Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avantaj SUA. Ce știm despre AIM-174B, noua rachetă care lovește ținte aeriene mai departe decât o pot face rușii și chinezii
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Proiectul transformării rachetei sol-aer SM-6 într-o rachetă lansată aerian (AIM-174B) a fost implementată cu succes. Marina SUA recunoaște oficial că o folosește.
F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force
F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force

Racheta AIM-174B este variantă a rachetei sol-aer SM-6 (cunoscută și sub numele de RIM-174) și reprezintă un pas uriaș pentru SUA, având în vedere că atât China, cât și Rusia dispun de rachete aer-aer cu rază foarte lungă de acțiune.

Până la apariția aeronavelor stealth chineze, cum ar fi J-20 și, mai important, a rachetei PL-15, SUA au stat liniștite. Având avantajul aeronavelor stealth F-35 și F-22, puteau să se apropie suficient de mult pentru a-și lansa rachetele. Racheta PL-15 era o reală amenințare atât pentru aeronavele de generația a 5 a care aveau la dispoziție AIM-120 AMRAAM (cu rază de max. 180 km), dar mai ales pentru aeronavele SUA de generația a 4 a. 

Pentru comparație, prezentăm o imagine publicată de utilizatorul Reddit ”Offsetski” pe 6 iulie 2024, via theaviationist. Racheta AIM-174B este de peste 5 ori mai grea (aprox. 860 de kg) decât  AIM-120D.

 Imagine: u/Offsetski)

Așa că AIM-174B a fost dezvoltată pentru a răspunde rapid acestei nevoi, fiind capabilă să atace ținte aeriene la o distanță de până la 400 km. Prin comparație,  R-37M ar avea o rază de 300-400 km, potrivit datelor furnizate de ruși, în timp ce estimările privind raza de acțiune a  PL-15 sunt între 200 și 300 km.

 

AIM-174B. E confirmat că este operațională, dar restul detaliilor rămân învăluite în ceață

 

Așa cum arăta și DefenseRomania, doi fotografi militari au putut surprinde, în cadrul exercițiului RIMPAC, aeronave de luptă  F/A-18E care transportau rachete N AIM-174B, indicativul „N” însemnând că rachetele au fost modificate pentru teste.

Se pare că avioanele F-18 care au lansat AIM-174B aparțin aripii aeriene 2 Carrier Air Wing, desfășurată pe portavionul  nuclear USS Carl Vinson, care, printre altele, este și primul portavion care a desfășurat o escadrilă completă de F-35C.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aeros (@aeros808)

AIM-174B este armă cu potențial și repercusiuni tactice majore, despre care se știe că există de ani de zile și pe care Marina SUA nu a recunoscut-o niciodată.

Acum știm sigur că este operaționalizată. U.S. Navy a precizat luna trecută că racheta AIM-174B a fost ”desfășurată operațional”, așa cum relata și Reuters.

Cu toate acestea, oficialii americani au refuzat să comenteze dacă AIM-174B va fi furnizată și aliaților, dacă va fi integrată pe alte aeronave (în afară de F-18) și câte AIM-174B dorește în fiecare an.

AIM-174B are trei avantaje cheie, se arată în analiza Reuters:

  • poate zbura de câteva ori mai departe decât cea mai bună opțiune din SUA, AIM-120 AMRAAM ( 400 km vs. 180 km);

  • nu necesită noi linii de producție;

  • este compatibilă cu aeronavele a cel puțin unui aliat, Australia.

Ministerul Apărării din Australia a declarat pentru Reuters că „colaborează îndeaproape cu SUA pentru a înțelege care sunt capabilitățile ce pot fi utilizate de partea australiană”.

Ce nu știm.

Numărul de rachete. Totuși, adăugarea AIM-174B la arsenalul Marinei SUA, chiar dacă nu este încă în număr mare, schimbă calculul unui conflict regional.

În plus, nu este clar dacă unele SM-6-urile existente vor fi modificate în AIM-174B.

