Președintele Donald Trump ia în considerare ridicarea sancțiunilor și reluarea vânzării de avioane de luptă F-35 către Turcia după o conversație cu președintele Recep Tayyip Erdogan.
Scoaterea de către americani a mai multe F-uri din „cimitirul de F-16” din Arizona a fost confirmată pentru The War Zone de către US Air Force, după ce au apărut fotografii care arătau avioane F-16 parțial demontate și încărcate într-un avion de transport ucrainean Antonov An-124 în Arizona. Sursa citată a urmărit traiectul zborului care a arătat că transportul s-a îndreptat spre Polonia.
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force
Potrivit unui purtător de cuvânt al US Air Force, operațiunea are ca scop sprijinirea Ucrainei prin folosirea acestor avioane scoase din uz și neoperaționale, pentru piese de schimb sau alte componente. Oficialii americani subliniază că avioanele transferate pot decola, le lipsesc motoarele, deci nu pot fi folosite în misiuni. Ci doar pentru piese.
F-16 Fighting Falcon sunt depozitate în „cimitirul de avioane” de la Baza Aeriană Davis-Monthan, Arizona. Aici unele erau folosite în special ca ținte, în momentul în care aviația militară testa diferite sisteme de armament, inclusiv drone.
Primele dovezi că aceste F-16, „scoase din cimitir”, erau destinate Ucrainei au apărut săptămâna trecută, când au circulat în social media fotografii cu cel puțin trei F-uri ambalate, fără aripi, coadă, motoare și radomuri, fiind încărcate într-un An-124 al Antonov Airlines pe Aeroportul Tucson, Arizona.
Avionul a aterizat ulterior în sud-estul Poloniei, unde există un hub militar aliat pentru Ucraina.
S-a luat în calcul și posibilitatea ca avioanele să fi fost livrate Poloniei, posibil pentru piese de schimb sau instruire la sol. Polonia operează și ea F-16, dar într-o variantă mult mai avansată, Block 52+ F-16C/D, față de modelele A/B folosite de Ucraina. Ca fapt divers, ucrainenii folosesc aceeași versiune ca F-16 ale României.
Sursa citată mai scrie că cel mai probabil, F-urile transferate Ucrainei pentru piese de schimb sunt versiuni mai vechi, Block 15 Air Defense Fighter (ADF), utilizate anterior de Garda Națională Aeriană.
Din păcate americanii nu au dezvăluit numărul de avioane pe care l-au transferat pentru piese de schimb. Oficialii au confirmat însă că acestea vor ajunge în Ucraina.
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook.
Amintim că în ceea ce privește avioanele operaționale, Ucrainei i-au fost promise aproximativ 85 de F-16. Spre exemplu Olanda a promis 24 de aparate, Danemarca 19 avioane, Norvegia a promis 12 (plus 10 pentru piese), iar Belgia a promis 30. Din acest total, o parte din F-uri nu sunt trimise direct în Ucraina, ci sunt folosite pentru instruirea piloților ucraineni, în principal la Centrul European de Instruire F-16 din România, de la Baza Aeriană 86 Borcea.
Până în acest moment SUA nu a livrat F-16 operaționale Ucrainei, ci doar statele aliate europene au făcut-o. Desigur, cu acordul americanilor.
Nu avem date oficiale cu privire la numărul exact de avioane F-16 livrate Ucrainei, datele fiind confidențiale. Estimările indică însă peste 20. Departe de a fi un „game changer” în război.
Mai mult, ucrainenii folosesc intens F-16 mai degrabă ca sisteme de apărare antiaeriană, pentru a intercepta desele atacuri cu rachete pe care le lansează, în valuri, agresorul rus.
Ce știm sigur e că până în prezent Ucraina a pierdut două F-16. Unul la puține zile de la primele utilizări ale acestor avioane, în timpul unei misiuni de interceptare a unui atac rusesc cu rachete. Al doilea în urmă cu câteva zile, doborât de un sistem S-400.
Atunci autoritățile ucrainene au raportat, pe 12 aprilie, moartea căpitanului Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani care, pilota un avion tactic multirol F-16. Despre acest incident DefenseRomania a scris în detaliu, iar tragedia s-a produs în timpul îndeplinirii unei misiuni de luptă. Ulterior președintele Volodimir Zelenski i-a acordat pilotului ucrainean titlul de Erou al Ucrainei.
