F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Așa cum bine remarca și postarea MApN, pregătirea de azi este siguranța de mâine.
Imaginile prezentate azi de Ministerul Apărării Naționale sunt de la o misiune de antrenament executată în comun de avioanele F-16 ale României și aeronavele Eurofighter Typhoon ale Italiei.
Ministerul precizează că Forțele Aeriene Române și detașamentul Forțelor Aeriene Italiene dislocat în România execută periodic antrenamente comune de tip Air-Air, în cadrul cooperării bilaterale și al angajamentelor asumate în cadrul NATO.
Activitățile se desfășoară în spațiul aerian național și se bazează pe scenarii tactice complexe, menite să consolideze interoperabilitatea dintre cele două forțe aeriene și să crească nivelul de pregătire al echipajelor pentru misiuni de apărare aeriană.
Participarea aeronavelor italiene la aceste misiuni reflectă angajamentul comun în cadrul NATO pentru descurajare și apărare colectivă și contribuie direct la consolidarea posturii de apărare aeriană pe flancul estic al Alianței.
Spațiul aerian al NATO, supravegheat non-stop de către statele aliate
Misiunile de Poliție Aeriană Întărită au rolul de a păstra securitatea spațiului aerian al Alianței și presupun prezența permanentă, pe bază rotațională, a aeronavelor aliate, pregătite de a reacționa la orice încălcări ale spațiului aerian NATO.
Amintim că, de la începutul lunii aprilie, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, se află un detașament italian format din aproximativ 180 de militari și șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Aeronautica Militare, care vor participa, pentru patru luni, la misiuni de Poliție Aeriană Întărită enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în zona de sud a Alianței Nord-Atlantice.
În cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită, desfășurată în România, aeronavele italiene au preluat ștafeta de la detașamentul spaniol, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave Eurofighter Typhoon.
La rândul său, România participă constant la misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

Începând cu sfârșitul lunii martie, avioane de luptă F-16 ale României au fost desfășurate pentru a monitoriza spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Aceste trei țări NATO nu dispun de propriile aeronave de luptă, ceea ce face ca misiunea Baltic Air Policing să fie crucială în prevenirea incursiunilor aeriene rusești.
Cele 12 avioane F-16 angajate în această misiune sunt împărțite astfel: 4 F-16AM portugheze sunt dislocate la Baza Aeriană amari din Estonia, iar F-16C poloneze și patru F-16AM românești sunt dislocate la Baza Aeriană Siauliai din Lituania.
Execuția misiunii de Poliție Aeriană NATO se bazează pe sofisticatul Sistem Integrat de Apărare Aeriană și Antirachetă al NATO (NATINAMDS).
Sub autoritatea supremă a Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR), misiunea este gestionată prin Comandamentul Aerian Aliat (AIRCOM), cu sediul în Ramstein, Germania. Două Centre de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) – unul în Torrejon, Spania, care acoperă spațiul aerian sudic, și altul în Uedem, Germania, responsabil pentru regiunile nordice – asigură comandă și control non-stop.
Atunci când sunt necesare interceptări – de exemplu, ca răspuns la încălcări ale spațiului aerian, activități suspecte în apropierea granițelor NATO sau trafic aerian nesigur – CAOC determină ce aeronavă va răspunde în funcție de locația incidentului. Acest sistem extrem de coordonat asigură răspunsuri rapide și eficiente, adaptate scenariilor specifice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News