Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot ce știm despre Boeing F-47 NGAD: Primul avion de vânătoare din lume de generația a 6-a este aici şi schimbă total rolul pilotului
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Boeing a obținut contractul pentru a avansa dezvoltarea proiectului său F-47 pentru programul NGAD. În continuare vă prezentăm un rezumat al principalelor detalii publicate până în prezent despre acest program militar american. După luni de incertitudine, compania Boeing a obținut în cele din urmă contractul pentru dezvoltarea avionului de vânătoare cu echipaj uman Next-Generation Air Dominance al Forțelor Aeriene ale SUA. Președintele SUA, Donald Trump, împreună cu secretarul apărării, Pete Hegseth, și șeful Forțelor Aeriene ale SUA, generalul David Allvin, au făcut anunțul vineri din Biroul Oval, descriind noul F-47 drept primul avion de vânătoare din lume de generația a VI-a.
Prima randare a avionului F-47 prezentată în momentul în care președintele Donald Trump a anunțat acordarea contractului pentru proiectul NGAD către compania Boeing. Sursa foto: U.S. DoD)
Prima randare a avionului F-47 prezentată în momentul în care președintele Donald Trump a anunțat acordarea contractului pentru proiectul NGAD către compania Boeing. Sursa foto: U.S. DoD)

Statele Unite au selectat oficial avionul F-47 de la Boeing ca piesă centrală a programului Next Generation Air Dominance (NGAD), marcând un progres transformator în viitorul războiului aerian american.

Într-un anunț istoric, președintele Donald Trump a confirmat atribuirea contractului de 20 de miliarde de dolari către Boeing, punând capăt lunilor de speculații cu privire la gigantul apărării care va prelua responsabilitatea desfășurării celui mai ambițios program de luptă al forțelor aeriene americane din ultimele decenii.

2. Sursa foto... (trump-prezinta-f-47_88320300.jpg)

„Sunt încântat să anunț că, la îndemnul meu, Forțele Aeriene ale Statelor Unite avansează cu primul avion de vânătoare de generația a șasea din lume”, a declarat președintele Trump în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă. „Nimic în lume nu se apropie de el și va fi cunoscut sub numele de F-47”.

Boeing F-47 este pregătit să fie următoarea generație de avioane de luptă pentru superioritatea aeriană a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF), fiind dezvoltat în cadrul programului Next Generation Air Dominance (NGAD). Această aeronavă este proiectată să înlocuiască veteranul F-22 Raptor și se anticipează că va fi cel mai avansat avion de luptă construit vreodată, cu funcții stealth, senzori și funcții autonome de ultimă oră.

În timp ce o mare parte din specificațiile sale sunt încă clasificate, iată ce se știe în prezent. F-47 face parte din inițiativa mai amplă NGAD a USAF, care urmărește să stabilească o „familie de sisteme” pentru supremația aeriană. Spre deosebire de avioanele de luptă convenționale care operează singure, F-47 va servi ca piesă centrală a unui sistem conectat, colaborând cu avioane fără pilot pentru a spori eficiența în luptă.

Dezvoltat sub umbrela NGAD (Next Generation Air Dominance), F-47 face parte dintr-o strategie mai amplă de tip „ system of systems ” care combină avioane de luptă cu echipaj uman, drone autonome (cunoscute sub denumirea de Collaborative Combat Aircraft, sau CCA), serii de senzori de ultimă generație și inteligență artificială. Scopul este de a asigura superioritatea aeriană nu doar prin performanțe brute, ci și prin intermediul controlului informațional, interoperabilității și adaptabilității.

La câteva ore după anunț de vineri din din Biroul Oval, Boeing a publicat o declarație privind atribuirea contractului pentru F-47. Importanța evenimentului rezidă nu numai în faptul că F-47 este primul avion de vânătoare din generația a VI-a, ci și în faptul că acesta este primul proiect de avion de vânătoare proiectat exclusiv de Boeing care a fost selectat, întrucât aeronavele produse anterior de companie, cum ar fi F-15EX, au fost moștenite de la McDonnell Douglas după fuziunea din 1997.

 

Boeing a făcut cea mai semnificativă investiție din istoria activității sale 

 

4. Foto cu ca... (ngad-concept_42622700.jpg)

Foto cu caracter ilustrativ. NGAD, viitorul avion de generația a 6-a al SUA, imagine concept. Photo source: Mike Tsukamoto/staff; Boeing

„Recunoaștem importanța proiectării, construirii și livrării unei capacități de luptă de generația a VI-a pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite”, a declarat Steve Parker, președinte interimar și director general al Boeing Defense, Space & Security. „În pregătirea pentru această misiune, am făcut cea mai semnificativă investiție din istoria activității noastre în domeniul apărării și suntem pregătiți să furnizăm cele mai avansate și inovatoare aeronave NGAD necesare pentru susținerea misiunii.”