Mai trebuie spus că rachetele rusești, presupuse că au fost întrebuințate în doborârea avionului ucrainean F-16, au rază lungă de acțiune – peste 150 km, atât R-37 cât și cea/cele folosite de sistemul S-400. De regulă, aceste capabilități antiaeriene cu rază lungă de acțiune se află la peste 150-200 km de linia frontului, iar dacă F-16 ucrainean nu a avut timp să iasă din raza de acțiune a rachetei rusești înseamnă că el s-a aflat, probabil, adânc în dispozitivul de luptă al forțelor ruse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele Donald Trump ia în considerare ridicarea sancțiunilor și reluarea vânzării de avioane de luptă F-35 către Turcia după o conversație cu președintele Recep Tayyip Erdogan.
Compania suedeză de apărare Saab oferă țărilor nordice aeronave de detecție GlobalEye, ca variantă la aeronavele Boeing E-3 Sentry AWACS.
În cursul zilei de sâmbătă, 22.03.2025, pe Internet a fost publicat un material video în care este prezentată aterizarea unui bombardier rusesc de tip Su-34 în condiții extreme. În pofida unor probleme tehnice, echipajul avionului de generația a patra a reușit să aterizeze aeronava “pe burtă”.
Forțele Aeriene Ucrainene au îndemnat cetățenii ucraineni să nu posteze pe rețelele de socializare videoclipuri care prezintă zboruri ale unor aeronave militare - inclusiv avioane F-16. Avertismentul a fost transmis la 21 martie prin intermediul biroului de presă al Forțelor Aeriene Ucrainene. În comunicat se menționează că difuzarea în mediul online a unor astfel de înregistrări video ar putea furniza informații importante armatei ruse. Chiar și câteva secunde de filmare disponibile în spațiul public ar putea oferi date cruciale inamicului.
Boeing a obținut contractul pentru a avansa dezvoltarea proiectului său F-47 pentru programul NGAD. În continuare vă prezentăm un rezumat al principalelor detalii publicate până în prezent despre acest program militar american. După luni de incertitudine, compania Boeing a obținut în cele din urmă contractul pentru dezvoltarea avionului de vânătoare cu echipaj uman Next-Generation Air Dominance al Forțelor Aeriene ale SUA. Președintele SUA, Donald Trump, împreună cu secretarul apărării, Pete Hegseth, și șeful Forțelor Aeriene ale SUA, generalul David Allvin, au făcut anunțul vineri din Biroul Oval, descriind noul F-47 drept primul avion de vânătoare din lume de generația a VI-a.
Sursele de monitorizare a aviației au semnalat faptul că, în ultima săptămână (în nopțile de 17 și 21 martie), au fost efectuate două misiuni de cercetare ale unui avion italian de tip CAEW (Conformal Airborne Early Warning), respectiv un Gulfstream E.550, în zona Mării Negre. Acestea se adaugă unei misiuni anterioare desfășurate pe 04 martie, aducând numărul total de astfel de zboruri la trei în ultimele trei săptămâni, după o lungă perioadă fără o activitate de acest gen în regiune.
Turcia se află într-un moment critic în elaborarea strategiei sale privind aviația militară, industria de apărare a țării evaluând cu atenție o propunere alternativă pentru achiziționarea avioanelor de luptă Eurofighter Typhoon. Consorțiul, compus din Airbus, BAE Systems și Leonardo, poartă discuții cu Turcia după ce aceasta a rămas fără acces la avioanele de luptă americane F-35 din cauza tensiunilor politice. În timp ce Turcia pregătește o contraofertă, viitorul capacității forțelor sale aeriene este în joc, Eurofighter oferind o opțiune extrem de avantajoasă.
Pentru a doua oară în ultimele luni, un avion de patrulare antisubmarin de tip Atlantique 2 aparținând Forțelor Navale ale Franței a fost iluminat de un radar de conducere a focului de pe o navă de luptă rusească, în timp ce zbura în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice. Incidentul s-a produs 19 martie, când aeronava franceză a îndeplinit misiuni în cadrul operațiunii Baltic Watch.
