Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spionajul chinez este la apogeu. Europa are de dus o luptă grea pe frontul nevăzut
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Asemenea domeniului economic, China și-a găsit și în sfera spionajului propria cale de a obține succesul prin împletirea elementelor de constrângere dictatoriale, tipic comuniste, cu metodele nuanțate specifice politicii “soft power” occidentale. O investigație desfășurată în Germania, ale cărei rezultate au fost făcute publice anul trecut, arată cum spionii chinezi au trecut de nivelul interesului strict industrial și încearcă să influențeze politica germană și europeană prin recrutarea politicienilor.

Sute de mesaje text trimise de un agent de informații de la Ministerul Securității de Stat din China, cunoscut drept Daniel Woo, arată că regimul comunist a comandat “cu succes” inițiative parlamentare atât în Belgia, cât și în Germania.

Acest raport oferă o privire rară în culisele puternicului aparat de informații al Chinei, fiind considerat un succes în devoalarea activităților Chinei în Europa și în încercarea acesteia de a-și croi drum spre inima democrației europene pentru a-și exercita influența.

 

Dacă Rusia este ca o furtună, China reprezintă o adevărată schimbare climatică

 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei poate fi cea mai mare problemă cu care se confruntă Europa în acest moment, dar, pe termen lung, cea mai mare amenințare vine din China. „Rusia este o furtună” – spune Thomas Haldenwang, șeful Biroului Federal pentru Protecția Constituției, cum este cunoscută agenția germană de securitate internă – în timp ce „China este schimbarea climatică”, își continuă acesta comparația semnificativă.

De când Xi a preluat puterea în China, în 2012, s-a concentrat intens pe extinderea masivă a unui aparat de securitate aflat deja în expansiune. În plus, noile legi au oferit agențiilor guvernamentale practic frâu liber atunci când vine vorba de supraveghere.

Până în 2049, anul care va marca centenarul Republicii Populare, Xi Jinping speră să-și transforme țara într-o superputere, egalând sau chiar depășind puterea tehnologică și militară a Statelor Unite. Xi numește proiectul de a aduce țara în vârful ierarhiei globale, drept „visul chinezesc”, iar pe drumul către acest obiectiv, aproape totul merge bine.

Spionii și hackerii chinezi sunt mult mai puțin intruzivi decât omologii lor ruși și folosesc mai puțină forță brută. Otrăvirea criticilor în Marea Britanie sau uciderea dușmanilor statului într-un parc din Berlin, așa cum au făcut asasinii sponsorizați de statul rus, nu sunt strategii pe care agenții de informații chinezi le-ar folosi.

De asemenea, hackerii chinezi se feresc de mișcări spectaculoase, cum ar fi publicarea de e-mailuri compromițătoare de la politicienii occidentali în mijlocul unei campanii electorale, așa cum au făcut-o de mai multe ori ai lui Putin. Cu toate acestea, sunt cel puțin la fel de eficienți.

 

Controlul diasporei

 

Setul de instrumente al serviciilor secrete chineze este de o complexitate debordantă. Potrivit agenției de securitate interne a Germaniei, opresiunea regimului asupra dizidenților și minorităților precum uigurii nu se mai limitează la propria lor țară. Criticii Beijingului care locuiesc în Germania, spune agenția, au fost și ei vizați, uneori punând presiune asupra membrilor familiilor acestora de acasă. Scopul, spun oficialii germani de securitate, este „controlul și reglementarea diasporei”.

În același timp, susține agenția de securitate germană, spionii chinezi fac tot ce le stă în putință pentru a pune mâna pe tehnologiile viitoare, cum ar fi tehnologia cuantică, inteligența artificială, tehnologia hipersonică și biotehnologia. Cele mai multe dintre aceste tehnologii au aplicații militare.

Achizițiile de companii din Germania, spune agenția, servesc obiectivului strategic general de a oferi Chinei un avantaj în competiția globală pentru cunoaștere.

