Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cazul ''Spy Cell'': O reţea de spionaj cu ramificaţii în Bulgaria a acţionat la îndemnul Rusiei, vizate fiind şi sistemele Patriot din Germania
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
La începutul acestui an, autoritățile britanice au arestat șase bulgari acuzați de spionaj în favoarea Rusiei. Săptămâna trecută, doi dintre aceștia - Orlin Rusev și Biser Djambazov - au pledat vinovați în instanță, marcând un punct de cotitură în ceea ce a fost numit cazul „Spy Cell”. Detaliile activităților lor secrete, dezvăluite în fața Curții Penale Centrale din Londra, descriu o imagine îngrijorătoare a unei rețele sofisticate de spionaj care operează în întreaga Europă.  
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

Potrivit rapoartelor Televiziunii Naționale Bulgare (BNT) și Nova TV, grupul a vizat o bază aeriană americană din Germania, unde soldații ucraineni erau instruiți cu privire la utilizarea sistemelor avansate de apărare aeriană, inclusiv a sistemului de rachete Patriot.

Procurorii din Londra au dezvăluit că acest grup de agenți bulgari pregăteau atacuri asupra militarilor ucraineni în timp ce aceştia se aflau la sesiuni de antrenament, o anchetă care subliniază îndrăzneala și amploarea operațiunilor de spionaj pe care Rusia le desfăşoară în Europa.

„Spy Cell” a funcționat cu o organizare meticuloasă, potrivit dovezilor prezentate de Crown Prosecution Service. Rețeaua ar fi utilizat un arsenal de echipamente de înaltă tehnologie, inclusiv 221 de telefoane mobile, 495 de cartele SIM, 16 dispozitive radio, 11 drone și o multitudine de dispozitive de înregistrare.

Acest echipament a permis grupului să își monitorizeze țintele cu precizie, în special în timpul operațiunilor care au implicat baza aeriană Stuttgart din Germania.

După cum precizează Financial Times, un cetățean bulgar acuzat de spionaj în favoarea Rusiei a fost plătit cu 18 600 de lire sterline dintr-un cont bancar înregistrat pe numele societății  Wirecard, aflată în colaps.

Jurații de la Old Bailey au analizat o serie de plăți efectuate în iulie 2019 de Wirecard Technologies Gmbh într-un cont aparținând unui pseudonim al lui Orlin Roussev, 46 de ani, care a pledat vinovat pentru spionaj.

Jan Marsalek, fostul director de operațiuni al Wirecard, a fost omul de legătură între grupul de bulgari stabiliți în Marea Britanie condus de Roussev și serviciile de informații ruse, potrivit procurorilor britanici.

Acuzațiile au apărut în procesul a trei dintre bulgari - Katrin Ivanova, 33 de ani, Vanya Gaberova, 30 de ani, și Tihomir Ivanchev, 39 de ani - care sunt acuzați de conspirație acţiuni de spionaj între august 2020 și februarie 2023.

Ivanova este, de asemenea, acuzată de deținere de documente de identitate false. Toți trei neagă acuzațiile. Un alt membru al grupului, Biser Dzhambazov, în vârstă de 43 de ani, a pledat vinovat pentru spionaj.

În cazul operaţiunilor pe care trebuiau să le desfăşoare în Germania, bulgarii ar fi folosit tehnologii avansate de supraveghere pentru a identifica telefoanele mobile ale militarilor ucraineni aflați la instruire. După colectarea acestor date, agenții ar fi urmărit soldații înapoi în Ucraina pentru a asigura monitorizarea continuă.

În mod surprinzător, una dintre cele două femei din grup, Katrin Ivanova, ar fi fost însărcinată cu conducerea acestei operațiuni complexe, ceea ce demonstrează rolul său extrem de important în coordonarea acţiunilor rețelei.

Implicarea lui Ivanova s-a extins dincolo de supravegherea militară. Într-o altă operațiune, ea l-ar fi înregistrat pe jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, care coordonează grupul Bellingcat, folosind o cameră ascunsă în ochelarii în timpul unui zbor spre Valencia.

Grozev, un jurnalist proeminent cunoscut pentru dezvăluirea unor operațiuni importante ale serviciilor secrete ruse, a fost descris ca o altă țintă principală a grupului de spionaj.

Directivele rețelei ar fi provenit de la Jan Marsalek, un om de afaceri austriac implicat în unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă financiară din Germania. Marsalek i-ar fi însărcinat pe Rusev și Djambazov să îl urmărească pe Grozev pentru a determina metodele sale de obținere a informațiilor sensibile.

Procurorii britanici a mai dezvăluit discuții între Rusev și Marsalek despre posibila răpire a lui Grozev în Bulgaria, un plan care, din fericire, nu s-a materializat niciodată.

