Bombardiere americane B-52 au dat târcoale Kaliningradului. Două avioane Su-27 ale Rusiei, ridicate pentru a intercepta B-52
Două avioane de luptă rusești de tip Su-27 au interceptat două bombardiere americane B-52H Stratofortress în Mărea Baltică, în apropiere de Kaliningradul rusesc. Acest lucru a fost confirmat un oficial din domeniul apărării din SUA.
Bombardierele B-52-urile efectuau un zbor de antrenament când avioanele rusești Su-27 le-au interceptat în apropierea Kaliningradului. Oficialul american, sub protecția anonimatului, a menționat că interceptarea s-a desfășurat în mod sigur și profesionist, iar bombardierele și-au continuat zborul planificat, notează publicația de specialitate Defense News.
@Imagine cu caracter ilustrativ; Bombardier american de tip B-52, zburând în formație cu un F-16 Fighting Falcon al României. Photo: ROAF
De precizat și faptul că Reuters a fost prima publicație care a raportat acest incident.
Bombardierele fac parte dintr-o misiune a unui grup american desfășurat în Europa la începutul lunii noiembrie. În timpul zborului de luni, bombardierele B-52 au efectuat prima simulare de lansare de arme în Finlanda și s-au integrat în misiuni cu avioanele finlandeze F/A-18C Hornet și suedeze JAS 39 Gripen.
Bombardierele B-52, care aparțin Escadronului Expediționar 20, au decolat de la baza RAF Fairford din Anglia.
Forțele Aeriene americane au declarat că misiunea de antrenament demonstrează rolul tot mai important pe care îl joacă Finlanda în NATO, alianță la care s-a alăturat anul trecut. În timpul exercițiului denumit Apex Jet, forțele americane au învățat de la aliații finlandezi și au exersat cooperarea.
„Această misiune demonstrează angajamentul nostru ferm față de aliații și partenerii europeni,” a declarat generalul James Hecker, comandant al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa. „Împreună construim relații mai puternice și strategice, care întăresc securitatea și stabilitatea în întreaga regiune.”
Interacțiunea dintre bombardierele americane și avioanele rusești are loc într-o perioadă tensionată în relațiile dintre SUA și Rusia din cauza războiului din Ucraina. Administrația Biden lucrează pentru a accelera livrările de ajutor militar, inclusiv mine terestre, către Ucraina înainte ca Donald Trump să preia mandatul de președinte în ianuarie, și a autorizat Ucraina să folosească sistemele de rachete tactice ATACMS împotriva țintelor de pe teritoriul rus.
Joi, Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală cu rază intermediară de acțiune asupra orașului ucrainean Dnipro. Ulterior, Reuters a raportat, citând surse guvernamentale ucrainene, că racheta conținea focoase de testare, fără explozibili.
Demonstrație de forță la granițele Rusiei. Escortat de avioane F-16 și Eurofighter, un bombardier B-52 al SUA a lansat bombe ghidate de aviație JDAM
Bombardier american de tip B-52 lansând o bombă de aviație JDAM. Foto: Military.com
Amintim că în ceea ce privește incidentul în care Su-27 au interceptat bombardiere B-52, vorbim de aceleași bombardiere care săptămâna aceasta au lansat în premieră în Europa bombe ghidate de aviație GBU-38 JDAM, informație adusă în atenția publicului larg și de DefenseRomania.
În prezent, observatorii occidentali au semnalat prezența unui număr record de bombardiere strategice americane B-52H în străinătate. Pe lângă cele patru aeronave de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, alte șase avioane de acest tip au fost transferate la Baza Aeriană Al-Udeid din Qatar.
Forțele Aeriene ale SUA dispun în total de 76 de bombardiere B-52H, deși nu toate sunt pregătite pentru luptă. De exemplu, în anul fiscal 2023, avioanele operaționale au atins un procent de numai 54%.
CITEȘTE ȘI: Misiune franceză de cercetare deasupra Mării Negre, concomitent cu mai multe atacuri aeriene ale armatei ucrainene asupra Peninsulei Crimeea
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News