Însă atacurile cibernetice din China nu se mai limitează la companii și vizează din ce în ce mai mult politicienii, spun oficialii. Diplomații și agenții din ambasadele și consulatele chineze stabilesc rețele extinse în încercarea de a obține serviciile foștilor și prezenților politicieni germani.

Sună aproape ca un atac larg asupra Germaniei. „Partidul Comunist Chinez exploatează slăbiciunile sistemelor democratice pentru a le slăbi”, susține sinologul german Mareike Ohlberg din cadrul Fondului Marshall din Berlin.

 

Penetrarea în tăcere a sistemelor critice

 

Spionii cibernetici din China intră în tăcere în sistemele pe care le vizează și rămân acolo câțiva ani, furând încet și discret informații sensibile.

Aceste scurgeri pe termen lung ar putea fi folosite și în scopuri distructive, cum ar fi sabotarea infrastructurii critice, avertizează expertul în securitate Antonia Hmaidi într-un studiu recent realizat pentru Institutul Mercator pentru Studii Chineze (MERICS), un think tank respectat din Germania. Un cod malware chinezesc latent, subliniază ea, a fost deja descoperit în rețeaua electrică din SUA.

Numeroase companii listate pe indicele bursier de top al Germaniei, DAX, au fost vizate de atacuri cibernetice din China. Printre acestea se află cel puțin un producător german de semiconductori.

Într-un sondaj recent, 730 din cele peste 1.000 de companii chestionate spun că au fost vizate de atacuri cibernetice în ultimul an, iar 42% dintre acestea au identificat cel puțin un atac provenit din China.

Studiul MERICS constată că multe dintre țintele străine sunt în concordanță cu „obiectivele strategice ale guvernului chinez”. Concluzia la care a ajuns grupul de reflecție este că atacurile cibernetice reprezintă „un risc pentru prosperitatea pe termen lung a Europei”.

 

O armată de spioni

 

China are la dispoziție o armată de spioni. Cu sute de mii de agenți cu normă întreagă răspândiți pe glob, aparatul său de informații este „aproape sigur cel mai mare din lume”, a declarat Comitetul de Informații și Securitate al Parlamentului Britanic.

La acest număr se adaugă multe alte mii de chinezi expatriați, cercetători în vizită, studenți și oameni de afaceri care își oferă serviciile trimițând informații înapoi acasă sau care sunt forțați de autoritățile de informații chineze să spioneze.

O lege chineză a informațiilor, intrată în vigoare în 2017, prevede că „orice organizație sau cetățean trebuie să sprijine, să asiste și să coopereze cu activitatea de informații de stat.”

Aceasta înseamnă că statul poate cere oricărui cetățean sau oricărei companii chineze să coopereze cu serviciile de informații. Este în esență o licență pentru spionaj nelimitat.

 

În SUA fenomenul spionajului chinez este cunoscut de mai mult timp

 

În Statele Unite, China a fost văzută de mult timp ca o amenințare, FBI-ul subliniind riscul încă din 2005. În prezent, FBI are deschis un site web numit The China Threat unde nominalizează spionii chinezi deconspirați. La fiecare 12 ore, FBI deschide o nouă anchetă într-un caz de spionaj.

Strategia de „expunere și rușine” urmată de Statele Unite ar fi trebuit să acționeze ca un factor de descurajare, dar până acum pare să fi avut un efect redus. Mai mult, grupurile cibernetice chineze par să își dezvolte în continuare abilitățile și să devină mai profesionale.

Furturile au loc din ce în ce mai mult pe plan digital. China operează cel mai cuprinzător program de hacking din orice țară din lume, a declarat șeful FBI, Christopher Wray, în timpul unei apariții la sfârșitul lunii octombrie în Silicon Valley.

Intervenția acestuia a avut loc în cadrul unui eveniment destul de neobișnuit, întrucât, pentru prima dată, șefii serviciilor de informații din toate statele membre Five Eyes – Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă – au apărut în fața presei în același timp.

Mesajul acestora a fost însă unul clar: Când vine vorba de China, situația este mai gravă ca niciodată.