Mass-media bulgară a relatat că „Celula de spionaj” a primit milioane de euro pentru a îndeplini aceste misiuni. În timp ce întreaga amploare a finanțării și a conexiunilor lor este în curs de investigare, cazul a expus deja până unde sunt dispuși să meargă agenții susținuți de Rusia pentru a destabiliza interesele occidentale și a viza persoanele considerate o amenințare la adresa agendei lor.

Implicațiile cazului depășesc cu mult sala de judecată. Acesta evidențiază vulnerabilitățile infrastructurii de securitate a Europei și ridică întrebări presante cu privire la modul în care o astfel de rețea a putut funcționa în mai multe țări fără a fi detectată atât de mult timp.

Pe măsură ce vor apărea mai multe detalii, comunitatea internațională va examina, fără îndoială, rețelele care permit astfel de activități clandestine și obiectivele strategice pe care acestea le servesc.

 

Spionii bulgari susținuți de Rusia au avut ca țintă sistemele Patriot din Germania

 

Instruirea soldaților ucraineni în Germania cu privire la operarea sistemelor de rachete Patriot reprezintă un pas semnificativ în ajutorul militar occidental în contextul conflictului în curs cu Rusia.

Aceste eforturi, desfășurate pe teritoriul german, sunt menite să accelereze capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva unui spectru larg de amenințări aeriene, inclusiv rachete, drone și aeronave.

Instruirea a început la începutul anului 2023, ca urmare a deciziei NATO de a furniza Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană, ca parte a unui pachet mai amplu de măsuri pentru contracararea agresiunii ruse.

Sistemele Patriot, renumite pentru eficiența lor în interceptarea țintelor aeriene, au fost esențiale pentru această inițiativă. Germania, care găzduiește o infrastructură de formare bine echipată și experimentată, a fost aleasă ca centru pentru aceste sesiuni de pregătire a personalului militar ucrainean.

Trupele ucrainene, dintre care multe aveau o vastă experiență de luptă, dar un contact minor cu tehnologia militară occidentală, au ajuns la centrele de instruire specializate sub măsuri stricte de securitate. 

Soldații au trebuit să se familiarizeze rapid cu rețelele radar complexe, unitățile de comandă și control și platformele de lansare care alcătuiesc o baterie Patriot. Pentru a comprima ani de pregătire tehnică într-un proces de invatare de cateva  săptămâni, instructorii au recurs la învățarea intensivă, bazată pe scenarii.

Scenariile simulate de pe câmpul de luptă au jucat un rol esențial. Soldații au exersat identificarea și angajarea țintelor în timp real, perfecționându-și abilitățile în medii complexe. Instruirea a acoperit, de asemenea, aspectele logistice ale operării sistemelor, de la menținerea surselor de alimentare la încărcarea eficientă a rachetelor interceptoare.

