Serghei Kovaliov, unul dintre cei mai cunoscuţi militanţi pentru drepturile omului în Rusia, figură marcantă a disidenţei din perioada sovietică, a decedat luni la vârsta de 91 de ani, a anunţat familia sa, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Pe 15 mai, Forțele Navale Române au aniversat 105 ani de la înființarea a două importante structuri ale sale – Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Grupul 256 Elicoptere.
Emblema Flotilei 56 Fregate
Cu acest prilej, au fost prezentate cele mai importante momente din evoluția lor, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a subliniat în alocuțiunea sa participarea constantă a celor două structuri la misiunile naționale și internaționale, cu nave și aeronave, în regiunea Mării Negre și în bazinul mediteraneean și a mulțumit personalului pentru eforturile depuse.
Flotila 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Grupul 256 Elicoptere continuă tradițiile moștenite de la Diviziunea Contratorpiloarelor și Escadrila de Hidroplane, structuri care au fost înființate la data de 15 mai 1920, în subordinea Diviziei de Mare.
Prin Înaltul Decret Regal nr. 2256 bis din 15.05.1920, sub comanda comandorului Pantazzi I.Vasile a fost înfiinţată Diviziunea Contratorpiloarelor.
Unitatea avea în componenţă contratorpiloarele Mărăşti şi Mărăşeşti, care fuseseră comandate în anul 1914 şantierului Pattison din Neapole, Italia, dar care, datorită începerii Primului Război Mondial au fost folosite de Marina Italiană în acţiunile de luptă împotriva Flotei austro-ungare, sub numele de Sparviero (Mărăşti) şi Nibbio (Mărăşeşti). La 1 iulie 1920, aceste două nave au sosit la Constanţa şi au fost încadrate ca distrugătoare clasa Aquila în subordinea Diviziei de Mare.
La 1 aprilie 1927, unitatea îşi schimbă denumirea în Grupul Distrugătoarelor.
Începând cu 7 septembrie 1930, în conformitate cu Ordinului de Zi nr. 35 al Comandamentului Marinei, în compunerea unităţii intră şi distrugătoarele Regele Ferdinand şi Regina Maria, comandate în 1926 Şantierelor italiene CTT&Pattison şi construite în perioada 1927 – 1930.
Distrugătorul Regele Ferdinand, în 1935. Foto: Surse deschise
La 1 iulie 1931, sub comanda comandorului Schmidt S. Victor, Grupul de Distrugătoare se transformă în Escadra de Distrugătoare, iar la 1 aprilie 1933 îşi schimbă din nou denumirea devenind Escadrila de Distrugătoare.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Escadrila de Distrugătoare era cunoscută drept careul de aşi al Marinei Regale, având inscripţionate pe bordaj Regele Ferdinand – asul de cupă, Regina Maria – asul de pică, Mărăşeşti – asul de treflă şi Mărăşti – asul de caro. Misiunile acestor nave au constat în apărarea litoralului românesc, în asigurarea protecţiei transporturilor de trupe şi materiale, în protecţia navelor care executau minări în zonele de litoral ale ţării noastre dar şi în zone ale teatrului de operaţii din Nordul Mării Negre.
La 1 decembrie 1941 distrugătorul Regina Maria a lovit un submarin inamic în zona Şabla, distrugătoarele Regina Maria şi Mărăşeşti au participat în ziua de 26 iunie 1941 la lupta navală din zona Tuzla împotriva crucişătoarelor sovietice Moscova şi Harkov, reuşind să-l scufunde pe primul şi să-l avarieze pe al doilea, iar la 17 decembrie 1941 distrugătorul Regele Ferdinand a scufundat un submarin inamic în zona Burgas.
Distrugătorul Regina Maria, lângă Sevastopol. Foto: Surse deschise
Escadrila de Distrugătoare îşi aduce o contribuţie importantă în cea mai mare operaţie navală din Marea Neagră - evacuarea forţelor române din Crimeea în perioada 5 aprilie – 14 mai 1944, cunoscută sub denumirea Operația 60.000. Acţiunea s-a desfăşurat atât prin convoierea navelor cât şi prin luarea la bord a unor trupe.
