Comandourile au aterizat din elicoptere pentru a aresta iranieni și a îndepărta materiale înainte de a distruge amplasamentul.
Statele Unite au mai făcut un pas în direcția vânzării de avioane F-35 către România.
Avionul tactic stealth, un mijloc formidabil de luptă, este cu siguranță un schimbător de joc. Americanii îl au din anii 80, poate chiar 70 ai secolului trecut. De fapt, chiar ei l-au inventat.
Alții l-au descoperit cu 30 de ani mai târziu, în secolul 21 și, posibil, cu un mic ajutor din spionaj. Avioanele lor putea fi la fel de bune ca originalul sau nu, ori poate chiar mai bune. Greu de spus, pentru că secretul este unul foarte mare. La fel de bine, avionul de luptă stealth ar putea fi pentru ei un fel de conjectură Riemann, adică îl folosesc, dar încă nu-și dau seama cum a fost inventat.
Pe măsură ce forțele armate ucrainene asistă neputincioase la atacurile pornite de pe teritoriul Rusiei, Kievul și Occidentul discută din ce în ce mai mult despre posibilitatea de a ataca teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune.
La finalul săptămânii trecute o dronă rusă a intrat în spațiul aerian al României în timpul unui atac masiv asupra porturilor dunărene ale Ucrainei. Drona a evoluat aproximativ 40 de minute la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri în teritoriul nostru și a fost atent monitorizată de două avioane F-16 Fighting Falcon ale României.
Ministrul român de externe Luminița Odobescu a declarat la Zagreb că incidentul de ieri este o nouă escaladare a Rusiei și o încălcare a dreptului internațional și că aceasta arată planurile Rusiei pentru zona Mării Negre și libertatea de navigație în această zonă.
O investigație a comunității internaționale de informații InformNapalm a descoperit o schemă care permite Rusiei să continue să deservească aeronavele sale militare, inclusiv avioanele de vânătoare Su-30SM, în ciuda sancțiunilor occidentale, scrie defence-blog.com.
Serviciile ucrainene de informații au distrus mai multe ținte aflate pe teritoriul Rusie folosind UAV-uri, în special drone Bober, potrivit Defense Intelligence of Ukraine (DIU/GUR). „A-50 staţionat la uzina Taganrog, Su-57 și mândria lui Putin - radarul Voronej. Ceea ce le unește pe toate este că ultimul lucru pe care l-au văzut înainte de a fi inutilizabile a fost Bobers”, a scris DIU.
Raportul publicat joi, citat de site-ul RND, arată că serviciile de informații rusești își concentrează tot mai mult activitățile asupra Bundeswehr.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu a vizitat vineri Coreea de Nord.
Administrația președintelui american Joe Biden își propune să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei pe linia frontului cât mai mult posibil înainte de expirarea mandatului său prezidențial în ianuarie 2024, a relatat Wall Street Journal pe 12 septembrie, citând un înalt oficial american sub protecţia anonimatului.
O dronă FPV ucraineană a surprins momentul în care un UAV rusesc de cercetare Supercam S350 a fost doborât de o altă dronă FPV ucraineană. Videoclipul cu momentul în care UAV-ul rusesc este efectiv lovit de drona ucraineană, care are o viteză mult mai mare, a fost publicat pe 12 septembrie de canalul Telegram Yokai.
Uitând că armata sa folosește în Ucraina rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acțiune Hwasong-11 și că forțele ruse tocmai au primit din Iran rachetele balistice Fath-360, Vladimir Putin a reacționat dur la posibilitatea ca Kievului să i se permită utilizarea rachetei britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pe teritoriul Rusiei.
Ucrainenii sunt un popor incredibil de inovator, iar armata SUA învață multe de la ei. Acest lucru a fost declarat de Christine Wormuth, secretar al Armatei Statelor Unite , joi, 12 septembrie, la Centrul Stimson din Washington, DC. Armata Statelor Unite ajută de mult timp la instruirea ucrainenilor care luptă pe front și contribuie la împărtășirea experiențelor lor, a spus ea.
