Avioane de luptă rusești și chineze au survolat zona de apărare aeriană a Coreei de Sud în timpul vizitei ministrului rus în RPDC
La 29 noiembrie, 11 avioane de război rusești și chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Coreei de Sud, forțând armata de la Seul să lanseze avioane de luptă. Armata sud-coreeană a identificat avioanele rusești și chinezești înainte ca acestea să intre în zona de apărare aeriană a țării și „a desfășurat avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a lua măsuri tactice de pregătire pentru orice circumstanțe neprevăzute”.
Două avioane de vânătoare chineze J-16 efectuează o misiune de escortă pentru un bombardier chinez H-6K și un bombardier rus Tu-95MS în timpul unei patrule strategice.
Ministerul chinez al Apărării a declarat că zborurile comune cu Rusia au fost „a noua patrulă strategică comună” deasupra Mării Japoniei și au fost „în conformitate cu planul anual de cooperare între armatele chineză și rusă”.
Începând din 2019, China și Rusia, care sunt principalii aliați ai Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), și-au trimis în mod regulat avioanele militare în zona de apărare aeriană a Coreei de Sud fără notificare prealabilă, invocând exerciții comune.
Incidente similare au avut loc în iunie și decembrie 2023, precum și în mai și noiembrie 2022.
Survolul a avut loc în aceeași zi în care ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, vizitează Coreea de Nord. RPDC a trimis aproximativ 10 900 de soldați pentru a lupta împotriva forțelor ucrainene care dețin un cap de pod în regiunea rusă Kursk, despre care Coreea de Sud, Ucraina și aliații spun că este de partea trupelor ruse. Moscova nu a confirmat oficial aceste informații.
După cum a relatat anterior Voice of America, în schimbul trimiterii trupelor nord-coreene în Rusia pentru a lua parte la războiul împotriva Ucrainei, Moscova ar fi furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și sisteme de apărare aeriană, precum și petrol și diverse ajutoare economice.
Călătoria lui Belousov în RPDC a fost precedată de o vizită la Seul a ministrului ucrainean al apărării Rustem Umerov, unde acesta s-a întâlnit cu președintele și conducerea Coreei de Sud.
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a salutat vineri relațiile „în plină dezvoltare” cu Coreea de Nord, după ce țările occidentale au acuzat Phenian că a trimis peste 10.000 de soldați pentru a ajuta Rusia în lupta împotriva Ucrainei.
„Legăturile de prietenie dintre Rusia și Coreea de Nord se extind în mod activ în toate domeniile, inclusiv cooperarea militară”, a declarat el, citat de agențiile de presă ruse, în timpul unei vizite în țară.
Belousov a sosit vineri în Coreea de Nord pentru discuții militare, a declarat Ministerul rus al Apărării, în urma unui tratat de parteneriat strategic semnat în iunie între cele două țări.
Belousov va purta discuții cu „oficiali militari și politico-militari” nord-coreeni, a precizat ministerul într-o declarație fără a oferi detalii.
Șeful apărării ruse a fost întâmpinat în Phenian de omologul său nord-coreean, No Kwang Chol, cu o fanfară militară care a interpretat melodii.
Rusia și Coreea de Nord și-au consolidat legăturile militare de când Moscova a lansat o operațiune militară specială în Ucraina în februarie 2022.
Coreea de Nord și Rusia sunt ambele supuse sancțiunilor ONU - prima pentru programul său de arme nucleare, iar a doua pentru conflictul din Ucraina.
Cele două țări au semnat în iunie un tratat de parteneriat strategic, care a fost ratificat recent, care prevede asistență militară reciprocă în caz de atac și cooperare în fața sancțiunilor occidentale.
Statele Unite și Coreea de Sud acuză Phenian că a trimis peste 10 000 de soldați pentru a ajuta Rusia în lupta împotriva Ucrainei, experții afirmând că liderul Kim Jong Un dorea să obțină în schimb tehnologie avansată și experiență de luptă pentru trupele sale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News