Misiunile Escadrilei de Distrugătoare în perioada 22 iunie 1941 – 23 august 1944 pot fi sintetizate astfel: 71 misiuni, 1840 ore de marş, 22.771 Mm parcurse.
23 august 1944 – Orașul Constanța și Escadrila de Distrugătoare salvate de la distrugere de contraamiralul Horia Macellariu
Evenimentele de la 23 august 1944 și din zilele imediat următoare găsesc Escadrila de Distrugătoare în portul Constanţa. În ziua de 25 august 1944, după al doilea ultimatum dat trupelor germane, comandantul forţei germane, viceamiralul Brinkmann ordonă retragerea navelor din portul Constanţa fără a provoca distrugeri. Datorită tactului, a relațiilor deosebite avute cu viceamiralul german Helmuth Brinkmann, contraamiralul Horia Macellariu aflat la comanda Forțelor Navale Maritime a reușit să evite un angajament între forțele germane și cele române.
În cartea sa de memorii, „În plin uragan”, amiralul Macellariu a descris felul în care a decurs discuția sa cu amiralul german: "Între patru ochi, am examinat împreună situația și l-am determinat să se retragă fără luptă și distrugeri, care ar fi făcut victime în populația nevinovată. (...) Deci, bătălia dintre flota germană și flota română s-a dat între mine și amiralul Brinkmann, în bateria germana Tirpitz." Ca urmare a acestor discuții, flota germană s-a retras fără luptă, la 25 august 1944.
Pentru faptul că nu a deschis focul împotriva forțelor germane, contraamiralul Macellariu a fost judecat de două ori, fiind acuzat de "pactizare cu inamicul". El s-a justificat prin faptul că flota germană era superioară din punct de vedere militar față de flota română și atacarea flotei germane ar fi cauzat distrugerea flotei române. Tribunalul Poporului l-a considerat nevinovat, achitându-l.
„Pe germani i-a dezarmat marea. Dacă am fi încercat s-o facem noi, potrivit ordinelor pe care le aveam, inițiativa noastră n-ar fi reușit decât să creeze un dezastru național. Mi-ar fi fost ușor, dacă aș fi fost nebun, să ordon: Deschideți focul! Dar nici un amiral, în toată istoria războaielor navale, n-ar fi admis o asemenea soluție: să se bată în port! Dacă aș fi procedat totuși așa, probabil că acei oameni de la Tribunalul Poporului m-ar fi considerat un erou, deși în realitate n-aș fi fost decât un criminal plin de sângele camarazilor mei - puși de țară sub ordinele mele, să-i apăr, nu să-i ucid -, plin de sângele populației nevinovate, pe care trebuia s-o cruț, ca să nu mai pomenesc de mormanul de ruine în care ar fi fost transformată Constanța și localitățile din jurul ei”, a scris Macellariu în cartea sa de memorii „În plin uragan”.
Fotografie din timpul războiului cu Regele Ferdinand, în camuflaj de aschii. Foto: Wikipedia
În ziua de 29 august, comandantul Forţei Navale Maritime şi al teritoriului Dobrogea, contraamiralul Macellariu primeşte un ultimatum din partea comandantului Forţelor Navale Sovietice din Marea Neagră, amiralul Oktiabriski. Prima cerere a notei ultimative avea următorul conţinut: „Toată Flota românească de război şi auxiliară să fie mutată la Sulina şi predată Comandamentului Maritim Sovietic”. După consultări cu Statul Major al Marinei şi cu Marele Stat Major al Armatei, contraamiralul Macellariu transmite amiralului sovietic hotărârea autorităţilor militare române de a colabora, nu de a se preda.
