”Șoimii lui Putin”. În câțiva ani, armata rusă ar putea să aibă mai mulți operatori de drone decât infanteriști
Rusia urmează să antreneze 1,5 milioane de operatori de drone de atac în cinci ani, așa cum rezultă dintr-un regulament guvernamental intitulat „Strategia pentru dezvoltarea aviației fără pilot până în 2035”.
Decretul guvernamental privind strategia dronelor a mers la președintele Vladimir Putin în iunie 2023, într-un moment în care rușii și-au dat seama cât de importante erau dronele cu armă în mâinile apărătorilor ucraineni.
Guvernul rus a cerut ca numărul de drone produse pe plan intern să crească cu 70%, pentru a reduce dependența de componentele chineze și iraniene și, mai ales, pentru a extinde programele de instruire pentru operatorii de drone.
Dacă Strategia Dronelor 2035 va fi implementată și vor fi instruiți cei 1,5 milioane de operatori de drone, în următorii cinci ani, armata rusă va avea mai mulți operatori de drone decât are în prezent infanteriști.
Potrivit Kyiv Post, decretul guvernamental prevede un număr țintă de 1,5 milioane de noi operatori și 42.800 de instructori care urmează să fie responsabili de instruirea altor operatori.
Programul amintește de pregătirea în masă a piloților, derulat de Stalin între 1938 și 1941, care pregătea pe repede-înainte zeci de mii de tineri piloți.
Recruții, cunoscuți sub numele de „Șoimii lui Stalin”, nu au fost deosebit de eficienți, dar programul a reflectat inițiative similare din Germania nazistă și din Japonia imperială, mai notează publicația.
Instruire direct în școli
În același timp, armata a început deja să treacă la protocoalele rusești de control al dronelor, să dezvolte protocoale de comunicare independente, să creeze programe de instruire specializate și să extindă suportul pentru sectorul IT.
Potrivit decretului, un total de 546 de miliarde de ruble (6 miliarde de dolari) urmează să fie alocate pentru dezvoltarea aviației fără pilot.

Potrivit unei cercetări realizate de organizații ucrainene, au fost deja folosite câteva miliarde de ruble pentru a construi aproape 5.000 de facilități de formare specializate pentru operatorii de drone, care vor antrena noii recruți.
Cele mai importante universități rusești sunt implicate în program, inclusiv Universitatea Innopolis din Tatarstan, Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova și Universitatea Tehnică de Stat din Moscova.
În plus, școlile primare din Rusia, unde frecvența este de zece ani, au primit deja un manual pentru clasele a VIII-a și a IX-a, care introduce elevii în noțiunile de bază ale asamblării și operațiunii dronelor.
Aproximativ 90% din școlile private din Rusia primesc acum finanțare guvernamentală pentru a dezvolta programe și cursuri axate pe asamblarea și operarea dronei. Potrivit portalului, această materie este adesea predată de veterani ai „operațiilor militare speciale”, așa cum este numit în Rusia războiul din Ucraina.
Școlile rusești au primit deja 167.000 de drone pentru predare, iar 290 de piste au fost deja echipate ca site-uri de antrenament pentru operatorii de drone.
Drone fly-by-wire și UAV-uri ”inteligente”

La începutul războiului, rușii au fost în dezavantaj în privința dronelor, dar sprijinul iranian a echilibrat balanța.
Mai mult, pe linia frontului, rușii folosesc cu succes drone ”cu fir”, o soluție aplicată deja de zeci de ani pentru anumite rachete antitanc, precum modelele americane TOW.
Oricât de ciudat ar suna conceptul de dronă cu fir - UAV-urile controlate prin fibră optică sunt foarte eficiente, deoarece conexiunea fizică este imună la bruiaj.
Armata ucraineană caută în prezent o soluție pentru neutralizarea acestor drone rusești. O opțiune posibilă este interceptarea folosind radare speciale care detectează dronele cu fir pe o distanță de 3-4 kilometri. Ulterior, drona interceptoare decolează, se apropie de drona (inamică) și o distruge cu o explozie controlată.
Tehnologia dronelor se împletește și cu un alt domeniu în plină expansiune: inteligența artificială. Ambele tabere utilizează tot mai des și dronele controlate de inteligență artificială care sunt rezistente la bruiaj, o soluție care ar putea schimba regulile jocului pe frontul din Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News