Dincolo de aspectele tehnice, sesiunile au încurajat luarea deciziilor tactice, învățând operatorii cum să integreze Patriot în cadrul rețelei mai largi de apărare aeriană a Ucrainei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
Spioni ruși la sediul NATO, atacuri asupra rețelelor de transport din UE, noi detalii despre rețeaua de spionaj din Austria
Spionaj la cel mai înalt nivel al NATO. Stoltenberg confirmă expulzarea mai multor diplomați ruși din sediul Alianței
Cum spiona Rusia sub acoperirea Nord Stream. Moscova are acum informații prețioase despre infrastructura critică a nordului Europei
Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații
Teheranul cumpără din Rusia baloane de spionaj similare cu cel folosit de China anul trecut
Serviciile americane de informaţii explică de ce sunt false afirmațiile lui Putin despre războiul cu NATO: Vorbim despre fixația sa de a subjuga Ucraina
Raportul serviciilor secrete americane avertizează că Balcanii de Vest se pot confrunta cu conflicte etnice în 2024
Bellingcat: Operațiunea de eliminare a președintelui Ucrainei a fost începută de serviciile speciale ruse cu mult înainte de începerea invaziei
Militar american acuzat că a vândut informații clasificate despre lecțiile învățate în timpul războiului din Ucraina și utilizarea tehnologie militare americane, inclusiv despre HIMARS
Kremlinul zguduie din temelii Bruxelles-ul: Serviciile Federației Ruse au folosit un sârb pentru a avea acces la oficialii UE
Cum a penetrat Rusia o convorbire între înalți generali germani ai Bundeswehr. Radu Carp: Rușii se tem de rachetele Taurus mai mult decât orice
Șeful CIA a vizitat Ucraina în secret. Sprijinul agenției americane a fost unul major și rămâne vital pentru Kiev
Noi detalii despre uciderea pilotului rus care a cooperat cu Ucraina: Nu poate fi exclusă implicare serviciilor ruse de informaţii
După Navalnîi, Kremlinul mai dă un semnal opozanților: Pilotul militar rus Kuzminov, care a dezertat anul trecut, aterizând cu un elicopter Mi-8 în Ucraina, a fost ucis în Spania
Şeful spionajului militar ucrainean: Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale Starlink în Ucraina
”Un număr neobișnuit de mare de diplomați ruși în Dublin”. Rusia ar putea folosi Irlanda pe post de cal troian (ONG-ul britanic Policy Exchange)
Foști și actuali lucrători ai serviciilor de informații ucrainene au fost arestați, fiind suspectați că lucrau pentru FSB
Braţul lung al spionajului rusesc îşi face iar simţită prezenţa în Parlamentul Germaniei: Un consilier de origine ucraineană al unui deputat german de extremă dreaptă din AfD ar fi agent FSB
Europarlamentarul leton ar fi de fapt agent FSB de aproape două decenii
CIA joacă tare și difuzează materiale video pentru a-i convinge pe ruși să trădeze regimul (Video). Strategia SUA mizează și pe nemulțumirile față de războiul din Ucraina
Șeful spionajului militar ucrainean spune că Rusia nu s-ar fi descurcat fără armele furnizate de Coreea de Nord: Acest lucru a fost întotdeauna considerat sub demnitatea ruşilor
Serviciile din Moldova dezvăluie că Rusia pregătește să lanseze acțiuni hibride majore cu scopul de a decredibiliza relația cu Ucraina și drumul pro-european
Un mercenar al Wagner Group care pregătea atacuri asupra sectorului energetic ucrainean a fost reținut de serviciile de informaţii
Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a obținut documente privind caracteristicile tehnice ale unor importante arme ruseşti (Foto/Video)
Spionajul chinez este la apogeu. Europa are de dus o luptă grea pe frontul nevăzut
Coordonatorul operațiunilor Iranului în Siria a fost eliminat de Israel. Televiziunea iraniană și-a întrerupt programul anunțând moartea generalului Mousavi

Ştiri Recomandate

NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16
„Aglomerație” de F-16 în regiune: Încă două F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune, au aterizat în Slovacia. Slovacii au cumpărat în total 14
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte U.S. Navy? SUA desfășoară al doilea portavion în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor în creștere
MApN anunță că șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo. Peste 460 de rezervişti au semnat contracte similare
Congresul SUA s-a săturat ca Rusia să tragă de timp: Lege bipartizană pentru sancțiuni dure. Inclusiv un tarif de 500% pentru statele care cumpără de la ruși
Primul vecin al Rusiei cu o flotă completă de F-35. Nordul Europei, apărat cu avioane de generația a cincea, care vor fi achiziționate și de România
Americanii s-au împușcat în picior: Surprinzător, mașinile de luptă Stryker nu sunt fabricate în SUA iar ultima decizie lovește cumplit programul
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
Rusia și-a epuizat o mare parte din rezervele de tancuri: Industria rusă de apărare nu acoperă pierderile de blindate pe care trupele ruse le înregistrează pe câmpul de luptă
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Operațiunea Lunar Hail: Cum a lovit Ucraina podul din Crimeea cu rachete ATACMS, având sprijinul agențiilor militare și de informații americane
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser „Scutul de lumină” va duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Încă o țară din Europa decide să cumpere rachete israeliene. PULS, pe lista scurtă a mai multor state
Polonia vrea mai mult Patriot: Acordul cu SUA de 2 miliarde de dolari marchează faza 2 a programului antiaerian Wisla
Și totuși, F-35. O putere nucleară din Europa urmează drumul Germaniei către F-35. Și tot din același motiv
Ministrul chinez a mers în Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
UE pregătește răspunsul la tarifele lui Trump: ”Avem un plan puternic de represalii”
Viitoarea coaliție din Germania pregătește curățenia de primăvară: Măsuri dure împotriva cailor troieni din UE, iar Ungaria e prima pe listă
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
În timp ce mai multe state europene discută despre posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, rușii încep campania de încorporări de primăvară
Trump a revenit la sentimente mai bune și spune că „Putin își va face partea sa de înțelegere” în negocierile privind Ucraina
Un ''frate mai mare'' pentru sistemul HIMARS : SUA şi Germania dezvoltă împreună o nouă generație de lansatoare de rachete GMARS cu rază de acțiune de 400 km
Tancul francez Leclerc XLR va fi dotat cu un sistem de inteligență artificială pentru detectarea și identificarea țintelor
pixel