5 septembrie 1944: Comandantul Escadrilei de Distrugătoare se sinucide în momentul ocupării navelor de sovietici
La 30 august 1944 în portul Constanţa intră primele unităţi navale sovietice. La bordul navelor militare pătrund în ziua de 5 septembrie militari sovietici înarmaţi care debarcă echipajele române, ofiţerii şi maiştrii fiind internaţi în clădirea Gării Maritime. Comandantul Escadrilei de Distrugătoare cpt.cdor Dumbravă Alexandru s-a sinucis, iar ofiţerul de gardă, cpt. Tudor Nicolae, a fost rănit prin împunsături de baionetă. Acest incident a avut loc la bordul navei comandant NMS Regina Maria. Cele patru distrugătoare, împreună cu alte nave ale Marinei Regale, având la bord echipaj sovietic, părăsesc portul Constanţa în ziua de 12 octombrie 1944, intrând în compunerea flotei sovietice dislocată în porturile din Marea Neagră.
Cpt.cdor Dumbravă Alexandru
La 4 octombrie 1945, prin Ordinul circular nr. 6255 al ministrului Secretar de Stat pentru Marină – amiralul Petre Bărbuneanu – se face cunoscut personalului din Marină că: „Guvernul sovietic a consimţit să transmită guvernului român navele captură de război, astfel: 2 distrugătoare (Mărăşti şi Mărăşeşti), 2 canoniere, 2 torpiloare, 1 submarin, 6 vedete rapide, 3 vedete de pază, 2 vase hidrografice. Aceste nave vor forma nucleul marinei noastre de război viitoare.” Solemnitatea restituirii de către URSS a navelor româneşti a avut loc la Galaţi, pe 12 octombrie 1945. Navele Mărăşti şi Mărăşeşti au format Secţia Distrugătoare în cadrul Grupării Navelor de Mare. Distrugătoarele au intrat în reparaţii, la fel ca şi celelalte nave maritime restituite de guvernul sovietic.
Dar navele surori „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” nu s-au întors acasă în 1945. Ele au fost confiscate și încorporate în Flota sovietică Mării Negre sub numele de Likhoy (fost Regele Ferdinand) și Letuchiy (fost Regina Maria), pe 20 octombrie 1944. Au fost returnate României în 1951 și redenumite D21 și , respectiv D22. Au servit până în 1961, când au fost casate.
La 11 mai 1951, prin ordinul M.St.M nr. 00316 s-a realizat o nouă organizare a comandamentelor, unităţilor şi formaţiunilor Marinei Militare. A fost constituit Divizionul de Distrugătoare format la început din două nave, iar din iunie 1951, când guvernul sovietic a restituit României o parte din navele luate la 5 septembrie 1944, în compunerea divizionului au intrat şi distrugătoarele tip R – Regele Ferdinand şi Regina Maria.
În anul 1952, printr-o nouă organizare a Marinei Militare, a fost înfiinţat Divizionul 418 Distrugătoare, având în compunere cele 4 nave sub numele tactic D11 - Mărăşti, D12 - Mărăşeşti, D21 – Regele Ferdinand, D22 – Regina Maria, dislocate în portul Constanţa.
Activitatea la bordul distrugătoarelor s-a desfăşurat până în aprilie 1961 când a început acţiunea de tăiere a acestora şi a altor nave ale Marinei Militare Române.
Contraamiralul Horia Macellariu
Flotila 56 Fregate de astăzi, urmașul „Careului de Ași” al Marinei Regale a României, poartă, din 30.12.2020, numele onorific de „Contraamiral Horia Macellariu”. În august 1944, Macellariu a salvat unitatea și oamenii ei de la distrugere, negociind înțelept cu amiralul german Brinkmann.
După instalarea guvernului Petru Groza, pe 6 martie 1945, contraamiralul Horia Macellariu a fost trecut din oficiu în poziția de rezervă („trecerea din oficiu în rezervă a personalului activ al armatei care prisosește peste nevoile de încadrare”), alături de alți generali. Avea vârsta de 51 de ani neîmpliniți.
În august 1945, Macellariu a luat legătura cu Ion Bujoiu, pentru alcătuirea unui comitet de conducere a organizațiilor anticomuniste din țară care se opuneau guvernului Dr. Petru Groza. În septembrie 1945, în timpul grevei regale, a luat legătura cu generalul Aurel Aldea și s-a numărat printre organizatorii manifestației promonarhiste de la 8 noiembrie 1945.
În primăvara anului 1946, amiralul Macellariu era considerat conducătorul forțelor de rezistență din zona Bucureștiului, grupate într-o organizație de luptă antibolșevică numită "Valurile Dunării".
