Cad ca muștele avioanele Su-34 în Ucraina. Câte Su-34 a pierdut Rusia până acum și de ce nu poate să țină pasul cu pierderile
Avioanele de bombardament Su-34 sunt, de departe, cele care înregistrează cele mai multe pierderi în războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei care a a ajuns să depășească 1.000 de zile de la cucerirea Kievului în 3 zile.
Su-34 rusesc în Ucraina, foto: Vitaly V Kuzmin | Wikimedia Commons via Simple Flying (SimpleFlying.com)
Chiar în urmă cu trei săptămâni bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
Potrivit unui canal popular Telegram (Fighterbomber) un avion de luptă-bombardier Sukhoi Su-34 al Forței Aerospațiale Ruse a fost doborât atunci deasupra Ucrainei.
Su-34 Fullback este cel mai avansat avion de atac din Federația Rusă. Intrat în serviciul de luptă al Forțelor Aerocosmice în anul 2014, Fullbak este un avion de luptă cu două locuri, cu o rază de acțiune de maximum 4.000 de kilometri și o sarcină utilă de până la 12.000 de kilograme.
Acesta dispune de 12 puncte fixe sub aripi, unde pot fi amplasate rachete de tip R-77 și R-73. De asemenea, aeronava dispune de un tun Gsh-30- 1, cu calibrul de 30 de milimetri, și de mijloace de război electronic de tip Khibiny.
Și totuși de ce cad ca muștele avioanele Su-34 în Ucraina? Rusia nu poate să țină pasul cu pierderile
Un răspuns rapid ar fi pentru că sunt cele mai folosite avioane de către ruși în operațiuni militare împotriva forțelor de apărare ucrainene. Pe lângă Su-34 rușii folosesc intens și Su-35 și, mult mai rar, Su-57 pe care le prezintă ca avioane de generația a 5-a.
Până azi Rusia a pierdut cel puțin 30 de avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 în conflictul din Ucraina, inclusiv cel doborât de un F-16!
Aceste pierderi, scrie revista americană National Interest, deși semnificative, au determinat Corporația Aeronautică Unită (UAC) să finalizeze recent testele pentru un nou lot de Su-34, pregătit să înlocuiască avioanele distruse. Cu toate acestea, analiștii avertizează însă că producția Rusiei nu poate ține pasul cu pierderile, iar economia de război a țării ar putea atinge limite critice spre sfârșitul anului viitor.
Avioanele Su-34 sunt o parte esențială a forțelor aeriene ruse, fiind utilizate intens în operațiuni. Totuși, odată cu primirea de către Ucraina a unor avioane avansate occidentale precum F-16 și a viitoarelor Mirage 2000 și Gripen, capacitatea Rusiei de a-și susține aviația de front devine tot mai incertă.
Însă Su-34 este unul dintre cele mai capabile avioane multirole ale Rusiei, dezvoltarea sa începând în anii 1980 pentru forțele aeriene sovietice. A intrat oficial în serviciu în 2014, dar a fost utilizat și în conflictul ruso-georgian din 2008.
Recent, UAC a anunțat livrarea unor loturi de Su-35S și Su-57, dar fără a divulga numărul exact de avioane livrate.
Experții militari sugerează că ritmul pierderilor continuă să depășească capacitatea de producție. Totuși, reprezentanții Rostec, corporația responsabilă de producție, susțin că fabricile își accelerează procesele pentru a îndeplini comenzile de stat.
Dezvoltat ca un avion de luptă-bombardier bimotor, cu două locuri, capabil să opereze pe orice condiții meteo și pe distanțe medii, Su-34 a fost proiectat pentru a înlocui mai vechile Su-24. Avionul este echipat pentru misiuni diverse, de la lovituri aer-sol până la lupte aeriene, dar nu este invulnerabil.
Pe măsură ce Ucraina primește noi avioane de luptă occidentale, probabilitatea ca mai multe Su-34 să fie doborâte crește, punând presiune pe Kremlin pentru a-și menține capacitatea operațională.
CITEȘTE ȘI: Este oficial: Avioanele Gripen ajung în Ucraina. Suedia a pregătit în linişte cu mult timp în urma terenul pentru acest transfer
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News