Proiectul Boeing, dezvăluit cu puține detalii din cauza gradului de clasificare, se bazează pe o structură elegantă, mixtă de tip „wing-body”, care renunță la geometria tradițională a avioanelor de luptă în favoarea eficienței stealth și aerodinamice extreme. Se crede că fuselajul va încorpora tehnologii stealth multistrat care reduc vizibilitatea pe radar - în spectrul infraroșu, acustic și electronic. Inginerii au făcut aluzie la integrarea unor caracteristici stealth active - posibil sisteme care pot modifica dinamic emisiile aeronavei ca răspuns la tipurile de amenințări.

Sub fuselaj, F-47 este propulsat de un motor adaptiv cu ciclu variabil de ultimă generație, probabil derivat din programul NGAP (Next Generation Adaptive Propulsion). Acest sistem de propulsie revoluționar este capabil să schimbe modurile de performanță în timp real - echilibrând propulsia la mare viteză și eficiența consumului de combustibil pe distanțe lungi, controlând în același timp semnătura termică pentru a spori capacitatea de luptă.

 

Pilotul devine comandant de misiune

 

3. Un concept... (navy-ngad_56034700.jpg)

Foto cu caracter ilustrativ. Un concept al companiei Boeing pentru următoarea generație de avioane de luptă F/A-XX. Sursa foto: Boeing.

Cu toate acestea, creierul avionului, și nu forța sa, se poate dovedi cel mai decisiv în cadrul unor viitoare războaie. F-47 este construit în jurul unei cabine de pilotaj complet digitale și a unui sistem de gestionare a luptei îmbunătățit cu ajutorul inteligenței artificiale. În loc să piloteze pur și simplu aeronava, pilotul devine comandant de misiune, coordonând o rețea de drone semiautonome și platforme cu echipaj uman.

Această integrare a inteligenței artificiale permite F-47 să prioritizeze dinamic amenințările, să proceseze datele senzorilor și chiar să învețe din condițiile câmpului de luptă în timp real. Avionul de luptă va servi, de asemenea, drept centru de control pentru mai multe drone CCA - aeronave fără pilot, capabile să desfășoare misiuni de război electronic, ISR sau să transporte arme suplimentare în luptă ca însoțitori loiali.

Platforma este, de asemenea, construită cu o arhitectură de sisteme deschise, o caracteristică esențială pentru a se asigura că poate fi modernizată rapid pe măsură ce amenințările evoluează. Accentul pus de Boeing pe modularitatea software și pe capacitatea „plug-and-play” înseamnă că F-47 poate integra noi senzori, arme și sisteme de misiune în intervale de timp mai scurte în comparație cu avioanele de luptă tradiționale. F-47 va fi pe deplin compatibil cu viziunea Pentagonului privind comanda și controlul în toate domeniile (JADC2), asigurând o conectivitate perfectă între teatrele de operațiuni terestre, aeriene, maritime, spațiale și cibernetice.

Din punct de vedere strategic, F-47 este dezvoltat în special pentru regiunea Indo-Pacific, unde distanțele mari și amenințarea tot mai mare reprezentată de apărarea aeriană integrată a Chinei necesită un avion de vânătoare care să poată opera independent și în profunzimea teritoriului disputat. Raza sa de acțiune extinsă, profilul stealth și capacitățile de coordonare a dronelor îl fac ideal pentru penetrarea zonelor A2/AD - o capacitate din ce în ce mai necesară în planificarea militară a SUA.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armatele europene, pe drumul modernizării forțelor blindate: Noul proiect franco-german de tancuri MGCS prinde contur odată cu confirmarea companiilor militare implicate în proiect
,,Clubului utilizatorilor de obuziere K9'', din care şi România face parte, se deschide în Polonia pentru a consolida cooperarea în domeniul sistemelor de artilerie
Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Accident sau campanie de PR atent planificată a Chinei: Au apărut noi imagini cu avionul de luptă stealth de nouă generație J-36
Războiul comercial inițiat de Trump lovește inclusiv în giganții europeni din industria de apărare
Faceți cunoștință cu elicopterul NH90 Caïman. A fost prezentat în premieră noul elicopter al forțelor speciale din Franța
TOP 10 cele mai scumpe avioane de luptă din lume: De ce F-35 e departe de primele trei poziții, mult sub Rafale sau Eurofighter
Rusia a invadat Ucraina având o adevărată ,,armată industrială'': Maşinăria de război rusească a fost susţinută de 1.400 de întreprinderi şi până la 4,5 milioane de muncitori
După ce au ,,disecat'' un IFV Bradley, ruşii recunosc că blindatul american este net superior unui BMP-3 rusesc
Armata SUA caută înlocuitor pentru muniţiile ATACMS: Compania Lockheed Martin va furniza către U.S. Army 400 de rachete PrSM de ultimă generație
Patriot vs. rachetele hipersonice ruse Kinjal. Ucraina spune că rușii învață din greșeli și devine tot mai dificil de interceptat rachetele
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Proiectul VENOM: SUA duc avioanele F-16 la următorul nivel şi aduc viitorul aviației autonome în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA
Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Americanii s-au împușcat în picior: Surprinzător, mașinile de luptă Stryker nu sunt fabricate în SUA iar ultima decizie lovește cumplit programul
Rusia și-a epuizat o mare parte din rezervele de tancuri: Industria rusă de apărare nu acoperă pierderile de blindate pe care trupele ruse le înregistrează pe câmpul de luptă
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser „Scutul de lumină” va duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
Tancul francez Leclerc XLR va fi dotat cu un sistem de inteligență artificială pentru detectarea și identificarea țintelor
Un ''frate mai mare'' pentru sistemul HIMARS : SUA şi Germania dezvoltă împreună o nouă generație de lansatoare de rachete GMARS cu rază de acțiune de 400 km
În ciuda tensiunilor legate de Groenlanda, Danemarca ia în considerare extinderea flotei sale de avioane F-35: O achiziţie suplimentară este „absolut logică”
Pentru a contracara amenințările hipersonice, Europa va lua decizii cheie cu privire la viitorul program de rachete interceptoare HYDEF
„Nu puteți număra, cât putem noi produce”. Ucraina va produce 5 milioane de drone și mai multe obuziere decât toate țările NATO la un loc
Independența de armament american: În premieră un F-16 a lovit chirurgical cu o rachetă de croazieră turcă SOM-J (Video). Urmează integrarea pe KAAN
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Cum își găurește România colacul de salvare. Avem noi informații despre corvetele cumpărate din Turcia: Fără rachete NSM?