Pe 18 noiembrie 1946, a fost condamnat în contumacie la muncă silnică ca urmare acuzațiilor de complot împotriva orânduirii de stat.
În noiembrie 1947, împreună cu mai mulți ofițeri și un avocat, a format, în București, Comitetul Mișcării Rezistenței Românești.
La 10 februarie 1948, Macellariu i-a trimis o scrisoare generalului Nicolae Rădescu, aflat în S.U.A. (prin intermediul colonelului american Lowel), în care cerea ajutor anglo-american și precizarea unei date la care să declanșeze operațiunea de răsturnare a guvernului comunist.
A fost arestat pe 19 aprilie 1948. A fost condamnat, din nou, la muncă silnică pe viață, pentru crima de organizare și înaltă trădare, sentință care a fost redusă apoi la 25 de ani de temniță și degradare militară.
A fost deținut în penitenciarul Aiud, unde s-a aflat în regim de totală izolare "fără aer, lumină sau soare", apoi la 4 aprilie 1958 a fost mutat în închisoarea de la Râmnicu Sărat. Pe 13 aprilie 1963, a fost transferat la penitenciarul Gherla, unde a stat în aceeași celulă cu marele gânditor Nicolae Steinhardt. Pe 3 decembrie 1963 a fost mutat la Dej, după care a revenit la Gherla de unde a fost eliberat pe 29 iulie 1964, odată cu grațierea colectivă acordată deținuților politici de către Gheorghiu-Dej.
După eliberarea din închisoare, în 1964, Horia Macellariu a fost reabilitat și i s-a redat gradul de contraamiral. A decedat în București la data de 11 iulie 1989, la venerabila vârstă de 95 de ani.
În anul 1997, i se publică, postum, lucrarea memorialistică „În plin uragan”.
Contraamiralul Horia Macellariu și comandantul Escadrilei de Distrugătoare, cpt.cdor Dumbravă Alexandru, care s-a sinucis în momentul ocupării navelor române de către sovietici, sunt printre eroii cunoscuți ai Forțelor Navale Române dar cartea de onoarea a Marinei României are mult mai mulți oameni care și-au sacrificat viața pentru binele țării. Numele celor căzuți la datorie este trecut pe lista înscrisă pe plăcile de granit ce înconjoară Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanța. Trecătorii se opresc acum să citească în tăcere cum se chemau unii dintre cei cărora le datorăm prezentul.
Notă:
La realizarea articolului au fost folosite materiale publicate de Forțele Navale Române (https://www.navy.ro/despre/organizare/flotila_56/istoric.php, https://www.navy.ro/comunicat.php?id=933, https://www.anmb.ro/ro/files/muzeu/colectii/colectii_pers3_macellariu.html),
Wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Horia_Macellariu, https://en.wikipedia.org/wiki/NMS_Regina_Maria, https://en.wikipedia.org/wiki/Regele_Ferdinand-class_destroyer),
Adevărul https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/cum-s-a-nascut-crucea-marinarilor-de-pe-faleza-1721553.html
Liga Militarilor Profesioniști https://www.ligamilitarilor.ro/arc-peste-timp/un-erou-al-marinei-regale-romane-capitan-comandorul-alexandru-dumbrava/
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Serghei Kovaliov, unul dintre cei mai cunoscuţi militanţi pentru drepturile omului în Rusia, figură marcantă a disidenţei din perioada sovietică, a decedat luni la vârsta de 91 de ani, a anunţat familia sa, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a susţinut luni programul de reforme politice cunoscut sub numele de Perestroika (Restructurare), dar a recunoscut totodată că ambiţiosul proiect nu a fost lipsit de erori, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Ultimul autor încă în viaţă al puciului comunist eşuat în august 1991 la Moscova, care a precipitat destrămarea URSS, a decedat miercuri la vârsta de 89 de ani, a anunţat un înalt responsabil rus, notează Agerpres, citând AFP.