Tipul platformelor de lansare. Noua rachetă AIM-174B este, totuși, prea importantă pentru a fi integrată pe un singur tip de aeronavă.

Raportat la dimensiunile și greutatea rachetei, putem spune că integrarea AIM-174B ar necesita avioane de luptă cu o capacitate ridicată de încărcare și cu capacități tehnice avansate. Rămâne de văzut dacă, alături de aeronavele F-18, noile rachete ar putea fi potrivite pentru avioane precum F-15EX Eagle II sau chiar pe F-35 Lightning II, ceea ce va însemna că un număr semnificativ de state ar putea fi printre utilizatorii noii rachete.

 

Avantaj SUA

În orice caz, versatilitatea SM-6, care este o rachetă multi-misiune (pentru a lovi nave, ținte terestre și rachete) deschide noi posibilități pentru AIM-174B, care este bazată pe tehnologia SM-6, a declarat Peter Layton, expert în apărare și aviație la Griffith Asia Institute.

De exemplu, dacă este echipat cu un căutător anti-radar, AIM-174B ar putea ataca și perturba bateriile de rachete sol-aer de la o rază extrem de lungă.

Teoretic, dacă ar păstra caracteristicile ”părintelui” SM-6, noua rachetă ar putea funcționa ca mijloc de apărare aeriană împotriva țintelor balistice, de vreme ce SM-6, cu lansare terestră a fost concepută inițial pentru a combate amenințările aer-aer la distanțe lungi, precum și rachetele balistice în etapele finale de zbor și se pare că are, de asemenea, în anumite circumstanțe, capacitatea de a opera împotriva armelor hipersonice.

SUA se pare că au accelerat dezvoltarea AIM-174B, versiunea lansată aerian a SM-6, inclusiv ca urmare a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Astfel, așa cum remarcau analiștii institutului RUSI, citați de David Axe, într-o analiză pentru The Telegraph, interceptoarele rusești MiG-31 înarmate cu rachetele R-37M (cu rază ce peste 300 de km) „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva avioanelor de atac ucrainene”. 

MiG-31 zboară mai sus, mai repede și mai departe decât interceptoarele Su-27 ale forțelor aeriene ucrainene. Echipajele MiG-31 trag R-37M către ținte la o distanță de până la 200 de mile (320 km). Un Su-27 ucrainean, prin contrast, poate trage o rachetă Vympel R-27 la cel mult 50 de mile (80 km).

Rachetele nu loveau întotdeauna ținta – dar nici nu trebuia. Simpla prezență a unui MiG înarmat cu Axehead (R-37M) îi forța adesea pe piloții ucraineni să-și abandoneze misiunile.

Americanii vor să evite un scenariu similar în Pacific, unde se pot confrunta cu PL-17 chinezilor. Într-un asemenea scenariu, noile AIM-174B, ar putea da Forțelor americane un avantaj decisiv față de chinezi sau ruși.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

