Înapoi la ,,lupta din umbră'' din perioada Războiului Rece? Spionajul rusesc îi îndeamnă pe americani să treacă de partea Rusiei: Material video propagandistic menit să contracareze CIA
Rusia a făcut apel la americani să devină spioni pentru Kremlin, ca răspuns la încercările serviciilor americane de informații de a recruta ruși. Începând cu anul 2023, Agenția Centrală de Informații (CIA) a SUA a publicat pe rețelele de socializare o serie de materiale video în limba rusă, solicitând ruşilor care ocupa funcţii importante în aparatul de stat şi care erau dezamăgiți de conducerea rusă să furnizeze informaţii.
Sursa foto: Colaj documentar realizat în 2018 de Yahoo News: Former Russian intelligence officer says America îs 'in big trouble’.
După aproape doi ani de campanie a CIA, ca răspuns, Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat un material video în care a numit aceste eforturi „încercări stângace de recrutare a cetățenilor ruși” și a îndemnat „adevărații patrioți americani” care își amintesc de „lupta comună împotriva nazismului” și sunt nemulțumiți de sprijinul acordat Ucrainei să contacteze agenția rusă de informații prin canale de comunicare criptate.
Videoclipul, intitulat „Alegerea ta. Împreună pentru adevăr” prezintă un bărbat american care se presupune că își amintește cum bunicul său a luptat în Al Doilea Război Mondial alături de soldații sovietici împotriva Germaniei naziste. După cum sugerează videoclipul, acesta ar fi decis să spioneze pentru Kremlin deoarece Statele Unite oferă asistență militară Ucrainei pentru a contracara o invazie rusească la scară largă.
Într-o postare pe site-ul web al Serviciului rus de Informații Externe (SVR) se afirmă că „eforturile distructive ale Agenției Centrale de Informații (CIA) sunt în zadar, iar popoarele rus și american nu au uitat paginile glorioase ale istoriei luptei comune împotriva nazismului”.
„Știm că există mulți patrioți adevărați în Statele Unite care nu acceptă sprijinul acordat politicii corupte de la Kiev”, a adăugat agenția rusă de informații pe site-ul său.
DefenseRomania a scris recent despre campania de recrutare pe care CIA continuă să o desfăşoare pe reţele de socializare, încercând să coopteze cât mai mulţi oficiali ruşi de rag înalt. Astfel, CIA încearcă să recruteze noi spioni ruși apelând la cetățenii dezamăgiți de războiul purtat de Moscova în Ucraina, postând un nou material video cu mesaje de recrutare pe canalele sale oficiale.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202501/w670/cia-campanie-de-recrutare-oficiali-rusi-04_05379300.jpg)
Cadru dintr-un material video al campaniei de recrutare în limba rusă a CIA. Sursa foto: YouTube/CIA.
Cel mai recent material video, publicat de CIA în limba rusă, le cere oamenilor să contacteze agenția americană de intelligence, adăugând: „Poate că oamenii din jurul vostru nu vor să audă adevărul. Noi vrem să-l auzim”.
La momentul lansării campanie, directorul CIA de atunci, William Burns, a numit dezordinea provocată de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022 o „oportunitate unică” pentru agenția americană de intelligence de a recruta spioni ruși. „Nemulțumirea creează o oportunitate unică pentru noi. Suntem foarte deschiși la cooperare”, a atunci William Burns într-un mesaj manifest.
Materialele video publicate de CIA în ultimii doi ani conțin instrucțiuni pas cu pas pentru potențialii informatori ruși cu privire la modul în care pot evita să fie prinşi de către serviciile ruse prin utilizarea rețelelor private virtuale sau VPN și a browserului web Tor pentru a comunica cu agenția american în mod anonim și criptat prin intermediul Dark Web.
FBI a lansat, de asemenea, un efort similar de recrutare a surselor guvernamentale ruse în Statele Unite, inclusiv prin direcționarea anunțurilor din rețelele sociale către telefoanele înregistrate în apropierea Ambasadei Rusiei din Washington.
Potrivit Reuters, publicarea de către SVR a unui material video care să combată campania CIA coincide cu speculațiile privind un nou impuls din partea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina. Un deputat rus de rang înalt a declarat joi că pregătirile pentru o întâlnire între Trump și președintele rus Vladimir Putin sunt într-un „stadiu avansat”.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202002/w670/4220083_89894900.jpg)
Directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR), Serghei Naryshkin.
Acesta ciocnire între serviciile de informaţii americane şi cele ruse ne poate duce cu gândul la perioada Războiului Rece. Acum, diferenţă o face contextul şi ,,câmpul de luptă'' - reţele de socializare şi mediul online.
Pentru cei mai putin familiraizati cu subiectul, Războiul Rece, o perioadă de tensiuni geopolitice între Statele Unite și Uniunea Sovietică, nu a fost doar o luptă a ideologiilor și a amenințărilor cu arsenale nucleare. A fost, de asemenea, un război clandestin purtat în umbră, o luptă neîncetată între agențiile de informații care se luptau pentru dominație în lumea obscură a spionajului. Acest „război invizibil” a jucat un rol crucial în modelarea Războiului Rece, influențând de cele mai multe ori deciziile politice.
Serviciile ruse de spionaj, mai ales cele din perioada sovietică, au reuşit în trecu să coopteze unii dintre cei mai dăunători agenți din istoria SUA, inclusiv soţii Rosenberg, care i-a ajutat pe sovietici să obțină secrete nucleare, și cârtițele Robert Hanssen (FBI) și Aldrich Ames (CIA), care au trădat Statele Unite prin furnizarea către ruşi a unor secrete de stat.
Pe partea americană, Agenția Centrală de Informații (CIA) a fost principalul actor, fiind responsabilă cu colectarea de informații străine, desfășurarea de operațiuni secrete și analizarea informațiilor pentru informarea factorilor de decizie. Biroul Federal de Investigații (FBI) a jucat un rol crucial pe plan intern, fiind însărcinat cu contrainformațiile și cu prevenirea spionajului sovietic în Statele Unite.
Războiul Rece al informațiilor a avut un impact profund atât asupra Statelor Unite, cât și asupra Uniunii Sovietice. Acesta le-a modelat politicile externe, le-a influențat politica internă și a condus la dezvoltarea unor capacități sofisticate de informații care continuă să fie utilizate și în prezent. Moștenirea acestui „război invizibil” poate fi încă simțită în lumea informațiilor și a spionajului, unde tehnicile și tacticile dezvoltate în timpul Războiului Rece continuă să fie relevante, dar adaptate ,,noilor nevoi''.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News