Franța pregătea un scenariu pentru trimiterea de trupe în Ucraina: Desfășurarea discretă de forțe speciale, simulată în cadrul exercițiului militar Perseus
Pentru a contracara o posibilă incursiune militară rusă din Belarus în Ucraina, Franța şi-a pregătit intens forțe speciale prin intermediul exercițiului Perseus. Informația a fost preluată de ediția franceză a site-ului de investigaţii Intelligence Online. Astfel, la sfârșitul anului 2024, forțele speciale franceze au efectuat timp de mai multe săptămâni exerciții strict secrete cunoscute sub numele de Perseus. Aceste exerciții erau destinate pregătirii unei eventuale intervenții în cazul în care forțele belaruse ar lansa un atac asupra Ucrainei.
Soldați francezi din Comandamentul Forțelor Speciale ale Armatei (CAST). Sursa foto: Commandament des Actions Spéciales Terre.
Ca parte a unui exercițiu de o săptămână denumit Perseus, Parisul a reunit în secret toamna trecută toți membrii Commandement des Actions Spéciales Terre (Comandamentul forțelor speciale ale armatei) pentru a pregăti un scenariu bazat pe detașarea de trupe în Ucraina.
Surse franceze au dezvăluit că manevrele au avut loc într-o zonă de antrenament care seamănă foarte mult cu zonei din jurul cotului râului Nipru, la nord de Kiev.
Exercițiile au implicat întregul Command des Actions Spéciales Terre (CAST), precum și peste 3.000 de unități ale forțelor speciale, inclusiv regimentul de elită 13e Parachute Dragon Regiment (13e RDP).
Strategiile folosite de soldați au fost inspirate de tacticile ucrainene care au reușit să contracareze invazia rusă în februarie 2022.
„Pe parcursul unor săptămâni, au fost testate abilitățile și echipamentele a 3.200 de soldați. Echipele care au efectuat instruirea s-au concentrat pe abilitățile tactice în utilizarea dronelor, a războiului electronic și a recunoașterii, precum și pe compatibilitatea unităților în cazul unor lupte intense”, relatează analiştii de Intelligence Online.
Suportul tehnic pentru misiuni de luptă
Se precizeaza că personalul Regimentelor 1 și 13 Aeropurtate, care fac parte din Forțele pentru Operații Speciale ale Forțelor Terestre, a fost implicat în exercițiu. Cu toate acestea, prezintă interes o serie de unități auxiliare care au furnizat sprijin tehnic și suport informațional.
În cercetările lor, analistii de Intelligence Online au raportat că la exercițiu a participat și Centrul pentru Operațiuni Interagenții, care a colectat și analizat imagini din satelit. Activitățile lor au fost însoțite de zboruri constante ale unui număr de aeronave de recunoaștere, în special drone chinezești Mavic 3T cu termoviziune.
Împreună cu acestea, informațiile au fost furnizate de Compania a 6-a de informații tehnice, care a instalat bruiaje radio și a monitorizat spațiul în căutarea surselor radio ale posturilor de radio rusești, precum Aqueduct, Arakhis și Azart.
Este de remarcat implicarea specialiștilor de la Compania 712, care este specializată în operațiuni cibernetice și a monitorizat rețelele de socializare, în special Telegram, în timpul exercițiului pentru a colecta informații privind mișcarea trupelor inamice.
Punctul de vedere al armatei franceze cu privire la tehnologia dronelor
Mai mulți comentatori militari francezi au criticat producătorii francezi de drone pentru că au rămas în urmă în ceea ce privește dezvoltarea dronelor moderne. În același timp, articolul a remarcat faptul că, în ciuda utilizării celor mai recente echipamente de înaltă tehnologie, partea franceză nu a folosit drone de atac de tip FPV în cadrul operațiunii, ceea ce ar putea fi un dezavantaj semnificativ.
Acest lucru poate fi atribuit Direction Générale de l'Armement (DGA), serviciul francez de achiziții de armament, care nu a stabilit cerințe operaționale pentru dronele FPV și nu a specificat necesitatea îmbunătățirii sistemelor de supraveghere militară și a altor sisteme bazate pe inteligența artificială, în ciuda faptului că aceste tehnologii sunt considerate esențiale pentru războiul contemporan.
Cu toate acestea, situația se schimbă rapid, deoarece în luna ianuarie a acestui an, Regimentul 3 francez de elicoptere de luptă a început să practice manevre cu utilizarea activă a dronelor de atac pentru a sprijini desfășurarea trupelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News