Ştiri Recomandate

Consecințele mobilizării lui Putin - Rusia înregistrează o lipsă record de forță de muncă în ultimii 17 ani. Trei mari regiuni, printre cele mai afectate
Elitele ruse îl presează tot mai mult pe Putin să facă concesii în privința Ucrainei
UE pregătește un document care consfințește separarea energetică de Rusia. Omul lui Orban în Comisie se opune
Kremlinul îi compătimește pe români, despre care spune că au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Avioane Kaan cu motoare americane F110, integrate și pe F-15EX, dar turcii promit să rezolve rapid „problema”. Turcia a anunțat și când începe producția în serie
Ce a însemnat pentru ucraineni operaţia militară Kursk? Generalul Sîrskîi: În fața unui adversar superior numeric, singura cale de a obține victoria este prin acțiuni neconvenționale
Iranul se laudă cu o nouă rachetă balistică și amenință Israelul și SUA
Cu un singur portavion care ruginește, rușii râd de F-35B pe care îl consideră „supraevaluat”. Și au trei explicații pentru care Rafale a învins avioanele ruse
Faceți cunoștință cu Dmytro! El este tânărul programator ucrainean care a reușit să doboare prima rachetă hipersonică Kinzhal (Video)
Trump spune că lideri europeni l-au rugat să îl sune el pe Putin pentru că președintele Rusiei nu le răspunde lor la telefon
Europenii promit o mobilizare fără precedent pentru a ajuta Ucraina: Vom dubla ajutorul militar dacă Trump nu reușește să-l convingă pe Putin să facă pace
Mesaj de la preşedintele Cehiei: Desfășurarea forțelor de menținere a păcii în Ucraina este imposibilă fără un acord de pace
UE critică planul israelian privind „cucerirea” Fâșiei Gaza
Kremlinul mizează pe o participare internațională mare la parada de la Moscova. China confirmă prezența președintelui Xi
Date oficiale ale AEP: După rezultatele înregistrate în primul tur, George Simion și Nicușor Dan își vor disputa turul doi
Donald Trump: Statele Unite sunt mai aproape de încheierea unui acord privind Ucraina cu una dintre părțile implicate în conflict, dar cu cealaltă parte “lucrurile nu sunt atât de bune”
SUA vor transfera Ucrainei un sistem Patriot de generație mai veche, care acoperea anterior Israelul
România intenționează să semneze în acest an contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar a fost descris drept o „prioritate”
Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Un mandat foarte greu pentru viitorul președinte al României, indiferent cine va fi el: De la războiul din Ucraina până la relația cu SUA și Europa
Putin: Utilizarea armelor nucleare s-ar putea să nu fie necesară
Pentru a ţine China la distanţă, Taiwanul va primi de la Statele Unite lansatoare de rachete antinavă Harpoon: Livrarea acestora ar trebui urgentată până nu este prea târziu
Alegerile din România sub semnul întrebării: Presa internațională şi factorii de decizie se uită la provocările cu care se confruntă procesul electoral
Cum au reuşit ucrainenii să doboare avioane ruseşti Su-30 cu o dronă navală Magura: Au fost utilizate în premieră rachete AIM-9 Sidewinder
U.S. Navy testează cu succes o rachetă hipersonică pentru utilizare viitoare la bordul distrugătoarelor din clasa Zumwalt
Statele Unite, pe un nou drum al superiorităţii aeriene: Ce înseamnă alegerea avionului F-47 pentru Forţele Aeriene ale SUA
Impuls aerian pentru Ucraina: Statele Unite oferă servicii de suport și modernizare pentru flota de avioane F-16
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral
Un tanc Leopard 2A4 a rezista la 10 lovituri cu drone FPV pe frontul din Ucraina, demonstrând superioritatea față de blindatele sovietice
O nouă premieră în Ucraina (Foto/Video): Un avion rusesc Su-30, doborât cu rachete lansate de o dronă navală ucraineană
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
pixel