În timpul unei conferințe de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Varșovia, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a cerut ca Ucrainei să i se permită să utilizeze arme occidentale pentru a putea desfăşura atacuri în interiorul Rusiei în scopul autoapărării, deoarece „Rusia comite crime de război prin atacarea țintelor civile” din Ucraina.
Forțele Aeriene Ucrainene au afirmat că avioanele de luptă rusești Sukhoi Su-57 Felon au efectuat numeroase atacuri asupra unor ținte din Ucraina. Acestea raportează mai mult de 40 de atacuri aeriene, reluând declarațiile anterioare ale Ministerului rus al Apărării și ale Ministerului britanic al Apărării.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 13 septembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Coreea de Nord continuă să furnizeze Rusiei rachete balistice avansate cu rază scurtă de acțiune. În același timp, dictatorul nord-coreean a anunțat că își va dubla eforturile pentru a se asigura că arsenalul său nuclear este pe deplin pregătit să lupte cu Statele Unite și aliații săi.
Potrivit unui bilanț prezentat în această dimineață de Forțele Aeriene ale Ucrainei, în cursul nopții de 12.09.2024, Trupele radiotehnice ucrainene au detectat și escortat deasupra teritoriului național 69 de ținte aeriene rusești.
Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a solicitat o schimbare a logicii desfășurării misiunii de poliție aeriană a NATO în statele baltice, ca urmare a prăbușirii recente a unei drone militare rusești în Letonia, potrivit radioului național lituanian LRT. Balticii cer simplificarea procedurilor în Alianță astfel încât avioanele militare aliate, care efectuează misiuni de poliție aeriană, să doboare dronele rusești ce violează spațiul aerian național. Amintim că în România e o întreagă dezbatere cu privire la cadrul legislativ care permite sau nu doborârea dronelor ce survolează teritoriul național, după ce o dronă rusă a pătruns 30 de kilometri în adâncimea României.
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
Farsorii ruşi Vovan şi Lexus, cunoscuţi pentru capcanele telefonice în care au atras politicieni europeni pe care i-au făcut să creadă că la capătul firului se află oficiali străini cărora le-au făcut astfel mărturisiri pe care altfel nu le-ar fi spus public, au reuşit să-i întindă o astfel de cursă şi ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski, de la care au obţinut declaraţii despre războiul din Ucraina, relatează joi agenţiile Agerpres, AFP şi Reuters.
Momentul în care piloți ucraineni vor fi pregătiți la Centrul de F-16 de la Baza 86 Borcea din România e o chestiune de timp. Subiectul a fost abordat de către ministrul Apărării român Angel Tîlvăr și omologul său.
Patru avioane rusești fără plan de zbor sau transpondere active au fost observate miercuri în spațiul aerian de deasupra Mării Baltice, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene letone.
Nu mai e niciun secret avionul de generația a 5-a F-35 Lightning II s-a transformat într-o poveste de succes în Europa. Multe state au semnat deja contracte pentru F-35, în timp ce altele se pregătesc să o facă. Inclusiv România.
Surse ruse susțin că o fostă țară sovietică întoarce spatele Kremlinului, trimițând arme la Kiev.
”Escaladarea nucleară” ar putea fi unul dintre principiile viitoarei politici a Rusiei privind armele nucleare.
Militarii unei unități de forţe pentru operaţii speciale din cadrul Serviciului de Informații pentru Apărare (GUR) al Ucrainei au distrus un avion de vânătoare multi-rol rusesc Su-30SM prin lovirea acestuia cu un sistem MANPADS. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a raportat serviciul de presă al Defense Intelligence of Ukraine (DIU/GUR).
PATROMIL și Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) au semnat un Acord de Parteneriat pentru a se implica împreună și a accesa cât mai multe proiecte NATO și UE în următorii trei ani.
Uzina constructoare de tancuri Omsktransmash, singura întreprindere specializată în restaurarea și modernizarea tancurilor T-80, este în flăcări în Rusia. Imagini cu incendiul au fost publicate de presa locală. În jurul orei locale 12:00, unul dintre atelierele de producție de la uzina tehnică de transport Omsk Omsktransmash a luat foc. Locuitorii din zonă au raportat o coloană mare de fum vizibilă din toate părțile orașului.