Un pensionar în vârstă de 84 de ani din Germania este judecat pentru că în pivnița casei sale a fost găsit un adevărat arsenal de arme, printre care și un tanc din al Doilea Război Mondial. Bărbatul riscă o amendă de 500.000 de euro.
O echipă de scufundători a descoperit fragmente dintr-o corabie militară în oraşul antic scufundat Thonis-Heracleion - odinioară cel mai mare port egiptean la Mediterană -, precum şi un complex funerar atestând prezenţa negustorilor greci, au precizat luni autorităţile egiptene, potrivit Reuters.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai atroce acte criminale săvârșite pe teritoriul României.
Dimineața zilei dintre 21 și 22 iunie 1941 avea să consemneze intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial.
Parlamentul European a organizat marţi o ceremonie de comemorare a deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală şi de Est, ''care au şocat lumea şi au pecetluit soarta mai multor generaţii de oameni din statele baltice şi din Europa Centrală şi de Est'', după cum a declarat preşedintele legislativului european, David Sassoli.
În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În 2021, Ziua Eroilor are loc în data de 10 iunie.
Istoricul Lavinia Betea consideră că în decembrie 1989 nu a existat nicio posibilitate ca Armata României să schimbe regimul iar Nicolae Ceaușescu controla întreaga structură.
Narativul Federației Ruse despre cel de-al Doilea Război Mondial plasează Moscova în tabăra victimelor, respingând responsabilitatea Uniunii Sovietice în ceea ce privește declanșarea conflagrației mondiale.
Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii de către foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, care au recrutat mii de elevi în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România.
Nu e niciun secret că pentru ruși cel de-al Doilea Război Mondial a început la 22 iunie 1941, odată cu Operațiunea Barbarossa - invazia Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.
Viaţa în libertate şi pace nu trebuie niciodată să fie considerată un lucru asigurat, a declarat sâmbătă preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, cu prilejul Zilei Victoriei împotriva nazismului, relatează Agerpres, care citează agenţia TASR.
Pe 30 aprilie 1945, în plină Bătălie a Berlinului, Adolf Hitler se sinucidea în buncărul său. Soarta Germaniei naziste era de mult pecetluită, Fronturile de Vest și de Est ajunsese atânc în teritoriul german, iar prăbușirea Reich-ului, o chestiune de zile.
Teoriile conspiraționiste au vândut mereu, acaparând publicul însetat de mister. Fie că vorbim de extratereștrii antici, moartea lui Hitler, pasul lui Neil Armstrong pe Lună sau doborârea turnurilor gemene World Trade Center, succesul conspiraţiilor este garantat. Mai ales că apostolii acestor teorii îmbină fapte reale cu pură imaginație. Însă ele rămân doar teorii puerile fără să atingă statutul de adevăr istoric.
Eliberarea oraşului Oradea şi instaurarea administraţiei româneşti, în urmă cu 102 ani, vor fi celebrate marţi în condiţii speciale, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, doar prin glasul clopotelor din bisericile româneşti şi prin ofranda coroanelor de flori ce vor fi depuse la Statuia generalului Traian Moşoiu.
Operațiunea Dynamo sau evacuarea miraculoasă de la Dunkirk a reprezentat o parte a Bătăliei Franței în cel de-al Doilea Război Mondial.
Locotenentul (rtr) Gheroghe Bădulescu a fost printre puținii veterani de război care a luptat la Cotul Donului și care se mai afla în viață în 2021. Din păcate, Nea Gheorghiță a trecut pragul acestei lumi.
În urmă cu două zile, trei cercetători CNSAS au cerut ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, o decizie urgentă prin care să dispună restituirea tuturor documentelor aparținând fostei Securități, deoarece MApN ar fi trimis selectiv anumite fonduri arhivistice către CNSAS, existând astfel o lipsă de voință în restituirea în integrum a arhivelor. Între timp, MApN a venit cu o primă reacţie, precizând că toate documentele ce privesc fosta securitate au fost trimise CNSAS, cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale.
Frumoasa Bucovină de Nord, a Luceafărului Mihai Eminescu și a multor altor mari români, a fost martora, acum 80 de ani, pe 1 aprilie 1941, unui odios masacru despre care și azi mai căutăm adevăruri.