China a efectuat un ”test de rutină” al unei rachete balistice intercontinentale. Ultimul astfel de test a avut loc în 1980
Nu putem permite ca războiul din Ucraina să se transforme într-un alt „conflict înghețat”. Rusia se rezumă în continuare la ameninţări: Nu ne forţaţi să semnăm pacea
Ucraina pariază pe India pentru a ajuta la obținerea unui acord de pace cu Rusia: Este marea speranță a Kievului
„Planul de victorie” al lui Zelenski nu include „nicio surpriză”. Cum argumentează oficialii occidentali această luare de poziţie?
Rusia continuă construcția unei baze navale în regiunea ocupată Abhazia, iar Ucraina sugerează că aceasta va fi o țintă legitimă
În luptă cu axa Rusia-Iran-Coreea de Nord: Statele Unite au propus Consiliului de Securitate al ONU doi pași care ar putea pune capăt războiului lui Putin
Iranul profită de haosul din Sudan. Ieșirea la Marea Roșie i-ar permite Teheranului să amenințe transportul internațional maritim
Trump: ”De fiecare dată când Zelenski vine în SUA, pleacă cu 60 de miliarde”. Fact-check, cât a primit Kievul și o scurtă comparație cu Afganistanul
Invitația la NATO face parte din ''planul de victorie'' al Ucrainei prezentat în SUA: I-am îndemnat pe partenerii noștri să ignore amenințările Rusiei legate de escaladare
Rusia, în căutarea unor noi linii roșii după încălcarea primelor trasate: Pot rușii răspunde prin atacarea unor baze din România și Polonia?
G7 ar putea aproba utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune asupra țintelor militare din Rusia
Petr Pavel, unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului, confirmă că e nevoie de obiective mai realiste, inclusiv cedarea temporară a unor teritorii ucrainene către Rusia
Utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială redefinesc războiul: Un software cu AI ajuta Forțele Armate Ucrainene să urmărească mii de ținte inamice
Iranul dezvăluie noua rachetă balistică Jihad și o versiune avansată a dronei Shahed-136
Războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului (I.). Doctrina Gherasimov, forțe paramilitare (IPb) și grupurile de voluntari (IV)
Apel la Statele Unite să permită ucrainenilor să lovească ținte aflate în Rusia: Cea mai importantă linie roșie a fost depășită atunci când rușii au intrat în Ucraina
Polonia spune că va face orice pentru a nu mai deveni vreodată colonie rusă. Cum pregătesc polonezii „zidul de netrecut împotriva Rusiei”
Estonia crește cheltuielile pentru apărare pentru a ajunge din urmă cu Polonia. Motivul este unul deja cunoscut: Războiul din Ucraina și amenințarea din ce în ce mai mare din partea Rusiei
Rușii consolidează apărarea aeriană în zona podului Kerci(Foto): Sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S1M au fost instalate pe structuri metalice
Apel la „curaj și îndrăzneală” în discuțiile cu SUA privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale împotriva teritoriului Rusiei
Un nou eșec pentru ruși: RS-28 Sarmat, racheta nucleară ”care nu poate fi interceptată”, a explodat în siloz
SUA rămân în coasta Chinei: Sistemul Typhon cu rachete Tomahawk și SM-6 nu va fi retras din Filipine
Documente abandonate de armată în regiunea Kursk arată că rușii se așteptau de luni bune la incursiunea forțelor ucrainene. Și totuși, au fost prinși nepregătiți
Marina SUA se pregătește pentru un posibil război cu China până în 2027: Termenul are legătură cu obiectivul declarat al președintelui chinez Xi Jinping de a anexa Taiwanul
„Sarmat va ajunge la Strasbourg în 3 minute” - Președintele Dumei ruse amenință Europa cu un atac cu rachete nucleare
De ce victoria Rusiei ar fi un dezastru pentru toată lumea. Trei decizii care dacă nu ar exista teamă să fie luate ar duce la victoria Ucrainei
Industria de apărare din România discută cu ucrainenii și așteaptă următoarele mari programe | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic
Satelitul rus Abhazia schimbă macazul dinspre Rusia către Turcia. Regiunea separatistă a Georgiei oferă Turciei o bază navală ca răspuns la presiunea rusă
În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani
Comandantul Forței Quds s-a deplasat la Bagdad pentru a detensiona criza politică și a discuta problema retragerii forțelor americane din Irak