Firma americană de securitate cibernetică Mandiant consideră că autoritățile chineze se află în spatele a 29 de grupuri clasificate drept Advanced Persistent Threats (APT), o desemnare pe care experții o acordă celor mai periculoși actori rău intenționați de pe web.

Metodele au fost, de asemenea, perfecționate: Dacă în urmă cu mai mulți ani atacatorii cibernetici chinezi erau cunoscuți pentru campanii simple de phishing, prin care instalau malware pe computere imediat ce utilizatorul face clic pe un link trimis prin e-mail, astăzi grupurile chineze apelează la metode mai sofisticate, în special de țintire a punctelor slabe din servere, și alocă o mare energie pentru a-și acoperi urmele.

 

Teroarea chineză în peste 50 de state

 

Foarte puțini chinezi exilați în Germania sunt dispuși să vorbească despre presiunile la care sunt supuși din partea Beijingului, inclusiv pentru a spiona în interesul statului, întrucât se tem că acest lucru ar putea înrăutăți represiunea pe care mulți dintre ei și familiile lor o experimentează deja.

Potrivit ONG-urilor chineze precum Congresul Mondial Uighur, Inițiativa Tibet sau Freedom for Hong Kong, Beijingul operează o rețea de „posturi de poliție” informale în peste 50 de țări din întreaga lume, inclusiv în Germania.

Deși autoritățile chineze susțin că facilitățile au fost înființate pur și simplu pentru a-i ajuta pe chinezii expatriați cu nevoile birocratice, oficialii germani de securitate au avertizat că sunt folosite pentru a „spiona și influența diaspora chineză”.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce ar vrea să știe Kremlinul
O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ce s-a ales de Wagner Group la un an de la moartea lui Evgheni Prigojin? Foștii mercenari fac acum parte din Rosgvardiya și din forțele cecene Akhmat
"Spionaj deosebit de intim", când agenții ruși își mint proprii copii. Detalii despre familia care a fost repatriată în Rusia după schimbul de prizonieri cu SUA
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Serviciile speciale ucrainene plănuiau asasinarea președintelui Putin și ministrului rus al apărării. Planurile au fost dejucate după o convorbire telefonică între miniștrii apărării din Rusia și SUA
”Patria nu te-a uitat”, consemnul Kremlinului pentru toți spionii ruși din Vest. Schimbul de condamnați va amplifica acțiunile de spionaj ale Moscovei?
Discuțiile privind schimbul istoric de prizonieri între Occident și Rusia au durat peste 2 ani: Care a fost cel mai important deţinut pentru Moscova?
Parlamentul R. Moldova, penetrat de ruși? SIS efectuează o investigație privind un caz de spionaj rusesc în forul suprem al Moldovei
O unitate specială a agenției ruse GRU recrutează sabotori în Europa prin intermediul Telegram și TikTok
Serviciile franceze de informații au arestat un rus, bănuit că pregătea acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice, în colaborare cu o ”putere străină”
Expulzarea diplomatului român din Rusia arată că România respinge tentaculele ruse. Spionajul rus, o caracatiță ce se întinde în Europa
SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Investigaţie media: Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova a lucrat pentru Rusia. România, menţionată ca poartă de intrare a echipamentelor militare destinate Ucrainei
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Un sirian a aruncat cu cocktail Molotov în Ambasada Israelului din România. Brigada antitero a SRI a intervenit într-o fracțiune de secundă
Între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă: CIA vede în războiul din Ucraina o oportunitate uriașă pentru a recruta spioni ruși
Contraspionajul britanic MI5 își schimbă centrul de greutate al activităților principale: Accentul va fi mutat de la teroriștii internaționali către spionii din Rusia și China
După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
Spioni ruși la sediul NATO, atacuri asupra rețelelor de transport din UE, noi detalii despre rețeaua de spionaj din Austria