Pe data de 31 martie 1995, în urmă cu exact 26 de ani, avea loc cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României. Atunci, la Balotești, o aeronavă Airbus de tip A310-324, s-a prăbușit în apropierea aeroportului Otopeni. În urma tragediei nu au existat supraviețuitori.
Sunt 103 de ani de când „Sfatul Țării” vota la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Regatul României.
23 martie 1999. 22 de ani de la una dintre cele mai controversate acțiuni NATO. Alianța ia decizia să bombardeze Serbia, pe atunci parte a Republicii Federative Iugoslavia, decizie cunoscută ca ”Operațiunea Allied Force”. Atacul NATO a început în 24 martie 1999.
Ocupația sovietică a fost cea mai lungă ocupație pe care a suportat-o țara noastră în ultimii 300 de ani. Ea s-a întins pe o perioadă de 14 ani, din 1944 până la retragerea Armatei Roșii în 1958.
Ultimul mare război în care China a fost implicată este conflictul chino-vietnamez din 1979. Sigur că de atunci au trecut foarte mulți ani iar Armata de Eliberare a Poporului s-a schimbat și tehnologizat radical.
Portavioanele au reprezentat întotdeauna o necesitate pentru SUA. Încă din anii 1930 inginerii au încercat să dezvolte o tehnologie care să permită lansarea avioanelor de pe mare fără a avea o pistă. Astfel a luat naștere sistemul Brodie care permitea lansarea și recuperarea avioanelor cu ajutorul unor cabluri.
Se întâmpla pe 15 aprilie 1969, când o aeronavă de tip MiG-21 a Coreei de Nord a doborât un avion de recunoaștere și supraveghere de tip EC-121 al Statelor Unite ale Americii.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a evidenţiat rolul jucat de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, în istoria ţării sale şi a lumii, felicitându-l marţi cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă, transmite EFE.
Mihail Gorbaciova va împlini anul acesta, pe 2 martie, vârsta de 92 de ani. Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice și secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
Din când în când este bine să ne reamintim de eroii noștri, să le privim faptele cu atenție și să le înțelegem semnificațiile și ecoul în timp. Unii dintre ei au activat în „Careul de Aşi”, porecla dată celei mai renumite unități a Marinei Regale Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Președintele interimar Ilie Bolojan a efectuat o vizită la militarii români dislocați în Bosnia și Herțegovina, cu ocazia unei escale la Sarajevo, la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Tirana. Vizita a fost motivată de respectul față de Armata României și de dorința de a transmite aprecierea față de militarii care contribuie la menținerea păcii în regiune.
Negociatorii ruşi la discuţiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuţiile.
O întâlnire între preşedinţii rus Vladimir Putin şi respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este "posibilă", cu condiţia ca Moscova şi Kievul să fi ajuns la "acorduri" în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuţii directe de pace dintre cele două părţi din 2022, informează Agerpres și AFP.
Un lot suplimentar de avioane de luptă sovietice MiG-29, pe care Polonia le retrage din serviciul Forțelor Aeriene, ar putea fi transferat în Ucraina, a declarat însărcinatul cu afaceri polonez la Kiev, Piotr Lukasiewicz, într-un interviu acordat publicației European Pravda. Polonia deja a livrat alte avioane MiG-29 către Ucraina, fiind de fapt statul care a spart gheața.
În topul succeselor militare realizate de Ucraina în cei peste trei ani de război declanșat de Federația Rusă se numără cu siguranță cel pe mare. Azi, Flota rusă de la Marea Neagră e ținută, la propriu, în șah și împinsă, departe de linia frontului. Fără nicio navă de suprafață sau fără submarine, ucrainenii au reușit să scufunde zeci de nave mai mari sau mai mici ruse, folosindu-se de drone sau rachete. Inclusiv „mândria” Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost scufundat. Dar în 2022, în primele etape ale invaziei pe scară largă, lucrurile stăteau diferit. Ucrainenii povestesc cum rușii au ajuns în zona României, dar dezvăluie și câte nave ruse de luptă mai sunt azi în Crimeea ocupată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agențiile Agerpres și DPA.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuţiilor indirecte dintre cele două ţări cu privire la programul nuclear al Iranului, şi a calificat statul Israel drept "o tumoră canceroasă periculoasă şi letală în regiune", care trebuie "extirpată", informează Agerpres, AFP şi Reuters.