Președintele Emmanuel Macron a anunțat redeschiderea Bazei Aeriene Luxeuil, care va găzdui 40 de avioane de luptă Rafale F5 nou construite, echipate cu rachete hipersonice cu încărcătură nucleară. Anunțul a fost făcut pe 18 martie 2025 iar Franța va investi 1,5 miliarde de euro în baza aeriană Luxeuil pentru a o dota cu cea mai nouă variantă a modelului Rafale din generația 4,5 a Forțelor Aeriene și Spațiale Franceze, care va opera cu rol de descurajare nucleară folosind racheta de croazieră hipersonică ASN4G.
Doi oficiali ai Forțelor Spațiale din SUA au dezvăluit recent că sateliții chinezi au fost descoperiți practicând așa-zisele „dogfight” în spațiu, simulând manevre de mare intensitate pentru a îmbunătăți capacitățile în potențiale conflicte orbitale.
Rusia a fost dintotdeauna o putere predominant terestră iar acest lucru nu se va schimba prea curând. Singurul domeniu naval în care Rusia excelează este cel al submarinelor, deși rușii visează la portavioane într-o ligă selectă dominată copios de americani. Azi Rusia deține un singur portavion, e vorba de bătrânul Amiral Kuznețov, care se află de ani de zile la cheu și care e foarte puțin probabil să mai joace un rol strategic major, nava fiind mistuită de incendii, rugină iar procesul de mentenanță și costurile mari sunt prelungite la nesfârșit. Și totuși rușii au două planuri mari pentru construcția unei noi generații de portavioane.
În timpul recentelor exerciții militare în care 59 de aeronave chinezeşti au înconjurat Taiwanul, un UAV Wing Loong-2 și un UAV Wing Loong-10 au fost identificate în mod clar și fotografiate pentru prima dată de către armata taiwaneză. Forțele Aeriene Taiwaneze (RoCAF) au prezentat pentru prima dată imagini ale UAV-urilor chineze Wing Loong-2 și Wing Loong-10 (sau WZ-10) realizate cu ajutorul sistemelor electro-optice de la bordul avioanelor lor de luptă F-16V Viper și, respectiv, al avioanelor de supraveghere maritimă PC-3 Orion. Interceptarea a avut loc în timp ce RPC (Republica Populară Chineză) efectua exerciții navale și aeriene în jurul Taiwanului, Ministerul Apărării Naționale din Taipei declarând că a urmărit 59 de aeronave ale PLA și nouă nave ale Marinei PLA între 17 și 18 martie.
Aliații Americii se găsesc într-o situație de neconceput acum câteva luni. Posibila retragere a Statelor Unite din Europa ar putea veni la pachet și cu o serie întreagă de complicații referitoare la accesul necondiționat la tehnologia americană.
Semne de întrebare au apărut mai ales în privința celui mai important program de înarmare al europenilor, la care participă peste 10 state: F-35 Joint Strike Fighter, avionul ”invizibil” de generația a 5-a.
Odată cu pasul în spate făcut de SUA, Franța e una din cele mai active state în ceea ce privește o poziție clară privind descurajarea statului agresor rus. În acest sens politica Franței - putere nucleară - devine tot mai accelerată în contracararea Rusiei în Europa. Printr-o astfel de poziție Parisul nu avea cum să nu intre în „vizorul” propagandei ruse.
Ucraina a primit "mai multe" avioane de luptă F-16 suplimentare, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a preciza numărul exact al acestora, relatează Agerpres și AFP.
China a investește enorm în tehnică militară de ultimă generație și, deși mai are mult de recuperat pentru a ajunge SUA, azi e cât se poate de clar că nu Rusia, ci China este statul care va contesta supremația americană la nivel mondial. În unele tehnologii emergente precum inteligența artificială chinezii au depășit deja SUA unde investesc mai mult.
În 2012 România a ales achiziția de avioane F-16 Fighting Falcon în uz, pentru a înlocui avioanele MiG-21 LanceR, a căror resursă fusese deja prelungită mult prea mult. Contractul pentru F-16 a fost semnat în 2013 iar azi avem două escadrile complete, urmând ca anul acesta să o avem și pe a treia. Dar, așa cum se știe, „pe masă” erau și avioane noi, atât F-16 cât și, mai ales Gripen. Alegerea a fost între F-16 și Gripen iar decizia o știm cu toții.
