Serviciul Român de Informații (SRI) a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989.
Serviciul Român de Informații (SRI) a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989.
Analiştii site-ului ucrainean Sprotyv - cunoscut şi sub denumirea de ''Centrul Rezistenței Naționale'' din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale armatei ucrainene - au relatat într-un raport, bazat pe informaţii primite din Belarus, că Federația Rusă pregătește o provocare pe teritoriul Belarusului, în imediata apropiere a graniței cu Ucraina.
Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.
Autorităţile americane au acuzat cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani că au conspirat pentru achiziţionarea de tehnologii militare pentru sectorul apărării din Rusia, prin eludarea sancţiunilor.
Chiar dacă guvernele statelor occidentale au impus mai multe pachete de sancţiuni Federaţiei Ruse, aceasta reuşeşte să aibă în continuarea acces la componente şi echipamente occidentale, în special cipuri, care sunt extrem de necesare în producţia de arme. O investigație realizată de agenţia de presă Reuters și think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) arată că Rusia reuşeşte să aibă acces la cipuri prin intermediul unui lanţ de aprovizionare care trece prin Turcia și Hong Kong.
Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, ar fi fost fotografiat la Viena, Austria. Mai multe surse ucrainene vorbesc despre prezența sa în capitala Austriei. În imaginile publicate apare un bărbat care seamănă izbitor cu Serghei Narîşkin, dar prezența sa în Austria nu e confirmată oficial.
Brittney Griner, vedeta WNBA (Women's Naţional Basketball Association), care a fost reținută de Rusia pentru mai multe luni de zile, în baza unor acuzații de trafic de droguri, a fost eliberată joi în cadrul unui schimb de prizonieri cu traficantul internațional de arme Viktor Bout, a precizat CBS News, citând un oficial american.
Unele rachete pe care Rusia le foloseşte acum pentru a bombarda Ucraina sunt produse recent şi vin direct de pe linia de producție. Printre armele folosite de ruşi se numără rachete produse în luna august a acestui an, a declarat sâmbătă generalul Vadim Skibitsky, şef adjunct al serviciului ucrainean de informaţii militare [GUR]. Ucraina a făcut de mai multe ori apel la statele occidentale să impună un pachet de sancţiuni mai dur industriei ruse de apărare pentru a îngreuna reaprovizionarea armatei ruse cu armament.
Un agent rus a fost arestat la Odesa de SBU (Serviciu de Securitate al Ucrainei), în timp ce se pregătea să transmită informații privind plasamentul bateriilor de coastă Neptun, precum și a sistemelor de apărare antiaeriană.
La câteva săptămâni după inaugurarea (04.11.2022) noului sediu al Wagner din Sankt Petersburg,, ultranaționalistul sârb Damjan Knezevic a efectuat o vizită la sediul controversatei companii ruse.
Pe 1 decembrie, Serbia l-a numit șef al serviciilor de informații pe Alexander Vulin, o cunoscută personalitate pro-rusă, apropiată președintelui Alexander Vucic, după cum a informat televiziunea sârbă de stat.
Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins marţi dimineaţa la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, parte a unor operaţiuni menite să contracareze "activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse", a anunţat SBU.
Un raport al serviciilor secrete americane a dezvăluit că Emiratele Arabe Unite au depus eforturi intense pentru a manipula sistemul politic american de mult timp, unele dintre ele constituind "activități de spionaj", în ciuda descrierii statului arab drept "partener apropiat și de încredere al Statelor Unite".
Noua Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va intra în curând în Parlament, a declarat șeful Legislativului Igor Grosu.
În luna octombrie au apărut primele informaţii că o dronă iraniană de recunoaștere și atac Mohajer-6, care a fost "adusă" cu mare grijă la sol de către Forțele Armate Ucrainene, la sfârșitul lunii septembrie, a fost construită cu componente occidentale. Acum, The Wall Street Journal dezvăluie că drona iraniană Mohajer-6 este asamblată în proporție de 75% din componente fabricate în ţările occidentale, inclusiv cu componente de provenienţă israeliană.
