Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avantaj SUA. Ce știm despre AIM-174B, noua rachetă care lovește ținte aeriene mai departe decât o pot face rușii și chinezii
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Proiectul transformării rachetei sol-aer SM-6 într-o rachetă lansată aerian (AIM-174B) a fost implementată cu succes. Marina SUA recunoaște oficial că o folosește.
F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force
F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force

Racheta AIM-174B este variantă a rachetei sol-aer SM-6 (cunoscută și sub numele de RIM-174) și reprezintă un pas uriaș pentru SUA, având în vedere că atât China, cât și Rusia dispun de rachete aer-aer cu rază foarte lungă de acțiune.

Până la apariția aeronavelor stealth chineze, cum ar fi J-20 și, mai important, a rachetei PL-15, SUA au stat liniștite. Având avantajul aeronavelor stealth F-35 și F-22, puteau să se apropie suficient de mult pentru a-și lansa rachetele. Racheta PL-15 era o reală amenințare atât pentru aeronavele de generația a 5 a care aveau la dispoziție AIM-120 AMRAAM (cu rază de max. 180 km), dar mai ales pentru aeronavele SUA de generația a 4 a. 

Pentru comparație, prezentăm o imagine publicată de utilizatorul Reddit ”Offsetski” pe 6 iulie 2024, via theaviationist. Racheta AIM-174B este de peste 5 ori mai grea (aprox. 860 de kg) decât  AIM-120D.

 Imagine: u/Offsetski)

Așa că AIM-174B a fost dezvoltată pentru a răspunde rapid acestei nevoi, fiind capabilă să atace ținte aeriene la o distanță de până la 400 km. Prin comparație,  R-37M ar avea o rază de 300-400 km, potrivit datelor furnizate de ruși, în timp ce estimările privind raza de acțiune a  PL-15 sunt între 200 și 300 km.

 

AIM-174B. E confirmat că este operațională, dar restul detaliilor rămân învăluite în ceață

 

Așa cum arăta și DefenseRomania, doi fotografi militari au putut surprinde, în cadrul exercițiului RIMPAC, aeronave de luptă  F/A-18E care transportau rachete N AIM-174B, indicativul „N” însemnând că rachetele au fost modificate pentru teste.

Se pare că avioanele F-18 care au lansat AIM-174B aparțin aripii aeriene 2 Carrier Air Wing, desfășurată pe portavionul  nuclear USS Carl Vinson, care, printre altele, este și primul portavion care a desfășurat o escadrilă completă de F-35C.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aeros (@aeros808)

AIM-174B este armă cu potențial și repercusiuni tactice majore, despre care se știe că există de ani de zile și pe care Marina SUA nu a recunoscut-o niciodată.

Acum știm sigur că este operaționalizată. U.S. Navy a precizat luna trecută că racheta AIM-174B a fost ”desfășurată operațional”, așa cum relata și Reuters.

Cu toate acestea, oficialii americani au refuzat să comenteze dacă AIM-174B va fi furnizată și aliaților, dacă va fi integrată pe alte aeronave (în afară de F-18) și câte AIM-174B dorește în fiecare an.

AIM-174B are trei avantaje cheie, se arată în analiza Reuters:

  • poate zbura de câteva ori mai departe decât cea mai bună opțiune din SUA, AIM-120 AMRAAM ( 400 km vs. 180 km);

  • nu necesită noi linii de producție;

  • este compatibilă cu aeronavele a cel puțin unui aliat, Australia.

Ministerul Apărării din Australia a declarat pentru Reuters că „colaborează îndeaproape cu SUA pentru a înțelege care sunt capabilitățile ce pot fi utilizate de partea australiană”.

Ce nu știm.

Numărul de rachete. Totuși, adăugarea AIM-174B la arsenalul Marinei SUA, chiar dacă nu este încă în număr mare, schimbă calculul unui conflict regional.

În plus, nu este clar dacă unele SM-6-urile existente vor fi modificate în AIM-174B.

Tipul platformelor de lansare. Noua rachetă AIM-174B este, totuși, prea importantă pentru a fi integrată pe un singur tip de aeronavă.

Raportat la dimensiunile și greutatea rachetei, putem spune că integrarea AIM-174B ar necesita avioane de luptă cu o capacitate ridicată de încărcare și cu capacități tehnice avansate. Rămâne de văzut dacă, alături de aeronavele F-18, noile rachete ar putea fi potrivite pentru avioane precum F-15EX Eagle II sau chiar pe F-35 Lightning II, ceea ce va însemna că un număr semnificativ de state ar putea fi printre utilizatorii noii rachete.

 

Avantaj SUA

În orice caz, versatilitatea SM-6, care este o rachetă multi-misiune (pentru a lovi nave, ținte terestre și rachete) deschide noi posibilități pentru AIM-174B, care este bazată pe tehnologia SM-6, a declarat Peter Layton, expert în apărare și aviație la Griffith Asia Institute.

De exemplu, dacă este echipat cu un căutător anti-radar, AIM-174B ar putea ataca și perturba bateriile de rachete sol-aer de la o rază extrem de lungă.

Teoretic, dacă ar păstra caracteristicile ”părintelui” SM-6, noua rachetă ar putea funcționa ca mijloc de apărare aeriană împotriva țintelor balistice, de vreme ce SM-6, cu lansare terestră a fost concepută inițial pentru a combate amenințările aer-aer la distanțe lungi, precum și rachetele balistice în etapele finale de zbor și se pare că are, de asemenea, în anumite circumstanțe, capacitatea de a opera împotriva armelor hipersonice.