În timp ce lumea așteaptă să afle ce vor discuta președinții Trump și Putin cu privire la Ucraina, operațiunile militare la sol și în aer continuă neabătute. Astfel, astăzi, pe 18.03.2025, teatrul de operațiuni de la Marea Neagră a fost deosebit de interesant, deoarece două aeronave americane cu echipaj uman au operat în zonă. Este vorba despre un avion de cercetare radioelectronică Boeing RC-135V Rivet Joint și un avion de patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon.
După ce Rusia a lansat total neprovocat o operație de invadare a Ucrainei, punând în pericol securitatea în Europa dar și în întreaga lume, liderii politici și militari europeni împreună cu industria de apărare de pe bătrânul continent și-au intensificat eforturile de a realiza cât mai rapid posibil o rachetă de atac la sol/antinavă cu rază lungă de acțiune și cu grad mare de supraviețuire.
Pe fundalul retragerii trupelor ucrainene din regiunea Kursk, surse occidentale au informat despre apariția avioanelor rusești A-50U în direcția Sumy. Este posibil ca, în perioada următoare, aceste aeronave să fie folosite pentru a lansa lovituri precise împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei.
Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat angajamentul Franței de a furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000, o promisiune care s-a concretizat prin livrarea către aceasta, la 6 februarie 2025, a primului lot de astfel de aparate, pilotate de ucraineni instruiți în Franța.
Forțele Aeriene ale Algeriei au început să opereze avioane de vânătoare rusești de tip Su-35SE iar primele aeronave primite de algerieni au fost desfășurate a baza aeriană Um al-Buahi, de unde zboară împreună cu avioanele Su-30MKA staționate aici de mult timp. Un material video care confirmă acest lucru a fost postat pe rețelele de socializare de surse locale algeriene.
Generalul de flotilă aeriană (r) Laurențiu Simionescu, fost comandant al Bazei 90 de Transport Aerian Otopeni, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic a abordat și subiectul multelor prăbușiri ale MiG-21 LanceR, mult timp „coloana vertebrală” a aviației militare românești.
Noul prim-ministru al Canadei, Mark Carney, i-a cerut ministrului Apărării, Bill Blair, să reanalizeze contractul de achiziție a avioanelor de luptă americane F-35 pentru a vedea dacă există alte opțiuni „având în vedere mediul în schimbare”, după cum a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al lui Blair. Anunțul vine la doar câteva zile după ce Portugalia s-a poziționat similar.
Turcia a fost exclusă din programul F-35 în urmă cu mai mulți ani, chiar în timpul primei administrații Trump, după ce Ankara a refuzat să renunțe la achiziția de sisteme rusești S-400. De atunci turcii s-au chinuit să cumpere avioane și să-și modernizeze la standardul Block 70 - Viper - cel mai modern, flota de F-16 aflată în fază foarte avansată de îmbătrânire.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.03.2025, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice.
Într-un interviu acordat publicației portugheze Público și publicat pe 13 martie 2025, ministrul portughez al Apărării, Nuno Melo, a exclus posibilitatea achiziționării avioanelor de luptă de generația a cincea F-35, aliniindu-se astfel cu alte state europene care își reconsideră strategiile de achiziții militare. El nu s-a sfiint să susțină că noua politică a SUA, sub administrația Trump, a condus Lisabona către o astfel de decizie.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, 12 martie, cu reprezentanții conducerii Avioane Craiova S.A., la sediul societății din municipiul Craiova.
O serie de imagini din satelit au scos la iveală o staționare considerabilă de avioane militare rusești la baza aeriană Olenya, situată în peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației, în după-amiaza zilei de 12.03.2025, două avioane de vânătoare de tip Rafale B aparținând Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit misiuni de cercetare în partea centrală a Mării Negre.
ANCOM avertizează în legătură cu prezenţa în spaţiul autohton online a unei reţele de site-uri de tip Doppelganger ("siteuri-clonă").
În fața întârzierilor livrărilor de ajutor militar occidental, Ucraina a demonstrat o remarcabilă capacitate de inovare și adaptare, intensificându-și producția internă de armament, în special în domeniul dronelor. Această "revoluție tehnologică" autohtonă, așa cum este descrisă de surse apropiate guvernului ucrainean, a permis țării să răspundă agresiunii rusești cu propriile forțe, având un impact semnificativ pe câmpul de luptă și dincolo de granițele sale.