Ştiri Recomandate

Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți
Primele rezultate din Zelenski EuroTour: Pe lângă obuziere, Londra ar putea trimite și instructori militari în Ucraina
Mark Rutte își începe în forță mandatul: NATO efectuează exerciții în care avioane F-35 și B-52 ale SUA vor simula un atac nuclear
O bază aeriană rusească a fost lovită, azi noapte, de drone ucrainene. Pe aerodrom se aflau câteva zeci de avioane militare
Ucraina primeşte avioane de luptă F-16, dar fără un important sistem de comunicaţii: Ce este Link 16 şi de ce Statele Unite nu vor să-l ofere şi ucrainenilor?
UE va investi masiv în R. Moldova: 1,8 miliarde de euro vor fi alocate în următorii 3 ani pentru spitale, drumuri, energie, tehnologie
NATO ia în considerare înființarea unei „bănci de cheltuieli destinate apărării” în cazul unei victorii a lui Donald Trump
Forţele ucrainene au distrus depozitul rusesc de UAV-uri Shahed din Krasnodar (Foto/Video): Cel mai probabil ucrainenii au utilizat rachete Neptun pentru acest atac
Ucraina ia în considerare ridicarea interdicției privind exportul de arme pentru a stimula creșterea producției de drone. Decizia vine la pachet cu o serie de provocări
„Fundamentele păcii” sau cum vrea Ucraina să pună capăt războiului: Trei luni sunt cruciale pentru a face situația să evolueze către pace
Rusia a dislocat din nou în Belarus avioane MiG-31K purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, după o pauză de un an și jumătate
După disputele diplomatice ascuțite cu Mali, Algeria încearcă să se apropie de Niger
Armata rusă se laudă că a mai primit un lot de bombardiere Su-34. Câte bombardiere de acest tip mai dețin Forțele Aeriene ruse
SUA prezintă cea mai nouă inovație a armelor de calibru mare: Tunul cu lanț M230 Link Fed. Dar ce este de fapt un tun cu lanț?
Franța vine tare din urmă: Noul tandem de luptă între o dronă stealth ce va zbura cu avioanele Rafale în versiunea F5 țintește superioritatea tehnologică franceză
De ce un Iran nuclear este o linie roșie pentru Israel?
Extinderea războiului, șansa Turciei pentru trei de „da” și Eurofighter? Țara care a trântit ușa în nas Turciei e pe cale să se răzgândească
Ucraina a distrus, miercuri dimineață, un depozit de arme din Rusia în care se aflau și arme din Coreea de Nord
Cum arată ”Terminator 7”? Roboții vor înlocui jumătate dintre soldații din prima linie. Bonus: Deminarea Ucrainei, realizată cu drone și vehicule speciale ajutate de AI
Europa a epuizat toate argumentele față de regimul Orban. Von der Leyen: Ungaria amenință securitatea europeană
Phenianul se izolează de Coreea de Sud: Armata închide complet orice rută de transport, iar frontiera va fi fortificată
Mașină de luptă a infanteriei (IFV) Redback. Photo source: DefenseRomania
EXCLUSIV
Expansiunea armamentului coreean în Europa: Coreea vrea linii de producție și transfer tehnologic în Europa. Șansă pentru revitalizarea industriei române?
Oficialii serviciilor americane de informații afirmă că adversarii SUA încearcă să influențeze alegerile prezidențiale prin campanii de dezinformare
Franța se pregătește pentru momentul în care Rusia ar vrea să testeze Europa din punct de vedere militar: Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat
Asistăm la crearea NATO 3.0: Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca o alianță militară puternică și bazată pe descurajare
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
EXCLUSIV
Aderarea Ucrainei la NATO după modelul Germaniei de Vest: O idee înaintată de occidentali, dar nepopulară la Kiev şi neacceptată de Rusia
Bulgaria comandă sistemul de apărare aeriană IRIS-T SLM: Achiziția face parte din inițiativa europeană Sky Shield
Mai vrea cineva să conducă Hezbollah? Următorii doi succesori ai lui Nasrallah, lichidați de Israel. IDF a intrat cu o nouă divizie în Liban
EXCLUSIV
Misterul din jurul dronei ruse S-70 doborâte de un Su-57 se adâncește. De ce s-au aventurat rușii cu două aeronave stealth în spațiul controlat de ucraineni
Turcia vorbește de iminența unui război mondial de pe același palier cu Iranul în fervoarea cu care susține gruparea teroristă Hamas împotriva Israelului
pixel