SUA se pare că au accelerat dezvoltarea AIM-174B, versiunea lansată aerian a SM-6, inclusiv ca urmare a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Astfel, așa cum remarcau analiștii institutului RUSI, citați de David Axe, într-o analiză pentru The Telegraph, interceptoarele rusești MiG-31 înarmate cu rachetele R-37M (cu rază ce peste 300 de km) „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva avioanelor de atac ucrainene”. 

MiG-31 zboară mai sus, mai repede și mai departe decât interceptoarele Su-27 ale forțelor aeriene ucrainene. Echipajele MiG-31 trag R-37M către ținte la o distanță de până la 200 de mile (320 km). Un Su-27 ucrainean, prin contrast, poate trage o rachetă Vympel R-27 la cel mult 50 de mile (80 km).

Rachetele nu loveau întotdeauna ținta – dar nici nu trebuia. Simpla prezență a unui MiG înarmat cu Axehead (R-37M) îi forța adesea pe piloții ucraineni să-și abandoneze misiunile.

Americanii vor să evite un scenariu similar în Pacific, unde se pot confrunta cu PL-17 chinezilor. Într-un asemenea scenariu, noile AIM-174B, ar putea da Forțelor americane un avantaj decisiv față de chinezi sau ruși.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Polonia spune că este „de datoria” sa să doboare rachetele rusești care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei şi îi ameninţă teritoriul
Rusia mai inventează o linie roșie: Kremlinul spune că lucrează la o nouă doctrină nucleară, ca urmare a acțiunilor Occidentului în Ucraina
Ce urmărește Egiptul prin creșterea prezenței militare în Somalia
Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi
Câteva state se îndreaptă spre o decizie cu rezultat necunoscut. Dar e oare înțeleaptă renunțarea la elicoptere de atac și înlocuirea lor cu drone?
Atac devastator asupra unui alt depozit de petrol rusesc din regiunea Rostov (Foto/Video): Instalația face parte din complexul militar-industrial rus
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Imaginarea viitorului NATO după războiul Rusia-Ucraina: Nu ne mai putem rezuma la cine poate aduna cei mai mulți oameni sau furniza cele mai bune avioane
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
EXCLUSIV
Pentagonul are întrebări cu privire la operația Kursk. Se încadrează sau nu în „obiectivele strategice ale câmpului de luptă”?
Din nou, dronele rusești de recunoaștere zboară liber deasupra Germaniei, inspectând centrale nucleare. Ce spune asta despre capacitățile de apărare aeriană ale armatei germane?
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?
Ambasada SUA la Kiev avertizează că Forțele Armate Ruse pregătesc un atac masiv cu rachete și drone asupra obiectivelor guvernamentale ucrainene
Atacul asupra bazei aeriene Marinovka ar putea fi greu de suportat pentru ruşi (Foto/Video): Această bază este locul de unde operează două escadrile de atac
Secretul strategic „Gudok”: Ce fel de centru de informații radio de lângă Moscova a fost atacat de forţele ucrainene?

Ştiri Recomandate

Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
Vom susține Ucraina până la capăt a devenit mai mult o metaforă: Germania nu va permite efectuarea de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, chiar dacă alte țări decid diferit
Militarii români afectați de expunerea la uraniu sărăcit în teatrele de operații sunt uitați de MApN și neprotejați de stat
Rusia continuă contraofensiva în regiunea Kursk cu preţul unor pierderi majore (Foto/Video): O unitate ucraineană de asalt respinge înaintarea forțelor aeropurtate ruse
De la Iron Dome la Iron Beam: Compania Rafael confirmă implementarea sistemului de arme laser de către Forțelor de Apărare Israeliene (IDF)
Şeful spionajului militar ucrainean a numit factorii care creează cele mai mari probleme trupelor ucrainene: Ajutorul militar nord-coreean acordat Rusiei este cea mai mare îngrijorare
Am putea fi martorii unei întorsături interesante în acest război: Regimul de la Moscova se pregătește pentru o escaladare radicală a situației
SUA reacționează la exercițiile de amploare desfășurate de Rusia: Lansatoare de rachete HIMARS au fost dislocate în Insulele Aleutine
Forțele ucrainene testează Hawkeye 2-CT, considerat cel mai ușor obuzier din lume (Foto)
Președintele Comitetului Militar NATO, săgeți către companiile din apărare – vremurile cer o nouă abordare: Cu cât ne coordonăm mai mult producția de apărare, cu atât ne intensificăm descurajarea
Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor
Coreea de Sud finalizează programul de modernizare pentru tancurilor K1A1 la versiunea K1A2. România este interesată de versiunea K2
Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO
Ofensiva ucraineană din regiunii Kursk, un succes major (Foto/Video): Forțele Armate Ucrainene au realizat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
Mijloacele rusești de război electronic se află în vizorul serviciilor de informații militare occidentale. Franța folosește surse OSINT pentru dezlegarea misterelor acestora
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Tehnologiile americane care alimentează mașina de război rusă: Ce rol joacă microcipurile americane în armele utilizate de Federația Rusă?
Polonia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian şi promite că trimite suplimentar avioane MiG-29 în Ucraina
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
ATACMS pe teritoriul Rusiei. SUA spun că nu și-au schimbat încă poziția. Kremlinul, deși amenință, se pregătește pentru rachetele occidentale
pixel