Ministrul israelian al apărării în exerciţiu, Benny Gantz, a declarat miercuri că Israelul nu dispune de capacităţile de producţie necesare pentru a furniza Ucrainei mult-doritele sisteme de apărare antiaeriană cum este Domul de Fier (Iron Dome), relatează TPS.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat un grup de sabotori care plănuia să ucidă comandanții Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene. Direcţia de contrainformații a SBU a destrcturat grupul de sabotori și colaboratori ai serviciilor speciale ruse care activau la Kiev și în regiunea Sumi.
Rusia a oferit Iranului 140 de milioane de euro în numerar și o serie de arme britanice și americane confiscate pe câmpul de luptă din Ucraina, în schimbul unor drone pe care acum le utilizează pentru a lovi infrastructura ucraineană.
Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin invadarea neprovocată la scară largă a Ucrainei, ceea ce avea să fie primul război de cucerire de după 1939 pe care bătrânul continent avea să-l vadă.
Direcţia de contraspionaj a Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) a reținut un agent rus care era interesat să obţină informaţii despre pozițiile şi loc în care se aflau sisteme HIMARS, dar şi obuzierele M777. De asemenea, acesta ar fi oferit informaţii - coordonate precise - ale unor obiective din Nikopol, regiunea Dnepropetrovsk, pe care forţele ruse de ocupaţie le-au bombardat masiv.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a vizitat Ucraina la începutul lunii octombrie.
După schimbarea șefului SBU din vară, lucrurile par a se mișca mai bine și în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.
Două anchete sunt în desfăşurare la Paris legate de asociaţia Dialog franco-rus, justiţie încercând să stabilească dacă doi dintre responsabilii săi, un europarlamentar şi un fost senator, au obţinut avantaje în schimbul unor poziţii favorabile Moscovei, notează AFP.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a reținut pe președintele și pe șeful Departamentului de Activități Economice Externe al companiei Motor Sich Joint Stock Company - unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume. Aceștia sunt suspectați că au desfăşurat activităţi care au ajutat statul agresor - Federaţia Rusă - să intre în posesia mai multor componente produse de compania ucraineană Motor Sich.
După ce Turcia a semnat cu guvernul de la Tripoli un acord în domeniul gazelor și petrolului, șeful serviciilor secrete egiptene s-a întâlnit la Benghazi cu comandantul forțelor din estul Libiei. Miercuri, a avut loc o întâlnire între șeful serviciului egiptean de informații, generalul-maior Abbas Kamel, și comandantul forțelor din estul Libiei, Khalifa Haftar, în orașul Benghazi, în estul țării.
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, intenționează să îl demită pe șeful agenției federale responsabile cu securitatea cibernetică din Germania, Arne Schönbohm, deoarece există bănuieli că acesta a intrat în contact cu persoane care au legătură cu serviciile ruse de informaţii.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a capturat un grup sabotori care făceau pare din aşa-zisa companie militară privată (PMC) Wagner Group. Potrivit ofiţerilor ucraineni de informaţii ai SBU, persoanele capturate au torturat mai mulţi cetăţeni ucraineni din regiunea Harkov.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a inclus pe fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, pe lista persoanelor date în urmărire pentru incitare la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează DPA şi Interfax-Ukraina.
Costin Georgescu, fost director SRI în perioada 1997-2000, a declarat că serviciile ruse de informații „sunt peste tot și încearcă orice să obțină informații” în folosul Federației Ruse în România.
Descindere a polițiștilor de la Combaterea Crimei Organizate și a jandarmilor de la trupele speciale de intervenție, luni dimineață, la sediul NIS Petrol din Timișoara, companie sârbă controlată de grupul rusesc Gazprom Neft, dar și la alte adrese.