Statele Unite se confruntă cu o probabilitate tot mai mare a unui conflict militar major cu China în următorii ani, un scenariu care, spre deosebire de angajamentele externe recente, ar putea avea repercusiuni directe și disruptive pe teritoriul american. Aceasta este avertizarea tot mai apăsată transmisă de oficiali militari de rang înalt, pe măsură ce tensiunile legate de Taiwan continuă să escaladeze, iar Beijingul își accelerează pregătirile militare.
Statele Unite ale Americii vor începe discuții cu aliații europeni privind o posibilă reducere a numărului de trupe americane staționate pe continent, a anunțat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker. Aceste discuții sunt planificate să demareze "mai târziu în acest an", după summitul NATO din iunie de la Haga, a precizat Whitaker.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat o nouă avertizare publică privind intensificarea unei campanii de dezinformare coordonate, menită să influențeze procesul electoral din România. Autoritățile atrag atenția că rețeaua de pagini online de tip "Doppleganger", care imită identitatea vizuală a unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă autentice, și-a reluat acțiunile, de data aceasta într-o manieră mult mai agresivă și mai puțin disimulată decât anterior.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat pe 14 mai 2025 două vânzări militare către Turcia, constând în sisteme avansate de rachete aer-aer, a căror valoare atinge 304,1 milioane de dolari, conform anunțului făcut de Agenția pentru Cooperare în Domeniul Securității Apărării (DSCA). Aceste achiziții strategice includ 53 de rachete AIM-120C-8 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) și 60 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II, alături de echipamentul și serviciile de suport aferente. Vânzarea acestor arme este menită să consolideze capacitățile de apărare aeriană ale Turciei, să îi întărească rolul în cadrul NATO și să aprofundeze interoperabilitatea militară cu Statele Unite.
Regatul Unit și Germania și-au anunțat intenția de a dezvolta o capabilitate de atac la mare distanță, cu o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri. În prezent se cunosc puține lucruri despre acest sistem, în afară de faptul că va fi livrat în anii 2030 și că Ministerul Apărării din Marea Britanie l-a descris ca fiind o armă de „atac de precizie la mare distanță”.
Într-o mișcare strategică menită să-și consolideze semnificativ capacitățile de apărare pe fondul tensiunilor regionale în creștere, Ministerul polonez al Apărării Naționale a finalizat pe 15 mai, la Varșovia, un acord istoric cu compania poloneză de tehnologie militară WB Group. Contractul-cadru vizează achiziția a aproape 1.000 de seturi, totalizând aproximativ 10.000 de unități individuale, de muniții de tip "loitering munition" Warmate.
Peste 92.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 16:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
România ar putea începe în curând să exporte tehnică militară, marcând o schimbare de abordare şi un rol mai activ pe piața europeană de apărare. Declarația a fost făcută joi la Brașov de către Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia unei vizite de lucru la uzinele Carfil SA și IAR Ghimbav, parte a industriei național de apărare.
Grupul de hacking rusesc Fancy Bear, asociat cu serviciul de informații militare GRU, desfășoară o vastă campanie de spionaj cibernetic, vizând conturile de email ale oficialilor ucraineni de rang înalt, precum și ale executivilor din companii de apărare din alte țări care furnizează echipament militar Kievului. Potrivit unei noi cercetări publicate de firma de securitate ESET, această campanie, activă încă din 2023 și detectată cel mai recent pe 17 aprilie, exploatează vulnerabilități în diverse platforme de software de webmail, inclusiv unele folosite la scară largă.
Forțele Aeriene și Lockheed Martin sunt în discuții pentru a accelera atribuirea simultană a două contracte subsecvente - Loturile 18 și 19 - în cadrul Programului avionului F-35 Joint Strike Fighter.
Primele discuții directe dintre reprezentanții Ucrainei și Rusiei de la începutul invaziei rusești din februarie 2022 au început vineri, la ora 13:40, la Palatul Dolmabahce din Istanbul.