Departamentul Forțelor Aeriene ale SUA a început testele la sol pentru programul Collaborative Combat Aircraft (CCA), parte din inițiativa Next Generation Air Dominance (NGAD). Programul validat la sol include vehiculele YFQ-42A de la General Atomics și YFQ-44A de la Anduril Industries. Baza Forțelor Aeriene Beale din California a fost aleasă ca locație pentru prima Unitate de Pregătire a Aeronavelor (ARU) dedicată flotei CCA.
CIA a publicat online o serie de materiale video care fac parte din eforturile de recrutare a funcționarilor chinezi nemulțumiți de corupția și represiunea politică de acasă. Materialele video în limba chineză, realizate cu multă ingeniozitate, prezintă un funcționar de nivel mediu în slujba unui șef corupt și bogat, iar un alt videoclip prezintă un funcționar de rang înalt îngrijorat că va fi prins într-una dintre acțiunile anticorupție ale liderului chinez Xi Jinping.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că sistemele de apărare aeriană au distrus 121 de drone ucrainene deasupra Crimeei și a mai multor oblasturi rusești în noaptea de 1 spre 2 mai. Canalele Telegram au raportat explozii în mai multe localități din Crimeea.
Rusia, la fel ca orice altă țară, nu are și nu va avea drept de veto asupra alegerii Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiga, în Rada Supremă a Ucrainei.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a recomandat președintelui să-l nominalizeze pe generalul-locotenent Alexus Grynkewich, directorul pentru operații al Statului Major Întrunit, pentru a conduce forțele americane din Europa, potrivit a patru surse - un oficial de rang înalt în domeniul apărării, un oficial și doi consilieri din Congres.
Companiei franceze Safran i-au fost necesare aproape 4 luni pentru a adapta modulele de ghidare ale bombelor aviatice AASM Hammer pentru avioanele ucrainene.
Nodul de linii de comunicații terestre Pokrovsk, din regiunea ucraineană Donețk, ocupă un loc important în efortul de război al ambilor beligeranți și, cel mai probabil, Rusia nu va fi de acord cu pacea decât după ce-l va ocupa.
Francezii au creat o dronă maritimă kamikaze, care este un analog direct al dronei ucrainene Magura V5. În cadrul unui test realizat de Marina Franței, drona maritimă Seaquest S. a lovit cu succes o barjă.
Avioane de luptă americane de tip F-16 neoperaționale tocmai ce sunt scoase din „cimitirul de avioane” și trimise în Ucraina pentru a sprijini flota tot mai mare de F-uri a Ucrainei. Până în prezent Ucraina a primit mai multe F-16 de la state europene.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că îşi respectă cuvântul dat menţinând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piaţa Roşie, aşa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmit Agerpres și AFP.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Fox News, vicepreședintele american, J.D. Vance, a declarat, pe 01.05.2025, că Statele Unite intenționează să organizeze negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina, în următoarele 100 de zile. ,,Avem o ofertă de pace și vom face munca grea în următoarele 100 de zile pentru a aduce părțile la masa negocierilor”, a spus el.
Ucraina și Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, președintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit Agerpres și DPA.
Avionul de luptă F-16 Block 70 primit la începutul lunii aprilie s-a defectat după aterizarea în Bulgaria și nu poate decola cât timp se află în așteptare pentru piese de schimb, a anunțat generalul Nikolay Rusev, comandantul Forțelor Aeriene Bulgare. În timpul testelor de zbor ale primului avion de vânătoare F-16 bulgar, care au făcut parte din punerea în funcțiune a aeronavei, a fost detectată la bord o defecțiune a unuia dintre sisteme.
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin este "singurul obstacol" în calea păcii în Ucraina, declaraţie făcută la o zi după ce Washingtonul şi Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează Agerpres și AFP.
Printr-un demers care urmăreşte să consolideze în mod semnificativ apărarea aeriană a Ucrainei, Suedia s-a angajat anterior să livreze avioane radar avansate ASC 890, sporind în mod considerabil capacitățile operaționale ale avioanelor de luptă ucrainene F-16. Avionul ASC 890, echipat cu un sistem radar de ultimă generație - cu raza să impresionantă de detecție de până la 450 de kilometri - extinde capacitățile de supraveghere și de atac ale Ucrainei.