Ştiri Recomandate

Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN
EXCLUSIV
Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare
Țări NATO și partenere desfășoară un exercițiu militar în Georgia
Estonia semnează un acord de 200 de milioane de euro pentru sistemele Mistral 3. România are pe masă o ofertă la fel de avantajoasă
”O țară are 17 Patriot care sunt gata să fie trimise”. SUA vor furniza Ucrainei sisteme PATRIOT, anunță Trump
Su-35 chiar are probleme? Un stat care a refuzat cu scandal cel mai promovat avion al Rusiei nu ar fi făcut-o doar la presiunea SUA
”Flota Fantomă” a lui Putin, vânată nu doar cu sancțiuni, ci și de atacuri neconvenționale: Minele marine, folosite în operațiuni surpriză
Franța suplimentează cheltuielile militare. Șeful armatei, în primul interviu din 2021: Situația este alarmantă; „uitați-vă ce se întâmplă sub mare și în spațiu”
Zvonurile s-au adeverit: Zelenski a demis premierul. Șmîhal ar putea fi numit ministru al Apărării
Generalii ruși i-ar fi propus lui Putin o ofensivă majoră în Ucraina: O nouă presiune asupra Occidentului?
SUA, Australia și Japonia semnează un acord trilateral de logistică navală pentru a îmbunătăți interoperabilitatea
Viraj de 180 de grade în stilul lui Donald Trump: Promisiuni pentru sisteme Patriot acordate Ucrainei, dar nota de plată pentru Europa
Pariul de sute de miliarde al SUA: Cum bombardierul B-21 și proiectul NGAD trebuie să asigure ,,dominația aeriană'' a U.S. Air Force în fața Chinei
Rusia reactivează migrarea din nordul Africii ca armă împotriva unității UE
Rămasă cu depozitele goale, Ucraina mizează pe muniția învechită și dezafectată a armatei americane
Ucraina a fost iar ,,înarmată cu promisiuni'': Germania face un pas în spate, renunţând la transferul de sisteme Patriot şi trimiterea de rachete Taurus
Revenirea la F-35, misiune imposibilă pentru Turcia? Israelul „lucrează din umbră” intens pentru a bloca revenirea Turciei în program
De ce s-a topit stocul rusesc de rachete balistice Iskander-M și KN-23. O explicație ar putea fi atacul ucrainean din noaptea de 28 iunie
Nu doar "Dacian Fall". NATO pregătește, în nordul Germaniei, o simulare uriașă de răspuns la invazia rusească, la care participă sute de mii de oameni
Zelenski acuză Rusia că a intensificat teroarea împotriva civililor
Loviturile Rusiei cu Iskander și Kinjal i-au convins pe generalii occidentali: NATO are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune
Coreea de Nord anunță „sprijin necondiționat” pentru Rusia, dar asta deja se întâmplă: ”Furnizează 40% din muniția de artilerie a rușilor”
Asasinarea ofițerului ucrainean de informații, opera FSB-ului rus. Autorii au fost lichidați azi, într-o operațiune condusă chiar de șeful SBU
Duș rece pentru Pentagon: În ajunul celor mai mari exerciții militare comune cu SUA, Canberra nu vrea să vorbească despre ”situații ipotetice” precum un conflict cu China
Vești proaste pentru ruși: Primele rachete ucrainene cu rază lungă vor ajunge pe front până la sfârșitul lunii. ”După aceea, vor veni cu sutele”
Contingentul francez de la Cincu / Armata Franței
EXCLUSIV
Sprijinul Franței pentru România înfurie Kremlinul. Cincu și Republica Moldova, doar două motive pentru activarea propagandei ruse din România
Dronele maritime ucrainene au făcut ordine în Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră, incapabilă să ”jefuiască” Coridorul Cerealelor
Trump anunţă taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE. Primele reacții ale liderilor europeni
Ucrainenii lovesc un gazoduct cheie din inima Rusiei și transmit un mesaj clar: Moscova nu este un furnizor sigur pentru China
Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
NATO caută soluții pentru a accelera livrările de arme americane către Ucraina - NYT
Încă un val de rachete și drone asupra Ucrainei. Rusia schimbă strategia: Atacuri din mai multe direcții, la diferite înălțimi și cu drone folosite pe post de releu
China arată că e gata de invazie. Manevre militare spectaculoase, ca răspuns la exercițiile Taiwanului
pixel