Un avion B-52 al Forțelor Aeriene Americane, care urma să efectueze, pe 16 mai, un survol la joasă altitudine în Letonia a fost amânat datorită vremii severe.
Propaganda rusă analizează din toate unghiurile posibile anunțul recent al Franței cu privire la extinderea „umbrelei nucleare” deasupra Europei. Și, în ciuda poziției moderate ale României, voinței politice sau a lipsei de cadru legislativ, România totuși deschide o listă scurtă în care se mai află, desigur, și Polonia stat cu un narativ mult mai pregnant care tocmai ce a semnat un acord militar bilateral cu Franța. Experții ruși rostesc numele României folosind două argumente.
Rezultatele conflictului aerian dintre India și Pakistan au arătat adevărata putere a armelor chineze. Indienii au pierdut cel puțin un Dassault Rafale, mândria Forțelor Aeriene Franceze.
Emiratele Arabe Unite vor investi 800 de milioane de dolari în portul sirian Tartus. Anunțul vine imediat după ce președintele american Donald Trump a anunțat ridicarea sancțiunilor americane împotriva Siriei în timpul unei vizite în Arabia Saudită.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a informat, pe 16.05.2025, că un avion de vânătoare de tip F-16 s-a prăbușit în timpul unei misiuni executate pe timp de noapte.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a demis pe comandantul șef al Forțelor Terestre Ruse, generalul Oleg Saliukov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ferm că integritatea teritorială a Ucrainei este un principiu fundamental, consfințit de Constituție, excluzând astfel orice posibilitate de negociere privind statutul teritoriilor aflate sub ocupație temporară, inclusiv peninsula Crimeea. Declarația categorică a fost făcută în capitala Turciei, Ankara, în cadrul unei conferințe de presă susținute în urma convorbirilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Armata Statelor Unite și-a reafirmat angajamentul ferm față de apărarea colectivă a NATO prin desfășurarea sistemului de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată M142 HIMARS în cadrul Exercițiului Hedgehog 2025 (Ariciul 2025), cel mai amplu exercițiu militar național desfășurat vreodată de Estonia. Manevrele, la care participă peste 16.000 de militari din Estonia și din state membre NATO și care se desfășoară în apropierea orașului Voru, subliniază accentul strategic al Alianței pe pregătirea operațională și descurajarea de-a lungul Flancului Estic.
Forțele Armate Poloneze au făcut un pas important în direcția consolidării suportului logistic pentru tancurile de luptă M1 Abrams, prin semnarea unui acord de parteneriat strategic între compania americană General Dynamics Land Systems (GDLS) și firma poloneză Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne (WZM). Obiectivul central al acestui parteneriat este dezvoltarea unei capacități industriale naționale dedicate sprijinului operațional al tancurilor Abrams aflate în dotarea armatei poloneze.
Statele Unite iau în considerare dezvoltarea unui nou avion de luptă F-55, precum și modernizarea avionului de luptă F-22 la versiunea Super Raptor. Președintele Donald Trump a declarat acest lucru în timpul unui eveniment organizat la baza aeriană Al-Udeid din Qatar.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a prezentat pe 15 mai 2025 specificațiile tehnice ale noii sale generații de drone navale, Magura V7. Potrivit informațiilor şi imaginilor prezentate de publicaţia ucraineană Militarnyi, această dronă de ultimă generație ar fi fost deja utilizată cu succes la începutul lunii mai pentru a doborî două avioane de vânătoare rusești Su-30, un eveniment care, dacă este confirmat pe deplin, marchează o modernizare notabilă a capacităților militare ucrainene în Marea Neagră.
În timp ce toată lumea stă cu ochii ațintiți asupra negocierilor de pace de la Istanbul, trupele ruse fac progrese în Republica Populară Donețk (RPD), unde au anunțat capturarea unor noi localități. Astfel, pe 15.05.2025, Ministerul rus al Apărării a informat că Grupările de trupe Vest și Centru au preluat controlul asupra localităților Torskoye și Novoaleksandrovka.
Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.