Mike Waltz, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Donald Trump, urmează să părăsească postul său de la Casa Albă, pe fondul unor probleme persistente, la câteva săptămâni după ce a invitat din greșeală un jurnalist la o discuție între înalți oficiali din domeniul securității naționale care discutau despre intențiile privind atacurile aeriene efectuate de SUA asupra Yemenului. O sursă familiarizată cu această problemă a confirmat pe 1 mai plecarea lui Waltz de la Casa Alba, precum și a consilierului adjunct pentru securitate națională, Alex Wong.
Comisia Europeană a anunțat marți că industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone de mici dimensiuni. Aceasta marchează prima participare a Ucrainei la un proiect susținut financiar de Uniunea Europeană prin Fondul European de Apărare (EDF).
Epirus, o companie din SUA, a anunţat pe 29 aprilie 2025 livrarea sistemului său Expeditionary Directed Energy Counter-Swarm (ExDECS) către Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division. Acest sistem HPM (high-power microwave) avansat, o variantă a sistemului Leonidas Expeditionary, este destinat să contracareze roiurile de drone și va fi evaluat de U.S. Marine Corps.
Miercuri, administrația Trump a informat Congresul despre intenția de a aproba exportul de armament către Ucraina prin vânzări comerciale directe (DCS) în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult, potrivit Kyiv Post, care citează surse diplomatice.
Un articol publicat pe 30 aprilie 2025 în publicaţia Challenges a scos la lumină existența unui nou sistem de lansare multiplă de rachete (MLRS) francez, denumit "Foudre", dezvoltat de compania Turgis & Gaillard. Acest proiect, până nu demult confidențial, devine public într-un moment critic pentru Armata Franceză, care se confruntă cu nevoia urgentă de a înlocui sistemele sale învechite LRU (Lance-Roquettes Unitaire), a căror capacitate operațională este îndoielnică.
Estonia a primit oficial șase sisteme de lansare multiplă de rachete HIMARS, fabricate în SUA, pe 29 aprilie, la baza aeriană Ämari. Cheltuielile pentru apărare în Estonia vor ajunge la 5,4% din PIB.
Coreea de Sud a câștigat un proiect de 18 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare nucleare în Republica Cehă. În prezent, Republica Cehă își obține aproximativ 40% din producția de energie electrică de la cele două centrale nucleare existente.
Țările din regiunea nordică și baltică își majorează drastic cheltuielile pentru apărare din cauza invaziei rusești a Ucrainei și a solicitărilor SUA ca membrii europeni ai NATO să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate. Țările din nordul Flancului Estic intenționează să achiziționeze în comun 1.000 de mașini de luptă a infanteriei CV90.
Statele Unite au anunțat marți că au aprobat vânzarea către Polonia a unor rachete în valoare de 1,33 miliarde de dolari (aproximativ 1,17 miliarde de euro). E vorba de un pachet care include 400 de rachete aer-aer AIM-120D cu rază medie de acțiune. E interesant de privit cifrele României în materie de AIM-120, rachete pe care le-a achiziționat și țara noastră.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul întâlnirii de 15 minute cu omologul său american, Donald Trump, la funeraliile Papei Francisc de la Vatican, a făcut presiuni asupra șefului de cabinet al Casei Albe pentru a adopta o linie mai dură față de Vladimir Putin, a relatat site-ul Axios, citând două surse care dețin informații despre întâlnirea de sâmbătă.
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat semnarea unui acord privind resursele minerale cu Ucraina. De asemenea, țările au convenit să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție americano-ucrainean. Acordul este considerat crucial pentru asigurarea accesului Ucrainei la asistență militară americană în viitor.
Economia rusă a început să se clatine după trei ani de război. Banca centrală de acolo recunoaște că a înregistrat rezultate mai slabe în unele sectoare din cauza răcirii cererii. Și banca americană de investiții Goldman Sachs notează, de asemenea, că PIB-ul Rusiei a încetat să crească în acest an, așteptându-se ca cifra anuală pentru primul trimestru să se situeze în jurul valorii de zero.
Autoritățile indiene au anunțat închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează Agerpres și AFP.
Portalul itamilradar.com a semnalat faptul că, pe 29.04.2025, o grupare navală de atac de nivel portavion (Carrier Strike Group 25, CSG25) aparținând Marinei Regale britanice a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană, marcând începutul misiunii sale globale “Operation Highmast”.
Rusia se poate mobiliza, dacă este necesar, pentru un război la o scară comparabilă cu cea a Uniunii Sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.